Genre: Animatie / Komedie
Alternatieve titel: Monsters en Co.
Geregisseerd door: Pete Docter, David Silverman en Lee Unkrich
Met onder meer: Billy Crystal, John Goodman en Steve Buscemi
8,1 (1.062.465)
Releasedatum: 7 februari 2002
Plot Monsters, Inc.
"We scare because we care."
Monsters, Incorporated is de grootste bangmaak-fabriek ter wereld en Sulley is één van de beste medewerkers. Het is de taak van Sulley en z'n collega's om kleine kinderen bang te maken en vervolgens de angstkreten (die als energiebron gebruikt worden) op te vangen. Op een dag wordt er per ongeluk een kind mee teruggebracht, wat tot grote chaos leidt.
Sullivan (stemrol)
Celia (stemrol)
Roz (stemrol)
Yeti (stemrol)
Jeff Fungus (stemrol)
Needleman / Smitty (stemrol)
Ambru
MMhhh hier zij verschillende meningen over. Misschien staat het op IMDB. Ga direct kijken.
Je moet kijken naar het bordje dat hij vast heeft op het einde, ik meen mij te herineren dat hier "jaaromzet" opstaat.
film_kaza
Vreemd, ik herinner mij niets van ee bordje. "Hij deed de deur open, hoorde Boo, kreeg een gelukkig gezicht" en dat was het.
Ambru
Nee daarvoor nog, wanneer hij op de schrikvloer staat met zijn werknemers. denk dat dit vlak voor een gesprek tussen sully en mike is
wwelover
Leuke film. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Orgineel bedacht en mooi gemaakt qua animatie. Niet zo leuk als Shrek en Finding Nemo maar zeker 1 van de betere Animatie films.
film_kaza
Daarmee zou je gelijk kunnen hebben. Zover is de kennis bij mij niet. Bij een herkijken zal ik erop letten
Berniertje
De beste animatie film die ik tot nu toe heb gezien is toch deze. Orgineel verhaal, en geweldig leuke personages. Staat zeker in mijn top 10 van beste films. Ook grappig hoe op het einde de musical wordt gemaakt en de blunders zijn. Daarom een 4,5 van mij!
Hoge stemmen voor een film die me weinig boeide. Grafisch erg mooi, maar ik vond hem niet erg grappig en het verhaal vond ik te flauw.
tommykonijn
Ik heb hem nog eens gekeken ik vond hem toch nog wel leuk hoe dan ook die 1.5* wat ik gegeven heb vind ik absoluut te weinig!
***
Stem verhoogd absoluut naar een 3.5* omdat ik het echt heel mooi gemaakt vindt en het geen saai Verhaal is wat erbij zit.
The Last
Verhoog toch maar met een halfje. De animatie van Pixar wordt steeds beter en de humor (zeker in dit geval met Crystal, Goodman en Buscemi) ligt ook telkens op een hoog niveau.
Leland Palmer
Samen met Aladdin had ik deze film gekozen als welkomstgeschenk bij een abonnement op Filmvalley en dat blijkt na vanavond een erg goede keuze geweest te zijn. Echt een geweldige film. De animatie is prachtig en de personages + stemmen van Crystal en Goodman zijn geweldig. Ook Buscemi draagt in positief opzicht veel bij aan deze film. Wat ik vooral mooi vond was de vacht van Sulley en de scenes dat hij samen met Mike die inmens grote hal in gaat waar alle deuren zijn opgeborgen, geweldig gewoon! Voor de rest bevat de film een heerlijk verhaal en ook nog de nodige emotionele momenten. Weer een prachtige film van Pixar dit!
heidelucas
Aardige film met goede en slechte stukken, geen bijzondere film wel leuk om te kijken als je niets te doen hebt.
stefott
Ik zie dat ik deze wat te laag heb beoordeeld, 3* wat na herzien toch wel 4* moet zijn. Vooral de stukjes waar Mike, Boo probeert te laten lachen zijn leuk.
film_kaza
Vandaag herzien: topfilm en verdiend een hoger gemiddelde.
Het verhaal alleen al, hoe kom je er op? (In de positieve zin) het is erg creatief en ze laten een prachtwereld zien, waar Pixar ook hier het beste uit wist te halen. Het verhaal achter de angst van kinderen. Pixar lukte het zelfs om met fictiefe monsters je te ontroeren wat maar weinig films kunnen.
Daarnaast de pracht animatie waarin verbetering plaatsvond in vergelijking met voorgaande Pixar Films (Sulley's haar is het opvallendste voorbeeld), en soms was er mooie muziek om de sfeer kleur te geven.
Wat humor betreft zat de film boordevol mee en kan er nog steeds om lachen zelfs na al die kijkbeurten.
Welverdiende 4,5* - 4,75*
Zeer goede animatiefilm met een leuk en origineel verhaal. De beelden zijn verbluffend en de humor is erg goed. Een van de laatste écht goede werken uit de keuken van Pixar. Hierna kwam het net iets mindere Nemo wat echter wel een veel groter financieel succes werd.
ASL
Goede stemrol van Buscemi en Goodman, en verder wel erg mooi gemaakt maar ik heb veel betere Pixar films gezien.
j_u_u_l
te flauw? gung..........
lesnar
Leukste animatiefilm tot nu toe. Staat voor mij boven Shrek en Finding Nemo. Mooi gemaakt. Veel leuke grappen, lief schattig meisje en de bloopers zijn de kers op de slagroomtaart.
gebruiker_56935
Verhoogd naar een 4. Heerlijke humor. =]
JTV-kijker
- 2017 stemmen
kheb deze film nog in de bios gezien, geen speciale film maar ik vond het toen toch wel een toffe film
Carolaah
dat had ik dus ook een beetje bij deze film. Vond het heel erg mooi gemaakt, maar qua humor kon ik er niet heel veel om lachen, beetje te flauw op sommige stukjes na, bijvoorbeeld de scènes waarin er zo'n decor is neergezet van zo'n slaapkamertje en de monsters dan moeten oefenen
. Het verhaal boeide me later ook niet echt meer, beetje te langdradig/saai op den duur? Nou ja, misschien binnenkort eens herzien, wie weet verandert er wat aan mijn mening
guylopez93
ontzettend leuke film
de personages zijn zo goed gedaan en de animatie is ook heel mooi gelukt. Verder heeft het een leuk verhaal en komen er ook veel leuke en hilarische momenten in voor. Toch een van de betere animatie film die er zijn
Leno
Aardige animatiefilm met goede animaties, geslaagde humor en prima stemmen. Het kindje is met name goed gelukt; dat werkt zowel vertederend als komisch. Eigenlijk vreemd dat er (nog) geen vervolg van is.
Ambru
Ergens inderdaad vreemd dat disney er tot nu toe nog geen vervolg uit geperst heeft. Dit kunnen we waarschijnlijk alleen maar toe juichen. Een vervolg Is meestal niet zo schitterend...
Tonypulp
Jaren geleden gezien en is me altijd bijgebleven
Wil hem nog wel keer zien, vond het toen der tijd echt heel goed.
Tarkus
Alweer een leuke film van Pixar, met prachtige animaties.
Ook een leuk verhaaltje, dat echter deze keer, in tegenstelling tot de andere producties die ik al van hen had gezien, toch meer is gemaakt op kindermaat en niet zozeer ook goed geschikt is voor volwassenen. Maar dat is natuurlijk ieder zijn smaak, ik heb aan deze prent ook plezier beleefd, al zijn de grappen dan minder 'volwassen'.
mjk87 (moderator films)
Animatie al stukken beter dan Toy Story. Figuren zien er al veel beter uit, meer 3d dan ooit, en bewegen zeer vloeiend. Ook 'camerawerk' is wederom verbeterd. Technisch zeer sterk voor die tijd (dan hebben we het over 8 jaar terug). Estetisch niet altijd even bijzonder, maar veel beter dan Toyr Story en zelfs Ratatouille. Mooi kleurgebruik in vooral het kantoor van de Inc. Ook leuke begincredits. Aantal mooie scènes (deurenscène's, waar ze de hal binnekomen tijdens werk, en in het deurenmagazijn).
Maar goed, technisch prima, verhaal is ook belangrijk. We krijgen in ieder geval een zeer origineel verhaal, met sterke personages met goede stemmen. Enkele leuke grappen, al had het wat scherper gemogen.
Toch zakt even halverwege de film in. Wel een aardig grapje de Yeti in de Himalaya maat tempo gaat eruit en sentimentaliteit komt nogal geforceerd over. Aan eind herpakt de film zich.

Monsters University

Mary and Max
Animatie / Drama, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011
monsterbedrogontvoeringdoorzuigelingvillainpanicenergy supply companyportalvriendenrivaliteitcomputer animatiehijinks beste vriendinscreamchameleon familieparallel worldconveyor belt invisibilityenergy companyconspirators walt disneydisneypixar