
De Aanslag (1986)
Alternatieve titel: The Assault
Nederland
Oorlog / Drama
144 minuten
geregisseerd door Fons Rademakers
met Derek de Lint, Monique van de Ven en Marc van Uchelen
De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. Bij een verzetsdaad wordt een NSB'er doodgeschoten. Het dode lichaam wordt door de buren van de 12-jarig Anton Steenwijk voor zijn huis neergelegd. Bij de daaropvolgende wraakactie is de jongen getuige van de dood van zijn ouders en broer. De traumatische gebeurtenis zal Anton nooit meer loslaten. Ook niet wanneer hij inmiddels arts is en trouwt met een vrouw die het evenbeeld is van de vrouw die hij in de dodelijke nacht ontmoette in de gevangenis. De aanslag blijft als een rode draad door zijn leven lopen. Zo ontmoet Anton tijdens relletjes in Amsterdam in verband met de Hongaarse opstand in 1956 de zoon van de vermoorde NSB'er. Tien jaar daarna loopt hij de verzetsman tegen het lijf die de daad pleegde. De ontknoping van het verleden komt wanneer hij in 1983 zijn oude buurmeisje ontmoet. Zij vertelt Anton waarom het lichaam van de doodgeschoten NSB'er destijds in zijn voortuin belandde. Is daarmee de cirkel rond en kan Anton eindelijk berusten in wat er gebeurde?
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=ah1gDclO14U
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Vannacht deze film weer eens gezien. Degelijke verfilming van het boek van Harry Mulisch. Dat deel wat zich afspeelde in de oorlog in 1945 vond ik ijzersterk en was voor mij verreweg het beste gedeelte van de film. Daarna zakt de film behoorlijk in en wordt het allemaal wat minder interessant. Het einde was wel weer sterk. De film kun je beter eerst zien alvorens je het boek van Mulisch gaat lezen.
Dat deze film de oscar kreeg voor beste buitenlandse film vind ik niettemin meer dan terecht al is het alleen maar om het eerste deel.
"De Aanslag" is voor mij een van de de beste Nederlandse films van de jaren 80.
btw Ik kan mij nog herinneren dat ik deze film voor de eerste keer zag op een Duitse TV zender, nagesynchroniseerd wel te verstaan. Dus de Steenwijks spraken dezelfde taal als de Gestapo en de SS. Belachelijk! Dit soort films mag je natuurlijk nooit nasynchroniseren, want dan wordt zo'n film totaal ongeloofwaardig.
4,0*
Ik ben het volledig met deze recensie eens. Gelukkig heb ik het niet op de duitse TV gezien. Het nasynchroniseren van films zoals de Duitsers altijd zoen vind ik so wie so afschuwelijk. Gelukkig werken we in Nederland meestal met ondertiteling.
Misschien geen meesterwerk maar toch een zeer degelijk werk.
De Aanslag is een goede film. Jammer is wel dat de film erg traag gaat. Het acteerwerk is wel aardig. Verrassend genoeg deed Huub van der Lubbe het het beste van allemaal.
3,5*

Het verhaal boeide niet, slecht acteerwerk en soldaten kwamen onrealistisch over. Toen ik deze film aan het kijken was, was ik letterlijk in slaap gevallen.
Ik stem maar niet.
Een goede verfilming van het erg mooie boek van Harry Mullisch.
De Aanslag is een goede film. Jammer is wel dat de film erg traag gaat. Het acteerwerk is wel aardig. Verrassend genoeg deed Huub van der Lubbe het het beste van allemaal.
3,5*
vd Lubbe de beste...?!!
Gouden Kalf voor:
Beste acteur - John Kraaykamp sr.
5,0*

Jammer dat het acteerwerk niet altijd helemaal overtuigt, maar dat doet verder maar weinig af aan dit intrigerende verhaal. Vooral het einde vond ik werkelijk waar subliem. Een aanrader! Vooral voor degene die nog steeds, helaas, de Nederlandse cinema verloochenen. Ook wij kunnen namelijk goede films maken!
Kraaykamp (die overigens erg goed speelt) heeft aan de muur een tekening hangen van zijn grote liefde, terwijl een dag eerder op een begrafenis een identieke vrouw rondliep die geen enkele emotie bij de man teweeg bracht. Nogal verwarrend...
Gisteren herzien. Een goede film, maar het grote minpunt is toch wel de dubbelrol van Monique v.d. Ven.
Dat ben ik helemaal met je eens maar voor de rest is het een topfilm.
Rademakers weet goed het dramatische zwaartepunt in scènes te bereiken door beeldtaal, goede muziek en geluidseffecten en perfecte timing. Onbegrijpelijk eigenlijk dat Rademakers nooit in Amerika heeft gewerkt; vakkundig, een beetje glad, maar een regisseur die zeker visie heeft. Veel sterke momenten, die de kenmerken die ik noemde sterk bevatte; waaronder de stukken met Kraaykamp, de scene in Toscane, in de donkere cel en de flashbacks. Films die je meevoeren langs allerlei historische gebeurtenissen over een langere tijd kunnen heel interessant zijn (genoeg Italiaanse klassiekers die het bewijzen), maar het valt niet mee, omdat het vaak te fragmentarisch is. Daar heeft de Aanslag ook wel last van, maar als de voiceover is weggeëbd, is het ook direct weer boeiend. Meestal dan, want het was wel een hele zit.
4 sterren voor een sterke film, die ook weer prima als voorbeeld gebruikt kan worden om te weerleggen dat alle Nederlandse films toch maar troep zijn.
Met name het eerste gedeelte is ijzersterk, daarna glijdt de film een beetje af om vervolgens weer sterk te eindigen
Hij krijgt van mij een 3,5..
Een goede film over de oorlog speelt zich niet per se in de oorlog af en staat ook niet altijd bol van pief, paf, poef.

Een goede film over de oorlog speelt zich niet per se in de oorlog af en staat ook niet altijd bol van pief, paf, poef.
Dank voor de informatie, dat wist ik namelijk nog helemáál niet..

Het was om even over na te denken, niets meer en niets minder. Misschien ligt het wel aan mijn leeftijd dat ik iets anders naar dit soort films kijk dan jij. Ter info: ik ben een ouwe lul van 40.
Ik vond Huub een van de minderen...
Ik vond hem erg goed, ik vond juist Monique van de Ven minder.