Edge of Tomorrow (2014)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: Live Die Repeat: Edge of Tomorrow
Geregisseerd door: Doug Liman
Met onder meer: Tom Cruise, Emily Blunt en Bill Paxton
Releasedatum: 29 mei 2014
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Edge of Tomorrow
"Live. Die. Repeat."
In een nabije toekomst wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens, waar geen enkele militaire macht tegen opgewassen is. Majoor William Cage (Tom Cruise) is een officier die nog nooit een oorlogsfront van dichtbij gezien heeft, totdat hij betrokken raakt bij een zelfmoordmissie. Hij sneuvelt binnen enkele minuten en belandt vervolgens op raadselachtige wijze in een timeloop, waarin hij steeds opnieuw hetzelfde gevecht moet leveren en elke keer weer de dood vindt. Maar na elk gevecht kan Cage meer tegenstand bieden aan zijn tegenstanders, mede dankzij de hulp van Special Forces strijder Rita Vrataski (Emily Blunt). Met elk gevecht tegen de ruimtewezens, komen Cage en Rita een stap dichter bij het verslaan van de vijand.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- All You Need Is Kill (BoekMeter)
- Edge of Tomorrow (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Nance
Skinner
Ford
Petina
Net met moeder de vrouw zitten kijken. Wat een leuke vlotte film. Geen dood stuk in het midden zoals bij zoveel films. En het einde, ach eind goed al goed...
Auke Briek
Best ok. Kan hier moeilijk lyrisch over zijn, maar het was niet onaardig.
Ben absoluut geen fan van Tom Cruise. In de meeste films paradeert hij als een soort Jezus-figuur door het beeld, voornamelijk erg verheerlijkt en vol van zichzelf te zijn, maar in een aantal rollen (o.a. Interview with a Vampire en Eyes Wide Shut) weet hij wel te overtuigen. In Edge of Tomorrow wiebelt zijn performance een beetje tussen beide extremen. Op momenten best te pruimen, op andere weer helemaal niet.
Wat de vervelende kantjes van Cruise’s performance deels weet te compenseren, is dat het plot interessant en vermakelijk blijft. Echt origineel is natuurlijk niet, het concept hebben we in Groundhog Day al (meerdere keren) gezien, maar het plot is bovenal behoorlijk strak: er zit weinig filler in. Daarnaast is het redelijk zorgvuldig: maar al te vaak verzanden dit soort plotjes in onlogisch geneuzel, maar dat is hier niet het geval. In dat opzicht steekt de film toch wel wat boven z’n sootgenoten uit. Zeker in het begin weet het plot ook nog genoeg vragen open te laten om je nieuwsgierig te maken naar het verdere verloop.
Dat verandert weer enigzins wanneer aan de hand van hologrammen even precies wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Vanaf dat moment zijn we volledig debriefed en wordt het plot meer een soort Mahlen nach Zahlen. Dat is zeker jammer, maar saai of onzinnig wordt het gelukkig nergens. Het blijft al bij al toch wel interessant.
De creature designs zijn overigens wel erg matig. Die gewelddadig rondvliegende tentakeldrolletjes maken vooral heel veel kabaal, maar hebben geen enkele uitstraling, om over de zoutloze designs van de Omegas maar te zwijgen. Jammer, want hierdoor staat er minder op het spel en wordt mijn interesse in de wereld van Edge of Tomorrow veel kleiner dan die had kunnen zijn.
De actie is redelijk immersive, niet echt subtiel in beeld gebracht en ook bepaald niet overzichtelijk, maar het houdt de aandacht absoluut goed vast.
Krappe 3,5*
robinb
ijzersterke science fiction....de eerste goede film die ik in heel 2014 gezien heb. eindelijk weer eens echt genoten van een film!
het idee is natuurlijk niet heel origineel, maar de manier waarop het is uitgewerkt vind ik zeer goed gedaan. verder zit de vaart er goed in, is de actie prima en zijn er gelukkig geen onnodige sub verhalen.
4 sterren, echte aanrader!
tattoobob
@Polsie: Kijk Groundhog Day!
Doe maar niet...want dan heb je weer een slechte filmavond.
MovieMind
Goede film..
Vermakelijke sci-fi met een leuk verhaal en voorzien van wat humor.
De film ging me ook nergens vervelen omdat de vaart er lekker in bleef zitten.
Zeker een film om eens te kijken.
Brabants
Doug Liman weet met bombarie in actiefilms wel om te gaan en bewijst dit ook in 'Edge of Tomorrow'. Deze film gebaseerd op de Japanse roman 'All You Need Is Kill' zit qua actie en sciencefiction zeer solide in mekaar. Tom Cruise en Emily Blunt vullen elkaar naadloos aan en acteren hiermee zeer overtuigend. Persoonlijk vind ik het knap van Doug Liman dat de aliens esthetisch niet excessief aanwezig hoeven te zijn, om een sterke SF te creëren. Her en der wat 1 op 1 interactie had wel voor wat meer spanningsmomenten kunnen zorgen, maar dat is slechts een detail op een goed geheel.
tattoobob
Desondanks ik niet veel heb met Mr Cruise kan ik niets anders zeggen dat dit een goede SF film is en ik me goed mee vermaakt heb,de vaart zit lekker in de film en de actie en CGI is ook van goede kwaliteit....de humor in de film is soms ook leuk gevonden.
Dit alles te samen met een goed gevonden verhaal en een heerlijke Emily Blunt heb ik een fijne filmavond gehad.
Norman Mailer
Ook ik laat films met die Tom Cruise liever met rust. Die ijdeltuit lardeerde zijn personages veelvuldig met zijn mateloze zelfgenoegzaamheid. Je zou er spontaan onwel van worden.
In Edge of Tomorrow daarentegen, leek hij met enige nuance en zelfrelativering te spelen. En dat helpt.
Goed, die Mimics zagen er redelijk knullig uit en de combatsuits ronduit onbeholpen, maar prima amusement desalniettemin. Voor een Tom Cruise film.
_Casper_
Sterke film, geen TOPPER maar wel sterke film.
ben niet altijd een fan van tom cruise films, vind hem vaak toch wat.. tja hoe zeg je dat.. spelen..
maar acteerwerk was prima deze film, ook van de andere acteurs.
Film gaat over dat de aarde word aangevallen door buitenaardse wezels.. en de mensen een grote aanval plannen.. maar dan beleeft soldaat tom cruise plots dezelfde dag over en over..
Zit leuke actie in de film, en is aardig spannend.
blurp194
Edge of Tomorrow.
Waar ik van het geheel van de film het meeste moeite mee heb is het idiote concept dat er onder ligt - de vijand die de tijd reset als een keyfiguur van zijn tegenstander het loodje legt. Of een van zijn eigen, als dat in het verhaal beter uitkomt. Spijt me, ik kan er echt niks van maken. En daarbovenop dan nog het hele idiote idee van het 'tijd resetten' zelf...
En toch levert het wel een vermakelijk verhaal op, ondanks dat er buiten wat ik al noem nog wel meer rammelt aan het geheel. Wel jammer dat de aliens zo karakterloos en leeg blijven, en ook jammer dat ze er niet bepaald indrukwekkend uitzien. Aan de andere kant leidt dat daardoor minder af van Emily Blunt, die weer eens een erg leuk rolletje speelt dat erg goed bij haar past, en waar ze het grootste deel van het visuele spektakel naar zich toe weet te trekken - tenminste, een krappe 24 uur na de film weet ik allang niet meer hoe de aliens er ook alweer uitzagen, maar zit Emily met haar krijgshaftige exoskeletje en zwaard me nog goed in m'n hoofd.
Tom Cruise komt in vergelijking niet verder dan de grunt die het verhaal op de goede momenten even een houvast geven mag - op zich doet hij het best goed, maar zijn rol had met hetzelfde gemak door tientallen andere acteurs gespeeld kunnen worden, en mij was het verschil echt niet opgevallen.
Stephan
Ik vond dat idee van tijd resetten juist erg leuk gevonden. Voor de Mimics is het ook precies wat ze onverslaanbaar maakt, omdat ze altijd hun evt. fouten kunnen corrigeren. Dat Cage door toeval in dezelfde cyclus terecht komt geeft hem dus ook die 'edge'. En de reset is 'indivdueel' dus de mimics zouden het niet moeten merken dat ook hij zijn rondjes loopt.
Snap niet wat daar moeilijk aan te bevatten is.
blurp194
Het is niet moeilijk te begrijpen, dat is het punt niet - maar als overlevingsstrategie of truc om te winnen, fouten te corrigeren werkt het niet. Dat zou alleen zo zijn als de controle over het mechanisme alleen bij de Mimics zou liggen, maar dat is duidelijk niet het geval - waarmee de reset-truc dus vooral een soort schaakspel mogelijk maakt tussen de partijen, met als inzet wie de beste oplossing vindt. Hoe dat spel vervolgens tot een einde of een overwinning leidt is dan ook nog eens onduidelijk; na het einde van de film staat het de Mimics nog steeds vrij om een nieuwe oplossing te vinden.
Wat ook niet lijkt te kloppen - tenminste, ik mis de verklaring - is het idee dat Cruise wel een herinnering van de gebeurtenissen van voor de reset heeft, maar de tegenpartij niet. Even onduidelijk is waarom de tegenpartij hun mogelijkheden om het tijdspelletje zelf te triggeren kennelijk niet gebruikt - tot op het einde, en dat lijkt vooral ineffectief. Misschien dat die deur opengelaten wordt voor een vervolg...
Maar, terug, even afgezien van dat het qua natuurwetten natuurlijk niet klopt, wordt er met de logica ook een beetje erg flexibel omgegaan. Dat is mijn bedenking tegen het geheel, het principe is absurd en onlogisch en lijkt alle kanten uit te draaien om het verhaal maar de goede kant uit te krijgen.
COOLBENDER
heerlijk wegkijkertje! Steekt toch wel ruim boven de overige 'zomertoppers' van 2014. En Tom Cruise zoals altijd weer top.
ps. CGI eindelijk ee keer met daglicht ipv steeds dat donkere scenes waar je nauwelijks iets van mee krijgt (lees:Godzilla)
Kondoro
Opzich best leuk en vermakelijke. Leuke actie stukken, mooi verhaal en goeie specialeffecten. Verhaal af en toe beetje moeilijk te volgen. Maar na een tijdje snap je het wel. Echt een aanrader. 4.0* is die echt wel waard!
Wanyika
Ik vond het een lekker filmpje. Had nog graag wat extra invulling gezien, maar het heeft me niet verveeld.
Had iets meer mogen zijn.
Of eigenlijk iets minder. Het concept van deze film zit de fun namelijk aardig in de weg. Het plotje met het steeds terugkeren is erg vervelend en wordt ook erg irritant toegepast. Niet eens zozeer de verklaring met de vijand die de tijd kan resetten. Het slaagt nergens op maar dat kan ik dan nog wel hebben in een film als dit, maar de manier waarop eigenlijk alle spanning weggenomen wordt doordat Cruise ad infinitum alles kan overdoen. Beetje lamzakkerige oplossing en niet bepaald leuk om volgen.
Had liever een wat lompere, straight-forward actiefilm gezien. Zo'n filmpje waar de tech en de aliens wat meer screentijd krijgen, want dat verdienden ze wel. Lekkere metalen pakjes die aardig aan elkaar gelast zijn, ook de aliens zien er best cool uit. Ideaal materiaal voor een semi-fetisch filmpje, maar het mocht niet baten.
Cruise is erg matig in z'n hoofdrol, Blunt loopt er ook maar een beetje bij alsof ze eigenlijk niet goed meer weet waarom ze toegezegd heeft in deze film mee te spelen. Weinig of geen chemie tussen beiden, maar dat geldt voor zowat elke relatie in deze film.
De actie is best leuk, de effecten zeker de moeite en de sci-fi styling mag er ook zijn, maar de rest van de film zit aardig in de weg van de fun. Schoenmaker blijf bij je leest, volgende keer weer een gewone domme blockbuster aub.
DragQueen
Uitstekende Sci-Fi Film, met een doordacht verhaal. Wat ook nog eens naar behoren is uitgewerkt. De aanwezige actie wordt goed gebracht, en de effecten ogen zeer overtuigend. Verder prima acteerwerk van Cruise en Blunt. Geen moment verveeld met deze uiterst genietbare film, die ook in een lekker vlot tempo verloopt. 4 Sterren.
tattoobob
Stem verlaagd vier sterren is me toch iets te veel.
Desondanks een toffe film.
sofripa
Heerlijke film. Ik lust er wel pap van. Na Oblivion is Cruise alweer in goede vorm. Die man heeft een actie cv waar je u tegen zegt. Mooi verhaal, mooie effecten en dus wel een mooi einde en Blunt..mmm
grandpa
Ik heb altijd enorm veel respect voor een aantal gebruikers hier die de ene na de andere mooi recentie weten neer te pennen, of ik het er nou mee eens ben ja of nee, ik klooi meestal een beetje aan.
Ik vond het in ieder geval de beste film van 2014 "so far" (en zeker omdat ik absoluut GEEN Cruise fan ben)
Maar k*t man, 3 minuten te kort. Ok het valt allemaal wel bij elkaar te fantaseren maar toch... die 3 minuten te kort die knagen....
woeler82
het begin vond ik eerst irriterend , die herhaalde scene, maar naarmate de film vorderde begon ik de film leuk te vinden
Het is leuk uitgewerkt, de film heeft me niet verveeld en dat telt voor mij.
Zal hem beslist in de toekomst nog 1 keer kijken
Pazmaster
Groundhog day in sciencefiction stijl! Prima spektakel film met puike special FX. Verhaal verveeld ondanks de herhalingen niet en het acteerwerk is ook redelijk. Einde is natuurlijk wel erg voorspelbaar maar dat weet je bij dit soort films. 3,5 ster
Dirtdiver
Lekkere film met een nieuw concept! Krijgt een beetje een gevoel dat het een 'game' is.
gauke
Een mix van een knap geschreven en visueel sterke apocalyptische en labyrintische sciencefictionfilm en een imposant, lawaaiig maar ook onevenwichtig (de logica klopte volgens mij niet altijd) actiespektakel met fantastische buitenaardse monsters en voorzien van de nodige digitale foefjes. Ik moest denken aan een moderne versie van 'Saving Private Ryan'; een herhaling van D-Day, maar dan even anders. Tom Cruise, die zo dikwijls herhaaldelijk opstond uit de dood was teveel van het goede (maar wellicht past dat goed bij de scientology leer) en begon me zelfs (onbedoeld) te vervelen. Met zijn 52 jaar is hij misschien nu ook wel te oud voor deze rollen.
Begrijp toch niet hoe men dit een "knap" script vindt. Eerder lui en makkelijk. Het duurt tot ongeveer een half uur voor het eind wanneer er eindelijk weer eens een scene is waaruit de hoofdpersoon niet naar alle redelijkheid kan ontsnappen. Nefast voor enige spanning.
Macmanus
Vermakelijke film.
Vooral het eerste deel is goed. Strak tempo, vermakelijk verhaaltje, best komisch ook. De rol onder de truck scene was comedy gold! Ook de actie was prima. Coole Aliens ook. Weinig problemen mee. Natuurlijk liggen de typische Hollywood plotholes op de loer. Maar de regie camoufleerde dat wel goed. En Cruise vertolkte de lead met verve. Mag de acteur altijd wel.
Rest van de cast wat bleekjes. Wel knap dat Paxton die er van de bijrollen misschien wel het minste in voor komt. Als enige bijrol is bijgebleven. Beetje magere casting op dat vlak. Ook geen fan van die Blunt. Echt weer zo een actrice die nu in allerlei films de female lead mag spelen, en over 5 jaar in een serie te zien is en amper meer in een film meespeelt. Hier had je toch wel meer een echte power lady moeten casten. Niet macho, maar wel eentje die van het scherm spat. Deze chick heb ik nou al in een paar films gezien maar telkens moet ik imdben om te weten welke zij ook alweer in zat.
Desalniettemin zet ik bij deze blockbuster vooral in op de vermaak factor. En dan ben ik toch niet teleurgesteld.
Net aan de 3.5 sterren.
john mcclane 2
moordend tempo in dit voor SF origineel uitgangs punt.
tom cruise opdreef.
weergaloze special FX.
goeie twist bij het zieken huis en helemaal op het eind.
de pakken die de soldaten droegen heb ik al eerder gezien,voor het eerst geintroduceerd in aliens 2.
maar bijvoorbeeld ook bij the matrix en avatar.
ik neem aan dat deze soldaat pakken al bestaan,in wat voor vorm dan ook,misschien bij magazijn werk.
en kunnen ze die pakken niet in praktijk brengen bij defensie? klinkt logisch toch?
natuurlijk kun je elementen zien uit nadere films(bil murray) maar dat mag in mijn ogen,als het goed word uitgewerkt.
een bijna volle 2 uur top vermaak.
ik ga deze film zeker nog eens kijken.
4 sterren.
Fortune
Vind dit toch echt een gigantische overdreven onzinfilm. Eigenlijk een film die mijn aandacht kreeg voor de hoge waardering voor een actie/sf thriller maar alleen maar bevestigd hoe dood de films uit Hollywood wel niet zijn. De actie vind ik wel heel erg goed maar had voor meer gemogen, daar had de nadruk op moeten liggen. Het liefdesverhaal is weer ontzettend ongeloofwaardig moet ik zeggen en gewoon de hoeveelheid onzin die op je wordt afgevoerd is voor mij een ontzettend tegenvaller.
Doe mij maar een film zoals de THE SIGNAL die met een veel kleiner budget een veel boeiendere film levert.

'Edge of Tomorrow' wordt morgenavond (22 februari) uitgezonden: 'De lat ligt zo hoog dat er dit jaar niks meer overheen komt'

Regisseur Doug Liman over mogelijk 'Edge of Tomorrow'-vervolg: 'Tom Cruise en ik praten er nog steeds over'

Deze goed beoordeelde films verdwijnen deze week nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde films toe

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014