• 9.376.014 stemmen

Genre: Horror

Geregisseerd door: Scott Derrickson

Met onder meer: Craig Sheffer, Doug Bradley en Nicholas Turturro

Plot Hellraiser: Inferno

"The Terrifying New Chapter In The "Hellraiser" Legacy!"

Een detective (Sheffer) is op jacht naar een seriemoordenaar die bij elke moord een kindervinger van een nog levend kind achterlaat. Hoe dichter hij bij de de moordenaar komt des te beter leert hij zichzelf kennen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Een heuse genre verschuiving in een reeks, huh?

Dit is een semi-psychologisch politie thriller/drama, wie bedenkt dit?

Absoluut het minste deel tot noch toe, ik merk een duidelijk dalende lijn, waar ik de voorgaande delen beloonde met 4, 3 en 2.5* word dit helaas de eerste onvoldoende in de reeks, waarom? Hierom:

De eerste 75-80minuten zie je Pinhead, het gezicht van Hellraiser (Staat niet voor niets op de cover, hallo mensen die dit hebben bedacht?) slechts 1 maal heel snel voorbij komen in z'n nachtmerrie. De rest word gevult met cliché-matige politie taferelen en af en toe een glimp van een cenobite die zelfs teleurstellend waren, al was dat ding met die klapperende tanden wel tof.

Het verhaal is zo voorspelbaar dat het me begon te ergeren, heb me er echt door heen moeten slepen, wil nou eenmaal de hele reeks eerlijk kunnen beoordelen. Wat verder nog ontzettend slecht is zijn de acteerprestaties, vooral van de hoofdpersoon kreeg ik spontaan uitslag, gadverdamme wat een irritante verschijning..

Wanneer je alle elementen van de voorgaande delen slechts deels terugziet in de laatste 15minuten, die nog best te doen waren, is een onvoldoende onvermijdbaar.

Hier dan ook met diepe teleurstelling 2 krappe sterren.

Hopelijk heb ik het dieptepunt gehad en zal het weer herstellen naar het niveau van de vorige delen

avatar van maikel01

maikel01

hele matige film! Vooral vond ik het einde heel erg vaag.

avatar van Thomas83

Thomas83

De bombastisch-dramatische in plaats van bombastisch-duistere soundtrack tijdens de opening van de film gaf me direct al het verkeerde gevoel eigenlijk, net als het eerste shot van een acteur die stompzinnig in de camera kijkt. Dat zou later nog veel vaker gebeuren helaas. Als je de synopsis leest dan weet je eigenlijk ook al dat een film een richting inslaat die eigenlijk niks meer met Hellraiser te maken heeft, al is het Hellraiser-sausje nog wel er overheen gegoten. Wel eentje zonder de essentiële ingrediënten weliswaar.

Craig Sheffer zou het aardig kunnen doen als voice-acteur in een broeierige film-noir of zo, maar hier moet hij daadwerkelijk visueel acteren, en dat blijkt regelmatig wat teveel gevraagd. Hij zit op zich wel in het goede genre, maar een zombiefilm is meer wat voor hem denk ik. Al vond ik hem eigenlijk maar bij vlagen echt irriteren. Zijn blikken deden me soms wel denken aan de boosaardige Vietnam veteraan/karateleraar uit The Karate Kid.

De muziek werkte me aan het begin lichtelijk op de zenuwen maar was later bij vlagen eigenlijk best goed, maar het camerawerk was op momenten samen met de montage wat ongepast. Onnodige invalshoeken, rare rode, blauwe en groene kleurtjes, en meer van dat werk. Sfeer zit er nog wel redelijk in de film, maar niet bepaald die van een Hellraiser. Sommige scènes dacht ik zelfs dat ik naar Red Shoer Diaries liep te kijken of zo.

De gore en Cenobites vallen tegen. De film is amper nog horror te noemen, meet een wat donkere thriller met wat ranzigheid erin, a la Seven, en de Cenobites zien er wel heel goedkoop uit. Pinhead is ook niet zo geslaagd met zijn blauwe kop en spelden die net wattenstaafjes lijken. Vleeshaken spelen eigenlijk helemaal geen rol meer en het gaat nu meer om de suspence. Opvallend ook is hoe het doosje veranderingen heeft ondergaan gaandeweg de serie. Eerst kon hij nog niet uit zichzelf beweren dacht ik, en de geluidseffecten, eerst ook nog niet aanwezig, lijken wel met het vervolg opvallender te worden.

Als losstaande film is Hellraiser: Inferno eigenlijk helemaal zo verkeerd nog niet, sfeer is er genoeg, de suspence-scènes werken nog vrij aardig en de film is bovendien nog best spannend, met ditmaal niet en al te vaag verhaal of onprettig tempo. Ik heb me zelfs echt nog vermaakt tot mijn grote verbazing en amper verveeld.

Bekijk je deze film puur als fan van de serie dan herken je er slechts kleine dingetjes van terug. Met een beetje goede wil zou je de film een soort mix van Se7en, The X-Files en Hellraiser kunnen noemen. De twist op het einde met de politiepsychiater die The Engineer blijkt zag ik zowaar pas een paar minuten voordat het bekend werd gemaakt aankomen. Wel jammer van de morph, de special-effects waren sowieso niks Maar een effectieve twist dus wat mij betreft. De vele clichés in de film heb ik nooit als al te storend ervaren. De laatste minuten zijn helaas wat minder als het nog redelijk lange heel aardige gedeelte daarvoor, wat de film geen recht doet eigenlijk. 2.5*, wat eigenlijk een stuk hoger had kunnen uitvallen zonder de af en toe wel heel slechte Sheffer (hem wat afremmen en niet al te diep laten gaan was al voldoende geweest), met het weglaten van bepaalde debiele visuele trucjes en lelijke Pinhead & Cenobites en als je niet in ogenschouw neemt dat dit een Hellraiser-film is.

avatar van Thomasmuscle

Thomasmuscle

Aardige film, heeft alleen vrijwel niets met de Hellraiser reeks te maken..

avatar van Glacius

Glacius

Hoezo heeft dit niks met de Hellraiser te maken? Dit is een weergave van hoe de naar hel verdoemden de hel kunnen ervaren in het Hellraiser universum. Beoordeel de film als een zelfstandige film en verwacht geen rechtstreekse kopie van het origineel, waar bijvoorbeeld deel 2 wel een poging in probeerde te maken.

Zowel de effecten en cenobites als de acteerprestaties vond ik zeer acceptabel. Overigens is Pinhead alleen blauw door de blauwe lichtval van het licht.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Bij dit deel had ik ook het meest het gevoel dat de hel in geestelijke martel-vorm plaatsvond ipv alleen lichamelijke. Het einde zat ik me helemaal in te beelden dat ik die detective zou zijn en dat zo'n hel maar echt zou bestaan waar alles elke keer weer opnieuw begint en je gewoon radeloos zult zijn tot in de eeuwigheid. Poeh, dat kwam best goed over.
Maar inderdaad is de connectie met deel 1 en 2 redelijk weg in de delen die daarop volgden. Het wordt anders, maar niet perse veel slechter op 1 a 2 vervolgen na dan.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik vind de link te ver gezocht eigenlijk. Als die Cenobites etc. er niet in zaten had dit toch net zo goed een heel andere film kunnen zijn? Het lijkt eerder op een op zichzelf staande thriller en soort van film noir, waar ze om geld, tijd en moeite te besparen maar de nieuwste Hellraiser-film van hebben gemaakt.

avatar van aburex

aburex

Pinhead komt hier maar zeer weinig in voor en de horror laat het ook afweten. Eén van de minste in de serie. Toch ng 4* omdat ik hou van het occulte

avatar van Thorak

Thorak

Een compleet andere film dan de rest in de reeks maar daardoor absoluut geen slechte film!

Ik vond het zelfs een erg sterke film, ook qua verhaal al was het inderdaad niet wat je van een Hellraiser film verwacht.

Het thema van je eigen demonen onder ogen zien vond ik voor deze serie vrij diep gaan en ze weten het nog goed te brengen ook.

Conclusie; goede film maar hoort eigenlijk niet in deze serie thuis.

Samen met deel 3 vind ik deze tot nu toe de beste in de serie.

avatar van JustMike

JustMike

een andere film dan de andere (zoals veel al zeggen), maar ik vond het wel een van de beste hellraisers, 1 t/m 3 en deze zijn gewoon de beste, de andere zijn echt heeeel slecht.

Alleen ik heb het laatste deel nog niet gezien! Hellraiser: Hellworld!

Hellraiser: Inferno.
een spannende film met Pinhead een beetje te veel op de achtergrond. Het was best wel spannend dat hij dezelfde dag steeds weer overnieuw beleefde! leuke moorden, leuke plottwist. een beetje te erg dat hij zijn eigen film voorleest, als je begrijpt wat ik bedoel? En een beetje te veel seks voor een horror, (zeg ik, met mijn profielfoto)

Al bij al, een spannende horror film!

avatar van eltorro

eltorro

Mijn eerste Hellraiser film.

Had deze misschien toch beter links kunnen laten liggen en eerst deel 1 gekeken. Niet dat ik er niks van snapte, maar dit deel was behoorlijk slecht en geeft een nare nasmaakje aan het Hellraiser concept. Het verhaal sloeg nergens op, vooral het einde is nogal lachwekkend. Blijkbaar is het onmogelijk om dat spel te kunnen winnen omdat de hoofdrolspeler zich zelf moet doden om te winnen, want hij is de koning (het is blijkbaar een soort schaak spel). Maar goed, het horror gedeelte stelt ook teleur. Geen enkele acteur kon acteren, dialogen waren erg slecht, en visueel was het ook niet echt goed. Al werd er af en toe wel wat geprobeerd, bijvoorbeeld de groen witte kamer. Maar dan kwam die man binnen lopen en ook groen weerspiegelend, wat dan weer een komische effect veroorzaakte. Voor die redelijk gedurfde dood van die vrouw en dochter toch maar. 1*

avatar van Pete_033

Pete_033

eltorro schreef:

Mijn eerste Hellraiser film.

Je eerste Hellraiser? Ga dan niet deze zien! Dit is geen Hellraiser!!

Zie deel 1 en 2 voor een echte Hellraiser film. Deel 3 is ook goed maar wat te Amerikaans. Deel 4 had veel beter kunnen zijn maar wel leuk om te zien vanwege de dialogen van Pinhead. De delen daarna zijn eigenlijk gewoon horror filmpjes met daarin Hellraiser elementen verwerkt. Alleen Hellseeker is nog wel goed omdat Kirsty Cotten daarin terugkeert.

avatar van Thorak

Thorak

Dit vond ik juist een van de betere delen en zeker juist wél een echte Hellraiser.

eltorro schreef:

Niet dat ik er niks van snapte, ...

Gezien je post lijk je het inderdaad niet geheel te snappen. Mischien toch de eerste delen maar even kijken voor het verhaal.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Prima psychologische hellraiser idd. Flipte helemaal mee met die kerel. je zou hem maar zijn pff.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Deze film was niks vergeleken zijn voorgangers, dit is een hele andere hellraiser film dan wat je gewendt bent.

En nu zeg ik niet dat psychologische horror films slecht zijn maar dat past gewoon niet bij hellraiser.

avatar van pompoen

pompoen

Terwijl het in voorgaande delen voornamelijk ging over lichamelijk lijden wou de schrijver van dit verhaal eens het over een andere boeg gooien. Op zich geen slecht idee, in zoveel religies zal dit namelijk de hel zijn die je te wachten staat en niet die van de voorgaande delen, door de min of meer realisme kan deze film ook enger zijn bij velen. Maar ik mis wel vele dingen in het verhaal. Is de man gestorven na het openen van de doos?

De Cenobites (de halve chatterer en de 2 wansmakelijke vrouwen) zijn zeer goed gemaakt, maar worden zelden ingezet in de psychologische marteling van de agent. Ze lopen er enkel bij om de horror/ hellraiser gehalte een beetje naar boven te halen maar doen zelf maar weinig mee in het verhaal, jammer, net als de leader 'Pinhead die er erg weinig in beeld komt. Voor een icoon van de horrorgenre is dat een enorm minpunt. De overgang van Amerikan Horror naar Psychologische horror is te verschillend dat het herbekijken zelfs voor een horrorfan zeer moeilijk is. De herhalingswaarde van de eerste 3 delen en Hellraiser: Hellworld is toch wel veel hoger door meer echte horror elementen die helemaal 'Hellraiser/ Pinhead zijn. Dit lijkt een beetje op 'The life of Pinhead', wat er zoal gebeurde voor deel 1. Of simpelweg Hellraiser zero.

avatar van puckb96

puckb96

Only one finger left now, Joseph.........

Wat mij betreft is Hellraiser: Inferno een flinke verbetering over Hellraiser: Bloodline die een echte tegenvaller vond. Ik had me vermaakt met die film, maar in vergelijking met de vorige delen vind was het maar slapjes. Deze film daarintegen vond ik ijzersterk. Ik heb me prima vermaakt en hij is ook best wel griezelig. Ook lijkt het bij deze ook meer om de spanning te gaan dan alleen maar om de gore. De rol van de rechercheur wordt gespeeld door Craig Sheffer die ik eerlijk gezegd heel erg goed vond spelen. De rest was trouwens ook wel oké. Wel jammer dat Doug Bradley zo weinig screentime had als Pinhead. Maar ja, wat maakt het ook weer uit. Dus ja kortom: ik vond het een prima standalone sequel, één van de weinigen die ook daadwerkelijk echt goed is.

avatar van TheShadowking

TheShadowking

Beste Hellraiser film die ik heb gezien. Eindelijk zit er een wat meer psychologisch verhaal in met een redelijke twist en is er nog wat van deze Hellraiser film gemaakt.

Helaas omdat dit de zoveelste in de reeks is levert deze film in aan originaliteit.

avatar van movie-edje

movie-edje

De raadsel-verteller-van een PinHead die redelijk zijn draai heeft gevonden in HEL!

Komt in deze deel een beetje vermoeiend over, het verhaal is redelijk, maar de uitwerking hiervan is ver uit de maat.

Wel een prima vervolg, maar niet de allerbeste.

De eerste 3 delen zijn om te smullen, maar de reeks loopt een beetje op een dood-eind!

avatar van Humortje!

Humortje!

Is dit niet de Hellraiser, waar de boorscene in voorkomt?

avatar van Boeikens

Boeikens

Inferno had ik zowat uit mijn geheugen gewist en kwam, spijtig genoeg, bij de herziening van de reeks weer terug boven.

Een beetje zoals in Halloween III zie je ook hier de hoofdfiguur van de reeks nagenoeg niet.

Een spijtige zaak die voor de Hellraisefan, zoals ik, een zwaar minpunt is.

Op zich is het verhaal een spannende politie-thriller met kleine horror elementen maar hoort niet thuis in de Hellraiser reeks.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Op de twitter van Scott Dericksson: Twitter

mark25

Een echte hellraiser-fan zal toch wel begrijpen dat het hier echt ophoudt. Als je deze als lostaand van de reeks beschouwd nog wel te doen maar in relatie tot de fantastische eerste twee delen is deze totaal geflopt. Clive Barker heeft definitief zijn handen ervan afgetrokken en dat is zichtbaar ook. Waar bloodline al matig was kon ik die nog (net aan) accepteren maar met Inferno en de rest van reeks is het helaas nooit goed gekomen.

avatar van Liefje12

Liefje12

Echt fack wat iedereen zegt ik vond het echt een goeie enge film! van mij krijgt die 4.5 stem

avatar van Liefje12

Liefje12

JustMike schreef:

Alleen ik heb het laatste deel nog niet gezien! Hellraiser: Hellworld!

Hellraiser: Inferno.

Al bij al, een spannende horror film!

Te veel seks voor een Horror? Zoveel seks was het niet. En in een horrorfilm is seks heel normaal haha zou je moeten weten als je van horrors houd he!

Liefje12 schreef:

Opzich gaat de film ook nog wel maar vanaf deze film passen de films gewoon niet meer in de orginele reeks.

avatar van 606

Liefje12 schreef:

avatar van tattoobob

tattoobob

Beter dan zijn voorganger!!

Ik vind het nooit heel slecht worden want ik ben een hellraiser fan!!

tattoobob schreef:

Beter dan zijn voorganger!!

Ik vind het nooit heel slecht worden want ik ben een hellraiser fan!!

Een echte fan...???

Dat ben je niet, want anders had je na deel 4 wel afgehaakt!

avatar van namingway24

namingway24

Inferno is nauwelijks een Hellraiser-film te noemen; het is een bovennatuurlijke detective-film. En een paar halfslachtige Cenobites in de film stoppen en Doug Bradley voor vijf minuten op laten draven verandert daar niets aan.

Voor de rest was alles erg ondermaats. De muziek vooral was tergend, en is hier het bewijs dat goede muziek echt wel wat doet voor de sfeer, wat hier dus falikant mislukt. Verder is er qua gore ook bitter weinig te genieten en zijn zoals ik al zei de Cenobites totaal niet memorabel en is Pinhead er bij z'n nekvel bijgesleept. Het is dat hij in de film zit, anders was deze film binnen no time in de vergetelheid geraakt.

Het is wel verademend dat de hoofdrolspeler zo'n grote klootzak is, maar de wanhopige pogingen om hem op het laatst enigzins meelijwekkend te laten lijken mislukken finaal. Het feit dat hij op het laatst krijgt wat hij verdient wordt ook weer teniet gedaan doordat het allemaal zo slapjes wordt getoond.

Qua acteerprestaties gaat het allemaal nog wel. Craig Sheffer speelt goed een totale klootzak en hij heeft een goede rotkop. De supporting cast is aardig, maar Doug Bradley steelt de show gedurende de paar minuten die hij in beeld is. Ook al is het meer een veredelde cameo, hij doet zijn stinkende best om er nog wat van te maken.

Twee sterren is wat aan de hoge kant, maar het was allemaal net boeiend genoeg en de film ging nooit echt vervelen. Maar een echte Hellraiser-film is dit natuurlijk niet.