menu

Grease (1978)

mijn stem
3,28 (2972)
2972 stemmen

Verenigde Staten
Muziek / Romantiek
110 minuten

geregisseerd door Randal Kleiser
met John Travolta, Olivia Newton-John en Stockard Channing

De Australische Sandy brengt haar vakantie door in Amerika. Daar wordt zij verliefd op Danny. Maar aan alle goede dingen komt een eind, zo ook aan de vakantie. Als haar ouders besluiten om toch in Amerika te blijven, komt Sandy heel toevallig op de highschool terecht waar Danny ook op zit. Als zij hier achter komt, is haar geluk maar van korte duur, want de Danny van vakantie blijkt op school een stoere bink te zijn die bij de T-Birds hoort. En daarom heeft hij een bepaald imago hoog te houden. Sandy probeert vriendschap te sluiten met de populairste meiden van de school, de Pink Ladies. Maar door haar truttige voorkomen blijft zij een eenling. Een verandering is nodig.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=f2CCEixOVVU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Vermakelijk, vooral dat al die acteurs zo duidelijk veel ouder zijn dan High School jongeren. Mooie rol van Stockard Channing. Jammer dat Olivia Newton-John meespeelt.

avatar van Captain Pervert
1,5
Zeer slechte film die om de één of andere reden (met name bij meisjes) ook in deze tijd nog altijd mateloos populair is.

De soundtrack is in de disco's en skihutbarren doodgedraaid (kan het niet meer h o r e n), het acteerwerk is slecht, het verhaal is stom en de grappen zijn flauw. Kortom, het is een hele slechte flutfilm. Het enige positieve aan deze film is de vrolijkheid en het enthousiasme die vooral in de liedjes tot uiting komen.

Het is een wonder dat dit zo'n bekende, toonaangevende musical/film is geworden. Voor hetzelfde geld had het nu dezelfde status als de gemiddelde Chuck Norris film.

Oh ja en alle highschool tieners in deze film zijn de 30 gepasseerd. Zoooo slecht. Maar goed, voor welke tienerfilm geldt dat niet.


1.5 ster

avatar van katie morosky
4,0
Ik vind dat je deze film onmogelijk kan vergelijken met Dirty Dancing zoals ik op vorige pagina's heb gelezen. Grease is en blijft pure kitsch, alles is overdreven: de manier waarop ze lopen, praten, zingen, dansen,... Het verhaal zelf stelt niets voor maar wat deze film voor mij zo leuk maakt is net die overdeven kitsch, daar kan ik wel om lachen. Een pastiche op de nozems (en hun nozemina's) uit de jaren '50 mét een discotitlesong. Moet kunnen.

avatar van otherfool
3,5
Lekkere, hippe film met een uitblinkende Travolta. De liedjes zijn ook anno 2005 nog erg leuk. 3,5*.

avatar van Rianneke_Dan
4,5
Echt een leuke film!!!
John travolta is in deze film echt zo schattig!!

avatar van Fran
5,0
Ik denk dat ik deze film in de puberteit vooral geweldig vond omdat het gewoon zoveel gevoelens weergeeft waar pubers op dat moment vol mee zitten. Zodra ik ouder werd kon ik me minder in het verhaal meeleven maar toch blijf ik de film geweldig vinden omdat het nu puur jeugdsentiment is.

avatar van Spetie
3,0
Laat ik voorop stellen dat het verhaal van de film niets voorstelt en op dat gebied de film erg matig is. De liedjes in de film zijn echter erg leuk, op een enkele na dan misschien en samen met het enthousiasme dat daarbij tentoongespreid wordt kijkt de film toch wel lekker weg.

3,0 * want ik heb me zeker niet verveeld

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Deze musical wordt naar een hoger niveau getild door de prima jaren 50 sfeer en de superieure liedjes. Ook de chemie tussen Travolta en Newton-John is uitstekend. Zeer goed.

avatar van josseheijmen
3,5
Voor het eerst weer gezien in jaren.

Grease is één van de weinige films die voor mij persoonlijk een klassieker is. De f heeft bij de eerste keer zien een Grote indruk op me gemaakt. Ik denk dat ik 'm voor het eerst samen met mijn klas op de middelbare school heb gezien (net als Braveheart, West Side Story en als ik het goed heb ook Shakespeare in love. Leve het Spaarne Lyceum!) bij Engels. Op de een of andere manier was dat speciaal voor me, samen met mijn klas een film kijken.

Zo rond mijn 14e, 15e ben ik een periode lang helemaal gek geweest van Grease. Alle liedjes woordelijk leren, ze zingen op school, natuurlijk de film keer na keer bekijken. Travolta als je grote held zien, een beetje verliefd zijn op Sandy... the works.

3 jaar later, toen Grease ter ere van zijn 20e verjaardag geremastered opnieuw werd uitgebracht, heb ik de film één keer in de bios gezien samen met het meisje waar ik al jaren heel erg verliefd op was. De zaal was zo goed als leeg. Die dag vond ik Grease zo'n romantische film...

Ik vind het nog steeds iedere keer weer leuk om een liedje van Grease te horen. Wanneer een medley van al zijn beroemde songs hoog in de jaarlijkse Top 2000 van radio2 staat en gedraaid wordt, word ik blij.


De film op zich... ik ben een beetje verward. Kwalitatief niet zo sterk (vooral wat beeldkwaliteit betreft) maar qua herinneringen beresterk.

Zoveel verrassends zit er niet meer in Grease, zelfs niet na hem jaren lang niet te hebben gezien.

4,0
Het zal lichtelijk een jeugd-sentiment stem zijn(heb hem vroeger versleten op video), maar Grease op groot scherm is aan te raden. Gek genoeg zat er maar een handjevol mensen in de zaal, dus helaas begon het op te vallen toen ik wilde mee zingen.

Blijft erg leuk. Vrolijk en fris, waar grote onderwerpen worden aangekaart, zonder dat het echt zwaar wordt, zoals het een echte musical betaamt. Fijn.

4*

avatar van rep_robert
3,0
Dit is 1 van de weinige musicals of films met een superklef en voorspelbaar verhaal waar het niet irriteert.

De liedjes werken allemaal stuk voor stuk aanstekelijk en zijn vanaf het moment dat de film uitkwam gewoon instant classics.

avatar van movie acteurs
0,5
Al kijk je deze film twee keer is het gewoon vreselijk. Stom einde waarbij de auto opeens kan vliegen. Slaat gewoon nergens op. Het hele verhaal is walgelijk. Maar alsnog 1 ster omdat John Travolta het nog goed deed.

avatar van serpico
3,0
Wat mankeert er allemaal aan Grease?

Eigenlijk te veel om op te noemen. De personages zijn ééndimensionale, vreemd redenerende en bovenal onsympathieke kerels die er goed uitzien, een lieflijk meisje dat naïever is dan ze eruit ziet en een paar bitches die vooral lekker het meisje uithangen. Het verhaal gaat werkelijk he-le-maal nergens over, let wel, he-le-maal, wat er in feite op neerkomt dat dan weer het ene, dan weer het andere personage in de spotlight komt. Ik noem de ex van Danny en Sandy's vriendinnetje dat een schoonheidsopleiding was gaan doen. Beide lijken in de film gemoffeld als opvulsel. Want het zijn wel leuke redenen om een extra liedje in de film te gooien en om het soort onzinnige dilemma's aan te stippen waar tieners mee zouden worstelen, maar ze voegen niks wezenlijks aan het verhaal toe.

De plot is miniem, er gebeurt in feite bijna niks in Grease. Het gaat om het highschool-sfeertje en om de liedjes. Maar de paar plotlijntjes die er zijn, zijn ondermaats. De relatie tussen Danny en Sandy wordt nooit meer echt vatbaar na hun eerste 'ruzie', en die hele autorace, face it, slaat ook nergens op. Maar de dansscène in de gymzaal is erg leuk, en de film is gedetailleerd genoeg om het karige plot voor lief te nemen. Zolang de jongens hun haar blijven kammen en op meisjes blijven jagen, mensen zich druk maken over met wie ze naar het bal moeten en liefde, of liever: verliefdheid, het centrale thema blijft, weet Grease te vermaken.
En dan zijn er natuurlijk nog de liedjes. Ik ken ze allemaal zo ongeveer uit mijn hoofd, omdat ik de soundtrack al een tijdje heb en die heb kapotgedraait. Het valt me op dat de emoties in de liedjes een stuk echter lijken, treffender verwoord zijn, dan in de rest van de film. Zonder de liedjes had je Grease nooit een film met emoties kunnen noemen, want alle overtuigende emoties zitten in de liedjes. Fors overdreven, zodat de kijker mee kan leven, wat hij op basis van de rest van de film niet zou kunnen. De soundtrack opzich, zonder film, laat jou zelf situaties bedenken bij de gezongen tekst, die waarschijnlijk een stuk aannemelijker zijn. Maar toch: de liedjes horen bij de film en ze zijn vaak voorzien van leuke dansjes (al had Hopelessly Devoted To You van mij een veel dramatischer cinematografie gemogen).

De cinematografie is overigens wel oké. De dansscène is, zoals gezegd, leuk en herkenbaar en ook de vormgeving van de school en het begin met de animatie dragen goed bij aan de sfeer. Ook zaten er wat leuke shots in de scène bij de drive-in, die overigens het kwalitatief dieptepunt van de film was. Dat grapje met die ring en dat betasten zijn niet alleen verouderd, maar insinueren ook dat Sandy en Danny het soort liefdesrelatie heeft dat het gemiddelde koppel op de basisschool nastreeft en elkaar eigenlijk absoluut niet kennen of begrijpen. Het leidt natuurlijk tot drama en conflict, wat een film nodig heeft, maar geloofwaardig is het niet.

Maar highschool-movies zijn nu eenmaal leuk. Ook als ze over hersenloze losers gaan die openlijk onsympathiek zijn door onschuldige mensen te vernederen, en toch moeten doorgaan voor aardige mensen waarmee wij genegenheid moeten hebben. Grease laat steeds maar één kant zien van bepaalde acties, de emotionele schade die een gepest iemand wordt aangedaan komt bijvoorbeeld niet ter sprake. Begrijpelijk dat mensen deze film zo fantastisch vinden: een onwaarschijnlijker droomwereld kom je niet iedere dag tegen. Mensen zijn nu eenmaal niet zoals ze in Grease worden uitgebeeld.

Idioot ook die omslag van Sandy aan het einde. Als mensen werkelijk geloven dat dát liefde is, heb ik het met ze te doen.

3*
Koop de soundtrack!

avatar van Vinokourov
2,0
Walgelijke musical met een verkeerde boodschap. Nou ben ik echt niet een grote moraalridder, maar dit sloeg echt nergens op. Het allerergste is nog dat je vandaag de dag nog steeds geconfronteerd wordt met die vervelende liedjes .

avatar van Metalfist
4,0
Grease is the word

De vriendin van één van mijn beste vrienden is verzot op dit soort films. Zelf ken ik vaak de titels en af en toe een scène maar meer ook niet, iets wat ik toch wel wil veranderen. De laatste tijd merk ik dat ik dit soort films wel zeer graag zie (Step-Up 2, Footloose, Dirty Dancing, ...) dus had ik gevraagd of ik de film mocht lenen. Dat was geen enkel probleem en daarstraks de film dan maar ineens opgezet.

Grease start dan meteen ook wel leuk. Eerst krijgen we de prille romance tussen Danny en Sandy te zien om daarna over te schakelen naar de cartoony openingcredits. Allemaal leuk om te zien en je zit meteen in de juiste sfeer. Een sfeer die naarmate de film vordert maar blijft toenemen want Grease is in alle opzichten overdreven. Elk personage barst op een bepaald moment wel in zingen uit maar vooral de manier waarop de T-Birds rond lopen is bij vlagen hilarisch, met Travolta op kop natuurlijk. Qua plot is Grease niet de moeite waard. Het enige wat er gebeurd is wat in het begin een onmogelijke relatie tussen twee mensen lijkt, een danswedstrijd, en de bekende Thunder Road race. Je kunt amper van een plot spreken maar juist hierdoor komt de sfeer van de film beter tot zijn recht. Sfeer die vooral door de high-school setting en de aanstekelijke liedjes wordt gecreëerd. Zelfs meer dan 30 jaar later kon ik als 18-jarige perfect de tekst van Summer Nights, You're the One That I Want of Greased Lightning meezingen. De nummers en de bijhorende overdreven pasjes zijn gewoon zeer aanstekelijk. De chemie tussen Travolta en Newton-John is er dan ook overduidelijk. Soms stoorde ik me wel aan de overduidelijk crappy effecten. De race scène kon er nog mee door, al had ik wel iets spectaculairder verwacht maar de eindscène waar Danny en Sandy opeens met de auto wegvliegen zag er echt te fake uit. Vraag me trouwens ook af wat het nut van die scène was.

Het blijft sowieso wel leuk om Travolta in zijn jonge jaren te zien, Saturday Night Fever staat ook nog op mijn verlanglijstje, maar de overdreven manier waarop hij Danny Zuko neerzet is gewoon geweldig om te zien. De handgebaren, het idiote loopje, om de 5 minuten zijn haar kammen, ... Zuko is gewoon een held. Travolta's tegenspeelster, Olivia Newton-John, zit dan ook op hetzelfde niveau als Travolta. Het was pas de derde film waar ze een rol in hard, er zit zelfs 13 jaar tussen deze en Funny Things Happen Down Under maar met Grease werd ze ineens gelanceerd. Terecht want hoewel ze geen fantastische actrice is, Travolta en de rest van de cast lijken meestal trouwens wel te oud om tieners voor te stellen, vertolkt ze haar rol toch op een amusante manier. Vooral het twistje op het einde waar ze een complete stijlbreuk met zichzelf doet is hilarisch. Het viel me vooral op hoe mooi ze eigenlijk is in tegenstelling tot de rest van het vrouwvolk dat in de film rond loopt. De rest van de cast gaat er ook zwaar over maar zorgt nog altijd wel voor dat het leuk blijft. Wat wil je dan ook anders als je een aantal 'bendes' in je film stopt die namen zoals de Pink Ladies dragen.

Weeral een klassieker die ik van mijn danslijst kan schrappen. De nummers zijn aanstekelijk, de sfeer zit goed en de cast gaat over the top maar het blijft allemaal boeiend en vermakelijk. Ik hoop dat ik meer van dit soort films nog ga tegen komen al twijfel ik of er één het tegen Grease zal halen.

4*

avatar van John Lee Hooker
2,5
Het is toch een beetje overdreven allemaal en een beetje ongeloofwaardig. Daarnaast is het een tintje voorspelbaar.
Wel een "gezellige" film die je niet snel vergeet.

- 2,5 -

avatar van miss_efron
Toen ik de film voor het eerst zag bwa 8 jaar ofzo? Ik zat dag en nacht mee te dansen op de groovy danspassen van Sandy en Danny blijft na al die jaren leuk om naar te kijken!

avatar van Film Pegasus
2,0
Film Pegasus (moderator)
Ik ben wel een liefhebber van muzikale films: Amadeus, Black Swan, Cadillac Records, Ray, Walk the line, Phantom of the opera, West Side Story, etc... Allemaal topfilms in mijn ogen. Grote vereiste dat de films moeten hebben is acteerwerk, verhaal, eventueel visueel aantrekkelijk en vooral een muziekgenre dat me persoonlijk aanspreekt. Allemaal zaken die toch wel wat ontbreken in Grease. Ik hou sowieso al niet van dit genre muziek. Films als Fame, Saturday night fever en Moulin Rouge zijn ook niet bepaald mijn favorieten en geef toe dat het enige waar Grease om bekend staat zijn enkele liedjes die het nog altijd goed doen op trouwfeesten of karaokezangavonden. Het enige wat meevalt in de film is de sfeer van de 50's. Maar ik heb die niet meegemaakt, dus geen idee of het echt wel zo geloofwaardig is natuurlijk. Bovendien blijft het raar dat een hoop 30'ers als verliefde tieners in een soort pre-highschoolmusical lopen te huppelen. De dansers van West Side Story hadden tenminsten nog iets van een bende en het niveau van dansen is toch een verschil.

Enkel voor de liefhebbers denk ik, of voor mensen die de film graag blijven kijken om nostalgische redenen.

avatar van Mrs.Congeniality
4,0
Een klassieker die niet gaat vervelen met aanstekelijke liedjes.
John Travolta zet hier de rol van Danny Zuko goed neer en samen met Olivia Newton John (Sandy) is het een onovertroffen koppel. Voorspelbaar, ja maar zeer vermakelijk

4,0
Een geweldige musical, onderhoudend voor de jongens (auto's en racen) én voor de meisjes (romantiek).
Om tot een compromis in de relatie te komen dient Sandy wat stoerder te worden en Danny wat zachtaardiger. Verder komen allerlei vrijwel tijdloze tienerbelevenissen en -problemen aan de orde.
Het verhaal is erg leuk uitgewerkt, het is eigenlijk het klassieke Romeo en Julia verhaal, maar dan tussen sociale klassen en verschillen in populariteit op school.

Pakkende liedjes, die de tand des tijds aardig doorstaan hebben en die iedereen volgens mij wel kent
(was Grease niet een paar jaar terug nogmaals in de bioscoop te zien?)
En ook dankzij de Grease musical in het theater natuurlijk.

avatar van ibendb
3,0
Een klassieker met leuke liedjes en een goede sfeer.

Iedereen vond het erg dat ik Grease nog niet gezien had. En ik begrijp nog steeds niet waarom het zo'n big deal was, zo goed is de film nu ook weer niet. Ik denk dat de nostalgie de mensen zo leuk vinden. John Travolta schittert hier en ook Olivia Newton John deed haar best. De rest van de cast kon naar mijn mening niet echt acteren. Er zijn een paar leuke liedjes in de film, met als topper You're the One that I Want. Toen ik dit nummer hoorde, begon ik wel spontaan mee te zingen.
3*

2,5
Echt een klassieker, maar ben nu wel Grease-moe. Die herhaling elk jaar op tv vind ik sterk overbodig.

avatar van roeman
3,5
Vanavond samen met onze dochter vn 12 zitten kijken. Wat een tijdloze film. Zij lachte om dezelfde grapjes als ik, toen ik destijds 12 was en naar deze film keek. De liedjes ken ik nog steeds uit mijn hoofd, heerlijke feelgood movie.
Denk dat deze film incl de muziek nog vele generaties meekan.

3,5
Jordy schreef:
het valt me wel op.. iedereen van 25+ vindt deze film goed ouwelui!Vanavond (04-07-2013) is deze film weer eens een keer op televisie, en omdat ik de film idd al erg vaak gezien heb dacht ik tijdens het kijken laat ik eens even de beoordelingen op moviemeter bekijken.

De eerste reacties stammen uit september 2001, waarvan ook de bovenstaande quote van administrator Jordy die iedereen van 25+ ouwelui noemt.....

Jordy geboren in december 1979. 33 jaar inmiddels, bijna 34 eigenlijk al, ik ben benieuwd of je nu toevallig ook RTL8 aan het kijken bent, en of je beoordeling over deze film inmiddels al iets gewijzigd is nu je zelf al royaal tot de ouwelui behoord

Ik zelf (ook een Jordy, maar dan een jongere variant uit 81) vindt de film altijd nog steeds wel leuk om te zien, maar dat is dan misschien ook wel gewoon het jeugd sentiment, hoewel de film drie jaar voor mijn geboortejaar is uitgebracht. Wellicht behoor ik ook wel gewoon tot de ouwelui die deze film nog altijd goed vinden.

Van mij in ieder geval 3.5 sterren. Maar of ik hem vanavond helemaal afkijk.... ik denk eerlijk gezegd van niet.

avatar van baspls
3,0
"Why, this car is Auto-matic. Its System-matic. Its Hyyyyydro-matic. Why, its Greased Lightning!"

Redelijke film. Ik hou totaal niet van dit soort films en heb een hekel aan musicals maar zo slecht was dit nou ook weer niet.

De film ziet er best oud uit op een of andere manier (kan ook aan de tv-uitzending liggen) maar het doet me denken aan eind jaren '60.

Het is een beetje irritant dat er veel gezongen word en dat de film op de meest vreemde manieren word onderbroken. De liedjes die gezongen worden zijn wel lang niet slecht en ik moet zeggen dat ik die jaren '70 muziek echt wel kan waarderen.

Het acteerwerk was ook lang niet slecht.

Verder wil ik er niet meer zo veel over zeggen. Gewoon een redelijke film met goede muziek.

avatar van Forrest001
4,0
Grease, uit de tijd met de vetkuiven. Een onvervalste musical/filmklassieker met een luchtig romantisch verhaal, compleet met sterke liedjes. Toch is het meer dan luchtig vermaak. Geen hoogstaande literatuur, maar wel een sterke zedenschets over puberale schooljongeren die enerzijds aan de buitenkant hun imago in stand moeten houden en anderzijds worden geconfronteerd met hun echte verlangens die botsen met datzelfde imago.

De hoofdrolspelers zetten overtuigend hun rol neer, tegelijkertijd zijn de bijrollen ingevuld door goede acteurs die een duidelijke versterking zijn. Prettig is ook dat zowel Olivia als John de zangpartijen minimaal geloofwaardig invullen. Let ook op de choreografieën, ze zijn een lust voor het oog en kloppen.

Houd wellicht in je achterhoofd dat het een film is uit 1978.

avatar van Ebenezer Scrooge
4,0
Mensen die in films snel of geleidelijk veranderen in andere wezens of een metamorfose ondergaan, ik vind dat vaak erg leuk wanneer dat gebeurt in een film. Een goed voorbeeld daarvan is natuurlijk de sullige Clark Kent die in een paar luttele seconden Superman wordt. Of denk aan de boze stiefmoeder in Snow White and the Seven Dwarfs die zich door een eigen toverspreuk laat veranderen in een oude heks. Linda Blair in The Exorcist, Sissy Spacek in Carrie, de weerwolf in An American Werewolf in London, maar in deze musical zit ook een hele fraaie transformatie, die van muurbloempje Sandy die plots is veranderd in een vamp..Maar de mooiste metamorfose in een film zit wat mij betreft in Batman Returns: Selina (Michelle Pfeiffer) de klunzige secretaresse die Catwoman wordt.

avatar van Theunissen
1,0
Deze film was destijds een groot succes en tegenwoordig vinden velen deze film (wordt helaas ook nog steeds vrijwel ieder jaar uitgezonden op TV) en de liedjes (wordt helaas steevast gedraaid op feesten) ervan nog steeds leuk. Ik vind er eerlijk gezegd totaal niets aan en vind zowel de belachelijk liedjes als de uitvoering ervan in deze film vreselijk. Inclusief de verschrikkelijk slechte liedjes blijft er ook niet veel over van deze film en zijn flut romantisch verhaal, want als er niet gezongen (hoogst zelden overigens) wordt is de film het aankijken ook nauwelijks waard.

Een musical is eerlijk gezegd ook niet echt mijn ding en als er ook nog eens vrijwel continue (zoals in deze film) in gezongen wordt, dan draait mijn maag om. John Travolta en Olivia Newton-John doen het overigens goed en leuk (de overige cast is vreselijk slecht en irritant) in deze film en daarom geef ik deze film toch nog een 1,0. Wat eigenlijk ook belachelijk is, is dat deze film draait om een highschool en dat Olivia Newton-John bij het maken van deze film al 30 jaar was

P.S. de film en de muziek is wel geschikt om politieke gevangenen op Guantanamo Bay aan het praten te krijgen. En misschien zelfs ook om ISIS te bestrijden in Irak.

avatar van Lennert
1,0
Wederom een typisch geval van 'zonder jeugdsentiment heeft het geen enkele extra waarde voor mij'. Wat een enorme aaneenschakeling van verschrikkelijke personages, walgelijk kitscherige aankleding en muziek en een wanstaltig verhaal. Ja, ik kende een aantal van de hits wel, maar heb nooit echt de interesse gehad op basis hiervan om deze film eens aan te zetten. Niet dat ik iets tegen musicals heb, Jesus Christ Superstar en Schumacher's versie van The Phantom Of The Opera vind ik fantastisch, maar in de tussentijd merk ik dat dit misschien toch ook voor een enorm stuk aan de thematiek ligt. Opgeschoten jongeren die elkaar in verschrikkelijk achterhaalde slang aanspreken, meidengroepjes met irritant hoge stemmen die het alleen maar over jongens kunnen hebben terwijl de jongens ook alleen maar achter hun piemel aanlopen. Grappig dat de film in dat opzicht als zo'n klassieker wordt gezien, ik had ergens nog wel verwacht dat er in de tussentijd enorm veel kritiek van conservatieve hoek (tieners geobsedeerd met seks) en de liberale hoek (jezelf moeten aanpassen om leuk gevonden te worden, objectificatie van de vrouw, een compleet gebrek aan gekleurde acteurs) zou zijn gekomen, maar dat valt me voorlopig allemaal nog behoorlijk mee (of tegen, afhankelijk van hoe je het bekijkt).

Oh ja, en dat deze personen kinderen moeten voorstellen maakt het nog een stuk erger, bij enkele personen zijn de rimpels al bijna te zien. Ik vind die verheerlijking van de Amerikaanse high school altijd al vrij idioot, alsof je leven tussen de hormonen, puisten, overhoringen en oppervlakkig achter elkaar aanlopen nooit beter zal worden. Ik wil in dat geval graag een verlenging na de eindcredits waarbij vertelt wordt dat die twee idioten na een jaar uit elkaar gingen omdat ze er achterkwamen dat kalverliefde niets met de werkelijkheid van doen heeft. Noem me cynisch, maar een oppervlakkige film als deze waarbij saaie gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, zorgt er geen moment voor dat ik mee wil of kan gaan in dat puberale ideaal.

Ja, het zangwerk is soms goed (al is het allemaal verschrikkelijk geplaybackt en komt het nergens 'natuurlijk' over en de danschoreografie zal allemaal best spectaculair zijn, maar zolang ik me niet kan investeren in het verhaal of de personages blijft het niets meer dan een vlag op een modderschuit. Ik voelde me daarnaast ook meerdere malen zelf beledigd door de seksistische implicaties dat alles in feite om de mannen draait, zelfs op het moment dat Sandy wat macht zou kunnen uitoefenen op Danny, verandert ze speciaal voor hem. Wat wil je vrouwen meegeven als 'pas jezelf aan aan de persoon met wie je seks wil hebben!' kennelijk een uitzonderlijk belangrijk thema is? Zelfs als Danny een poging doet, is hij maar wat blij dat hij 'zichzelf' kan blijven (lees: een opgeschoten irritant kutjoch) als het meisje zich al eerder heeft aangepast.

Een aardig liedje (You're The One That I Want) wordt daarnaast ook vakkundig de nek om gedraaid met het wanstaltige eindlied. Ik was dan ook maar wat blij dat het voorbij was. Ik heb het geprobeerd, maar het is hem gewoon niet geworden. De tweede heb ik ook maar meteen opgenomen van tv, na de walging die ik voor deze film voelde, kan ik me moeilijk voorstellen dat het vervolg me echt zoveel meer zal ergeren.

avatar van Sergio Leone
3,0
Niemendalletje.

Al klopt dat in feite niet, want de film heeft natuurlijk wel z'n status. Ikzelf vind het allemaal wel grappig, zo'n fout sfeertje in die jaren '50-setting.
Veel stelt het allemaal niet voor - ik heb de film ook maar met gedeelde aandacht gezien (wellicht beter zo), maar dat het voor sommigen "leuk" is kan ik best begrijpen.

De cast zet de stereotiepe personages niet onaardig neer. John Travolta vind ik wellicht de meest geslaagde persiflage, met z'n nichterige tred en machogelul. Hij heeft ook zo'n stem die totaal niet bij z'n hoofd past.

Verder iets te lang, af en toe wat idiote liedjes - maar personages die lukraak beginnen zingen zijn ook idioot, natuurlijk, blij dat een musical dit kan overbrengen.

Klein 3'tje.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:48 uur

geplaatst: vandaag om 07:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.