• 9.377.028 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

avatar van Wouter

Ik las ergens dat er tegenwoordig geen avontuurlijke oorlogsfilms worden gemaak.

Enkel maar anti-oorlogsfilms. Zit wat in.

Quido

Vind ik best jammer, tegenwoordig gaat het voornamelijk om de effecten bij gevechtsscenes.

Ramon K

Die nieuwe van Tarantino zou wel eens avontuurlijk a la SvO kunnen worden.......

avatar van Wouter

Een soort Dirty Dozen verhaal, toch?

Ramon K

Zoiets ja met oa Sandler en Madsen. Kan best eens leuk worden.

Aha, daar mag het van jou ineens wel ?

Ramon K

Waar slaat dat nu weer op? In Soldaat van Oranje mag het van mij toch ook? "Kan best eens leuk worden".............(SvO staat bij mij gewoon op 3* hoor.......leuk, vermakelijk)

avatar van Wouter

Beetje zoals zijn laatste film, bedoel je?

Ramon K

Tarantino's laatste? Duh.........toch maar weer even je mening over Kill Bill doordrammen? Irritant zeg.

Volgens mij zie jij spoken.

Ramon K

Hoezo? Ging het dan niet over Tarantino? Als dat het geval is, dan bied ik meteen mijn verontschuldigingen aan.

Het was 'n grapje....

(Met natuurlijk als achterliggende gedachte dat ik niet begrijp hoe je die film meer dan leuk en vermakelijk lan vinden)

Ramon K

Ach, ik was wat te snel op mijn teentjes getrapt.

(en ik snap weer niet dat je SvO en Assault o p 13 meer dan leuk en vermakelijk kan vinden)

Zo hebben we allemaal wel wat.

avatar van FisherKing

FisherKing

Geniaal en briljant bij herziening. Mijn eerste NL film die een 5 krijgt, die ik dus tevens het beste vind. De authenciteit spat van het doek, het meesterlijke script, de perfecte regie, het bijzonder naturelle spel en natuurlijk de fantastische muziek.

Die eindscene van die foto gaf me een brok in mijn keel wat ik zelden gehad heb. (nooit echt begrepen vroeger)

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Na vele WO II - films door m'n strot te hebben gehad, zag ik erg tegen deze film op. Onterecht, want dit is een meesterwerk!

+ de meesterlijke soundtrack

FisherKing schreef:

Inderdaad, prachtig! Zo'n geweldig gevoel gaf me dat, mede ook weer door de prachtige muziek van Van Otterloo. Bijna onbeschrijflijk dat gevoel...

avatar van hans vd togt

hans vd togt

iedereen zo enthousiast en toch niet veel hele hoge stemmen...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Nog maar eens gezien op dvd. Ik verhoog mijn stem met 0,5* want hij is toch zeer goed.

Maar ik blijf erbij; ik vind "Spoorloos" beter.

"Had u niet per ongeluk een bommetje op dat paleis kunnen laten vallen?"

avatar van Hans69

Hans69

Mooie van deze film is dat ie laat zien hoe mensen zich (gaan) gedragen in oorlogstijd. De een gaat in het verzet, de ander is een landverrader en een derde doet niets (ja, 'illegaal' afstuderen) enz. Deze film laat vanuit veel invalshoeken zien hoe het er wellicht aan toeging in Nederland tijdens WW2. Natuurlijk wel een een sausje van Paul Verhoeven.

En wat een geweldige muziek van Rogier van Otterloo. 4,5*

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Om even de vraag van John te beantwoorden (die er niet meer staat) ;

De reden dat ik "Spoorloos" beter vind is puur vanuit gevoelsmatige motieven. Heeft met emotie/gevoel te maken, al zal ik niet ontkennen dat "Soldaat van Oranje" technisch en cinematografisch beter in elkaar zit...

avatar van james bond 007

james bond 007

SOLDAAT VAN ORANJE is niet alleen de beste speelfilm die Paul Verhoeven tot op heden heeft gemaakt, het is ook een van de absolute hoogtepunten uit de gehele Nederlandse filmgeschiedenis. Het relaas van een vriendenclubje, een aantal Leidse studenten die als WO2 uitbreekt, het verzet ingaan, ofwel de kant van de bezetter kiezen, met als centraal middelpunt de avonturen van de latere adjudant van de koningin Wilhelmina, Erik Lanshoff, vrij naar het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema.
Rutger Hauer is grandioos in de hoofd-en titelrol, hij gaf hiermee echt zijn visitekaartje af voor een Amerikaanse filmcarriere (die helaas in recentere jaren zijn glans verloor).
Er is een top-cast bijeen om het geheel ook op acteergebied naar grote hoogten te tillen: Jeroen Krabbe, Lex van Delden, Huib Rooymans, Dolf de Vries, Derek de Lint en Eddy Habbema als de overige leden van de Leidse vriendenclub, zij geven allen hun rol een gevoel en diepte mee die eigenlijk te vaak ontbreekt in de Nederlandse film.
Actrice Belinda Meuldijk is toegevoegd als vrouwelijk EN Joods element in het verhaal, in het boek kwam ze niet voor.
Andrea Domburg is ronduit schitterend als koningin Wilhelmina, in de enkele scenes die ze heeft weet ze deze vorstin echt treffend neer te zetten.
Er zitten ronduit prachtige scenes in de film, die soms afgewisseld worden met scenes waarin de slechte smaak en platvloerse humor overheersen. Dit is bijvoorbeeld het geval met de scene in de haven waarin wordt ingescheepd voor de reis naar Engeland, en waarin een nogal karikaturale, tierende Duitse officier voorkomt. Maar dit soort zijstappen zijn gauw vergeten als men daartegenover klassieke scenes zet als de tocht door Den Haag van Nazi-soldaten op weg naar het Oostfront waarbij de toeschouwers bloemen in de handen van de soldaten stoppen, of de scene in Engeland waar Erik door de Londense straten vermeend verrader Van der Zanden, inlichtingenofficier voor kon. Wilhelmina, probeert te elimineren. Deze scenes zijn met zoveel bravoure, allure en flair gefilmd, dat ze sindsdien in geen enkele Nederlandse oorlogsfilm zijn overtroffen, en zeker ook tot het betere van de oorlogsfilm op internationaal niveau behoort.
Wat ik jammer vind, is dat de film wel ERG scherp gemonteerd is. Vrijwel alle scenes duren vrij kort, en het geheel is ook wel wat fragmentarisch van aard. Maar daarom niet minder boeiend.
De muziek van Rogier van Otterloo mag niet ongenoemd blijven. Hij overtreft hier zijn score voor Turks Fruit, het is met afstand de beste filmmuziek die hij geschreven heeft, en het is triest dat hij ons zo vroeg ontvallen is.
Aan het slot van de film wordt het gevoel van weemoed aan het verleden meesterlijk getroffen als Erik de foto bekijkt waarop de vriendenclub nog harmonieus bijeen staat, vlak voor de oorlog begon. Slechts 2 van de 6 personen hebben de oorlog overleefd. Ik vind het persoonlijk een van de mooiste scenes uit het gehele Nederlandse filmoeuvre, een scene die je echt emotioneert, in combinatie met de sombere, tragische muziek erbij.
Soldaat van Oranje duurt precies 150 minuten, maar er zit zoveel karakter, durf, emotie in de film, en het wordt met zo ongelooflijk veel stijl en allure gebracht, dat de film werkelijk voorbijvliegt.
De Nederlandse filmkritiek was destijds niet positief over de film, maar in de loop der tijd is die onvergeeflijke miskleun ruimschoots goed gemaakt en is SOLDAAT terecht gerehabiliteerd, en geldt nu bijna 30 jaar na dato als een monument onder de Nederlandse films.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een pracht van een recensie, James.

Toch zou ik hier en daar wat spoiler-tags plaatsen als ik jouw was, je verraadt wel erg veel voor degenen die de film nog niet gezien hebben.

avatar van mister blonde

mister blonde

eindelijk heb ik soldier of orange op dvd!

Quido

De film Soldaat van Oranje is de verfilming naar het gelijknamige, autobiografische boek van Erik Hazelhoff-Roelfzema. De film begint, na een korte inleiding, in een Leids studentenhuis waar Erik (gespeeld door Rutger Hauer) en zijn vrienden in de ontgroeningperiode zitten. De sfeer die daar hangt valt te vergelijken met de Duitse behandeling tegen het ‘mindere ras’, de studenten worden flink voor schut gezet en moeten doen wat van hen gevraagd wordt.

Als Erik samen met twee medestudenten de situatie wil ontvluchten, zoeken ze heil onder een tafel. Als ze daarna stiekem naar de eetkamer willen sluipen, merkt de preses hen op. Hij zet de drie voor schut en slaat Erik bewusteloos met een soepkom. Er gebeurt al vrij veel waardoor je meteen meeleeft met Erik.

De toon is meteen gezet, en die wordt ook niet meer los gelaten. Verhoeven laat duidelijk de verschrikkingen van de 2e Wereldoorlog zien, de ‘strijd’ tegen de Joden, de strijd tegen de Duitsers, het verraad. Maar hij laat ook zien hoe mooi een oorlog door mensen ervaren kan worden. Gelukkig vergeet Verhoeven niet waar de film eigenlijk om draait; de avonturen van Erik Hazelhoff-Roelfzema.

Rutger Hauer speelt Erik, waar Verhoeven eigenlijk Derek de Lint had gewild. Maar net als tijdens de audities van Turks Fruit wist Hauer hem te overtuigen. Hauer bleek uiteindelijk een uitstekende keus. Perfecte prestatie, lichtelijk verrassend aangezien dit toch een heel andere rol is dan Turks Fruit. De andere hoofdrolspeler, Jeroen Krabbé, had nog nooit met Verhoeven gewerkt en werd door Hauer als rivaal beschouwd. Tijdens het draaien zorgde Hauer er steeds voor dat hijzelf als beste in beeld was, hij wist hoe Verhoeven draaide. Krabbé trok zich hier niet veel van aan en legt ook een uitstekende prestatie neer.

Voor Nederlandse begrippen bevat deze film veel special effects. Er werden allerlei vliegtuigen te voorschijn gehaald, zelfs uit Noorwegen. De ‘gewone’ decors zien er ook goed uit. Waar kon bijvoorbeeld de achtervolgingsscène tussen Erik en Van der Sanden beter worden gefilmd? En de Amsterdamse straatbeelden zijn gewoon, maar tegelijkertijd ook mooi. Jost Vocano’s mooie camerawerk benadrukt deze mooie beelden.

De muziek van Van Otterloo ging de geschiedenis in als de beste soundtrack van een Nederlandse film ooit, tot op heden zelfs (al komt die van “De Tweeling” aardig dichtbij naar mijn mening).

Een treffende/pakkende afsluiting krijgt de film ook. Het eindshot is werkelijk een schot in de roos. Erg innemend, de tranen schieten je in de ogen.

Dat de film nu, 27 jaar na dato, nog steeds als topper wordt gezien, zegt veel. Verhoeven was zijn tijd ver vooruit. Een vlotte montage, sterke dialogen, veel afwisselingen, alles kan vandaag de dag nog mee. Verhoeven heeft een waar meesterwerk afgeleverd en de Nederlandse film hiermee definitief op de kaart gezet.

Absoluut de beste film die ik tot nu toe gezien heb! *****

avatar van Jordy

Jordy

Quido schreef:

alles kan vandaag de dag nog mee

Ik ben blij dat er tegenwoordig meestal een stuk beter nagesynchroniseerd wordt...

Quido

Mwah... dat lag aan Verhoeven zelf Schreeuwde een beetje te veel Maar dat heeft ook wel weer zo zijn charme en storend is het niet, vind ik althans.

avatar van Purmerend

Purmerend

4,5 voor deze prachtige Nederlandse productie over de Tweede Wereld Oorlog.

Twee geinige dingen wil ik er even uitlichten:

- Duitsers kunnen de sch- niet goed uitspreken zoals met Schevingen. Zo kun je controleren of iemand uit Duitsland komt.

- En als de koningin vraagt "Wat zijn klerelijers?"

avatar van mister blonde

mister blonde

topfilm. kan zich met gemak meten met bijvoorbeeld de Amerikaanse toppers in het genre... 4,5 sterren.

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Net nog een keertje gekeken (op video). Het blijft een schitterende film.