Michiel de Ruyter (2015)
Releasedatum: 29 januari 2015
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Michiel de Ruyter
"Wars are fought by many. History is made by few..."
Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.
- Trailer (YouTube)
- Michiel De Ruyter (BoekMeter)
- Michiel de Ruyter (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Lord Chancellor
Jozef van Ghent
Corcicus
Is hij heilig verklaard?
Haha, het leek er soms wel op. Maar dat vond ik net één van de charmes van de film. Nederland heeft het recht om haar helden te eren.
Kondoro
Heb even in je ratings gekeken maar er zijn slechts 2 mogelijkheden: 1 jij geeft alleen maar cijfers om een film omlaag te halen of 2 je vind gewoon geen enkele film leuk.
De laatste is niet logisch aangezien er genoeg andere hobby's zijn natuurlijk. Ik veronderstel dan ook het eerste bah....zo jammer.
Ik denk toch het eerste.
Kondoro
Michiel de Ruyter
Michiel de Ruyter is mij toch tegengevallen. Na het zien dat wij de 16+ versie te pakken hadden waren we wel blij. Ik had toch zo mijn verwachtingen bij de film, maar was het me toch tegengevallen omdat ik de achtergrond van Michiel de Ruyter hem zelf niet goed ken? Ik weet het niet. Het verhaal vond ik gewoon leuk om te volgen niks mis mee, er is genoeg actie in de film om er van te genieten en dat doet het altijd goed bij mij. Maar dan komen we toch bij de slechtere punten aan. Het acteerwerk vond ik beroerd. Hoe de mensen speelden dat ze dood gingen, bijvoorbeeld meneer de wit die neer geschoten werd. Wat viel hij belachelijk neer. Hoe ging Michiel de Ruyter dood? Ik vond het echt wel zo lelijk hoe hij dit geacteerd heeft.. Dus over het acteer werk van de mensen in de film vind ik slecht. Echter, was geluid ook beroerend slecht. Zelfs zo slecht dat we maar de bijgeleverde Nederlandse ondertiteling aan gezet hebben. Niet omdat we doof zijn maar, omdat je, ze niet eens normaal kon horen praten op zo'n schip en, als ze begonnen te schreeuwen was het nog beroerder!. Maar, laat je plezier daar niet al te veel door bederven! Het was toch nog een leuke film om te volgen en wat meer te weten te komen over de geschiedenis! Ook de zee slagen vond ik er erg vet uit zien. Al is het veel op de computer gedaan, het ziet er niet slecht uit. Verhaal, nogmaals, leuk om te volgen en het concept ook zeker niet verkeerd! Daarom ben ik als nog tevreden! En laten we Michiel de Ruyter nooit vergeten wat hij heeft gedaan voor Nederland!
VincentL
Elk land heeft daar het recht toe. Sommige kunnen ook overdrijven, zoals onze grote vrienden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan
Zoals onze eigen minister Plasterk zei "Met beschaafd nationalisme is niks mis". Ik denk dat Michiel de Ruyter daar een goede belichaming van is.
Ziezo, aangenaam allemaal.
Vers geregistreerd en mijn eerste post hier na al 10 jaar lang Musicmeter te hebben bestookt met al dan niet in dank afgenomen persoonlijke meningen en commentaren.
Michiel de Ruyter dus.
Moet zeggen dat met het beschikbare budget toch een prima produkt is neergezet. De meest memorabele feiten zijn voldoende belicht en de sfeer is goed te pruimen. Tja, Lammers he. Hij verraadt zichzelf altijd weer ook al probeert hij in de huid van wie dan ook te kruipen. Een sympathieke en amusante man die qua gelijkenis inderdaad wel voor de hoofdrol is geknipt. Al vraag ik me af of men in de 17e eeuw een dergelijke vlotte houding over zich had in een tijd waarin het individu althans nog aan vele psychologische beperkingen onderworpen was. De klassieke dramatiek vind ik er niet echt in terug en de eigentijdse nederlandse cast doet dan soms ook wat anachronistisch aan, helaas is voor een film van dit kaliber de generatie nederlandse acteurs praktisch uitgestorven. Neemt niet weg dat met de beschikbare middelen alles uit de kast is gehaald om in ieder geval weer een ouderwetse vaderlandse spektakelfilm in de huidige snelle tijd op het scherm te krijgen. Die zijn er al te lang niet meer geweest. Of ze gingen dan vrijwel nergens over.
_Casper_
Wat een tegenvaller!!! Het verhaal zelf is natuurlijk geweldig en daar zou een hele sterke film van gemaakt kunnen worden, maar niet op deze manier.
De acteurs vind ik zoiezo al verkeerd gekozen, barry atsma.. Gatver die man kan echt niet acteren... die hoort in goedkope soaps te spelen. Maar ook het andere acteerwerk was nederlands slechts.
Ook de manier waarop het verhaal verteld werd had beter gekunt, duidelijker en spannender.
Jammer echt n tegenvaller, 2* puur voor t verhaal
Bluebird59
Precies. Maar welke huidige nederlandse acteur heeft nog het nivo van weleer. Het gtst amateurisme druipt er van af. Toch een dikke voldoende voor de algehele vermakelijkheid an sich plus het loffelijk streven om nog eens met iets educatiefs op de proppen te komen in deze tijd van plat lichtvoetig weggooiamusement.
De_Hollander
Viel knap tegen.
1 slecht geacteerd,overdreven.
2 onverstaanbaar.
3 Rommelig en weet niet of het aan mij lag,soms sprong het van de ene scene naar de andere en zag weer het zelfde.
Waar sloeg dat nou weer op het afsnijden van zijn penis,kan me niet herinneren dat ik dat op school heb geleerd.
Je zag wel het verschil tussen de oudere acteurs(Derek de Lint)qua acteren die het kunnen.
Geprobeerd maar nee geen NL films meer voor mij.
Vreselijk man die Lammers (amateur).
Waar zijn de tijden gebleven van Guus Hermus Co van Dijk Johan Boskamp enz.
Jammer had zo mooi kunnen zijn met echte acteurs.
1,0 is eigenlijk nog te veel.
Ten slotte de film was een al ergenis.
De_Hollander
Mooi, allemaal, die schepen, klederdracht, budget,vaak hele mooie shots....maar de personages raakten absoluut niet, geen binding, emotionele momenten kwamen nep over,rommelige regie, geluidsbalans totaal fout, Frank Lammers is een goede acteur, maar mist het juiste charisma voor deze rol...
Tegenvaller.
En dan het gebrabbel wat je niet kon verstaan. We moesten de ondertitels aan zetten.
Anders konden we regelmatig niks verstaan.
mjk87 (moderator films)
Anderhalf uur lang best aardig vermaak, daarna kakt de boel toch behoorlijk in. Het valt te pleiten Reiné hier een soort van ultieme Gouden Eeuw-film van wilde maken, met zowel De Ruyter, zeeslagen, politiek, een behoorlijk aantal bekende schilderijen dat de revue passeert et cetera. Daardoor vliegt de film in het begin voorbij maar wordt het nergens echt diepgravend, terwijl er wel de mogelijkheden toe zijn. Niettemin lukt het Reiné om zeker De Ruyter net genoeg tijd te geven om hem te laten leven, en Lammers doet dat heel behoorlijk. Verder is het production design prima en het budget zie je daar wel aan af. Wel is de CGI vrij slecht en de schminckafdeling had een sabbatical, want de meer dan 20 jaar die de film toont zie je nergens aan de gezichten a; iedereen blijft even oud. Verder is de film als karakterschets best gelukt. We leren De Ruyter (in ieder geval de filmversie) redelijk kennen en Lammers doet zijn best er een wat simpele maar aimabele man van te maken. De overige acteurs doen ook hun best en soms werkt het, soms niet. De overacterende Engelse koning kon ik best hebben, Barry Atsma dan weer wat minder - Atsma acteert altijd Atsma, al irriteerde hij me ditmaal niet, maar een overtuigend acteur heb ik hem nooit gevonden, alsof hij zijn teksten oplepelt vanaf een schrift, iets dat men in Nederlandse films vaker heeft.
Maar goed, als actiefilm is de film minder geslaagd. Hier zie je wel de budgetbeperkingen en hoewel Reiné zijn best doet met veel houtsplinters oogt het allemaal wat simpel en goedkoop. Ook is het niet allemaal even duidelijk gefilmd, ondanks de vele helikoptershots, maar ik als leek op het gebied van zeeoorlogvoering kon nooit zien wie er nu aan de winnende hand was, wie er een meesterzet plaatst et cetera. Niet dat ik alles in hapklare brokken wil hebben, maar hier kon ik ook weinig mee. Daarnaast is het allemaal vrij saai en weinig verschillend in elkaar gezet, en na de zoveelste slag op zee geloof je het wel. Dan gaan die 150 minuten tellen. Zeker na de moord op de gebroeders De Witt had de film mogen stoppen - die scène was wel de beste uit de hele film. Duister, hard, met een zowaar goed acterende Atsma en vol boze zeventiende-eeuwse equivalenten van de PVV'er. Het is ook jammer dat niet alles historisch even accuraat is, al is dit al minder erg dan in een Kenau. 2,0*.
Haha. Lekker bombastisch en overdreven heldenvereringsfilmpje. Maar ja kennelijk hebben we dat nodig of zo.
Het keek ondanks de cliches best aardig weg.
yesplease
Held of niet, de Ruyter was zeker een bijzonder persoon, zie Michiel de Ruyter - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org , in bijzondere tijden William III of England - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org. De sneaky aanval op de Medway (waarbij de ketting doorvaren wordt en het vlaggeschip wordt buitgemaakt) is legendarisch.
De film heeft zeker wel haar fouten, maar is toch beter als de gemiddelde film (gemiddeld is 2,5). Ik vond het jammer dat de zeeslagen niet wat beter uitgelegd werden, want ik snapte slechts op enkele punten wat ze nu aan het doen waren. Bovendien leken de ontploffingen aan boord wel erg veel op elkaar. De politieke gebeurtenissen werden slechts gedeeltelijk uitgelegd, maar die waren ook razend ingewikkeld. Toch vraag ik me af of iemand die de geschiedenis al niet kende, hier veel wijzer van geworden is, en slechts een aantal spectaculaire zaken ziet langskomen.
93.9
Erg schetsmatige film. Vreselijke computer bewerkte scenes die niet goed in de film geintegreerd waren.
Steeds die suffe slowmotions. Muziek overdone. 'sterren' cast beetje lachwekkend. Historisch klopt het allemaal niet. Niet in de Nederlandse traditie, maar zo Amerikaans achtig.
Conclussie: schooltv niveau.
Bélon
Conclussie: schooltv niveau.
Eens. Voeg daaraan toe de soaperige B-acteurs -de hoofdrolspeler* had een uitstraling van een dweil-, de overmatig gedoseerde generieke bombastische muziek, de nodeloze stukjes bloot (twee versies waren totaal onnodig, puur marketing ongein) en de veel te lange speelduur. 1,5* is het maximum wat ik kan geven.
* had vaak het gevoel dat ik naar Michiel Romeyn van Jiskefet zat te kijken als De Boesselaere in De Heeren van de Bruyne Ster dat werk.
Norman Mailer
Goed, ben he-le-maal om! Echt. Kwam 'm ergens online tegen; ga d'r vannacht gewoon even naar liggen koekeloeren. Mooi man.
Dk2008
Goed, ben he-le-maal om! Echt.
Nou ik niet hoor.
Verhaal van niets zo te zien.
Lijkt me eerder een film van niets. Maar ja, als je op die manier (veel) geld kan verdienen, dan prima.
margo1
Mooi verhaal en in tegenstellingtot eerdere reacties historisch wel verantwoord. De Gouden Eeuw was voorbij, de strijd om de macht kon beginnen. De intriges in de politiek zijn goed uitgebeeld en voor de oplettende kijkerzijnze helemaal niet anders dan wat op de dag van vandaag gebeurt in allerlei (geo)politieke spelletjes. Dat daar slachtoffeers bij vallen is ook onvermijdelijk en de gebr. De Witt zijn inderdaad gelynched door een opgehitste volk. Daarin staat Michiel De Ruyter, een zeeman en strateeg pur sang, die niets heeft met politiek en gewoon zijn werk doet. Ook als hij beseft dat de missie naar de Middellandse Zee een zelfmoordmissie is. We krijgen ook een inkijk in het leven van het gezin van Michiel, wat het voor hen betekend moet hebben.
De ijdele , ruggegraatloze Willem III is ook prima uitgebeeld en de vele veldslagen eveneens. Het is knap computerwerk. Vooral de slag bij Chatham mocht er wezen. Natuurlijk (en gelukkig maar) is het geen documentaire geworden, maar een boeiende speelfilm met de daarbij behorende dichterlijke vrijheden. De regie is prima en er wordt behoorlijk geacteerd
Het enige minpuntje vond ik de bijbehorende muziek.
Norman Mailer
Is Michiel nou eigenlijk nog aan het uibreiden van de moestuin toegekomen?
Arri
Gisteren on demand gezien. Geen zin om een hele recensie te schrijven, maar hier wat korte eerste indrukken:
- Enorme productie. Kostuums en productie design zijn erg goed.
- Zo goed als het ene shot er soms uit ziet, zo knullig het andere. Roel, moest je perse zowel regisseur als DoP zijn? Houd die camera eens stil. Tientallen ongemotiveerde shots langs zien komen. Wel eens van consistentie in camerawerk gehoord? (om nog maar niet over al die slomoshots te beginnen, leek wel alsof ik naar een festival aftermovie keek)
- Acteerwerk was best goed, met als uitschieter (nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen) Barry Atsma
- Zeeslagen zijn indrukwekkend, maar soms niet helemaal te volgen. Komt omdat er telkens hetzelfde type shots gebruikt wordt. In plaats van 10 shots van vurende kanonnen had ik liever het productiebudget besteed zien worden aan een goed uitgewerkt shot van schip dat wordt vernield door een kanonskogel. En sinds wanneer ontploffen schepen van binnenuit (heb zo'n shot vele keren zien langskomen)? En hoeveel kilo houtsnippers hebben ze wel niet gebruikt? Overall respect hoe Reine CGI durft te gebruiken, maar het was teveel. Ik had liever 50% van de CGI willen zien (als in minder shots) die dan beter uitgewerkt konden worden. Trouwens nog iets waar ik mij meermalen aan ergerde: bij de zeeslagen is de lucht vanaf het schip gezien constant strakblauw, maar wanneer er dan een CGI shot langskomt is de lucht opeens donker of bewolkt?
- Muziek was lekker over de top (kan ik van genieten!) maar de soundmix was soms erg slecht. Gecombineerd met de vele fx's was de spraak slecht te verstaan.
- Film duurt te lang, had best een half uur vanaf gekund. Ik snap dat de machtsstrijd duidelijk in beeld gebracht wilde worden, maar er zitten meerdere stukken in de film van random shots ondersteund door muziek die niks toevoegen.
- Zit duidelijk veel research in de film, na wat googlen respect in hoeverre de film waarheidsgetrouw is.
Bluebird59
He he... Gelukkig ook nog mensen die weten waar ze het over hebben.
Overigens vind ik Lammers meer geschikt voor een fantasy/piratenfilm maar dat terzijde. De soapcast moeten we maar voor lief nemen. Een eigentijds groots produkt waar toch zeker het beste van gemaakt is in ieder geval.
Dk2008
Deze film dan maar gezien. Maar wel met tegenzin. Dat ligt hem aan de speelduur en ook aan het historische. In dit geval, vaderlandse geschiedenis en wel van heel lang geleden. Het moet je liggen. Ook heb ik berichten gemist waarom ik dan wel of niet zou moeten zien. En cijfertjes over bezoekers geven ook geen garantie.
Ik vind het eerder een vreemde film, dan dat ik een duidelijke mening kan geven, hij is goed of slecht. Op het ene moment bombastisch, het andere moment nogal saai. De cast is ook niet van ze doen het slecht of ze doen het goed of ze zijn slecht gekozen. De slowmotion beelden vind ik best storend. On-Nederlands las ik ergens, vind ik ook. En ik kreeg geen band met "de held" die door Frank Lammers wordt neergezet, hoewel dit best vaak voorkomt bij biografische films. Dus is ook geen kritiek verder, in hoeverre ik dat wel heb. Vind je de film goed in welk opzicht dan ook, prima, vind je hem slecht, ook goed. 2.0
Norman Mailer
- Film duurt te lang, had best een half uur vanaf gekund.
Tja, slow motions zijn nu eenmaal niet zo vlot hè.
Stephan
Het feit dat jullie Lammers meer van de commercials kennen pleit niet echt voor je.
Wie kijkt er in godsnaam nog naar NL pulp tv?
Norman Mailer
In casu sluit het één het ander niet uit. Maar ach.
Wie kijkt er in godsnaam nog naar NL pulp tv?
De gemiddelde Nederlandse film valt ook onder het niveau pulp tv, dus ach.
Stephan
Ik vind het vooral erg flauw en fantasieloos om Lammers op zijn commercial af te rekenen. Helemaal bij een discussie over MdR.
Norman Mailer
De gemiddelde Nederlandse film valt ook onder het niveau pulp tv, dus ach.
Voorts, een uiterst begenadigd acteur als Frank Lammers bevlekt zélf zijn fraaie palmares door nodeloos lang te figureren in clowneske reclames.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod