Genre: Drama / Muziek
Releasedatum: 13 november 2014
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Whiplash
"The road to greatness can take you to the edge."
Andrew is een veelbelovende 19-jarige drummer die studeert aan een conservatorium in Manhattan. Hij wil echter niet zomaar een muzikant zijn. Achtervolgd door de mislukte carrière van zijn vader, die schrijver was, en de angst dat het wel eens genetisch kan zijn, droomt hij ervan om de top te bereiken. Vastbesloten om niet in de voetsporen van zijn vader te treden, oefent hij dagelijks tot zijn handen bloeden. De druk wordt nog groter als hij wordt uitgekozen om in de schoolband te spelen onder leiding van de beruchte muziekleraar Terence Fletcher.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Whiplash (MusicMeter)
Mr. Kramer
Aunt Emma
Dorm Neighbor
Pim1993
Daar gaat het niet om. Hij is in de film een zogenaamd supertalent. Waarom zit hij er dan steeds naast? Zo moeilijk is het niet voor een goede drummer (of muzikant) om een ritme aan te houden. Als het overnemen van een ritme zo lastig zou zijn als het hier geschetst wordt, zou vrijwel elke band niet in de maat kunnen spelen. Kortom, hij is gewoon een slechte drummer (binnen de context van de film).
Als jij echt verstand van muziek hebt zou je door hebben dat hij er vrijwel ritmisch gezien nooit naast zat. Fletcher zocht een bepaalde intentie die vrijwel onmogelijk is om te brengen. Waar de gehele film om draait: boven je top uit stijgen.
- 11955 berichten
Ja hoor Pimmetje. Onze acteur is echt een fantastisch drummer. Dat ik zelf vroeger 10 jaar gedrumd hebt, wil nog niet zeggen dat ik er kijk op heb.
Verder volledig eens met ErCee
eRCee
- 1978 stemmen
Excuses voor mijn pittige reactie maar wat je zegt is echt flauwekul van de bovenste plank
Maak je geen zorgen; pittig vind ik je reactie niet, wel inhoudsloos.
tattoobob
Geweldig leuke film vind ik dit,regelmatig kreeg ik tijdens de film een kippenvel gevoel(op een positieve manier)en dat ik meer dan een goed teken.
Miles Teller ken ik van de film"The Spectaculair Now"......ook al zo,n leuke film.
J.K.Simmons steelt hier natuurlijk de show als een tikkie gestoord gedreven muziekleraar.
Geweldig om te zien en vaak nog hilarisch ook.
Fijne film
orko82
Omschrijving film is beetje misleidend. De mislukte loopbaan van zijn vader als schrijver komt nauwelijks aan de orde. Het is meer de intrinsieke wil van Andrew om een succesvol drummer te worden. Daarnaast kan de beschrijving van een "barbaarse" docent door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd worden of mensen hebben daar andere gedachtes over. Misschien zou de omschrijving 'doorgeslagen' passender zijn.
Voor de rest mooie film die de kijker met de morele vraag achterlaat of het juist is mensen to the limit te pushen om tot buitengewone prestaties te komen. Mooi slot van de film.
cucciolo
of doorgeslagen met een sadistisch randje
Een andere vraag die de film buitengewoon treffend oproept, en die we ons als maatschappij best zouden mogen stellen, is in hoeverre we afhankelijk willen zijn van anderen voor ons gevoel van adequaatheid.
eRCee
- 1978 stemmen
Voor die morele vraag komt toch eerst de vraag of dat überhaupt zinvol is. En zelfs die vraag komt in Whiplash nauwelijks aan de orde. Ik had aan het einde van de film niet het gevoel gekregen dat de prestaties van Andrew op enige manier aan de lesmethode van z'n leraar toe te schrijven waren (het was eerder ondanks dan dankzij).
Ziegler
Twee mensen vinden elkaar in de waanzin, waarvan ze beiden vermoeden dat het de plek is waar een muzikant moet zijn om tot de top te behoren.
Ik weet het niet hoor.
Wel een leuke film. Dat wel.
Ziegler
@ercee
Mensen die de behoefte voelen om briljant te zijn, doen dit niet altijd perse omdat dit prettig is. Er bestaat een wens of behoefte om heel erg goed te worden en de frustratie die men oploopt om daar te komen neemt men voor lief. Ik denk dat er al heel wat olympische medailles zijn gehaald door sporters die les krijgen van het type docenten dat simpson hier speelt (oké, misschien wat minder extreem) Het leidt niet perse tot gelukkige mensen. Dat niet.
De wind
De 'IMDb-score' van een 8,6 is, voor mij, volstrekt een raadsel. Whiplash is een aardige film met redelijk acteerwerk van de twee hoofdrolspelers. Overige rollen in de film worden amper uitgewerkt, de film bevat nauwelijks clichés maar is desondanks in geen enkel opzicht verassend te noemen. 'Vermakelijk' is het hoogst gewaarde woord dat ik hier kan noteren.
mr. Prizzi
Wat een topfilm! Volkomen terecht een oscar voor JK Simmons en nog eens 2 oscars voor
Film Editing en Sound Mixing. De anecdote over Charlie Parker was zo veelzeggend over de grilligheid van hoe een muzikaal talent boven komt. De Chet Bakers en Charlie Parkers kwamen voort uit een milieu dat werkelijk de tegenpool vormt van een diciplinaire muziekopleiding, zoals geschetst in deze film. Maar de rode draad van de film is eigenlijk dat het aangeboren en ware talent het altijd wint. Het verhaal laat zien dat training en dicipline slechts de basis kunnen vormen tot wat iemand goed maakt, maar dat toewijding en talent het ware verschil maken.
In de slotscene komen die aspecten allemaal magistraal samen vanuit de innerlijke liefde en drive voor muziek.
JeroenFR08
Herziening gehad en jahoor, Whiplash gaat gewoon naar de 5 sterren. Beste film van de afgelopen jaren.
Nog meer genoten dan de 1e keer. Behalve de prestaties van de acteurs ook genoten van de regie en de muziek. Meesterwerkje. Dichtbij een plekje in mn top 10.
cambuur01
Ik had nog geen reacties gelezen. Maar gokte er al op dat er ook hier topdrummers huizen, die natuurlijk weten te vertellen dat het allemaal niet realistisch is, en blabla.
Een hele dikke gaaaaaaaaaaaaap voor jullie!!
Oh shit, dit is geen inhoudelijke reactie.
sperwer 27
Wie een levensdroom heeft, wil die verwezenlijken. Dat gaat soms gemakkelijk, maar nooit vanzelf.
Andrew heeft de ambitie om een uitmuntende drummer te worden. Hij botst op Fletcher, een leraar
die hem niet alleen stimuleert, maar tot het uiterste drijft. Tot op het randje en voor sommigen er over.
De beide hoofdrolspelers spelen 'de rol van hun leven'.
Een schitterende film, zelfs voor wie niet echt van jazz houdt. Van begin tot eind ben je meegesleept.
- 11955 berichten
Vooral een schitterende film voor mensen die niet van jazz houden, er geen idee van hebben. Hou je wel van jazz, dan is dit verkrampte gedoe een enorme teleurstelling, een totaal belachelijke bedoening.
realiteitspaard
Los van het feit dat ik altijd een beetje allergisch word van mensen die "alles van muziek weten", snap je toch hopelijk ook dat de essentie van de film hem niet zat in de muziek zelf? Daarnaast denk ik (en dit zal mijn laatste punt zijn) dat als een film als deze met 1 ster beoordeeld, je niet goed weet hoe je films scores toebedeeld. Je zult weer weer zo'n type zijn die óf 1, óf 5 sterren geeft.
- 11955 berichten
Kijk eens naar mijn stemoverzIcht. Dan zul je ontdekken dat je er behoorlijk naast zit met je veronderstelling. Daarnaast is mij ook duidelijk dat de essentie van de film niet de muziek is, maar de botsing tussen twee clichés. Het is echter wel een gemiste kans, omdat deze clichés binnen de context van de muziekopleiding totaal ongeloofwaardig overkomen.
Verder sterkte met je allergie.
Prachtige film over een jonge, ambitieuze drummer die er alles aan doet om een plekje te bemachtigen bij het orkest van het conservatorium. De spanning is bijna continu voelbaar bij de momenten tussen leerling en leraar. J.K. Simmons is een genot om te zien hier als de meedogenloze en onvoorspelbare leraar. Maar ook Miles Teller zet een sterke rol neer. De muzikale scenes zijn mooi gemonteerd en dragen bij aan de spanning.
Cellulord
Ik geloof ook het narratief niet. Een hoofdpersoon die te laat komt bij een radio-opname omdat de bus een lekke band krijgt, dat is een "de brug stond open"-smoes van de scriptschrijver. Dat Andrew dan ook nog terug moet rijden om z'n stokken op te halen, én vervolgens aangereden wordt en dan bebloed achter het drumstel kruipt, kan ik gewoonweg niet serieus nemen.
Het leven is soms "stranger than fiction" En dat hij bebloed achter zijn drumstel kruipt kan ik nog geloven, maar dat niemand hem erachter uithaalt das weer andere koek
Frank Underwood
Fantastische film. Fijne intensiteit.
Het helpt denk ik wel als je de muziek goed vindt.
MDRAIJER
Hoe veel ik ook van muziek houd, dit is voor mij niet weggelegd.
Het is een leuke film over een jongen die dolgraag een bekende drummer wilt worden, maar veel meer is het voor mij niet.
Andrew wilt graag een bekende drummer worden maar zijn leraar is super streng and that's it.
Ik kan deze film niet anders beschrijven dan dat. Ik had veel meer van deze film verwacht.
Er werd super geacteerd, mooie muziek, bijna perfecte decors en natuurlijk een top verhaal, maar dat deed hem voor mij nog niet helemaal. Misschien was het het verhaal of de acteurs maar ik kon me er gewoon niet in inleven. Toen de film eenmaal was afgelopen had ik veel minder gevoel erbij dan met veel andere films, ik vind het zonde want voor mijn gevoel had dit beter uitgewerkt kunnen worden.
BBarbie
”The next Charlie Parker would never be discouraged.”
Idioot!
Vooropgesteld, ik hou niet van jazz en heb er ook geen verstand van. Desondanks ben ik gelet op alle lofuitingen vol verwachting aan deze film begonnen. Op de poster staat: “Whiplash will have audiences cheering and begging for an encore.” Laat dat maar zitten, wat mij betreft, want wat een afknapper!
Het is mij bekend dat film doorgaans fictie is, maar dan nog verzuipt deze film in een overvloed aan onwaarschijnlijkheden. Hoe waarschijnlijk is het dat een sadistische idioot, die voortdurend gebruik maakt van riooltaal, die zijn studenten dag in dag uit mentaal terroriseert, die smijt met meubilair en muziekinstrumenten, op een school of opleidingsinstituut jarenlang als docent zijn excessieve gang kan gaan? Hoe waarschijnlijk is het dat anno 2014 mondige studenten dit gedrag gelaten over zich heen laten komen. Dat zij door die terreur betere artiesten, c.q. mensen zouden worden? Sommige scènes zijn in hun wreedheid gewoonweg lachwekkend: de klappen in het gezicht om het gewenste tempo aan te geven, de wederopstanding na het frontale auto-ongeluk, de blijkbaar alles vergoedende solo in de prestigieuze Carnegie Hall, enz. Deze en andere scènes zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt het van lieverlee bespottelijke verhaal te geloven.
Los daarvan staat de bepaald stuitende boodschap dat het lonend is om te pas en te onpas mentaal en fysiek geweld te gebruiken om je doel te bereiken. Dat een film als deze zoveel waardering krijgt vind ik best verontrustend, maar niet verrassend. Tijdens mijn jarenlange lidmaatschap van dit forum ben ik er inmiddels achter gekomen dat de waardering voor films vaak rechtevenredig is aan de hoeveelheid geweld en bloed, die getoond wordt. Een kwestie van smaak. Zeker! Maar niet mijn smaak.
Dat ik dit gedrocht toch nog twee sterren geef, is enkel de verdienste van J.K. Simmons. Hoe weerzinwekkend ik het personage van Fletcher ook vind, ik moet toegeven dat Simmons wel een uitzonderlijke acteerprestatie neerzet.
cantforgetyou
- 1954 berichten
Goede film. Ik dacht op een gegeven moment wel, waarom zet je geen drumcomputer achter je band? Die raakt nooit uitgeput en heeft het ritme op de miljoenste seconde precies goed. Fletcher speelde zijn rol erg goed. Hij deed me denken aan Hitler en de onderdanige waren de bandleden. Ik schrijf muziek en speel toetsen, maar muziek maak ik vanuit mijn gevoel. En ik vond hier weinig gevoel in zitten, als je op zo'n manier aan het drillen bent. Geen wonder dat de spelers er naast zaten. Helemaal gestrest. Maar goed dat is het verhaal. Prima vertolkt door iedereen.
Banjo
- 2035 berichten
Man man!
wat een goede film, intens, hard, rauw, orgineel....
En hij bleef nog dagen in m'n kop spoken.
Ik ken die muziek beul nog van de Os, wat een man.
Hij is top 10 waardig...
John Milton
ik begrijp niet dat een film 5 sterren toegekend wordt.
De Site >> Gebruikers >> Serieus problemen met mensen die meer dan 20 films 5 sterren geven
hkoster16
verdorie er zijn ook nog mensen die een hele site uitpluizen: zielig.
John Milton
Het leek me zelf nogal van toepassing op uw opmerking, anders. Daar hoef ik de site overigens niet voor na te pluizen, dat is een 'bekend' topic op MM waar veel actieve users een bijdrage aan hebben geleverd, waaronder ik. Ik snap niet u dat uitrekt naar 'een hele site uitpluizen'
Doen mensen dat normaal gesproken vaker als reactie op uw éénzins berichtjes?
Maar als u goedbedoelde berichtjes als deze zo zielig vindt, dan spijt het me dat u daar op deze manier mee geconfronteerd wordt. Overigens vraag ik me af wat het nut was om hier melding te maken van het feit dat u iets niet begrijpt, als u zó reageert op iemand die u op een topic wijst dat daar rechtstreeks aan verbonden is. Dan is het videojaarboek misschien toch een beter idee, met oog op al die nadelige sociale interactie hier?

Binnenkort op Netflix: 'Whiplash' keert terug op de streamingdienst

Geprezen dramafilm 'Whiplash' van Damien Chazelle wordt morgenavond uitgezonden op televisie

Geprezen dramafilm 'Whiplash' van Damien Chazelle verdwijnt binnenkort van Netflix

De tijd vliegt: deze vijf sterke titels vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Jagten

Junk Head
Animatie / Actie, 2017

Lion
Biografie / Drama, 2016
new york cityjazz-obsessieconservatory music teacherdrumsmusicusconcertgeweldmontage bluntdrummerperfectionistperfection public humiliationjazz band young adultmusic schoolbased on short filmdrummermotivational intenseadoringdrummer