Edge of Tomorrow (2014)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: Live Die Repeat: Edge of Tomorrow
Geregisseerd door: Doug Liman
Met onder meer: Tom Cruise, Emily Blunt en Bill Paxton
Releasedatum: 29 mei 2014
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Edge of Tomorrow
"Live. Die. Repeat."
In een nabije toekomst wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens, waar geen enkele militaire macht tegen opgewassen is. Majoor William Cage (Tom Cruise) is een officier die nog nooit een oorlogsfront van dichtbij gezien heeft, totdat hij betrokken raakt bij een zelfmoordmissie. Hij sneuvelt binnen enkele minuten en belandt vervolgens op raadselachtige wijze in een timeloop, waarin hij steeds opnieuw hetzelfde gevecht moet leveren en elke keer weer de dood vindt. Maar na elk gevecht kan Cage meer tegenstand bieden aan zijn tegenstanders, mede dankzij de hulp van Special Forces strijder Rita Vrataski (Emily Blunt). Met elk gevecht tegen de ruimtewezens, komen Cage en Rita een stap dichter bij het verslaan van de vijand.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- All You Need Is Kill (BoekMeter)
- Edge of Tomorrow (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Nance
Skinner
Ford
Left4Dead
Ben ergens wel fan van Cruise. Ook al springt hij vaak als een puber door het leven, je weet altijd wat je krijgt als hij de hoofdrol vertolkt. De dames van de cast ben ik minder van gecharmeerd maar ze staan garant voor degelijk acteerwerk. De regisseur heeft bewezen dat hij redelijk tot goed een actiefilm kan leiden, dus al met al was dit een film waar ik toch naar uitkeek.
Het begin is lekker luchtig en lachwekkend, Cage, die eigenlijk geboren is als propaganda voor de warmachine, wordt onderdeel van een frontlinie. Duidelijk dat de man totaal niet voorbereidt is laat staan geschikt. Snel krijgen we te zien dat er vele snufjes aanwezig zijn om de Mimics te kunnen aanvallen, de SF is geboren in de film. De humor ligt als een lichte sluier over het verhaal en maakt alles makkelijk verteerbaar.
Het concept is natuurlijk leentjebuur, Groundhog day is het grootste voorbeeld qua film maar ik heb deel één van de serie Forever mogen zien en die heeft hetzelfde uitgangspunt. (een serie om bij release zeker in de gaten te houden). Vernieuwend is eigenlijk niks, de beelden, de soundtrack de SF, we hebben het allemaal al lang gezien. Dus de actie moet deze film dragen en dat doet het redelijk.
En waar laat deze film ons dan?, goede sfx? Nee dat niet eens. Een prachtig verhaal?, nee ook niet eens want het neigt soms naar verveling. Prima actie?, het kan ermee door maar er zijn veel beter actie-SF te vinden. Nee als ik het zou zeggen is het dat de lichte humor zeer vermakelijk is.
Het is net als vroeger wachtend op de postbode om de Donald Duck te brengen. Je las hem meteen twee keer achter elkaar, de eerste keer om de nieuwe verhalen en de tweede omdat je "zolang" weer had gewacht op de nieuwe versie en niks wilt missen. Deze film hoef ik echt niet meteen twee keer te zien, misschien dat ik hem volgend jaar weer een ga draaien.
Begrijp met niet verkeerd, de film is zeker vermakelijk en dat door het enorme ontspannend karakter die de prent uitstraalt. Dit, in mijn ogen voornamelijk door de rol die Cruise moet brengen en dat leuk doet.
Het script siert het verhaal, het acteerwerk is degelijk tot goed. Camera en regie doen hun ding maar ecceleren nergens in en de sfx is nergens verbluffend in (we zijn er aan gewend). De soundtrack was weer van mottenballen ontdaan maar de geur hangt er nog aan vast. Beeld- en geluidstechnisch steekt het prima in elkaar maar dat mag je tegenwoordig ook gewoon eisen. Ik heb wel beter geluidseffecten- en kanaalscheidingen meegemaakt maar slecht is het ook weer niet.
Het verhaal is leuk maar niet genoeg voor een bijna twee uur vullend programma (iets wat ik bij veel films vind b.t.w.), vaak krijg je het gevoel van opvulling en dat is een verzachtend woord voor verveling en/of herhaling. Dat is ook logisch, je werkt al met gevaarlijk materiaal namelijk een beginpunt waar je steeds naar terug gaat. Het doet regelmatig traag aan en kreeg fragmentarisch het gevoel van T2 terug.
Ondanks Cruise 52 jaar is oogt hij voor mij nog steeds goed en mag nog een aantal jaren door. Ik zie in hem nog steeds het veel genot in acteren hebben maar je houdt van hem of niet. Qua talent schiet hij ver boven de andere (met respect bedoeld) bejaarden zoals, Sly, Arnold, JCVD en (inmiddels) houten hark Seagal uit. Emily Blunt is weer Engels degelijk, goed maar ik heb gewoon niet veel met dat vlakke van haar (waarschijnlijk door dat cocky accent).
Nou, dat laat ons achter bij het eindoordeel. Het is een vermakelijk maar te lange prent die gelukkig nog leunen kan op humor en twee goede acteurs (m/v). Op een schaal van 10 zit de film tussen de 6.5 en een 7 in. Hier is 3** te weinig en geef daarom 3.5**, maar dat is dan ook nipt. Later zal ik de prent weer eens bekijken om de conclusie te overdenken. Dit zal echter niet snel zijn.
SF zoals The Thing, Alien en noem ze maar op worden jammerlijk helaas niet meer gemaakt. Gelukkig is deze volwassener dan de puber-SF shit die ik de laatste tijd (door rode ogen van het janken) heb gezien . Toch mag Hollywood zich langzamerhand steeds meer gaan schamen aangezien zij hun leidende rol in de filmwereld compleet aan het verliezen zijn (wellicht al kwijt zijn). Met grote budgetten wordt er omgesprongen, maar waar het gaat om echte cinema verliezen ze op bijvoorbeeld Azie, Frankrijk (/Canada) en Scandinavië.
TommyG
Heerlijke, sterke actie SF film! Het idee achter het resetten van de tijd is echt heel leuk verzonnen. Bij oorlogvoering draait het om informatie dus een leger dat de tijd kan resetten zou oppermachtig zijn. Soort van computerspel waar je overnieuw kan beginnen als je sneuvelt. Ik heb me geen moment verveelt bij de film!
Tolkienfan
ik snap de hoge scores hier niet. Kon me geen moment boeien deze film !
filmkul
Sterke sci fi actiefilm. Het verhaal is niet altijd even logisch, maar best knap in beeld gebracht door Liman. Het herhalen verveelt niet en is iedere keer toch boeiend. Liman sleurt je echt mee in de film. Het tempo is erg hoog, voor het weet is het einde nabij. De special effects zijn goed, alleen de aliens lijken veel op het zwarte goedje uit spiderman 3 en de sentinels uit Matrix. Cruise acteert sterk en matcht goed met Blunt. Bijna topper.3.5/4.0
Groundhog Day meets Starship Troopers! Energieke, inventieve SF-film met een hoog tempo, een leuk plot en een verrassende rol van Tom Cruise. Grappig om te zien hoe hij gedurende de film evolueert van lafaard tot stoere aktieheld. De special effects zijn eersteklas en zijn subliem geïntegreerd in de vele opwindende aktiescenes. Fijn om weer eens een blockbuster te zien die beschikt over een aantal ideeën achter al het spektakel. Min of meer geflopt derhalve, dat spreekt voor zich.
Montorsi
Verrassend lollig filmpje. Vooral omdat de designs behoorlijk indrukwekkend zijn en dat de actie erg aangenaam in beeld wordt gebracht. Dat het verhaaltje verder niet altijd even logisch in elkaar is gedraaid, en niet bepaald origineel is, nemen we dan maar op de koop toe. Telkens wordt er net op tijd verder gegaan met de vertelling zodat je je niet hoeft te vervelen. 3.5*
ikkegoemikke
“What do we do now?
I don’t know. We’ve never gotten this far.”
Eerlijk gezegd ben ik tot nu toe zwaar ontgoocheld over de films waar ik al zo lang naar uitkeek. Godzilla was te afwezig in de gelijknamige film “Godzilla”, “Transcendence” was te gewoon en nietszeggend, “Divergent” was het zoveelste SF Fantasy verhaal voor tienermeisjes, “300 Rise of an Empire” was “300”,”The Expendables 3” zijn opgebruikt en aan vervanging toe en “Pompeii” was een storm in een glas water. Alleen “Robocop”,”Guardians of the Galaxy”,”Maleficent” en “Captain America : Winter Soldier” konden me verrassen en bekoren. Van “Edge of tomorrow” verwachtte ik eigenlijk niet veel. Mede dankzij het feit dat Mr. Cruise er waarschijnlijk weer in volle glorie zal in schitteren. Dacht ik ! Wat heb ik me hier toch duchtig in vergist. “Edge of Tomorrow”, een film gebaseerd op het Japanse stripverhaal “All you need is kill” van Hiroshi Sakurazaka, is voor mij nu alvast dé blockbuster van deze zomer.
Whunter
Helemaal mijn ding, geweldig gewoon! Tom Cruise is opnieuw mijn held. Een film als deze mag wat mij betreft wel 3 uur duren, en dan nog zal ik verdrietig zijn als ie afgelopen is.
Het slot wordt vaak in films op een hoog tempo afgeraggeld, dat was hier wel goed te verteren.
Maar moet voor mij nog beter. (Ik wou gewoon dat de film nog doorging en doorging...)
Al met al een goed gevulde 113 minuten. Alle acteurs stonden hun mannetje en je ziet gewoon dat ze er zin in hebben, immers de beelden en verhaal spreken voor zich.
SUPERFILM!
Ik vroeg me alleen wel af hoe de lasser door zijn kap kon kijken en blijkbaar zag dat zijn afspraak gearriveerd was. Beetje slordig. Misschien parfumgeur die hem alarmeerde. Boeie..
doctari
Leuke variant op Groundhog Day..en ja, met het idee is dus wel eens eerder wat gedaan, maar hier wordt het toch op een heel andere manier uitgewerkt. Er wordt bovendien best een aardige verklaring voor gegeven die in ieder geval gedurende de film aardig stand houdt. Tuurlijk is er best wat op aan te merken als je erover gaat nadenken, maar dat is eigenlijk altijd zo als er tijdreizen en dat soort zaken bij betrokken raken, en hoeft de pret niet te drukken mits gewoon goed gebracht.
En dat is hier zeker het geval, want dit is gewoon een vlotte, spannende en spectaculaire film. Het tempo ligt hoog, de actie is prima te verteren, er is de nodige plek voor humor, en de hoofdrolspelers zijn overtuigend (Al dat Cruise-bashen ten spijt, ik kijk 10 keer liever naar hem dan naar Arnie en Stallone die 15 jaar over datum zijn)
Enige minpuntje: Op het einde gaat het opeens allemaal wel heel erg makkelijk..zonder gave maait hij de Mimics schijnbaar een stuk eenvoudiger neer dan met..niet echt sterk.
Samenvattend: frisse, overtuigende en uitermate onderhoudende SF.
skipy05
Zalige film. Tom Cruise blijft gewoon goede films maken. Erg goede acteur.
Film is heel goed, verhaal is goed. Het ziet er allemaal erg mooi uit.
Emily Blunt vond ik toch ook wel goed spelen.
Voor mij toch al een van de beter films dit jaar.
martijnk
Sentinels uit de Matirx, het verhaal gejat van Source code en erg jammer van het cliché hollywood einde maar verder zeker een vermakelijke popcorn film.
Hoewel het concept natuurlijk niet origineel is (o.a. al uitgevoerd in de films "Groundhog Day" en "Source Code"), was dit wel een goede en sterke Actie / Sciencefiction film.
Het eenvoudige verhaal zit goed en vooral leuk (ook geregeld met luchtige humor) in elkaar en hetzelfde geldt voor de fraaie uitvoering. Het tempo is enorm hoog en verder weet het verhaal te boeien en is het einde goed. Misschien was het einde wel cliché, maar het paste wel goed in het concept van het verhaal. Je zou misschien verwachtten dat het steeds opnieuw terugspringen in de tijd (gebeurde echt enorm vaak) op een gegeven moment gaat vervelen of misschien langdradig wordt. Maar dat is juist niet het geval omdat er vaak een leuke andere wending aan wordt gegeven. Ook is het leuk om te zien hoe de in het begin laffe en terughoudende Cage (gespeeld door Tom Cruise) verandert naar een sterkere en slimmere persoonlijkheid en ook steeds meer een persoonlijke band krijgt met Rita (gespeeld door Emily Blunt).
Dat deze film zeer lekker wegkijkt, is ook te danken aan de gehele cast die het goed doen. Met name natuurlijk Tom Cruise en de fraaie Emily Blunt die het beiden eigenlijk altijd wel goed doen in films. Visueel zag het er ook allemaal erg fraai uit en ook de special effecten mochten er wezen en dat geldt vooral voor de aardse tegenstanders (hadden inderdaad wel veel weg van de Sentinels uit de "Matirx" films).
Al met al gewoon een goede en sterke Actie / Sciencefiction film die zich heerlijk wegkijkt en waarbij je vanaf de eerste tot de laatste minuut geboeid zit te kijken.
Montorsi
het verhaal gejat van Source code
want die was zelf zo origineel...
martijnk
Oh nee idd maar het was ook niet negatief bedoelt. Ik houd juist van dat soort films zoals ook Groundhog Day en Moon en beter goed gejat dan slecht bedacht niet waar?
Left4Dead
Ja maar Moon en Source Code waren van dezelfde regisseur. Moon was duizend keer beter (ook dankzij het perfecte acteerwerk) en als de man geen inspiratie meer kan vinden.... zou ik vragen om te stoppen. (ook al was S.C. niet door hem geschreven).
Ik ben het met je eens dat goed jatwerk altijd goed werk is.
Barry83
Erg tegenvallende film. Kon me eigenlijk geen moment boeien op het begin na. Dacht er komt een enorme veldslag maar dat viel dus tegen. Het concept van het steeds resetten van de dag gaat op den duur ook enorm storen en vervelen.
Lewis-06
wie wil mij het einde vertellen ? die snapte ik even niet.
Phantasm
Niet echt goed en niet echt slecht, valt voor een keertje te doen.
Phoenix
Groundhog Day meets Saving Private Ryan en dat werkt nog verrassend goed. Paar komische sequenties aan het begin (Cruise die z'n rol onder de vrachtwagen door niet goed timet, hehe) houden het luchtig en het feit dat Cruise halverwege de film z'n savegame niet meer kan loaden geeft het slot toch net dat beetje extra urgentie. Slimme vondst was dat.
Cruise op de automatische piloot is nog altijd meer dan genoeg om een film als dit te dragen. Vond z'n transformatie van sullig officiertje naar de enige hoop van de mensheid ook wel verfrissend. Normaal is hij toch vanaf het begin al de badass. Van Emily Blunt ben ik doorgaans fan, maar dan als vrouw en niet als gespierde, bezweette legerheldin zoals hier. Aan de andere kant: ze hadden ook weer Michelle Rodriguez kunnen casten...
Lang geleden ook dat ik de alien designs zo tof vond. Een soort Transformer-sentinels die veel interactie hebben met hun omgeving en écht dreigend zijn. De enige reden dat ze in deze film kanonnenvoer zijn is dankzij het savescumming van Cruise.
Alleen jammer van het hive-mind plotje weer, maar goed. Je moet wat. En dat de dag nog éénmaal gereset wordt is echt schandalig.
Guardian2010
vreemd dat deze zo hoog scoort. Het was geen slechte film, maar einde was wel erg simpel. Opeens overleeft hij het toch wel. Toch wel tot het einde gekeken, maar zeker geen 8.
Maar goede film voor door de weeks.
Clearm
Matige film: redelijk goed acteerwerk, veel special effects, dus voor de pure actiefan is het wel redelijk genieten. De film is echter veel te cliché, het concept is daarnaast al vaker gebruikt en de pakken waren ook niet echt vernieuwend. Al met al geef ik persoonlijk alleen punten voor het redelijke acteerwerk en de special effects.
Captain Pervert
Maggot! *bang* Maggot! *bang* Maggot!
Naar Edge of Tomorrow heb ik een hele tijd uitgekeken. Want Tom Cruise is zoetjes aan één van mijn favoriete acteurs aan het worden, omdat zijn films bijna altijd steengoed of op zijn minst zeer vermakelijk. Daarnaast is het verhaal in de film gebaseerd op een tijdlus, iets wat vooral bekend staat als het "Groundhog Day" effect, omdat dat de bekendste productie is waar dit plotelement in voorkomt (zie ook de miniserie Day Break trouwens - aanrader). Ik had het nog niet gezien in een SF-setting, dus was ik heel benieuwd.
Tom Cruise is natuurlijk geknipt voor de rol van majoor Bill Cage. Hij heeft patent op films waarbij zijn omgeving heel anders in elkaar steekt dan hij dacht of zijn wereld langzaam onder zijn voeten vandaan zinkt. Van Vanilla Sky tot The Firm en van Oblivion tot Minority Report - hij heeft zijn paniekerige gezichtuitdrukking zorgvuldig getraind en gecultiveerd tot het ultieme WTF-hoofd en ook in Edge of Tomorrow mag hij weer wild, bezweet en met grote ogen om zich heen kijken.
De rest van de cast is ook prima, al is de meeste screentime voor Blunt en Cruise zelf. De film ziet er heel goed uit, met overtuigende CGI en geweldig geluid dat lekker gebruikt maakt van DTS-surround: onze katten vonden in de achter-speakers een onaangename partij om de vensterbank mee te delen. De actie is flitsend en overtuigend en de film neemt op de juiste momenten adempauze. Ondanks de 16+ rating is er weinig tot geen bloed te zien. Het had gerust een randje scherper gekund, zonder meteen op de Starship Troopers-toer te gaan natuurlijk.
De aliens vind ik jammer genoeg niet zo interessant. Het creature design is nu eens niet antropomorf, wat wel een dappere keuze is. Eindelijk eens aliens die ook echt aliens zijn en geen duidelijke armen en benen hebben. Maar ze zijn wel wat doorgeschoten: ze zijn bliksemsnel, eigenlijk tè snel om als kijker nog lekker naar te kunnen kijken.
De film leunt sterk op het verhaal en je weet van tevoren al dat dat de grootste valkuil zal zijn. Na een poosje, als Cruise zijn WTF-hoofd heeft ingewisseld voor zijn vastberaden "hoe red ik me hieruit" hoofd, volgt de onvermijdelijke scène waarin het achterliggende concept van de film wordt uitgelegd. Hier redt de film het nèt, zij het wel met de hakken over de sloot. Iedere alien-invasie heeft blijkbaar ergens een achilleshiel en deze is wel heel vergezocht, maar het bij vlagen erg grappige script en de hoge production-values van de film laten je het hoge bullshit-gehalte toch slikken. Met de neus dicht en een glas bier om het weg te spoelen, maar het lukt.
Dat komt dus mede doordat het regelmatig een erg grappige film is. De oorzaak van de situatie in de film berust op vrij willekeurige alien-kletskoek, maar het verloop van het verhaal is erg leuk om te volgen. Niet alleen appelleert het uitgangspunt sterk aan "wat zou jij doen", maar het is ook een feestje om te zien hoe Bill Cage het verloop van de dag op de meest dwaze manieren probeert te beïnvloeden en hoe dit keer op keer op vaak komische wijze mislukt.
Al met al een heerlijke popcornfilm.
Serpicos
Eindelijk nog eens een actiefilm die zijn volledige speelduur (bijna 2 uur toch) aan een hoog tempo voorbijgaat én kan blijven boeien met een gelijkaardig concept als Groundhog Day.
Je voelt je als kijker één met het personage van Cruise en je wordt meegesleurd in de filmervaring door enerzijds een goed verhaal en anderzijds goede actie!
Lang geleden dat ik ze zag, maar als ik het goed voorheb is het een beetje Source Code meets District 9.
starsky87
Vermakelijke SF! Hoofdzakelijk gekeken omdat Cruise erin meespeelt en dat doet ie weer goed. De film kijkt lekker weg door het hoge tempo.
De timeloop hebben ze steeds zo in beeld gebracht dat deze niet irritant begint te worden.
Al met al een film die een dikke 7 verdient.
D-pulse
Superfilm, een soort SF versie van Groundhog day. De special effects zien er super uit, en Tom Cruise speelt de beide uitersten van zijn rol, lafaard en held, met overtuiging. Emily Blunt vond ik uiteindelijk niet echt overtuigend als Full Metal Bitch maar haalt zeker een voldoende. Bill Paxton leek zo van de set van Full Metal Jacket af te komen als master sergeant! Begreep alleen niet waarom Tom Cruise direct in het begin van de film richting de frontlinie werd gestuurd?.
Een lekker verhaal met voldoende plottwists en zelfs humor ("first of all, great this presentation, really!"
), goede special effects a la Matrix' Sentinels en legerpakken, echt een aanrader deze film!
Filmkriebel
Ik wou zeggen : de film valt nogal in herhaling maar dat zouden de moderatoren bij deze film "trollen" noemen denk ik?
Nee, goede SF film hoor, best apart. Lijkt precies op een computerspelletje waarbij het telkens game over is en waarbij je telkens je herbegint, terug een beetje verder raakt. Zo is het ook met Cruise, die telkens hij "sterft" gereset wordt naar de initiële situatie . De mimics zijn gaaf (vooral die alpha's) en lijken door hun snelheid onverwoestbaar. Ook gaaf is de actiescène bij de piramide van het Louvre Met Blunt wil het niet veel worden, en het stevent af op een nogal cliché "actie met lichte romantiek" verhouding met Cruise. Hoewel ik geen fan ben van Cruise (hoe doet hij het toch om er verdomme nog 30 uit te zien?) moet ik na Oblivion (3,5*) en Jack Reacher (3*) toch weer een goed cijfer geven.
VforVictor
Vette film, erg goed gedaan. kan er nix anders over zeggen, een aanradertje!
Pelagatti
Goede onderhoudende SF/actie film, mede door de originaliteit van de "time loop" die centraal staat in deze film. Verder mooie special effects, veel actie en sfeer. Ben geen grote fan van Tom Cruise, maar in deze film valt hij me reuze mee. Hoogtepunt blijft uiteraard de aanwezigheid van Emily Blunt

'Edge of Tomorrow' wordt morgenavond (22 februari) uitgezonden: 'De lat ligt zo hoog dat er dit jaar niks meer overheen komt'

Regisseur Doug Liman over mogelijk 'Edge of Tomorrow'-vervolg: 'Tom Cruise en ik praten er nog steeds over'

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde films toe

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014