• 9.378.596 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

avatar van veron35

veron35

Voor de verandering eens een goede Nederlandse film. Heel Zeldsaam. Nederlands vind ik om een of andere reden geen taal om te acteeren. Deze was ronduit geweldig. Goed geacteerd, goed verhaal en goede humor.

avatar van by_the_way

by_the_way

veron35 schreef:

Nederlands vind ik om een of andere reden geen taal om te acteeren. .

Marokkaans wel?

avatar van kazin

kazin

Volgens mij duurt deze film langer dan 153 minuten..

De vorige keer toen ik hem kijk kwam er geen eind aan. Of kwam het door de reclame.. O nee heb hem ook op dvd gezien en toen duurde die ook wel langer als 153 minuten volgens mij...

avatar van veron35

veron35

by_the_way schreef:

Marokkaans wel?

Geen idee, nog nooit een marokkaanse film gezien. Maar waarom stel je die vraag?

kazin schreef:

Volgens mij duurt deze film langer dan 153 minuten..

De film duurt 147 minuten bij een pal dvd. Er bestaan ook kortere versies van 114 en 103 minuten. De dvd voor Koningin en Vaderland heeft weer een langere versie (aan filmbeelden 175 minuten).

avatar van gotti

veron35 schreef:

Omdat het een stupide bericht is waarschijnlijk...

Quentin

Wat is de dvd van Voor Koningin en Vaderland maar van belabberd niveau.

avatar van Reinbo

In welk opzicht? Aspect ratio, beeldkwaliteit, geluid?

Quentin

Beeldkwaliteit . . . letterboxed widescreen maar erg matig. Niettemin erg leuk om te hebben, zag bv. dat een soortgelijke moffenhoer-scène als die in Zwartboek ook hierin zit.

avatar van Quido

Quido

Wordt in de film zelf ook even getoond, maar duurt in de serie inderdaad veel langer. Door de extra scènes leuk om te zien, maar soms wat van de hak-op-de-tak gemonteerd en die archiefbeelden uit WO II halen je vaak uit het verhaal. Film is meer in evenwicht.

avatar van baskie

baskie

Hele goede film en ook nog eens van eigen bodem. Toppertje 4.5*

avatar van Carl

Carl

Slechte film. Scenes sluiten niet goed op elkaar aan, acteerprestaties voor nederlandse acteurs ronduit slecht tot middelmatig; nog veel teveel theatertechniekjes in het spel. Nagemaakt bloed lijkt niet op bloed. Verhaal niet goed uitgewerkt e.d.

Deze film is een schoolvoorbeeld van de nederlandse film die het nooit goed zal doen op internationaal nivo.

avatar van Quido

Quido

Carl schreef:

Gelukkig bewijst jouw schoolvoorbeeld meteen het tegendeel ...

avatar van by_the_way

by_the_way

Heb pas geleden de TV-serie van 'Soldaat van Oranje' aangeschaft en ook gekeken. Beeldkwaliteit was stukken minder, vraag me af of ze dat materiaal wel hebben opgepoetst. Tevens vertragen de echte beelden uit de 2e wereldoorlog de boel een hoop. Voor de rest zijn sommige stukjes wel leuker of interessanter, maar de film blijft veel krachtiger.

avatar van cornelis

cornelis

Carl schreef:

nederlandse film die het nooit goed zal doen op internationaal nivo.

Bizarre opmerking, want de geschiedenis heeft je ongelijk op dit gebied ruimschoots bewezen.Deze film is de hele wereld over geweest, en met veel succes. Was een belangrijke opstap in de internationale carrieres van meerdere betrokkenen (Hauer, Krabbé, De Lint, Verhoeven, en zelfs Vacano, denk ik).

een 1

Klopt echt niets van, tenminste de laatste opmerking. Dat je de film slecht vindt ok, maar de film heeft de deuren geopend voor Verhoeven, De Lint, Hauer en Krabbe. Verhoeven is zelfs eind jaren 70/begin jaren 80 door Spielberg uitgenodigd om naar Hollywood te komen. In de Verenigde Staten is de film in 1980 genomineerd voor een Golden Globe. In 1979 heeft de film de Los Angeles Film Critics Association Awards voor de beste buitenlandse film gewonnen.

De film is ook in behoorlijk wat landen op dvd verschenen. De film heeft het dus echt wel goed gedaan in het buitenland.

avatar van Wouter

MichaelMijers schreef:

Objectieve blik op de oorlog

Nou.........

avatar van sedje

sedje

een 1

Ben het helemaal met je eens.

sedje schreef:

Ben het helemaal met je eens.

Ben het helemaal niet met jullie eens, net zo kort en krachtig. Ik wil wel uitleg geven:

- ik vind het verhaal wel goed

- acteurs spelen prima

- goede sfeersetting

- laat het uiterste van mensen zien.

En voor de zoveelste keer: deze film heeft het internationaal goed gedaan, dat is een feit!

Maar goed, mijn hele verhaal staat op www.neerlandsfilmdoek.nl.

avatar van Keezz

Keezz

een 1

Bovenste mag je allemaal vinden, maar waar baseer je in 's hemels die laatste zin op?

avatar van raymon

raymon

Bij Edwin de Vries is het helemaal in z'n bol gestegen hij werkt op dit moment aan heet musical van ''Soldaat van Oranje''! Ik moest meteen denken aan ''Springtime for Hitler'' uit ''The producers'' van Mel Brooks. Plus de musical word meteen in het engels vertaalt daar gaat de musical heten ''Rebel en the Queen''.

Zie je het al voor je, al moet ik zeggen ik ben wel benieuwd!

bericht: Musical soldaat va...

een 1

Toch gek dat bijna alle mensen die erbij betrokken waren niet veel later naar Hollywood konde verkassen...... Nog afgezien van de Golden Globe Nominatie.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Aii, wat een vreselijke nieuwe poster!

avatar van =michael=

=michael=

Gizzmann schreef:

Aii, wat een vreselijke nieuwe poster!

Ja deze stelt niet veel voor helaas!

Quentin

Het orgineel en beter dan die lelijke VHS-hoes.

=michael= schreef:

Ja deze stelt niet veel voor helaas!

Wat is er mis met onze Nederlandse driekleur?

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Ik zeg niet dat het niet de orginele is, als deze orgineel is moet hij er zeker op, neemt niet weg dat ik hem spuuglelijk is. Niet veel op aan te merken, want veel is er niet op te zien. Niks mis met rood-wit-blauw, maar zo vreselijk fel pats-boem-injegezicht en met die letters ertussen geeft het een uiterst goedkoop effect. Andere poster vond ik zeker niet lelijk, dit is echt een lachertje. Zou ik met een grote boog omheen gelopen hebben als ik deze poster zou hebben gezien en niks van de status af had geweten (beoordeel films niet op hun poster, maar ze kunnen wel aansporen tot kijken, of juist niet).

Maarja, echt heel erg druk maak ik me er niet om (mocht dat eventueel door deze post lijken)

avatar van FisherKing

FisherKing

Zie ik, maar die "hangt" hier niet. Ik mis een hoop tekst.

Zoals ie hier nu staat is ie uit zijn verband gerukt, lijkt me. Een soort teaser. Tegen de regels dunkt me.