De kans is aanwezig dat Netflix en HBO Max in de toekomst een grote hoeveelheid titels zullen verliezen. Dat meldt Bloombergafgelopen maandag. Universal, die al sinds jaar en dag zijn titels aanbiedt via genoemde streamingdiensten, wil zijn films exclusief via Peacock gaan aanbieden.
Kijk je nu nog regelmatig naar een Universal-film op Netflix, kom je binnenkort mogelijk van een koude kermis thuis. De filmstudio is namelijk niet van plan de licenties van de door haar geproduceerde en uitgebrachte titels op HBO Max en Netflix te verlengen. Dat meldt Bloomberg afgelopen maandag. In plaats van het aanbieden van grote franchises als Fast & Furious, Jurassic Parken Descpicable Meop diensten van derde partijen, wil Universal deze gebruiken om hun eigen streamingdienst Peacock te boosten. Deze dienst verzamelde de afgelopen tijd een degelijke 30 miljoen gebruikers, maar vanwege de voorkeur voor de grote diensten, wordt deze amper gebruikt. Iets waar de studio verandering in wil brengen.
Voorbereidend werk
De versplintering van het streamingaanbod is niet per se iets van de laatste tijd. Al sinds Netflix in 2014 het Gouden Ei uitvond, zijn andere miljardenbedrijven bezig op deze ontwikkeling in te spelen. Zo zagen we Amazon, die met zijn streamingdienst Prime Video inmiddels een serieuze concurrent van Netflix te noemen is. Om nog maar te zwijgen over Disney+, waarvan de cijfers zelfs in de richting van een revolutie op streaminggebied wijzen.
Nu partijen als HBO en Paramount ook hun eigen diensten hebben gelanceerd, zit er voor Netflix en andere gevestigde namen niets anders op om zich voor te bereiden op aflopende licenties. Dat gebeurde eerder al met het exclusief aanbieden van specifieke Marvel-titels en de Harry Potter-franchise op Disney+. Het is echter algemeen bekend dat de camera's van Netflix momenteel op volle toeren draaien en dit bedrijf jaarlijks ook een handvol knallers weet te produceren, die op zijn minst met het werk van de klassieke studio's kunnen concurreren. Denk hierbij aan hitfilms als Spenser Confidential, The Old Guarden Extraction.
Dat zal ongetwijfeld ook voor o.a. Videoland gelden. Ook de films en series van Paramount (die ook een eigen streaming dienst is begonnen) zullen streaming diensten kwijt raken. Dat er rake klappen gaan vallen in de streamingwereld is zeker. En dan rijst de vraag wie gaat MGM kopen met met zijn enorme collectie films, waaronder veel toptitels als James Bond. Als Disney + ( die kapitaal krachtig genoeg is) de eigenaar van MGM zou worden, Dan zou de consument het met 1 streamingdiens kunnen doen voor het het hele gezin en dat is dus Disney+..
Waar de muziekindustrie wel heeft geleerd van de digitalisering van media (door praktisch het volledige aanbod beschikbaar te maken bij aanbieders als Spotify), gooit de filmindustrie wederom zijn eigen glazen in door een krankzinnige mate van versplintering te faciliteren. Dit gaat piraterij in de hand werken. Mensen zitten niet te wachten op 12 verschillende streamabonnementen. Enige wat de industrie kan redden is één overkoepelend platform voor een schappelijke prijs, waarbij de consument toegang krijgt tot het volledige aanbod.
Nog een streaming dienst erbij, hoera. En gek vinden dat mensen gaan downloaden. Heb zelf Netflix, videoland en prime. Maar meer ga ik er niet nemen. Dan maar illegaal. Het houdt een keer op.
En dan rijst de vraag wie gaat MGM kopen met met zijn enorme collectie films, waaronder veel toptitels als James Bond.
MGM is eigenlijk een enorm ingewikkeld verhaal als je je daar verder in verdiept.
De rechten van de films van voor 1986 schijnen te liggen bij Warner Brothers (lijkt mij dat ze die catalogus dan mogen aanbieden op HBO Max), de rechten na 1986 schijnen weer ondergebracht te zijn bij SPE/Columbia die mede-eigenaars zijn van MGM (die hadden trouwens ook de streamingdienst Crackle in bezit maar dat hebben ze verkocht, anders hadden we nog méér versplintering denk ik) en de distributie buiten de VS werd weer gedaan door 20th Century Fox Home Entertainment die tegenwoordig in handen zijn van Disney. Door deze wirwar van rechthebbenden denk ik niet dat een bedrijf als Disney geïnteresseerd is want dan moeten ze onderhandelen met meerdere partijen.
De enige duidelijke optie zou zijn als Warner Bros. ook het 'nieuwe' gedeelte van MGM/UA overneemt van o.a. SPE/Columbia. Maar met moedermaatschappij AT&T die Warner Bros. voor een Godsvermogen heeft gekocht zo'n 5 jaar geleden en best wel een hoge schuldenlast heeft die ze juist willen verminderen zou het eerder SPE/Columbia moeten zijn die de oude rechten van MGM/UA kopen. Maar die zijn weer niet zo kapitaalkrachtig om dat te doen en het lijkt me niet zo voor de hand dat moedermaatschappij Sony na de tegenvallende SPE resultaten van de afgelopen jaren veel geld zal willen investeren in zo'n overname, juist omdat ze geen echte reden hebben om dat te doen na hun verkoop van Crackle en de reorganisaties die ze hebben gedaan na de tegenvallende SPE resultaten.
Reacties (6)