Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)
Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit
Nederland / België
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits
Releasedatum: 22 september 1977
Plot Soldaat van Oranje
"Love first. Fight later"
Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.
Erik Lanshof
Esther
Will Dostgaarde
Gestapo Agent Breitner
LittleBox
Die opmerking van dat 'bommetje op het paleis' is zonder enige twijfel echt gezegd door Wilhelmina, kijkert.
Dat blijkt uit diverse betrouwbare bronnen.
Dat zal best, maar waarschijnlijk niet op het moment en in de stijl waarop het in de film zat. Wilhelmina zal dat wel eens terloops hebben laten vallen en niet op zo'n Ma Flodder-achtige manier. Ik had meteen dezelfde associatie.
Quentin
Onzinnige opmerkingen over Wilhemina's uitspraken en het acteerwerk, wat uitstekend is in deze film.
kijkert
Volgens mij haal je dingen door elkaar. Koningin Wilhelmina was een vreemde verschijning met vreemde tics en houdingen en gebaren. Dat blijkt duidelijk uit bestaand authentiek filmmateriaal, en uit verhalen van de mensen die haar gekend hebben.
Andrea Domburg heeft haar uitgebreid bestudeerd (ook in samenwerking met Hazelhoff Roelfsema, die Willemien echt goed gekend heeft) en haar heel goed neergezet.
Tenenkrommend ?
Zo was ze, dus.
Ik beoordeel die scene gewoon, haal niks door elkaar.
Als ze dat op die manier gezegt heeft, wat ik ten zeerste betwijfel, dan nog zie ik niet de waarde ervan in deze film.
Maar het past wel in het 'scenetje rapen' wat op het eind gebeurde. Effe die opmerking van Wilhelmina. Effe dat granaatje bij die NSB-er (goh, hij gooide een broodkorst in de modder...), effe het einde van Guus, effe dit en effe dat... Dat bedoel ik dan met 'rommelig'. De film begon heel duidelijk en overtuigend, maar werd gaandeweg een potpourri van ideeën, lijkt wel. Teveel verhaal voor een film, waarschijnlijk, en te weinig lef om te knippen in de verhalen.
kijkert
Jij hebt moeite met andersmans mening?
Quentin
Jij hebt moeite met andersmans mening?
Stephan
weet iemand hoe dat nummer heet wat je elke keer hoort?
Soldaat van Oranje...
weet iemand hoe dat nummer heet wat je elke keer hoort?
Muziek is van Rogier van Otterloo
Klik op de 'filmscore (MusicMeter)' link bovenaan de pagina voor meer informatie.
mikoz
Film kon me niet echt pakken ..
Houd toch meer van de wat hefterige oorlog-films , alhoewel zulke films ook wat kunnen hebben vond ik SVO toch wat te slap.
2.5
lepo
Soldaat van oranje is veruit de beste nederlandstalige film ooit.
Heb deze film dan ook al meerdere keren gezien.
Alleen sommige scenes zijn niet compleet,deze zijn in de montage vervallen.
Hierdoor kloppen sommige dingen niet.
De oorspronkelijke (lange versie) is afgelopen mei uitgezonden door de Tros
Echter wel onder een andere titel namelijk: voor koningin en vaderland.
Heb me laten vertellen dat indies deze film in z'n oorspronkelijke uitvoering op de markt gaat brengen.
Ik hoop het van harte natuurlijk.
Eh, die lange versie is niet de oorspronkelijke versie, hoor.
Ik heb 'm op dvd, trouwens.
Timmy757
Eh, die lange versie is niet de oorspronkelijke versie, hoor.
Ik heb 'm op dvd, trouwens.
In de eerste plaats een jongenboeken-oorlogsfilm. Met soms een sterk verhaal-toontje. Wat studentikoze humor. Misschien hier en daar ook wel een beetje aangedikt.
Het drama van de oorlog vind ik er wel degelijk doorheenschijnen, al is deze film vrij lichtvoetig van toon en veel meer een avonturenfilm dan een oorlogsdrama. Het contrast tussen het begin en het einde van de film is groot. Naïeve zucht naar avontuur wordt serieus. Een groep vrienden valt volledig uit elkaar. De bijna terloopse manier waarop in beeld wordt gebracht hoe sommigen van hen aan hun einde komen valt behoorliijk koud op je dak en de erg sterke eindscene vat eigenlijk alles samen
Ik had deze film al eens gezien, maar zo lang geleden dat ik opnieuw moest kijken om serieus te kunnen stemmen. En het viel me beslist niet tegen. Ik sta er niet van te kijken dat een behoorlijk aantal mensen uit deze film in het buitenland terecht gekomen zijn. Krabbé in de beste rol die ik van 'm zag, De Gooyer in zijn specialiteit (een rotzak spelen), ook de rest van de cast is heerlijk. Het tempo van de film klopt precies. Ik heb me er prima mee vermaakt.
Niet mijn favoriete Nederlandse film ooit, maar ik begrijp de status absoluut.
Film kon me niet echt pakken ..
2.5
Dylan Blanker
Misschien is dit wel de beste Nederlandse film ooit gemaakt. Fantastisch geacteerd (topacteurs), meeslepend en aangrijpend, ook wat humor, en met een meeslepend, spannend en apart einde! kortom, gewoon vakkundig! **** (4 sterren).

Echt de moeite waard!!
Guyke
Een van de beste Nederlandse films, vindt ik persoonlijk als Vlaming. Geweldige cast. Heel mooi in beeld gebracht. De muziek is zondermeer uitzonderlijk en bezorgt me steeds weer kippenvel. Het plot is behoorlijk ingenieus. Ik heb wel na het bekijken van de film steeds de indruk dat ik een stuk heb gemist. Zijn er nog mensen die deze ervaring hebben?
forelli
Inderdaad, een van de beste Nederlandse film's ooit gemaakt, Meesterwerk!
waidman
Soldaat van Oranje is naar mijn mening nog steeds de beste Nederlandse film die er is gemaakt, dat komt eigenlijk door de on Nederlandse manier waarop de film is gemaakt. Het autobiografische verhaal van Hazelhof was natuurlijk ook het perfecte boek voor Verhoeven om te verfilmen, lekker veel actie, zeer herkenbaar verhaal, maar bovenal in de jaren 70 nog steeds actueel. Ouderen onder ons kunnen zich de discussie in de kamer nog wel herinneren over de drie van Breda en de zaak Menten. De cast was gewoon goed, zeer Hollandse kerels die zich dan ook perfect in die rollen in konden leven. Het mooie van deze film is dat ze de Koopmanshouding van veel Nederlanders in de oorlog niet spaart, denk maar aan het verraad door de boer die daar geld voor krijgt, of Jack (Dolf de Vries) die ondanks alles eerst aan zijn eigen hachje denkt. Daarnaast wordt duidelijk aangegeven waarom Alex voor de Duitsers kiest. Rijk de Gooijer zet weer eens een geweldige schurk neer, maar Hermes is perfect in zijn rol als van der Zanden. Een paar jaar geleden was er een tv serie over het leven van Wilhelmina, daarin kwam ook deze van der Zanden naar voren als een omstreden figuur, Hermes weet perfect de mysterieuze figuur van der Zanden neer te zetten. Deze film was min of meer voor Verhoeven de internationale doorbraak. Ik kan mij nog herinneren dat de film door de conservatieve critici werd afgekraakt, voor ons, jeugd, betekende dat dus gaan kijken. Veel oud verzetstrijders van allerlei lagen en verschillende takken prezen echter de film om zijn realisme. Heden ten dage staat de film nog steeds als een huis en ook nu na bijna 30 jaar kent iedereen nog het deuntje van Rogier van Otterloo. Ik heb de film een 4,5 gegeven omdat naar mijn mening de laatste 10 minuten van de film wordt afgeraffeld, zonde maar dat had wellicht te maken met de overschrijding van het budget en ja daar moet je, ook toen al, Nederlanders niet mee aankomen.
bertmarc
Beste nederlandse film punt.
En volgens mij komt er geen enkele nederlandse film ooit in de buurt.
Turkeyloverz
Beste nederlandse film punt.
En volgens mij komt er geen enkele nederlandse film ooit in de buurt.
Waarom heeft Simon een hoger gemiddelde?
Quido
Je mist m'n punt. Ieder heeft zijn eigen mening. Kennelijk vinden meer mensen Simon een hoger cijfer waard dan Soldaat van Oranje. Bertmarc geeft ook gewoon zijn mening en híj vindt SvO de beste en volgens hém komt er ook geen enkele NL film ooit in de buurt. Dat Simon op deze site een hoger gemiddelde heeft, heeft er niks mee te maken.
Turkeyloverz
Ik heb naar een paar paginas zitten kijken van SvO en ik lees vooral: beste NLse film ooit. Ik heb SImon niet gezien, maar dan vraag ik me toch af, wat is er met die film?
Simon is erg leuk en ontroerend, Soldaat van Oranje is groots!
(En bij een 'officieel' onderzoek onder pers en filmmakers werd Turks Fruit tot beste Nederlandse film ooit gekozen....)

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Zwartboek