The Old Guard (2020)
Actie / Fantasy
125 minuten
geregisseerd door Gina Prince-Bythewood
met Charlize Theron, Kiki Layne en Matthias Schoenaerts
Vrouwelijke strijder Andy leidt een geheim select gezelschap onsterfelijke huurlingen met de mysterieuze gave zichzelf te genezen. Al eeuwenlang beschermen zij de sterfelijke wereld terwijl ze onder de radar proberen te blijven. Wanneer dit team wordt ingehuurd om in Zuid-Soedan een groep ontvoerde schoolkinderen te redden, worden hun bijzondere gaven plotseling blootgesteld.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,6 / 124177)trailer (YouTube, ondertiteld)kijk op NetflixMaar het viel mij 100% mee.
Vermakelijke fantasy actie film met prima gevecht scenes.
Charlize Theron is weer eens een lekker stoer wijf in deze "The Old Guard".
Er wordt zeer duidelijk gehint naar een vervolg waar ik ook zeker in geintresseerd in ben.

Om de één of andere reden zie ik Matthias Schoenaerts graag in films en aan het einde te zien schreeuwt dit naar een 2e deel, wat ik niet erg vind.
Geen slechte film maar ook zeker geen topper.
beloofd een 2de deel
Echt goed is dit natuurlijk niet, daar heb je een beter script voor nodig. Die vervelende edgy popliedjes die er de hele tijd ingegooid worden zijn ook echt vreselijk, laat dat toch uit een film. Vermakelijk? Bwah ja hoor, dat wel. Het einde schreeuwt wel ''we gaan hier nog minstens zes vervolgen op maken''. Hoera.
Netflix wordt overspoeld met superheldenfilmsen series. De film onderscheidt zich nergens maar vliegt evenmin uit de bocht.
Gezien het einde zal er zeker een vervolg komen maar die zal ik waarschijnlijk aan mij voorbij laten gaan.
Een 3tje
De film is geen opgewekt actiespektakel waarin het sensationeel kogels en knapperige teksten regent. De film is ook geen psychologische veldslag die ingaat op de vloek der onsterfelijkheid die de onsterfelijke dwingt toe te kijken hoe de mensheid hopeloze ambities nastreeft. Ook humor is er amper. Afgezien van een enkele vechtdialoog bezit de film er weinig van.
De film probeert nog wel even de verdieping op te zoeken door hoofdpersonage Andy (een fijne Charlize Theron) als tragische figuur in het middelpunt van het verhaal te plaatsen. Die edelmoedige poging wordt helaas niet heel intensief uitgeboord en zo is deze interessante component uiteindelijk niet meer dan een emotionele voetnoot in het verhaal. De film kiest toch vooral voor actie, terwijl juist de balans met het drama zo veel belofte inhoudt. Andy is een interessante figuur die best wel wat psychologisch onderzoek verdient te midden van het fysieke en brute geweld.
In plaats van (zoals in films met superhelden gebruikelijk is) in te zetten op een regen van sensationele effecten om daarmee de actiescènes kracht bij te zetten en teveel bruutheid te camoufleren, gaat het er in de film veel meer fysiek aan toe. Het geweld is bruut en realistisch . Een kogel veroorzaakt ook daadwerkelijk zichtbare schade aan lijf en leden. De geweldsscènes zijn niet heel elegant of gracieus geënsceneerd, maar gewoon recht voor z’n raap. Gewoon lekker tot he point. Extra prettig is het dat een clichématige eindeloos durende finale gevechtsscène ontbreekt. Uiteraard is er wel een pandemonium aan het eind, maar die wordt niet eindeloos gerekt. Erg fijn.
Het verhaal is absoluut enerverend en leuk, maar is tevens wat oppervlakkig. Daarom had ik het prettig gevonden om wat meer achtergrond te krijgen bij het fenomeen onsterfelijkheid. Veel meer dan wat flarden persoonlijke geschiedenis van de personages is niet zichtbaar. Zodoende ontbreekt een zweem van mystiek. Personages die al honderden jaren leven, zouden een soort episch gevoel moeten opwekken. Dat gebeurt niet. De helden zijn erg aards en de film eigenlijk ook.
Bij het kijken manifesteerde zich het gevoel dat deze film best eens de eerste uit een reeks zou kunnen worden. De film biedt die ruimte. Van mij mag het. Ik heb me goed vermaakt. Bovendien resten er na het kijken nog onduidelijkheden die vragen om een antwoord. Die kunnen dan in de loop van de franchise mooi worden opgehelderd. Iets om naar uit te kijken.
Ik zal niet reikhalzend uitkijken naar een eventueel vervolg. De voorgaande films van regisseur Prince-Bythewood zijn mij een stuk beter bevallen.

5/10
Had beter gekund, als men deze film wat korter gemaakt zou hebben.
2.5 **
2 sterren.
Halverwege denk je mwhah..
Op het einde denk je wat een domme film.
Veel kijkplezier!

Hoewel ik MM Fury Road en Atomic Blonde erg matig tot slecht vond, is Charlize uitermate geschikt voor rollen als deze. Stoer, mysterieus en altijd goed acterend.
Het concept vond ik ook vernieuwend. Hoewel ik bij voorbaat bang was dat dit weer een soort van Marvel super Heroes film zou zijn, was ik toch verrast door de enigszins vele realistischere actie (schieten en combat).
Ondanks het onsterfelijkheid thema ging deze film toch ook nog duidelijk ergens anders over, wat tegen het einde wel duidelijk werd. Met nog een mooie boodschap er in: ik help jou nu, waardoor jij later weer andere kan helpen...
In tegenstelling tot veel andere zie ik graag een film langer duren dan korter. Bij een film van 90 minuten ben ik bij voorbaat al bang dat t niets wordt. Wanneer een film rond de 2 uur duurt, is er tenminste tijd om een verhaal te vertellen zonder dat het afgeraffeld wordt en er veel onduidelijkheden blijven.
Gewoon een goede film, met een zeer waarschijnlijk (veel belovend) vervolg.
7,5