• 10.593 nieuwsartikelen
 • 161.808 films
 • 10.110 series
 • 29.677 seizoenen
 • 613.413 acteurs
 • 192.969 gebruikers
 • 8.968.029 stemmen
Avatar
 
'The Marvels' naar verwachting slechtst scorende Marvelfilm ooit: zijn mensen Marvel-moe?
Foto: © Disney

'The Marvels' naar verwachting slechtst scorende Marvelfilm ooit: zijn mensen Marvel-moe?

'The Marvels' naar verwachting slechtst scorende Marvelfilm ooit: zijn mensen Marvel-moe?
Foto: © Disney

Naar verwachting wordt The Marvels (2023) de minst succesvolle Marvel-film ooit in de Amerikaanse bioscopen. Disney heeft aangekondigd dat de loopduur van de film bijna voorbij is en dat ze daarom geen opbrengstcijfers meer zullen delen, zelfs als die erg teleurstellend zijn. Dit suggereert dat het moederbedrijf van Marvel niet langer hoopt op een positieve opbrengst van de film.

The Marvels, het vervolg op Captain Marvel (2019), ging op 10 november in première in de Verenigde Staten. Het vestigde meteen een negatief record als de Marvelfilm met het slechtste openingsweekend ooit, met slechts een opbrengst van 47 miljoen dollar (ongeveer 44 miljoen euro) aan de bioscoopkassa's. In nog geen vier weken tijd wist de film in de VS slechts 80 miljoen dollar, bijna 74 miljoen euro, op te brengen. Dit is opmerkelijk gezien november en december doorgaans gunstige maanden zijn voor bioscoopomzet. Ter vergelijking: Captain Marvel behaalde alleen al een openingsweekend van 153 miljoen dollar, ongeveer 141 miljoen euro.

Als The Marvels, met Brie Larson in de hoofdrol, in dit tempo doorgaat, wordt verwacht dat het de opbrengst van The Incredible Hulk (2008) niet zal overschrijden. Dat melden Amerikaanse media. De film over het grote, groene monster wist in totaal 264 miljoen dollar, ongeveer 243 miljoen euro, aan de bioscoopkassa's te genereren. Opvallend is dat ook deze film een vergelijkbaar lot deelde, met een openingsweekend dat onder de 60 miljoen dollar lag.

'Gebrek aan toezicht'

Volgens de CEO van Disney, Bob Iger, wordt de teleurstellende opkomst van The Marvels in de bioscoop toegeschreven aan het feit dat de film werd geproduceerd tijdens de COVID-19-pandemie en te kampen had met een gebrek aan toezicht. ''Er was destijds niet zoveel toezicht op de set, er waren geen hoge piefen aanwezig die echt goed keken naar wat er dag in, dag uit gedaan werd,'' aldus Iger.

Marvel-moe

Volgens Amerikaanse media is er een andere mogelijke verklaring voor de lage opkomst, namelijk dat het publiek wellicht verzadigd is van het overaanbod aan Marvel-content. Sinds 2008 heeft de filmstudio maar liefst 33 superheldenfilms geproduceerd. Alleen dit jaar zijn er al twee andere films in de bioscoop verschenen, samen met nog eens drie tv-series op het streamingplatform Disney+ van Marvel.

Reacties (38)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

Zou het misschien kunnen dat de mensen het zat zijn om de woke agenda van Disney door de strot geduwd te krijgen en in plaats daarvan gewoon goede films willen zien?


avatar van catdog

catdog

 • 1390 berichten
 • 1791 stemmen

Arjan zegt schreef:

Zou het misschien kunnen dat de mensen het zat zijn om de woke agenda van Disney door de strot geduwd te krijgen en in plaats daarvan gewoon goede films willen zien?

Maak je nou helemaal een account aan om te zeiken over 'woke' ?


catdog schreef:

(quote)

Maak je nou helemaal een account aan om te zeiken over 'woke' ?

Sorry, strookt dat niet met je overtuigingen met betrekking tot censuur en/of monddood maken van mensen met afwijkende meningen?


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 12445 berichten
 • 5386 stemmen

Hij stelt gewoon een logische vraag. Maar dat is blijkbaar monddood maken. Bovendien wijkt die mening niet af, je wordt gek van mensen die overal woke bij halen.

Dit is een site voor filmliefhebbers, niet voor woke wappies. Ga effe lekker ruzie maken op voetbal zone of zo.


avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

 • 2812 berichten
 • 9501 stemmen

Arjan zegt schreef:

(quote)

Sorry, strookt dat niet met je overtuigingen met betrekking tot censuur en/of monddood maken van mensen met afwijkende meningen?

Best een opmerkelijke introductie-post, mag gewoon gezegd worden. Gaan we je nog verder elders zien op deze filmwebsite of was vandaag je eerste en laatste dag actief?


avatar van eRCee

eRCee

 • 13330 berichten
 • 1919 stemmen

Sommige mensen denken nog steeds dat als ze over woke beginnen, hun post het gewicht van een openbaring krijgt.


Wel slap om het maar op de pandemie te steken. Marvel is al sinds Endgame (2019) aan het worstelen met hoe ze mensen aangehaakt moeten houden bij hun MCU, en hun strategie van steeds meer films en series de wereld in gooien, ongeacht de kwaliteit, oogst nu het voorspelbare resultaat dat de gemiddelde kijker er helemaal klaar mee is. De koe is helemaal uitgemolken en The Marvels is de laatste nagel in de doodskist van deze franchise.

Wil Marvel weer culturele relevantie verwerven, dan moet ze terug naar de tekentafel en goed nadenken over welke verhalen ze wil vertellen en op welke manier. Het aanstellen van een nieuwe creative director die het bronmateriaal in zijn/haar DNA heeft en een visie heeft om een sterke nieuwe fase neer te zetten, lijkt me daarbij een logische eerste stap. Ik stel voor: minder sociale agenda's en flauwe humor, meer menselijke personages en beklijvend karakterdrama.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4388 berichten
 • 2020 stemmen

Dit is een opzichtige poging van Marvel om vrouwen wat meer op het schild te hijsen. Mensen hebben daar niet zo'n zin in.


avatar van Flipman

Flipman

 • 6349 berichten
 • 1065 stemmen

Als ik inzoom op 'opzichtig' in jouw argumentatie, dan heb je wellicht gelijk, Captain Pervert. Dat vrouwen hoofdrollen spelen vind ik helemaal niet erg, dat juich ik zelfs toe. Maar The 355 (2009) deed 't ook niet al te best, waarschijnlijk omdat tijdens de productie en gedurende de promotie zo de nadruk moest worden gelegd op 't feit dat het hele titulaire team uit vrouwen bestaat. Dat ging ten koste aan een goed script. Dus dit is gewoon niet de manier.

Ik was nog niet geboren toen Sigourney Weaver als Ellen Ripley buitenaardse aarsen schopte - 'buitenaarsen' - in Alien (1979), maar toen ik de film eenmaal zag vond ik de motivatie voor een vrouw als hoofdrolspeler helemaal niet vreemd of ongepast of zo. Net zo min als dat ik echt het gevoel heb dat ik het feminisme in m'n ogen gewreven krijg in Thelma & Louise (1991) - toevallig van dezelfde regisseur.

Nou moet ik ook zeggen dat ik me nauwelijks stoor aan de toenemende hoofdrollen voor vrouwen: mocht welke kijker daar dan ook wat waardevols uit halen dan is dat hartstikke mooi. Maar laat dat alsjeblieft niet het uitgangspunt zijn! Bij de twee films van Ridley Scott die ik noemde, lijkt een verhaal geschreven te zijn met een creatief idee aan de basis in plaats van een politieke/maatschappelijke agenda. Dat lijkt me bij The 355 nou heel anders te zijn. Hetzelfde geldt voor Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015).

Dus ik roep niet stop met het maken van deze woke troep maar verzoek om welke boodschap makers dan ook maar waardevol vinden in een boeiend verhaal te verwerken waarin hun punt het publiek ook nog eens bereikt.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4388 berichten
 • 2020 stemmen

Iedereen is lief, ongeacht de inhoud van de onderbroek of de kleur van het velletje.

Maar bepaalde dingen pushen, dat voelt gewoon niet lekker. Net als dat je bij veel series nu gewoon de 'excuusnegers' kunt aanwijzen, vaak in precies een bepaald percentage van de cast. Het wordt een gimmick. Het zou organisch moeten gaan. Vraag en aanbod.

Vrouwen bijvoorbeeld; die kiezen, biologisch gezien, nou eenmaal vaak voor een gezin en een parttime baan. Dat hoeft niet van mij, dat moet niet van de maatschappij, maar dat is nou eenmaal zo. Ga dan geen 50% norm pushen, want dat is tegen verhoudingen in.


avatar van jpbosch

jpbosch

 • 219 berichten
 • 572 stemmen

Woke moe


avatar van Banjo

Banjo

 • 1916 berichten
 • 4057 stemmen

Dat geforceerde power girl toneel stuk maakt het zo slap..


avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

 • 2812 berichten
 • 9501 stemmen

Captain Pervert schreef:

Ga dan geen 50% norm pushen, want dat is tegen verhoudingen in.

Captain Pervert schreef:

Dat hoeft niet van mij, dat moet niet van de maatschappij, maar dat is nou eenmaal zo.

Wat voor tegenstrijdige gezever is dit nou? Doe wat je wilt, zolang je maar niet de 50% "norm" overschrijdt? Wie zegt überhaupt dat we daar al zijn (of enigszins in de buurt van)? Waar komen deze statistieken vandaan?


avatar van Flavio

Flavio

 • 4440 berichten
 • 4708 stemmen

“ Er was destijds niet zoveel toezicht op de set, er waren geen hoge piefen aanwezig die echt goed keken naar wat er dag in, dag uit gedaan werd”

Ja daar ligt het vast aan, meer managers op de set!


avatar van teigertje

teigertje

 • 1796 berichten
 • 2736 stemmen

Het moe worden van Marvel of DC heeft ook te maken met het feit.

Vele negatieve reacties van de niet liefhebbers van dit soort films.

Maar films als Morbius en Thor love and thunder en Venom let there be carnage en Wakanda forever deze film die ook fenomenale muziek heeft als voorbeelden te noemen, verdienen zoveel credits meer.

Is zeer onterecht.

Want er zijn honderden duizenden meer belabberde films.

Er zijn nog steeds met zoveel fans alsook de makers die de dupe zijn geworden.

Door de niet liefhebbers en zo ook heeft het bashen van de zogenaamde film liefhebbers waar ook James Cameron het over had gehad.

Waardoor zoveel films al tien nul achter lagen.

Feiten die niet ontkend kunnen worden.

Veel films de das om gedaan, die dat niet verdient hadden.


avatar van deLeeuw

deLeeuw

 • 656 berichten
 • 1891 stemmen

Een oorzaak kan natuurlijk ook zijn dat dit een film is met een volledig vrouwelijke lead, waarbij het MCU publiek in meerdere mate uit mannen bestaat. En zoals het in vrouwensport (bv voetbal) helaas werkt, trekt het minder publiek. En werkt het psychologisch zo dat een kijker zich voor een deel wil herkennen in de personages/film. Een filmposter met drie vrouwen er op kan dan wat minder publiek trekken om deze reden.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4388 berichten
 • 2020 stemmen

jacobine_rodijk schreef:

(quote)

(quote)

Wat voor tegenstrijdige gezever is dit nou? Doe wat je wilt, zolang je maar niet de 50% "norm" overschrijdt? Wie zegt überhaupt dat we daar al zijn (of enigszins in de buurt van)? Waar komen deze statistieken vandaan?

In veel bedrijfstakken wil men 50% vrouwen op bepaalde functies, zeker bij bestuursfuncties is dit het geval (nooit bij de gemeentereiniging of de loodgietersbranche, gek genoeg)


avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

 • 2812 berichten
 • 9501 stemmen

Captain Pervert schreef:

(quote)

In veel bedrijfstakken wil men 50% vrouwen op bepaalde functies, zeker bij bestuursfuncties is dit het geval (nooit bij de gemeentereiniging of de loodgietersbranche, gek genoeg)

Ok, maar hoe breng je deze (willekeurige) statistieken terug naar The Marvels?


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4388 berichten
 • 2020 stemmen

jacobine_rodijk schreef:

(quote)

Ok, maar hoe breng je deze (willekeurige) statistieken terug naar The Marvels?

Het is niet willekeurig; zoals in het bedrijfsleven tegen beter weten in hoge percentages vrouwen worden geëist, moet het je ook opgevallen zijn dat vrouwen in films/series aan een opmars bezig zijn. Soms heb je een goed geschreven verhaal met goede personages en is dat prima (Homeland!) maar soms valt een productie door de mand als opzichtige deugerij, en dat lijkt hier het geval.

Het begon al met die debiele scène in Endgame waarin toevallig allemaal vrouwen precies op hetzelfde plekje op het slagveld belanden. Ik kreeg spontaan menstruatiepijn bij het aanschouwen van zoveel geforceerde onzin.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=zkP6abc1GEw


avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

 • 2812 berichten
 • 9501 stemmen

Captain Pervert schreef:

Het is niet willekeurig; zoals in het bedrijfsleven tegen beter weten in hoge percentages vrouwen worden geëist, moet het je ook opgevallen zijn dat vrouwen in films/series aan een opmars bezig zijn. Soms heb je een goed geschreven verhaal met goede personages en is dat prima (Homeland!) maar soms valt een productie door de mand als opzichtige deugerij, en dat lijkt hier het geval.

Tuurlijk wel, wat is de correlatie tussen mensen/vrouwen in de algemene maatschappij en een goed geschreven/geregisseerd script/verhaal? Je lijkt het falen van de film puur aan het inhuren van vrouwen te verwijten, terwijl je gelijkertijd beweert dat iets als Homeland ook goed kan zijn? Je beseft dat er meerdere aspecten kunnen bijdragen aan het succes van een film en/of serie productie? En niet enkel alles te verwijten is aan "want vrouwen hebben de hoofdrol"?

Verder, heb je de film überhaupt wel gezien? Of ga je gewoon op het woord van anderen af? Want een film kan floppen en nog steeds goed zijn?


avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

 • 3172 berichten
 • 6336 stemmen

James Bond sprak de profetische woorden naar mediamagnaat die over alles van de media wilde heersen : You forgot the first rule of mass media, Elliot! GIVE THE PEOPLE WHAT THEY WANT!

Bron :


avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

 • 499 berichten
 • 417 stemmen

Het grote probleem is dat het allemaal niet meer bij te benen is. Superheldenfilms zijn niet helemaal mijn kopje thee, maar 2 à 3 per jaar kan ik nog wel aan. Maar voor alleen al deze film zou ik eigenlijk eerst Captain Marvel, The Avengers: End Game, Shang-Chi én Ms. Marvel moeten kijken om alles in detail te kunnen begrijpen. Dan haak ik af. Zeker als het allemaal ook nog eens creatieve armoede uitademt om louter de aandeelhouders van Disney tevreden te houden.


avatar van davidov

davidov

 • 3429 berichten
 • 1898 stemmen

Betreffende het woke-gezeur; het doet mij denken aan een kleuter die net een nieuw woordje heeft geleerd. Ene dag kan je prima door het park wandelen niks aan de hand, de volgende dag heeft ie het woordje "vogel" geleerd en is het de hele tijd: Vogol! Vogol! Kijk pap een vogol! Wow vogols! Pap veel vogols! Kijk! Vogol! JAAHAAAaaa nou weten we het wel, je hebt een nieuw woordje geleerd en nu "zie je opeens overal dingen die je een naam kan geven" maar dat wil nog niet zeggen dat die beesten uit het niets opeens verschenen zijn.

Precies hetzelfde met woke. De behoefte aan meer inclusiviteit, begrip en herkenning is zo oud als de mensheid zelf. Maar kennelijk denken een hoop mensen dat dit ergens in de afgelopen 10 jaar opeens uit de lucht is komen vallen, puur omdat ze een nieuw woordje hebben geleerd. Alsof er in de vorige eeuw geen vooruitstrevende films of trends bestonden. Van een kleuter kan ik het enthousiasme en de verwondering van een nieuw woord wel begrijpen, maar van volwassenen echt niet.

---------------------------

Overigens het lijkt me vrij duidelijk dat de resultaten van de laatste Disney/Marvel films tegen vallen door:

- Het nieuwe is eraf. Toen de eerste geruchten kwamen dat alle Marvel films zouden opbouwen naar Avengers was dat super spannend en interessant. Toen later nog bleek dat ze opbouwden naar Thanos was de hype compleet. En nu? Een film met veel helden samen? Done that. Een film met een supervillain waarnaar ze in meerdere films toewerken? Been there. Een multiverse dan? Seen it.

- de markt danwel het publiek raakt verzadigd. Met 3+ films en series jaar na jaar na jaar is het bijzondere er van af. Ipv reikhalzend ergens naar uit te kijken slaan ze je ermee om de oren. Marvel Moe hoor je dan ook vaak.

- De tofste helden "de A klasse" is uitgeput, we krijgen steeds vaker B en C klasse helden. Minder bekend, minder geliefd etc. Geeft véél minder dat "dit moet ik zien" gevoel.

- Door het betrekken van series en andere films bij het verhaal van een nieuwe film leggen ze de lat telkens hoger; meer en meer voorkennis (lees: investeren van tijd en geld) is vereist. Tja dan haken automatisch mensen af.

- De behoefte naar iets anders, iets nieuws, iets dat wat niet wéér lijkt op een Marvel/Disney productie neemt ook alleen maar toe. Veel mensen gaan maar heel af en toe naar de bios, áls ze dan een keer gaan, dan is de kans aanwezig dat ze kiezen voor de meest intrigerende film en niet zozeer Marvel deel 138 (waar ze vermoedelijk er ook al een paar van gezien hebben).


Mooie samenvatting, davidov. Helemaal akkoord


avatar van Sunspot

Sunspot

 • 180 berichten
 • 17 stemmen

Inderdaad verzadigd wat het Disney/Marvel betreft en hun superheldenfilms. Vooral de karakters en de verhaallijnen zijn gewoon matig.

Verder ook veel te politiek correct, zo erg dat het gewoon van het scherm spat en het voegt ook totaal niks toe.

Het superheldengenre heeft genoeg te maken, alleen moet Disney misschien even stoppen met produceren of het verkopen aan betere studio's.


avatar van MichaD

MichaD

 • 5 berichten
 • 60 stemmen

Davidov omschrijft het keurig.

Het start gewoon met goede verhalen en een zekere urgentie. Deze MOET ik echt op het grote scherm zien.

Middelmatigheid ten top: black Adam, Morbius, venom, multiverse of madness, samaritan, Shazam, ant man quantumania, Indiana Jones, Thor love and thunder, the flash. Dus ja dan denk ik ook bij Guardians of the galaxy 3, laat maar zitten, zonde van de tijd en geld. Ik stream of download hem wel net als de rest.

Wat echt super jammer was want jemig wat vond ik dat een goede film en had ik achteraf heel graag met mijn vrienden in de bioscoop gezien.

En dan kan je er van alles erbij slepen, Barbie en Oppenheimer bewijzen denk ik wel mijn punt.


Nu de dames het thee kransje weer hebben verlaten,wil ik eenvoudig zeggen,ben ik MARVEL moe.ja dat ben ik,het is wel genoeg geweest.


avatar van lang pee

lang pee

 • 1653 berichten
 • 735 stemmen

Ik zou graag hebben dat ze het woord woke hier op deze site verbieden, want ik ben dat gezeur over woke kotsbeu. En mijn mening over Marvel is simpel, kinderachtige rommel...


avatar van Flipman

Flipman

 • 6349 berichten
 • 1065 stemmen

Flipman schreef:

Maar The 355 (2009) deed 't ook niet al te best[...]

Kak, dat moest 2022 zijn.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59034 berichten
 • 3909 stemmen

Bijzonder dat deze discussie hier wel toegestaan is, maar in het betreffende topic van deze film niet. Hier doet nota bene een ex-crewlid lekker mee.

Gerelateerde Clips