• 148.985 films
 • 8.195 series
 • 24.993 seizoenen
 • 547.604 acteurs
 • 323.806 gebruikers
 • 8.487.332 stemmen
Avatar
 
Edward D. Wood Jr.

Rechten: Edward D. Wood, Jr., Public domain, via Wikimedia Commons.

Edward D. Wood Jr.

Overleden op: 10-12-1978 (54)

Geboren: 10 oktober 1924 in Poughkeepsie

Bekend van: Plan 9 from Outer Space, Hang the DJ en Bride of the Monster

IMDb profiel: Edward D. Wood Jr.

Wikipedia: Edward D. Wood Jr. (wikicode: 3313 )

9 reacties

Samengewerkt met

Reacties


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van KristofBeckers

KristofBeckers

 • 1732 berichten
 • 3154 stemmen

Wel , ik vind toch dat ed wood een genie is :d

je moet het maar kunnen, de slechtste films ooit maken (al heb ik al slechter gezien) en toch zo bekend zijn :d


avatar van The One Ring

The One Ring

 • 29974 berichten
 • 4109 stemmen

Ik ben toch wel benieuwd hoe zijn films zijn en probeer ze dan ook al een tijdje in handen te krijgen. Leuke foto bij zijn profiel trouwens


avatar van otherfool

otherfool

 • 18288 berichten
 • 3380 stemmen

Op videogoogle staan een paar van zijn meesterwerkjes (die public domain zijn), dus een ieder kan nu genieten van de meester!


avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

 • 10377 berichten
 • 2183 stemmen

Warempel, het is nog waar ook. Binnenkort Plan 9 From Outer Space eens opzetten.


GinolaEHV

 • 2126 berichten
 • 2422 stemmen

Waarom is het eigenlijk zo dat hij bekend staat als slechtste regisseur ooit?


avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

 • 4005 berichten
 • 1360 stemmen

Omdat hij vrij beroerde (leuke ) films maakte. Ik denk dat hij bekend staat als de slechtste regisseur ooit omdat Wood redelijk mainstream is. Ik heb namelijk al veel slechter gezien. Maar buiten dat is Ed Wood gewoon een legende.


Malick

 • 9014 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb in een korte tijd het oeuvre van Ed Wood in chronologische volgorde bekeken. Beginnend met zijn debuut Glen or Glenda en eindigend met Plan 9 from Outer Space.

Hoewel zijn films redelijk kort duren, weet hij de kijker uit te dagen om zijn films door te spoelen of gewoon uit te zetten. Hij komt niet alleen met krankzinnige verhalen op de proppen maar hij heeft niet eens het talent om dat verhaal fatsoenlijk te verfilmen.

Opvallend dat Glen or Glenda juist zijn meest autobiografisch is want Ed Wood kleedde zich graag als vrouw. Hij brengt zijn onderwerp dan ook als een soort van documentaire inclusief voice-over die iedere handeling en woordenwisseling van de hoofdpersoon doet analyseren. Op deze manier probeert hij zijn gedrag goed te praten. Het komt dan ook behoorlijk geforceerd over. Een beetje moralistische als je het mij vraagt.

Opvallend wie de schuld krijgt van het probleem van Glen(da). Want volgens de psychiater komt het dus door de vader die op jonge leeftijd verdween. Hij is altijd opgevoed geworden door zijn moeder die hem af en toe vrouwenkleding stak.

Ook in de tweede film (Jail Bait) van Ed Wood is er sprake van een gecompliceerde vader-zoon relatie. Het blijkt dat de zoon zich verwaarloost voelde waardoor hij het criminele pad op ging. De zoon sterft en de vader lijkt dat niet te beseffen of het doet hem niets. Altijd moeilijk om in dit soort films de juiste emoties te interpreteren uit het knullige acteerwerk. Ed Wood verzint vervolgens een anticlimax waar zoonlief op een bizarre manier weer tot ‘’leven’’ word gebracht. Wat moet je met zoiets?

Het acteerwerk is op momenten nog wel te doen. Tuurlijk de ‘’acteurs’’ spreken soms de meest onzinnige teksten uit zonder dat te beseffen. Er lijkt geen sprake te zijn van lichaamstaal. Ze staan er de helft van de tijd als zoutzakken bij en doen letterlijk alleen hun ding. Zo steekt bijvoorbeeld de bad-guy een sigaret op in Jail Bait maar hij vergeet helemaal dat hij die in zijn handen heeft en rookt hem dus niet op maar je merkt dat het wel de bedoeling was. Zou dat bewust of onbewust gedaan worden? Buiten het twijfelachtige acteerwerk is de achtergrondmuziek overvol en op momenten totaal misplaatst. Je kunt je afvragen wat gitaarmuziek in een tamelijk harde misdaad film moet. Het klonk vooral in het begin nogal vreemd. Maar daarentegen wat is niet vreemd in de films van Ed Wood?

Bride of the Monster vond ik beter dan verwacht. Het plot en de dialogen lopen stukken beter. Acteerwerk loopt subtieler, zelfs op momenten geloofwaardig. Er lijkt zelfs sprake te zijn van een spanningsboog. Maar wat overblijft, is nog steeds niet om aan te zien. Want neem nou bijvoorbeeld het einde waar Ed Wood een aantal merkwaardige veranderingen in petto heeft om het verhaal rond te krijgen. In de finale wordt een joekel van een steen eventjes naar beneden geduwd, daar komt de dokter onder die dat maar net overleefd, vervolgens wordt hij bijna doodgewurgd door zijn eigen octopus. Maar de echte klap waar de dokter het loodje legt komt uiteindelijk uit de bliksem

The Violent Years heeft Ed Wood dan niet geregisseerd maar het scenario is van niemand minder dan Ed Wood zelf. Opvallend hoe slecht deze film ook is. Je zou toch zeggen dat alleen Ed Wood zo’n slechte films maakt maar dat valt reuze mee er zijn genoeg regisseurs geweest en nu nog steeds zijn die absoluut geen talent hebben. Het is dat de film een vlot tempo heeft anders was dit misschien wel de slechtste films uit de Ed Wood Collection. Het dieptepunt zit hem in de tweede en laatste akte van de film. De politie verdenkt een bepaalde ‘’ gang’’. Drie keer raden hoe de vrouwen zich bij anderen mensen noemen. Alsof een crimineel tegenover iedereen zou zeggen wat hij gisteren gestolen had. Buiten de babbeltantes om is vooral de shoot-out het leukste stukje uit de film. Vooral als er slachtoffers beginnen te vallen bij de vrouwenbende. Uiteindelijk blijft de meest pittige tante over. Ze krijgt een gevangenisstraf, wordt zwanger en sterft bij de geboorte van haar dochter. Het kleinkind gaat trouwens niet naar opa en oma maar naar een pleeggezin omdat de rechter vindt dat ze gefaald hebben in hun opvoeding. Als kers op de slagroom krijg je vervolgens een slotakkoord die zo moralistische van toon is dat ik spontaan mijn hoofd tegen de muur begon te slaan. Krijg er nog steeds kriebels bij als ik eraan terugdenk…

Night of the Ghouls lijkt te gaan over geestverschijningen maar is redelijk braaf vergeleken met ander werk van Ed Wood. De mist en bliksemeffecten komen weer meer dan nodig voorbij en de bekende Ed Wood-acteurs zetten ook hier weer hun beste beentje voor. Maar het zijn de skeletten (inclusief met pruik) die hier de show stelen!

Over Plan 9 from Outer Space is al genoeg geschreven…


avatar van fappie

fappie

 • 2688 berichten
 • 2005 stemmen

Nooit een hele film van hem gezien..

Mooi hoe al zijn films voorbij komen en niet eens helemaal afgekraakt worden.. Zitten nog wel interessante dingen bij .


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 65164 berichten
 • 5209 stemmen