• 9.219.242 stemmen

Met onder meer: Denzel Washington, Annette Bening en Bruce Willis

Gesproken taal: Spaans, Engels en Arabisch

Releasedatum: 21 januari 1999

Plot The Siege

"On November 6th our freedom is history"

In The Siege wordt de Verenigde Staten geteisterd door een aantal opeenvolgende terroristische aanslagen waarbij vele doden vallen. FBI agent Hubbard (Denzel Washington) gaat op zoek naar de daders wanneer zijn pad wordt gekruist door CIA agente Elise Kraft (Annette Bening). Zij lijkt infomatie te hebben die ze voor Hubbard achterhoudt. Wanneer bij de aanhoudende aanslagen honderden doden vallen wordt het leger onder leiding van generaal Deveraux (Bruce Willis) ingeschakeld, wat de situatie alleen maar erger maakt.

Anthony 'Hub' Hubbard

Danny Sussman

FBI Agent Floyd Rose

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

The Siege, en alweer zo'n product die bij uitkomst best wel wat tegenviel, de vraag anno 2023 en dus 25 jaar later was eigenlijk waarom dat ook al weer was.

En ach, zo slecht lijkt het allemaal niet. Sterker, The Siege komt eigenlijk best degelijk en solide voor de dag. Terrorisme en aanslagen waren iets dat opkwam en nu nog steeds actueel zijn in die zin, het roept net als in de film een bepaalde angst op met aanslagen en afpersing die huis en haard raken, en er is het gebruikelijke gehakketak tussen de verschillende 'agencys' met macht, allemaal wil ze het laatste woord, de zaak zelfstandig oplossen en zo weinig mogelijk prijsgeven van werkwijzes en contacten. En natuurlijk is er de grijze schemerzone waarin bijvoorbeeld een CIA opereert met het helpen om installeren van verzetshaarden die zich later tegen de hand die voed keert. Tot daar best oké, en dan zie ik zoiets als het volgen van de eerste verdachte door de vingers omdat ik het wel heel bijzonder vind dat de undercovers al op locatie zijn. Alsof ze wisten waar de gevolgde heen ging. Maar fijn, verder is het gebruikelijke gepuzzel en gezoek naar de naald in de hooiberg best aardig gebracht.

Zoals gezegd tot daar best oké, maar heel langzaam beginnen er vanaf daar toch scheurtjes in het geheel te komen. Het eerste punt is toch Willis die gewoon niet eng overkomt als doorgeslagen officier. Dan de inval bij de pizza etende terroristen, wat een knulligheid, wat een hoop schoten gelost, wat een amateurisme. En dan staan de SWAT leden ook nog keurig op een rijtje alsof ze onkwetsbaar zijn. Dan is er toch wel de erg gekleurde scheiding tussen goed en kwaad met een wel hele slecht Devereaux en zijn mannen tegenover Here Jezus Denzel. De druppel is vervolgens de door het leger aangerichte verwoesting bij de garage, zou het misschien ook handig zijn iemand levend te pakken om te ondervragen...?

Het is vooral het beeld van het bad ass leger met hun interneringen en ingrepen die subtiliteit missen. Want hier had toch meer ingezeten met momenten die qua situatie aan het uitstekende Patriots Day doet denken. En een paar keer een sterke spanningsopbouw zoals rond de busgijzelingen. Maar helaas vergaloppeert de film zich dan toch ernstig in een soort zucht om te interessant en te spectaculaire te willen zijn, iets dat natuurlijk ten koste gaat van de geloofwaardigheid. Aan Washington ligt het niet die intens en sterk is als altijd. Jammer, want hier had meer ingezeten.

avatar van Film Fan

Film Fan

Na herziening toch maar anderhalve ster eraf gehaald. Ik heb geen idee waarom ik hem indertijd een hoge rating gaf. Camera werk is goed. Denzel acteert goed. Muziek is goed. Het verhaal was niet goed. Wat niet goed was was het feit dat er Marchal Law in Brooklyn wordt ingevoerd omdat er 20 terroristen onder de radar zijn verdwenen. Als je er over nadenkt behoorlijk idioot Overigens begon het wel met een klap en er zat spanning in die werd opgevoerd tot het laatste deel van de film. Vervolgens zakte het verhaal als een plumpudding in elkaar. Jammer want er zat veel potentie in de film.

avatar van frans123

frans123

ik had de film al eerder gezien tijd terug . Gister herzien...Na en uur naar bed ( 2u in de nacht),maar ik ga er niet mee verder. Het boeit geen seconde, het verhaal rammelt ( FBI arresteert CIA....???) aan alle kanten en die mislukte sexy Bening vind ik uitermate storend Wat een vervelend wijf, en mede daardoor een vervelende film.

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

Een redelijke film, zoals je ze vaker ziet in dit genre. Het verhaal vond ik niet bijster sterk en wat vaag (vooral de rol van het personage van Anette Bening vond ik soms wat onduidelijk) en de dialogen waren soms wel slecht en onbegrijpelijk, maar daar tegenover staat dat er goede actiescenes inzitten, dat de ontploffingen door de terroristen goed in beeld waren gebracht en dat je in dit soort films altijd wel 2 of 3 goede acteurs hebt zitten. Dat is nu het geval met Denzel Washington, Bening en Bruce Wilis (die in mijn ogen ten onrechte een razzie heeft gekregen).

Blijkbaar was deze film controversieel, omdat het moslims zou wegzetten als terroristen. Dat vond ik nou wel meevallen. Dit soort aanslagen zijn helaas ook in het echt gebeurd, dus in die zin is de film realistisch, maar als je kijkt naar hoe vervolgens de overheid en het leger elke Arabier oppakken, vastzetten, zelfs martelen en daarmee een hele groep over een kam scheert, dan lijkt er toch meer sprake van een anti-nationalistisch beeld, dat de film probeert op te roepen. Maar goed, dat is uiteraard mijn interpretatie.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Niet echt mijn cup of tea.

Veel actie zat hier niet in en de voorstelling van terrorismebestrijding en moslimdreiging zijn nogal simplistisch als je het mij vraagt, al denk ik dat dat meer ligt aan de studiobonzen die meer zagen in een stigmatiserende actiefilm dan in een doordachte reflectie over het onderwerp waarbij bvb Amerikaanse bemoeienissen ook meespelen. Want 9-11 bevestigde het gevaar en zorgde ervoor dat The Siege een tweede leven kreeg. Denzel kan de boel niet redden en Willis heeft eerder een bijrol. Een film die me niet kon warm krijgen.