Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)
Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit
Nederland / België
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits
Releasedatum: 22 september 1977
Plot Soldaat van Oranje
"Love first. Fight later"
Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.
Erik Lanshof
Esther
Will Dostgaarde
Gestapo Agent Breitner
aspro
Gisteren 05/05/2013 was hij te zien bij RTL7.
in 4:3 formaat maar zo'n slechte beeld en geluids kwaliteit erbarmelijk.
zonde zeer grote zonde van deze zeer goede film van houwer
jumpstylemovie
Deze film moet je kijken op een 4:3 tv om de geweldige sfeer te beproeven op dezelfde manier als vroeger. Blijft een heerlijke nederlandse avonturenfilm met hilariteit alom
aspro
Dat ben ik geheel met u eens om die film op 4:3 formaat te kijken.
maar beeld&geluid was zeer slecht kreeg het idee dat ze een VHS band aan het uizenden was.
en vooral de kleuren waren zeer mat en dof,en dat voor een HD zender.
Waarom 4:3? De film is 1: 1.66 gedraaid.
Voor het eerst groot in de bioscoop gezien en man, wat is de film goed. Veruit de beste film van Verhoeven.
Dogie Hogan
Zeer slecht beeld en geluid, leek wel VHS, en ook nog een vreemde verticale balk rechts. Voortijdig maar afgezet. Beeld en geluid van de DVD zijn stukken beter, plus aspect ratio 1.85:1.
Wat niet het juiste ratio is...
Bizarre cover, dit.
Bizar. Zit er ook maar iets van die cover in de film, behalve misschien die vliegtuigen?
Lucaij
Idd erg lelijk ook. Ik denk voor het Internationale publiek.. Snap ook wel dat je niet met een Nederlandse vlag moet komen aanzetten, maar het kon beter :-P
jumpstylemovie
Ik vind de orginele poster juist geniaal. Lekker simpel maar krachtig. Hetzelfde geld voor het intro van de film, ook met de Nederlandse vlag. Krijg je meteen het gevoel dat je naar de grootste nederlandse film zit te kijken, de film met het alleenrecht op het tonen van de castmembers / producers etc. met een NL vlag op de achtergrond. Tenminste, zo ervoer ik het
Lucaij
Ja vind ik ook hoor. Lekker krachtig en less is more.
Ik vind het ook minder dat ik een andere dvdhoes heb met een raar shot erop. Maar die Internationale versie lijkt wel een poster voor een b-actie film over vliegtuigen :-P
Stephan
Sterker... de hoes suggereert dat de "Soldier" voor de Duitsers vecht.
jumpstylemovie
Ja vind ik ook hoor. Lekker krachtig en less is more.
Die voorkant van de Houwer(?) collectie is ook een gedrocht.
Lucaij
Sterker... de hoes suggereert dat de "Soldier" voor de Duitsers vecht.
lol zie het nu pas. Een hakenkruis in soldier. Hoe fout.
Bedankt voor de link. Leuk al die verschillende versies.
Earth
Voor de liefhebber
Spanje: http://www.zonadvd.com/imagenes/noticias/2006_08_manga/eric_frontal.jpg
Quentin
Spaanse DVD is top, al jaren in huis. Inkluis de making of van Frank Krom.
Parisa
Dat was alweer een tijd geleden dat ik deze had gezien. Hoewel ik het nog steeds een mooie Nederlandse film vind, een klassieker natuurlijk, heeft hij nooit echt een hele goede indruk op mij gemaakt. Maar er is ook niet iets mis mee. Behalve de themesong dan, die me op een gegeven moment de keel uit begint te hangen. En ik vind de lengte van de film too much.
Rutger Hauer springt er positief uit. De rest vergeet ik eerlijk gezegd te snel.
Timmy757
Schandalig dat zo een klassieker het nog steeds moet doen met die sippe dvd uitgave uit de Houwer collectie. Wordt tijd dat ze een fatsoenlijke versie uitbrengen op bluray!
Quido
Inderdaad, helaas geldt dat voor veel Nederlandse filmklassiekers. Grotendeels pauper-uitgaves wat beeld en geluid betreft, en dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan extra's.
Earth
Ik heb Rob Houwer laatst gesproken, hij zei dat ze er aan gingen werken, maar ja volgens mij duurt dat nog wel even. Bij de internationale distributeur (Atlas in Muenchen) wisten ze 2 maanden geleden nog van niets.
AGE-411
Ben ik de enige hier die de film saai vond?
Waarschijnlijk niet.
Maar waarom vond je de film saai: Gebeurde er te weinig, of lag het verhaal je niet echt?
Waarschijnlijk niet.
Er gebeurde misschien zelfs teveel dat het een rommel werd. Maar vond de acteerprestaties te overdreven. Dus zit je weer hele tijd dat je denkt, oja het is een film. Haalt de spanning ook weg dus wordt het saai. Het moet naar mijn mening juist de kracht zijn dat je er helemaal in wordt gezogen. Effecten vond ik ook niet al te best.
En ooh. Verhoeven moet er weer eens een onnodig vriendinnetje in stoppen voor Krabbe.
Hij is toch al wel erg gedateerd ook.
Insignificance
Deze ook al gedateerd? Heeft het zin om te vragen waarom of ga je die vraag hier ook negeren?
jumpstylemovie
Het is ook geen spannende film! Het is een gezellige oorlogsfilm zoals iemand voor mij al zei
Dat vind ik de kracht van de film en daarbovenop nog de legendarische status van de film in Nederland. Deze film kan ik bij al mijn familieleden noemen en ze zullen hem allemaal kennen ook al kijken ze verder misschien amper films. Het acteerwerk is geweldig omdat het er veel te dik bovenop ligt. Het vraagt er om geridiculiseerd te worden. Maar ik zal er ook wel op een bijzondere manier naar kijken. Dit was waarschijnlijk niet de intentie van Verhoeven
JeroenFR08
Legde toch gewoon uit waarom ik hem saai vond.
Het ziet er voor een nederlandse film misschien aardig uit. Maar ik vond bijv. De gevechten en schoten op het strand heel nep. Ook door het overdreven acteren voelde hij gedateerd aan. Daarom is dit voor mij geen klassieker of goede oorlogsfilm.
Kleuren voelden toch ook zeer gedateerd aan.
Insignificance
Legde toch gewoon uit waarom ik hem saai vond.
Niet die vraag. Kijk maar eens bij Die Hard.
JeroenFR08
Aah daar. Maar als ik geen melding krijg weet ik niet zo snel weer bij die hard te kijken.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Zwartboek