• 9.378.590 stemmen

Thor: The Dark World (2013)

Avontuur / Actie | 112 minuten

Genre: Avontuur / Actie

Geregisseerd door: Alan Taylor

Met onder meer: Chris Hemsworth, Natalie Portman en Tom Hiddleston

Releasedatum: 31 oktober 2013

Plot Thor: The Dark World

"Delve into the darkness"

Na de gebeurtenissen in The Avengers strijdt Thor om de orde te herstellen in de kosmos. Maar een oud ras van Duistere Elven onder leiding van de wraaklustige Malekith wil het universum in duisternis onderdompelen. Wanneer zelfs Odin en Asgard niet opgewassen zijn tegen deze vijand, zal Thor zijn meest gevaarlijke en persoonlijke strijd moeten aangaan, die hem opnieuw zal herenigen met Jane Foster en hem zal dwingen tot de ultieme opoffering voor de redding van onze wereld.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mja.

The Dark World is een beetje beter dan z'n voorganger, maar dezelfde dingen blijven slecht en goed.

Hier is het wederom Loki die de boel staande houdt, zonder hem ontbreekt het totaal aan schwung en kleur. Telkens wanneer Loki even het hoekje om gaat, vervalt deze film in serieuze blikken en geforceerde mopjes.

De finale is zoals verwacht wat te lang (of het duurt te lang eer ze er komt) en met vijftien scènes achter de credits wordt het er ook niet beter op.

Tom Hiddleston is zowat de enige van de zgn. sterrencast die er wat van bakt. Hij is zo'n typische Britse slechterik en dat blijft me wel bevallen. Chris Hemsworth doet het tegenovergestelde van hem: erg serieus zijn, ook al komt dat onnozel over.

Verder is Christopher Eccleston ook geen groot licht en zorgen Anthony Hopkins en Natalie Portman voor dieptepunten in hun carrières.

Men mag dan wel van regisseur veranderd zijn, dezelfde manco's blijven ook hier behouden: veel lelijkheid, zowel in designs als in effecten. De elfen zijn te cliché en ongeïnspireerd, Asgard etc. blijft er My Little Pony-achtig uitzien en toch is het de CGI die mij het meest blijft tegenstaan. Eén en al lelijkheid, ik kan het niet anders beschrijven.

Krappe 2,5

avatar van MegaBleek

MegaBleek

Ik ben altijd wat argwanend tegenover Marvel-films. Sommige films zijn zwaar in de roos, anderen missen het doel volledig. En deze film weet niet eens dat er een doel is.

Thor is maar een beetje bij de Avengers superhelden gehaald, heb ik het idee. Van mythologisch figuur naar een superheld. In de film ook met veel moeite SHIELD benoemen, om het toch maar in de verhaallijn te proppen. Net als de cameo van Cpt. America.

De film zelf weet ook niet wat-ie moet zijn. Een epos, een actiefilm, science fiction? Al met al wordt het een onoverzichtelijke brij van Lord of the Rings, The Matrix, Wolverine, Star Wars en Hercules. En omdat het zoveel is, is het gelijk weer niks. Zelfs het acteerwerk is, met een enkele uitzondering, huilen met de pet op.

Vanwege de special effects en Loki toch nog 1,5 ster.

avatar van The One Ring

The One Ring

Thor: The Dark World is hier al terecht als 'zielloos' getypeerd. 'Overbodig' is echter het woord dat ik zou kiezen. Er moest voor The Avengers 2 een nieuwe Thor komen, maar het lijkt erop dat niemand echt een idee had wat ze er mee aan moesten vangen. Kenneth Brannagh beweerde niet teruggekeerd te zijn voor het vervolg omdat ze hem te weinig tijd gaven om het project voor te bereiden. Zoiets verbaasd me niets als je het eindresultaat ziet: een rommeltje dat aanvoelt als een verplichtertje.

Het plot is gewoon niet te harden. Ik begrijp ook wel dat dit genre niet degene is waar je de meest fantastische verhalen moet verwachten, maar om weer een soort magisch artifact of goedje erbij te halen en dan ook nog eens planeten op een rij is wel erg suf. Maar niet zo suf als de hoofdschurk. Wat een oninteressant en stijf figuur is dat zeg. Komt geen dreiging vanaf en Eccleston krijgt niet eens de kans om op zijn minst plezier te hebben ermee. Thor zelf komt er nauwelijks beter vanaf. Hij was nog enigszins vermakelijk als arrogante God in deel 1, maar daarin completeerde hij zijn ontwikkeling tot rechtschapen held al, dus blijft er niets van de charme meer over en heeft hij ook geen ontwikkeling meer om door te maken. Geen wonder dat het dan lijkt dat Loki de hoofdrol heeft, zelfs al heeft hij lang niet zoveel schermtijd. Hij wordt echter met de film complexer en vermakelijker en maakt dit samen met het rolletje van Kat Dennings nog net uit te zetten.

Het meest schandalige nog wel is dat een film met een budget als deze er gewoon totaal niet uitziet. Ik ben nooit fan geweest van het luie design van Marvelfilms en heb ook al meerdere keren geklaagd over dat hun special effects gemaakt lijken om er uit te zien als special effects, maar hier wordt echt een grens overschreden. Het is één lelijk CGI-festijn en degene die The Dark World ontworpen heeft moet nooit meer in de buurt van een filmproductie komen. Een soort rotswoestijn, gemaakt van CGI. Wauw. Spannend.

Voeg daaraan toe weinig lol buiten Loki en Dennings en vergetelijke actie (zelfs de Monsters Inc. stijl climax voelt suf aan) en je hebt een dieptepunt in de Marvelcatalogus.
Twee zeer kleine sterren.

avatar van Fryce

Fryce

Prima popcorn film. Beter dan deel 1, mooie beelden lekkere actie.

avatar van MDRAIJER

MDRAIJER

Ja, leuke film voor één keer maar ik kon er maar niet helemaal in komen.
Leuke actie, redelijk verhaal en wel goed geacteerd maar veel meer kan ik er niet over zeggen.
De stagiaire van Jane vond ik nog af en toe wat grappigs in de film brengen, wat voor mij positief was (bijvoorbeeld de "Holy shit" toen Thor met Jane weg "teleporteerde" als je het zo kunt noemen)
Dit is zo'n film die je één keer kijkt en daarna niet meer.
Het einde (de laatste 5 seconde) vond ik dan weer wel leuk en vooral ook verrassend.
3* voor dit redelijke filmpje.

PS: Probeer eens te tellen hoeveel pilaren er sneuvelen tijdens de film.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me eigenlijk wel prima vermaakt heb met Thor: The Dark World. De actie was ruimschoots aanwezig en sowieso vind ik het hele verhaal van Thor, Loki, Odin etc. het interessantste van alle Avengers. Loki steelt wat mij betreft, ondanks zijn kleine(re) rol toch weer de show. Vind dat echt een schoolvoorbeeld van goeie casting.

Al met al heerlijk, snel Hollywood vermaak die me zeker niet teleurstelde.

8/10 ( IMDB)

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Prima actie film met mooie 3D effecten.

avatar van K. V.

K. V.

Eerst en vooral, wat ziet deze film er goed uit. Het verhaal zelf is wel wat minder indrukwekkend, maar al bij al wel een vermakelijke film, waar je niet al te veel moet bij nadenken.

De cast deed het zeker niet slecht en af en toe was er wel wat ruimte voor een grapje.

Verder zat er zeker genoeg actie in en wist de film me wel te boeien, 'k vond dat de film ook beterde naarmate de film vorderde.

avatar van blurp194

blurp194

Een heerlijk onzinnig verhaal uitgewerkt tot een fijne blockbuster. Erg mooie beelden, een perfecte en veelzijdig diepe cast, personages die elkaar leuk aanvullen en grappen heen en weer bouncen. Van deel een was ik eerst niet zo onder de indruk, maar bij herziening vond ik 'm al een stuk beter. En dit tweede deel viel meteen goed, en niet alleen omdat ik Natalie Portman altijd wel leuk vind. Kom maar op met deel drie, vind ik.

avatar van Hansopje

Hansopje

Best een lekker filmpje om op een verloren avondje te bekijken. Heb op zich niet veel met het genre, maar de actie en effecten zijn goed te pruimen. Portman goed bezig, Hopkins hoort niet thuis in dit soort films. Hemsworth als Thor vond ik wat zwak. Dennings was juist heel humoristisch.

Het verhaal vond ik niet erg indrukwekkend, maar toch ook niet echt slecht. Uiteraard kijk je verder niet naar de geloofwaardigheid bij dit soort prenten.

avatar van Arnoud87

Arnoud87

Toch een 4.5.... prachtige special effects/decor...

Vermakelike film .. niet te veel explosies en onzin! Het kon alleen wat spannender.

De grappen ook goed.

Gewoon heerlijke film om voor een groot scherm te bekijken

avatar van IH88

IH88

Op zich geen slecht vervolg van de Thor franchise maar toch iets minder dan het eerste deel. Het verrassende is er vanaf en het verhaal is minder orgineel. Wel een erg fijne blockbuster die lekker wegkijkt.

avatar van panax

panax

een groot schitterend visueel kijkspel ,met prachtge effecten !!

avatar van tbouwh

tbouwh

Prachtige visuele effecten, een fijne soundtrack en een hoop geslaagde grappen. Het plot is echter niet om over naar huis te schrijven; Malekith, de gehele 'dark world' en de aether weten mij niet bijster te boeien. Echt een richting wordt er niet ingeslagen, deze film is toch vooral een redelijk vermakelijke blockbuster. Loki is wel een aanwinst voor de serie; je zou kunnen zeggen dat hij de film redt met zijn heerlijke rol. In de bioscoop waardeerde ik deze film een stuk hoger; dit komt voornamelijk omdat het matige plot toen ondersneeuwde onder het vermaak en het visuele geweld.

Verlaagd naar 3*

avatar van WB

WB

tbouwh schreef:

Niets aan toe te voegen

avatar van avdj

avdj

De minste Marvel die ik tot nu toe heb gezien. Alles wat (veel) andere delen aantrekkelijk maakt ontbreekt hier: spanning, chemie, humor, goede actie. Niks van dat alles.

Het lijkt allemaal episch over te moeten komen van de makers maar daar slaagt men helaas niet in. Waar het eerste deel nog onderhoudend was en wist te boeien is The Dark World vlees noch vis. Ik zie elementen van LotR, Star Wars en een ‘gemiddelde’ superheldenfilm maar dit tweede deel voelt aan als een verplicht nummer. Weinig verhaal, weinig bezieling en geen eigen smoel.

De knipogen naar The Beatles (flatfoto) en The Birds (Hitchcock) waren lichtpuntjes, evenals de vertolking van Loki. Zijn personage is eigenlijk de enige die beklijft. Hemsworth en zéker Portman kunnen veel beter, dat hebben ze in het verleden wel bewezen.

Maar buiten matig acteerwerk, in dit soort films niet de grootste bottleneck, is het visueel ook gewoon erg matig. De CGI lijkt er de laatste jaren niet mooier op te zijn geworden. Als ik een blik op Marvels agenda werp zie ik vooral héél veel vervolgen: als dat maar goed gaat… Misschien wordt de studio wat overambitieus na het succes van de afgelopen jaren.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een donker kwaad dat diep verborgen is toch ontdekt wordt. Dit vervolg kent flink wat meer humor die zeker wel geslaagd is te noemen. Het verhaal en de gebeurtenissen zelf zijn te standaard en weten totaal niet te boeien. Uiteraard bomvol special effects en de verschillende werelden zien er wel prachtig uit.

avatar van Film Pegasus

Meer van hetzelfde. Een blockbuster met z'n goeie momenten en vleugjes humor. Maar meer ook niet. Net als in de vorige film is het stuk dat zich bij de goden afspeelt het slechtste. Het lijkt één grote foute party te zijn. Lord of the rings in space of zo. De goeie momenten komen nog van de aarde met vooral de schitterende Kat Dennings. Als randfiguur speelt ze de meeste figuren zo naar huis. Ook dat switchen tussen de werelden is wel goed gevonden. De makers zijn in elk geval slim geweest om hier geen 2u30 spektakel van te maken.

Marvel is zich duidelijk kapot aan het filmen met saai sequels die nog teren op enkele succesvolle films eerder. Telkens maar recyclage en sequels na sequels.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Matige en flauwe film die ook op gebied van vermaak tekortschiet. Jammer dat het talent van Portman hier vergooid wordt, terwijl ze die tijd beter in andere films had gestoken.

avatar van Rico120

Rico120

wat een film een of twee keer gezien

BETER dan deel 1

de plot ehm niet echt geweldig maar het eind wel en eigenlijk de film is top

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Veel van hetzelfde, alhoewel ik tussendoor het idee had dat er iets teveel naar de Star Wars films en Predator is gekeken. Het rondvliegen in die voertuigen en dat wezen dat zo familie van de predator had kunnen zijn vond ik wat minder in deze film. De actiescènes zijn net zoals de special effects en rollen van Chris Hemsworth en Tom Hiddleston meer dan in orde waardoor dit vervolg best te kijken is. Maar net zoals het eerste deel vind ik dit deel niet meer dan redelijk.

avatar van MaartenTuinstra

MaartenTuinstra

Visueel ijzersterk, inhoudelijk bagger.

Deze film bevat opmerkelijk veel humor, maar ik moet zeggen dat ik alleen heb moeten lachen om enkele scenes met Hiddleston. De actiescenes zien er leuk uit, waardoor er voor de liefhebber genoeg vermaak te bieden is. Maar waarom komt men toch met zo'n akelig onorigineel plot? Meer van hetzelfde, las ik ergens en daar sluit ik me bij aan. De cast is dan wel weer prima, waardoor dit ook geen slechte film te noemen is. Kwestie van smaak dus. Maar niet echt mijn smaak.

avatar van frolunda

frolunda

Toch wel wat beter dan het eerste deel maar ook weer niet helemaal geslaagd.Daarvoor was het teveel een allegaartje van stijlen en genres.Vooral het science-fictionachtige had een stuk minder gemogen,inclusief die Algrim elf die zo uit een predator film leek te zijn weggelopen.Thor the Dark world was verder wel onderhoudend en zag er redelijk fraai uit maar het acteren van onder meer Hopkins en Portman was verre van overtuigend.Alleen Kat Dennings (Darcy) en-opnieuw-Tom Hiddleston (Loki) deden het echt leuk.Als superhelden film met flink wat actie is dan ook zeker niet de minste uit de Marvel stal.Al had ook hier een wat origineler en degelijker scenario weer wonderen kunnen doen.Voldoende.

avatar van IH88

IH88

“There is nothing more reassuring than realizing that the world is crazier than you are.”

Dit tweede deel heeft vette actiescènes, veel humor, mooie en minder mooie special effects en een verhaal waar je maar beter niet te veel over moet nadenken. De effecten zijn een beetje hit and miss en vooral van de wijze waarop Asgard is vormgegeven blijf ik geen fan. Het lijkt er op het eerste gezicht allemaal mooi uit te zien, maar als je iets verder kijkt blijft het gewoon storen dat het zo overduidelijk allemaal CGI is. Je hebt geen moment het gevoel dat deze goden in een echte wereld leven want het ziet er allemaal erg kunstmatig en nep uit.

Gelukkig is de actie weer uitstekend verzorgt en vooral het laatste gedeelte is mooi vormgegeven en inventief. Ook de humor is weer een groot pluspunt. Ik ga een petitie starten om Dennings een grotere rol te geven in het Marvel-universum want ze is weer geweldig op dreef als Darcy. Ook Hiddleston is weer fantastisch als de geniepige Loki. Hemsworth is gewoon Thor en alhoewel hij wat eendimensionaal acteert past dat op zich wel bij de rol. Zijn droge oneliners blijven vermaken. Portman is redelijk maar ik heb haar wel eens beter gezien. Over het verhaal rond Malekith, de "Dark World" en de Aether kan je maar beter zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Thor: The Dark World is vermakelijke onzin en gelukkig weten de makers en acteurs dat ook en spelen ze met zichtbaar plezier hun rol.

avatar van frans123

frans123

Je creeert op zich zelf staande beelden, beelden op zich...mooi hoor, mooie vormgeving Je vult het tussendoor met een hoop onzindialogen en kwsie wetenschap....wie kan mij het verhaal nou uitleggen? . Geouwehoer over negen werelden ...Tu entre tambour et tu sors trompete...Een Franse uitdrukking dat je er geen hol, van begrijpt. Wegkijkertje waar je geen vragen bij moet stellen. Goed voor een regenachtige zondagmiddag...; ' Heeee pap, kan je mij het verhaal even uitleggen??....lol.. Nou die vent die op Brad Pitt lijkt, die Thor...euh, euh.......

avatar van Zwolle84

Zwolle84

avatar van John Milton

John Milton

Ik ben het eens met zijn cijfer, telt dat?

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Euh...

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Met name de actie en sterke special fx weten de film te redden. De verhaallijn vind ik verder niet heel bijzonder en ook de humor komt niet goed op mij over.

Vermakelijk voor een keer, maar meer dan dit ook niet.

avatar van DVD-T

DVD-T

Marvel maakt hier min of meer de film die Thor verdient.

Thor is de stijlbreuk die nu erg goed binnen de MCU past. Het is iets compleet anders maar wel met veel van dezelfde elementen die we in de rest van de Avengers films kunnen vinden. Juist dat het niet over een man gaat wiens krachten van een ijzeren pak komt, of die vanuit een flesje sterker gemaakt is of een man die iets te makkelijk met Gamma straling omging en door een freak accident een kwaad groen monster is geworden is erg fijn. Thor is altijd al Thor geweest. De wereld waarin Thor verblijft is ook een leuke stijlbreuk met Aarde. En zijn onderlinge strijd met Loki, zijn vader en waar hij nu wil zijn maakt het interessanter.

Het verhaal is hier iets heel anders dan in het eerste deel. Thor: The Dark Word gaat terug naar de basis en vertelt hier gewoon een verhaal wat je veel zag in de begin dagen van de comics waarin hij nog tegen de meest vreemde creaturen vocht op verschillende planeten. De Dark Elves zijn een leuke toevoeging. Zo ook het verhaaltje rondom de Aether en het op een lijn komen van de planeten met een hoop wetenschap en magie er om heen. Komt niet altijd even geslaagd over. Qua verhaal had het net allemaal iets beter uitgewerkt mogen worden. Ook de karakters missen net dat beetje meer diepgang. Daarnaast komt het misschien net wat te gehaast over allemaal.

Staat echter nergens in de weg van het vermaak wat The Dark World bied. De scenes op Asgard zijn opnieuw erg mooi vormgegeven en daarbij laat Taylor ons ook meer van de stad zelf zien. Toch fijn dat we een heel andere kan van de wereld krijgen te zien dan wat we uit het eerste deel gewend zijn. Een fijne mix tussen oude technieken en nieuwe ook. Ook prachtige designs van schepen en ander oorlog materiaal. We krijgen dit keer weinig van de aarde te zien. We verblijven voornamelijk op andere planeten waar genoeg gebeurt om alles interessant te houden. De keren dat we op aarde zijn is even en alleen in het begin en het einde gevecht met tussendoor nog wat cuts naar Darcy, Ian en Selvig zijn we daar. Dat werkte al goed in Thor en werkt hier net even wat beter. Ook het gebeuren rondom Loki, die hier als enige veel diepgang meekrijgt, is erg fijn. Hij heeft een paar erg sterke scenes hier. Actie scenes zien er allemaal goed uit. Ook allemaal weer wat langer dan in het eerste deel het geval is. Ook qua humor valt het allemaal goed mee. Zitten een aantal erg leuke momenten in. Wel weer erg jammer dat The Warriors Three en Lady Sif weer heel weinig gebruikt worden. Ook leuk is de mid credit scene waarin het universum verder wordt uitgebreid.

Technisch ziet het er allemaal erg verzorgd uit, al komen sommige elementen net even wat te rushed over. Vooral in CGI zit er zo af en toe nog een slecht shot tussen. Maar verder toch erg goed. Let bijvoorbeeld eens op de scheur in de Rainbow Bridge, of de raderen in de Bifröst koepel. Fijne kleine details. Camerawerk is fijn, ook leuk dat dit er donkerder uitziet dan in Thor en de rest van de MCU films.

Acteerwerk is degelijk. Portman doet dit gewoon voor het geld en vanwege contractuele verplichtingen. Ze wilde helemaal niet terugkeren als Jane en legt dan ook weinig ziel in haar personage. Hiddleston is perfect als Loki en Hemsworth is erg goed als Thor. Skarsgård gaat helemaal op in zijn rol en gaat echt full out om hem zo absurd mogelijk neer te zetten met de nodige zelfspot. Erg goed gelukt. Verder doet de cast het prima. Alleen het acteertalent van Stevenson, Alexander, Levi en Asano wordt hier volledig te niet gedaan. Erg jammer. Al krijgt Elba wel hier zijn moment to shine

Niet het beste uit het MCU, maar zeker niet het slechtste. De problemen die velen met Thor: The Dark World hebben, heb ik met First Avenger en Iron Man 3. Het is duidelijk dat Marvel dat zelf ook door had en heeft met succes aanzienlijk meer moeite gestopt in Winter Soldier. Deze film doet wat het moet doen. De wereld van Thor uitbreiden en een laten zien waarom we naar superhelden films blijven gaan.