
The Patriot (2000)
Verenigde Staten / Duitsland
Oorlog / Historisch
165 minuten / 175 minuten (extended version)
geregisseerd door Roland Emmerich
met Mel Gibson, Heath Ledger en Jason Isaacs
Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=P5u1am7pmrw
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
De film is erg knap in beeld gebracht. Visueel valt hier dan ook weinig op aan te merken, de vele actiescenes zijn goed in beeld gebracht. De vertolkingen vind ik ook erg goed. Er is geen enkele acteur of actrice die uit de boot valt. Mel Gibson speelt een rol die hem op het lijf geschreven is. Ook Heath Ledger vond ik erg overtuigend. Daarnaast werden de vele bijrollen, met Jason Isaacs op kop, ook overtuigend gespeeld, wat niet altijd het geval is. Het verhaal is ook erg goed. Het is wel wat cliché in beeld gebracht, maar dat is op zich niet zo erg. Het grootste minpunt aan deze film is de speelduur. Die is echt veel te lang. Er had gerust wat uitgeknipt mogen worden. Er zitten een aantal nutteloze scenes tussen, die het geheel vertragen en de film minder goed maken. De climax op het einde ging dan weer wat vlug. Het geheel voelt een beetje onevenwichtig aan.
Verder valt er niet veel over te klagen. Er zitten genoeg clichés in die het kunnen verpesten, maar als je daar gewoon niet op let, heb je een erg leuke oorlogsfilm. Bovendien is de muziek van John Williams ook erg goed en versterkt het de sfeer wat. Ik twijfel tussen 3.5* en 4*. Ik rond toch af naar onder, omdat de speelduur toch echt wel wat te lang was. Een halfuurtje korter had deze zeker een 4* gescoord.
The Patriot (4/8) Movie CLIP - Papa Don't Go (2000) HD - YouTube
In de film speelde ze de jongste dochter van Benjamin en deed dat heel verdienstelijk. Sowieso speelde de kinderen zeer goed. De film mag dan wel lang duren (een half uur korter had gekund), de love and war spat er van af. Bovendien is het verhaal gewoon goed in elkaar gezet. Filmisch ziet hij er voortreffelijk uit. De blu ray is dan ook een juweeltje. Nu mag Braveheart dan wel op nr. een staan deze film doet daar niet zoveel voor onder. Een van de betere van Mel Gibson!
Historisch totaal onverantwoord topvermaak.
The Patriot is nou echt wat je noemt een guilty pleasure. Deze schijf heb ik in mijn kindertijd helemaal grijs gedraaid. Wat was ik toen verliefd op deze film. De spectaculaire gevechtsscenes en het heroïsche verhaal pakten mij volledig in.
In de loop van jaren kwam ik tot conclusie dat het geheel eigenlijk misselijkmakend is. Oorlogsmisdaden van de Amerikanen worden in Engelse schoenen geschoven en de slavernij wordt geromantiseerd. Mel Gibson speelt de rol die hij zijn hele leven al speelt, namelijk die van dappere predikant.
Ondanks dit alles kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om deze prent een onvoldoende te geven. Noem het een slap argument, maar jeugdsentiment wint het hier toch echt van mijn vernieuwde kijk op film.
3 sterren.
Ik zou het niet beter kunnen zeggen!
Neen, eerder een prequel op Independence Day.
Want wat een Duitse regisseur bezielt om met zulke Amerikaanse testosteronfilms af te komen begrijp ik niet. ’t Moet toch zijn dat het goed betaalt, en dat er een markt voor is.
Wie gaat kijken is dus gewaarschuwd. De film is een doorsnee blockbuster, en wie daar een hekel aan heeft, moet deze film dan maar vermijden:
- Grotendeels voorspelbaar,
- De nodige karaktertjes: vechtende priester, brave zwarte, oorlogsmisdadiger als slechterik, de Deense doggen, klein blond dochtertje met blauwe oogjes, …
- Hier en daar zitten er wat rare sprongen en onwaarschijnlijkheden in de film die menig filmkijker niet zal gestoord hebben, maar die mij wel opvielen. Daarnaast zitten er hier en daar ook wel foutjes. Hoe weet Martin dat de Engelsen op dat moment uit zijn op z’n kinderen?
Dat sensatie belangrijker is dan de boodschap is duidelijk. De film is historisch niet verantwoord, want het hoofdpersonage bestond namelijk niet.
Maar de film kijkt natuurlijk goed weg. Er is actie en geweld genoeg, en af en toe worden we eens bestookt met een straffe uitspraak waar we spontaan onze vuist van in de lucht slaan. Dat gecombineerd met een mooie omgeving en sommige goede acteurs zorgt er voor dat de film niet onkijkbaar is.
Maar al bij al toch liever Independence day. Waarschijnlijk omdat die ook niet ‘waargebeurd’ is, en die waarheid dus ook niet opgeblazen kan worden. Bovendien zorgt Smith daar voor de komische en relativerende noot.
Historisch correct? Neen.
Vermakelijk? Ja.
Overgeromantiseerd? Zeer zeker. De Amerikaanse onafhankelijkheid is er niet gekomen door een opstoot van Amerikaans nationalisme, maar door een dispuut tussen Engeland en de kolonisten over belastingen. Zeg maar: Hutt River in het groot.
2,5*
Waarom is deze film niet bezig nu op rtl7 zoals de MM-gids aangeeft? In plaats daarvan zie ik Steven Seagal lol.

'Patriot' is zeker aan te raden.
Emmerich weet erg goed een spektakel film in elkaar te zetten en voor het eerst weet hij hier ook een beetje goed een verhaal te vertellen. Historisch correct of niet, hij weet het erg goed over te brengen. De nodige drama overtuigd en de motieven van de personages worden zo gerechtvaardigd. Het hele verhaal rondom de oorlog is verder erg fijn. De oorlog zelf wordt fantastisch in beeld gebracht. De verschrikkelijk manier waarop ze toen, letterlijk, tegenover elkaar stonden is erg overtuigend. Kostuum design is echt verbluffend goed en ook de production design en de locaties zijn schitterend om te aanschouwen. het af en toe erg sentimentele gedoe kan ik prima in mee gaan. Zeker de "Papa don't go" scene raakt me nog iedere keer weer
Mel Gibson overtuigt in zijn rol en ook de rest van de cast is erg lekker op dreef. Mooi geschoten en Emmerich die laat zien dat hij zeker tot meer in staat is dan alleen simpele popcorn films maken, al is The Patriot dat, misschien wat raar gezien de onderwerpen die de film aansnijdt , ook wel een beetje.
Pas tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Frans-Duitse Oorlog werd dit probleem verholpen door de komst van het repeteergeweer, achterladers en de minié-bal.
Vooral de scène in het bos waar hij met zijn 2 zoontjes zijn oudste zoon probeert te bevrijden van de Engelsen.
Zitten ook een paar emotionele scènes in die me echt tranen over me wangen bezorgden.
Is ook de enige film die ik tot nu toe ook echt goed vind van deze regisseur.
Mel Gibson speelt echt geweldig in deze film en Jason Isaacs die echt een "goede" slechterik neerzet.



super film van Gibson.
Vooral als ie kwaad word.
Een kleine drie uur kitsch, met dank aan Emmerich. Ik had al niet zo'n hoge verwachtingen van deze film, maar héél af en toe weet Emmerich toch iets leuks uit z'n mouw te schudden. Al is ondertussen ook wel duidelijk dat dat waarschijnlijk weinig met de aanwezigheid van Emmerich zelf te maken heeft.
Gibson mag nog eens een legertje gaan leiden, de link met Braveheart is dan ook niet zo heel moeilijk te maken. Beide films hebben ook dezelfde melige en zapige uitwerking, met veel foute sentimentaliteit en opgeblazen eergevoel. De film noemt dan ook The Patroit, maar dan nog kan het wat stijlvoller.
De actiescenes zijn saai, het drama is saaier. Acteerwerk is ook niet van een bijster hoog niveau en de Hollywoodsaus is te rijkelijk aanwezig. Eentje om snel te vergeten dus, al zijn die 160 minuten niet zomaar weggespoeld. Dat dit soort onzin ook steeds zo lang moet duren.
0.5*
Pfoe.
Een kleine drie uur kitsch, met dank aan Emmerich. Ik had al niet zo'n hoge verwachtingen van deze film, maar héél af en toe weet Emmerich toch iets leuks uit z'n mouw te schudden. Al is ondertussen ook wel duidelijk dat dat waarschijnlijk weinig met de aanwezigheid van Emmerich zelf te maken heeft.
Gibson mag nog eens een legertje gaan leiden, de link met Braveheart is dan ook niet zo heel moeilijk te maken. Beide films hebben ook dezelfde melige en zapige uitwerking, met veel foute sentimentaliteit en opgeblazen eergevoel. De film noemt dan ook The Patroit, maar dan nog kan het wat stijlvoller.
De actiescenes zijn saai, het drama is saaier. Acteerwerk is ook niet van een bijster hoog niveau en de Hollywoodsaus is te rijkelijk aanwezig. Eentje om snel te vergeten dus, al zijn die 160 minuten niet zomaar weggespoeld. Dat dit soort onzin ook steeds zo lang moet duren.
0.5*
Smaken verschillen met dat lage punt ben jij een van de weinige. The Maus die jij zo geweldig vindt wordt door iedereen afgekraakt. The Patriot is mooi gemaakt. Hollywoodsausje so what? Wat is daar nou mis mee. En dat eergevoel vond ik ook wel meevallen. Kinderen speelde subliem. Kan me niet voorstellen dat je de film hebt afgekeken.
The Patriot (4/8) Movie CLIP - Papa Don't Go (2000) HD - YouTube (En zeg maar eens dat dat slecht is gespeeld)
Wie trouwens ook een zeer goede rol speelde was bad guy Jason Isaacs. Krachtig en perfect voor deze rol.
The Patriot past helemaal in de Amerikaanse geschiedenis al is dit natuurlijk vooral geromantiseerd. Dat maakt het kijkplezier er zeker niet minder om.
Voor de rest is het een prima film, een topper zei ik al in het begin, en we hebben er bijna 3 uren van genoten. De tijdspanne is echt niet te lang, daarvoor boeit de film genoeg en houdt de aandacht van de gemiddelde kijker wel vast. Een mooie 8 voor de waardering.
• De scenarist is Robert Rodat
• De hoofdpersonages zijn Mell Gibson als Benjamin Martin. Hij speelt de vader van 7 kinderen en heeft een rustig leventje nadat hij in de oorlog tussen de Engelsen en de Fransen heeft meegevochten. Zijn zoon Gabriel gespeeld door Heath Ledger doet mee in de oorlog en raakt gewond. Later wordt hij nog gevangen genomen door Kolonel William Tavington gespeeld door Jason Isaacs. De broer van Gabriel, Thomas wordt doodgeschoten door kolonel Tavington nadat hij probeert zijn broer te redden.
• Het genre van de film is een Actiefilm/Oorlogsfilm
• Benjamin Martin een Frans/Indiaanse oorlogsheld wilt met zijn gezin een nieuw leven opbouwen samen met zijn gezin. Dat lukt eerst wel maar dan besluit zijn zoon Gabriel mee te vechten in de oorlog tegen Engeland. Zijn zoon Gabriel raakt gewond in de strijd en vlucht terug naar huis. De Amerikaanse Kolonel William Tavington komt het huis van Benjamin Martin afbranden. Zijn zoon Thomas wordt neergestoken door de Amerikaanse Kolonel. Benjamin wilt zijn zoon wreken door mee te vechten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd.
• De film verscheen in Amerika op 27 juni 2000
• De film zelf is niet gebaseerd op een boek maar het hoofdpersonage Benjamin Martin is gebaseerd op Francis Marion die ook wel bekend staat als een Amerikaan die zich inzette in de strijd tegen de Engelsen tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog maar ook bekend stond als een slaveneigenaar, serieverkrachter en moordenaar van Indianen. De film zelf is gebaseerd op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
• Volgens ons zijn de sterke punten van het verhaal: het is een ontroerend verhaal waarbij je de gruwelijke beelden van de oorlog ziet. Doordat Gabriel verliefd werd op Margaret werd het verhaal ineens weer boeiend en is het belangrijk voor het verhaal dat ze vermoord werd samen met haar dorp in de plaatselijke kerk.
• Volgens ons is het zwakste punt van het verhaal dat het allemaal een beetje cliché is. Ook is de filmduur iets te lang naar onze mening er zitten namelijk veel nutteloze scenes in de film.
• De film is volgens ons eerder spannend want door de vele gevechtsscenes zit je altijd dicht bij het scherm geplakt. En leef je ook helemaal mee met het hoofdkarakter Mell Gibson die zijn rol weer fantastisch vertolkt. Het verhaal is ook wat droevig als je erbij stilstaat hoeveel slachtoffers er gevallen zijn in de film maar ook in het echte leven. Zeker in het begin van de film is het wat droevig omdat Thomas op een gruwelijke manier wordt vermoord door de Amerikaanse kolonel.
Simon Van Poucke
Een welverdiende 7/10 voor deze prachtfilm!
Gibson speelt hier toch weer perfect,
Ik vind 'm wel niet zo goed dan Braveheart,
Hij duurt inderdaad wat lang,ik heb 'm in twee keer bekeken,wat ook goed gaat,
De 3 sterren blijft 3 sterren
Anyway, de film. Het verhaal, opgeleukt of niet, leent zich prima voor een behoorlijk epos/ drama over de onafhankelijkheidsoorlog. Mel Gibson, vaak wel in voor dit soort klusjes, doet het in het begin wel aardig. Maar al snel zo rond de ambush van 20 redskirts die praktische eigenhandig door Mellie om zeep worden geholpen slaat bij mij al wat de verveling toe. Het is net een beetje té. Te gekunsteld, niet helemaal geloofwaardig. Jammer, gemiste kans, had het iets soberder gehouden. Het volgende wat me dan opvalt is de schoonheid van de mensen, de kleren vlekkeloos, geen gezichtsbeharing or what ever. Ook niet bepaald geloofwaardig. Zijn van die kleine details. Neem in die zin een voorbeeld aan The free state of Jones. Daar zien de mensen er niet alleen vies uit, je ruikt ze bijna door je tv heen. Goed nu hadden ze in 2000 wellicht nog niet echt aandacht voor dergelijke details of anders Emmerich niet en zijn crew maar dat terzijde. Het verdere verhaal en gebeurtenissen is me een tikkeltje te heroïsch, hoe het gebracht wordt tenminste. Het eindgevecht tussen Mel en Isaacs vind ik dan ook weer zo zo. Mel lijkt rijp voor de slacht, maar ja hij heeft zijn dochter beloofd terug te keren dus tovert hij vanuit geslagen positie nog een banjonet in Isaacs onderbuik. Mij een beetje te, en weer niet echt geloofwaardig. Verder ademt het wel een bepaalde sfeer uit en doen de acteurs prima hun best, Jason Isaacs best wel goed als meedogenloze maar wel bijzonder ijdele engerd. Er zitten ook prima beelden bij, sfeervolle beelden, zoals het gevecht in het katoenveld, en de grote slagvelden met alle soldaten zien er wel prima uit. Maar daar heb ik dan alles mee gezegd denk ik.
Aardig filmpje voor de gemiddeld, een avondje popcorntime ofzo. Maar voor mij niet echt weggelegd.
Bij momenten een harde film. Sowieso hier en daar wat bloederige scènes, zoals we vandaag de dag wel gewoon zijn, maar toch: afgeschoten ledematen, bloederige steekpartijen en heuse slachtingen ... het maakt tegenwoordig deel uit van de hedendaagse cinema. Alleen mag dit niet het enige zijn dat wordt onthouden van een film.
Een harde film is het ook op emotioneel vlak. Twee kinderen van Martin die de geest geven, die kleine rosse krullebol die buiten beeld sterft, een kerk vol vrouwen en jeugd die in de vlammen opgaan. Erg sympathiek en vergevingsgezind gedroegen de toch wel vrij stereotype Engelsen zich niet. Het emotionele wordt bij momenten ook wat uitgemolken wanneer het jongste dochterje alsnog naar haar vader roept.
Mij stoorde het overdreven patriottisme me dan weer wel. Steeds gevoelig geweest over dit onderwerp. Akkoord, het gaat over de nakende Amerikaanse onafhankelijkheid, maar het feit dat Gibson daar tot twee maal toe (eerst op zijn paard als lone rider en later om zijn troepen aan te moedigen) hooghartig met de vlag staat te zwaaien, neen, niet aan mij besteed.
Visueel erg knap, qua sfeer ook prima en de kostuums mochten er ook zijn. Voor de rest wat opgeblazen. Strenge 3,0*.