• 9.376.855 stemmen

Only Lovers Left Alive (2013)

Drama / Romantiek | 123 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Griekenland / Cyprus

Geregisseerd door: Jim Jarmusch

Met onder meer: Tom Hiddleston, Tilda Swinton en Mia Wasikowska

Gesproken taal: Turks, Arabisch, Engels en Frans

Releasedatum: 6 februari 2014

• Bioscoop Donderdag 12 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Only Lovers Left Alive

Adam (Tom Hiddleston) is een muzikant die na jaren zijn geliefde Eve (Tilda Swinton) weer ontmoet, nadat hij depressief en moe geworden is van de richting die de menselijke samenleving op gaat. Hun liefde wordt echter onderbroken en op de proef gesteld door haar wilde en oncontroleerbare zus Ava (Mia Wasikowska).

avatar van Movie Kris

Movie Kris

Zonet gezien in de bios. Laatavondfilm. Volg o.a. Wibro: zeer mooi camerawerk, stilistisch erg sterk en knappe soundtrack. Wow: wat een soundtrack. Jarmusch wordt wel eens minimalistisch genoemd, maar dit keer betekent dit ook traag en saai. Ook hier weer mensen die vroeger de zaal verlieten en mensen die hem waarschijnlijk geweldig vonden. ... Tja ... Verdict: nu het nog kan gaan kijken in de bios. Voor het kleine scherm: zeker laten zitten. (Suggestie: Steek The Addiction van Ferrera dan eens in de sleuf.)

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Tja, dat niet iedereen Only Lovers Left Alive kan waarderen begrijp ik wel. Het is geen 'makkelijke' film die in het stramien van de standaard dramafilm past. Persoonlijk kan ik dat erg waarderen, fijn om een keer een film te zien met vampiers in de hoofdrol die niet voor tienerpubliek gemaakt is.

Het camerawerk maakt sommige scenes echt, geeft net dat beetje extra sfeer of creeert net even de setting wat beter. Vond het een goede film.

3,5

7/10 (IMDB)

Biosguru

Woei wat een lelijke poster! Aangename film, maar toch een tikje gemakszuchtig op effect gaand. Veel oranje <> blauw contrast, waar ik dat in een "originele" film niet verwacht. Over een jaar of 10 zien we die kleur combi als zwaar gedateerd. Het is wel erg mooi om vampieren als meesters van de zintuigen te zien. Maar mijn stem voor favoriete vampier zintuig film gaat toch naar Stoker.

Voor de zombies onder ons. Het Fox theatre in Detroit is geen parkeerplek, maar volledig gerestaureerd in zijn originele glorie. Helaas niet meer voor film, maar voor concerten. Maar dan nog, wat een kathedraal van een cinema Link Cruciaal cinema ontwerp overigens in de single screen palace geschiedenis.

Triest om te lezen op diverse amerikaanse site's dat het leeftijdsverschil tussen Swinton en Hiddleston geen probleem is. Als in hele film niet gesnapt.

avatar van NYSe

NYSe

Biosguru schreef:

Ik verwijs er zelf ook naar in m'n recensie. Ik denk dat de sites, als ze het op dezelfde manier bedoelden als ik, verwezen naar de acteerprestaties en de chemie tussen de twee, die je het leeftijdsverschil doen vergeten. Dat vind ik op zich wel een prestatie, want twee decennia is niet zomaar iets en doorgaans zou ik me daar bij een romantische film wel bewust van blijven.

Biosguru

Oh pardon, ik had je recensie niet gelezen, vergeef me. Maar Je hebt wel door dat hun werkelijke leeftijd in de film 500+ jaar is? Dat maakt dat (lichaams) leeftijdsverschil erg irrelevant. Als er nou 1 films is waarbij het over geestverwanten gaat is het deze wel. Kinderen kunnen ze volgens mij niet nemen, alhoewel op het einde...

Nu we toch in spoilermode zitten, ik had er wat problemen mee dat Het drinken van Ian door zus Ava, voor de kijker zo duidelijk te voorspellen was. En voor Adam & Eva zon verrasing is. Dat zie ik echt als een zwak punt in het script, dit had voor de kijkers ook best een verrasing mogen zijn. Dit toch niet onbelangrijke plot onderdeel was me wat te gemakzuchtig afgeraffeld.

avatar van NYSe

NYSe

Biosguru schreef:

Dit is natuurlijk waar.

En ik voel me nergens beledigd, hoor. Volgens mij begrepen we die recensies alleen allebei op een andere manier.

Biosguru

Ja, ik snap ook wel dat je het over de chemie tussen de acteurs hebt. Het is mischien nieuws omdat "hij" deze keer zoveel jonger is als "zij" ipv andersom wat maatschappelijk meer geaccepteerd is.

Nooit zo stil gestaan bij leeftijdsverschil en chemie tussen acteurs. Ook niet van plan dat te gaan doen .

avatar van Pudna

Pudna

Wat een verademing, deze film. En aan de andere kant toch ook beklemmend melancholisch. De lichaamstaal van de twee geliefden vind ik erg sterk, en hoe ze na een eeuwenlang leven zich vinden in een traagheid maar ook directheid naar elkaar en het leven vind ik mooi vormgegeven. Ik ben vooral blij dat er niet is toegegeven aan sensatie en onnodig drama, wat tegenwoordig in bijna iedere film zit.

Wel echt een film voor de avond of de nacht. Overtuigend geacteerd, heel sfeervol decor en een werkelijk prachtige score/soundtrack.

avatar van funnyhow

funnyhow

Een typische Jim Jarmusch ... lean back and enjoy the ride ! (geweldige sfeerschepping toch altijd in die man zijn films)

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Ook een manier om een vampiers film te maken. En je ziet het steeds vaker... Vampiers voor het arthouse publiek. Goede combi. Zeer aangenamen rustige film waar eigenlijk niets in gebeurd, maar wel boeit! Dit is mede dank aan de sfeer en de rust die de film uitstraalt. 2 uur, maar voelde als 90 min. Goede cast! mysterieus verhaal. Erg de focus op de hoofdpersonen terwijl hun wereld in brand staat. Maar dat wordt niet aangeboord...
Ik heb genoten!

lekkere soundtrack ook!

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Roxane schreef:

Ik verwachtte best veel van deze film. Dus naar de bioscoop dan maar!

Maar ik vind het de slechtste film die ik ooit gezien heb. Het verhaal is sloom en veel te langdradig. Er komt niks verrassends, waar ik persoonlijk wel van hou. Het verhaal was alleen maar hetzelfde.

Zal hem niemand aanraden.

Volgende keer gewoon weer naar Spiderman gaan, dus...

avatar van blurp194

blurp194

Geniaal.

Deze film is precies wat 'ie moet zijn. Enorm sfeervol. Een tikje mysterieus, een tikje zweverig, en op een wat aparte cynische manier erg grappig. Net genoeg verhaal en dialoog om de scenes aan elkaar te laten passen, maar niet zoveel dat het de overhand neemt. Tot in perfectie gefotografeerd, tot op het punt dat zo ongeveer elk beeld in een galerie kan. Van de rommelige studio van Adam, de oude instrumenten en elektronica, het vervallen Detroit tot de donkere straatjes van Tanger, alles is even mooi.

De cast is perfect. De mysterieuze onwereldlijk-aparte uitstraling van Tilda Swinton past precies in de film, maakt elke scene waarin ze speelt tot iets bijzonders. Mooi aangevuld door Tom Hiddleston, en samen zijn ze een mooi stel - chemie, samenspel, de hele rimram. Alsof ze al vanaf de prehistorie samen zijn, zo voelt het. En de randfiguren die de duistere wereld bevolken zijn niet minder, ik noem ze maar niet allemaal maar bijvoorbeeld John Hurt en Mia Wasikovska zijn erg leuk en even schilderachtig.

Even sterk is de soundtrack - passend bij de hele film, zweverig, mysterieus, en een tikje onwereldlijk. Behalve op zichzelf mooi ook nog eens in perfecte harmonie met de beelden en de gebeurtenissen. Zo zie je dat niet vaak - niet vaak genoeg eigenlijk.

In de dialogen en beelden zit dan nog een wereld van details verborgen, waar je in de eerste keer zien waarschijnlijk overheen kijkt. Echt een film om vaker te zien.

avatar van Richardus

Richardus

Een mooie sfeervolle film vond ik dit, die het vampier-thema behoorlijk nuchter en realistisch benaderde. Fijn acteerwerk, goeie muziek, mooi vormgegeven en kalmpjes op- en uitgebouwd. Verfrissend.

avatar van _Casper_

_Casper_

Ik hou van filmhuis films, en had goeie verwachtingen van de film.

Maar vond em een beetje (erg) tegenvallen, de film wist me niet te grijpen.. Het kabbelde maar voort zonder dat er echt wat gebeurde...

De sfeer en beelden daarin tegen waren wel mooi en goed gedaan, maar het was te klein allemaal en speelde vooral in 1 huis af waardoor dat de film niet kon redden.

Het gaat over een zwaar depri vampier die het leven niet echt meer ziet zitten, en 2 liefdes in zijn leven heeft.. muziek en zijn vriendin..

En dan komt zijn vriendin langs en dan kabbelt het een beetje door....

Jammer, opzich mooie soundtrack en t zag er wel mooi uit.. maar inhoudelijk totaal koud en leeg

avatar van schumacher

schumacher

Crap zeg. Je moet er voor zijn anders vind je het zoals mij maar nikske. .

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Sfeervolle film die niet voor een tienerpubliek is en die mij verrast heeft zeker omdat vampiers hier op een mysterieuze en aparte wijze worden neergezet.

Verwacht geen spektakelstuk maar een aangename film die lekker door kabbelt.

Heb me prima vermaakt ondanks het rustige tempo.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Het vampierengenre kan me dus toch bekoren!

Heb me erg vermaakt met deze film. Het verhaal kabbelt inderdaad een beetje voort, voor een spektakelstuk moet je deze niet gaan kijken. Voor een sublieme samenkomst van beeld en geluid zeker wel! Zelden vind ik deze aspecten zo goed op elkaar aansluiten, als in Only Lovers Left Alive.

4,5 *

avatar van Lunith

Lunith

Ik vind het flauw dat mensen die deze film niet ligt meteen doorverwezen worden naar tienerfilms of blockbusters. Zo zwart wit is het niet - er zitten nog veel genres tussenin.

Ik ben geen tiener en persoonlijk houd ik wel van sfeerfilms, maar er is een verschil tussen nuttige traagheid en langdradige traagheid. Dat Eve minutenlang - het leek wel een eeuwigheid - door bijna verlaten straten loopt, draagt voor mijn gevoel niets bij aan het verhaal of de sfeerzetting. Die wordt binnen een paar minuten ook wel duidelijk en hoeft niet zo tergend lang uitgesponnen te worden. De isolatie, de pijn van het zijn, de liefde... het is allemaal duidelijk. Sommige scenes duren gewoon te lang, zelfs voor mij.

Daartegenover staan de prachtig geschoten opnamen, het diepliggende, onderhuidse gevoel en de grootse liefde. Het is koud en warm tegelijk. Dat is mooi, maar voor mij zal het door de teveel aanwezige traagheid in diverse scenes geen klassieker worden.

avatar van gauke

gauke

Je kon zien dat de regisseur de film met liefde en oog voor detail gemaakt heeft en zijn stijl van filmen was aantrekkelijk. Het idee was origineel en hartstikke leuk maar waarom verpakt in een onevenwichtig, dromerig, saai, flauw en zich voortslepend verhaal met een abrupt einde als anticlimax? Ik miste de ironie en de humor en wat meer diepgang bij de personages had trouwens ook niet misstaan. De cast speelde zonder meer geweldig.

Weinig overtuigende Jarmusch.

Een frisse invulling geven aan het vampiergebeuren is ondertussen ook al niet zo fris meer. Låt den Rätte Komma In is ondertussen ook alweer 6 jaar oud en ondertussen zijn al tal van vampierenfilms (en andere horrorgenres) het artistieke opgewaardeer gepasseerd.

Jarmusch's invulling is vooral de zijne. Dwepen met het rockwereldje, een lome sfeer en sterk steunend op de muziek. Visueel zit het wel goed, knappe overhead shots en proper kleurgebruik, al mist het de film misschien aan écht iconische shots. Acteerwerk ligt in dezelfde lijn. Tilda Swinton en Tom Hiddleston zijn beiden sterk, maar hadden hun personages nog nét wat extras kunnen meegeven.

Probleem had ik met de soundtrack. Het zal wel Jarmusch's ding zijn, maar ik vind het niet om aan te horen. Het aardt een sfeertje waarmee ik maar weinig kan. Ook het trage tempo en de soms nietszeggende plotpuntjes konden me maar matig boeien. Zaken die ervoor zorgen dat 120+ minuten toch te hoog gegrepen is voor een film als deze.

Op zich een degelijke film, maar het oogt nogal slordig en de film gaat na verloop wat zwalpen. Spijtig, want hier zat toch wel meer in.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Jarmuschs kijk naar vampieren in een arthouse kleedje. Niet echt iets wat ik iedereen zou aanraden. Een grunge vampierenkoppel dat in isolatie door het eeuwige leven (geen cadeau maar een zware last!) gaat en neerkijkt op de mensheid en in de loop der eeuwen heel wat culturele bagage heeft meegekregen. De nachtelijke setting, deprimerende personages en sfeerschepping zijn van artistiek niveau, maar van enig plot is geen sprake, waardoor de film weinig meer te bieden heeft dan wat cultureel-intellectuele bedenkingen zoals die Einstein-theorie op het einde en duistere humor gerelateerd aan vampirisme. Het is Wasikowska die nog even alles doet opflakkeren voor alles begint dood te bloeden. Conclusie : laat zich visueel smaken maar inhoudelijk redelijk oninteressant.

avatar van Dzonny

Dzonny

Een film over hoe de mensheid ten onder gaat aan ordinariteit en hoe muziek redding kan brengen. Deze beschrijving is nogal kort door de bocht, maar ze raakt wel aan de essentie van de film. Jim Jarmusch bewijst zich eens te meer als geniale filmmaker en als geniale muzikant. Een deel van de soundtrack is namelijk van de hand van zijn band SQÜRL.

avatar van bjerik76

bjerik76

mooie dramafilm over vampieren.

Eindelijk niet gericht op bloed en gore en bloederige details.

Tilda Swinton en die ( gandalf) spelen wederom de sterren van de hemel.

avatar van I_extol_1994

I_extol_1994

Deze slaapbevorderende film is een aanrader als je 's nachts niet kunt slapen.

avatar van david bohm

david bohm

Deze film van Jarmusch was het niet voor mij terwijl met de laatste twee van hem ik me toch behoorlijk vermaakt heb. Op een bepaald moment noemt het karakter van Wasikowska het stel condescending snobs en daar kan ik me wel in vinden. Saai, en van het bohemien sfeertje had ik al gauw genoeg.

avatar van Do88

Do88

Je moet er van houden denk ik ...

Na zo'n 3 kwartier heb ik 'm toch af moeten zetten,

wat vreselijk saai en sloom zeg.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hipster-meter slaat hier volop uit: gave gitaren, bandrecorders, optreden van White Hills, we rijden nog even langs Jack White's ouderlijk huis, Joe Strummer en Robert Johnson samen in het rijtje van Adam's helden, paar toffe singles (rock 'n' roll, country, soul), soundtrack door Jozef van Wissem.

Het sub-thema is ietwat... ehm uitgezogen, maar dat mag de pret niet drukken of toch dankzij dat akelige zusje.

Verder wil ik nog even melden dat ik verliefd ben op Tilda Swinton.

Meesterwerkje!

avatar van Seamus

Seamus

wendyvortex schreef:

Hipster-meter slaat hier volop uit...

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Sterk gemengde gevoelens over deze film. Enerzijds stelt het script twee keer niks voor. Er gebeuren eigenlijk maar 2 vermeldenswaardige zaken in de film : het leegzuigen van de muziekhandelaar door het zusje van het vampierkoppel en vlak op het einde van de film de aanval op het vrijend koppeltje door ons vampierenkoppel. Ik moet toegeven dat ik in slaap gevallen ben tijdens deze film en ongeveer 20 minuten heb gemist, da's dus geen goed teken. Bijzonder irriterend is de mannelijke wederhelft die enkel bezig is met zijn muziek en voor de rest maar liefst niet wil gestoord worden in zijn miserabel eentonig leventje. Absolute dieptepunt was het muziekclipje waarop het zusje zit te dansen en het drinken van bloed alsof het een trip betrof. Tot zover het negatieve. Het positieve is het camerawerk en het echt wel morbide sfeertje dat Jarmusch weet te creeren met zijn verfilming. Als hifiliefhebber mocht het begin van de film (tonen van de verschillende soorten gitaren, vinyl en hifiapparatuur) gewoon de hele film blijven duren hebben aangezien het verhaal dus niks voorstelt. Verder vond ik de muziek wel prima alsook de acteerprestaties. Ik heb een soort haat liefde verhouding met deze film, dus ik houd hem nog even bij zonder goed te weten of ik hem echt nog wel eens wil terugzien. Tot slotte hoe kun je nu verliefd zijn op iemand als Tilda Swinton??? Kom je wel eens buiten ? Ik stel vaak vast dat ik in minder of meerdere mate ontgoocheld ben na het lezen van de beoordelingen hier. Een film die hier op moviemeter vaak goed onthaald wordt vind ik vaak maar niks en omgekeerd ook. Blijkbaar is een vereiste voor velen dat een film niet goed loopt in de zalen voor ie als goed wordt aanzien, Soit ik hou mij aan mijn eigen mening

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Wat een afgrijselijke slechte film. Er gebeurd echt veel te weinig. Veel scènes zijn binnen in rommelige hippie kamers. De personages zijn niet sympathiek. Niet grappig niet fascinerend. Een vampier film zonder actie en horror mag best. Maar dan moet het verhaal voor de rest wel boeien. Niet dus.