Genre: Horror / Thriller
Alternatieve titel: S-VHS
Verenigde Staten / Canada / Indonesië
Geregisseerd door: Gareth Evans, Timo Tjahjanto, Eduardo Sánchez, Greg Hale, Jason Eisener, Adam Wingard en Simon Barrett
Met onder meer: Adam Wingard, Kelsy Abbott en Lawrence Michael Levine
Gesproken taal: Engels, Indonesisch en Spaans
Plot V/H/S/2
"Who's tracking you?"
Een groep detectives probeert in te breken in een huis, opzoek naar bewijsmateriaal dat mogelijk leidt naar de vondst van een student die al enige tijd vermist wordt. Tot hun grote verbazing vinden ze naast een grote hoeveelheid opnameapparatuur een serie tapes met verschillende afgrijselijke en lugubere opnames.
Larry (segment "Tape 49")
Ayesha (segment "Tape 49")
Kyle (segment "Tape 49")
Steve (segment "Tape 49")
Tabitha (segment "Tape 49")
Herman (segment "Phase I Clinical Trials")
Clarissa (segment "Phase I Clinical Trials")
Dr. Fleischer (segment "Phase I Clinical Trials")
Lena (segment "Safe Haven")
Adam (segment "Safe Haven")
Tonypulp
Beter dan het eerste deel. Simon Barerett, eerst nog verantwoordelijk voor één van de shorts, regelt in dit vervolg de wrap-around story. Dat doet hij verrassend genoeg beter dan Wingard (die op zijn beurt juist een short heeft gemaakt dit keer). Vooral de manier waarop hij eindigt getuigd van veel lef.
'Clinical Trials' van Wingard opent dit vierluik sterk. Hij vertolkt zelf de hoofdrol in een filmpje vanuit de eerste persoon. Slim gegeven hoewel het qua opzet wel erg vergelijkbaar is met Gin Gwai (2002) . Dat mag de pret niet drukken want het is niet de eerste de beste regisseur die hier aan het werk is. Visueel het sterkste segment en qua sound design top notch zoals we van hem gewend zijn.
Daarop volgt een samenwerking van Gregg Hale en Eduardo Sanchez. De samenwerking tussen die twee blijft sterk en dit keer gaan ze aan de slag met een stel zombies. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als de shortfilm 'Dark Times' ( aanrader ) maar dan een stuk kleurrijker. Fijne aanvulling, maar op geen enkel vlak schiet het er bovenuit. Zeker niet als je ná Wingard komt en voor de beste van allemaal, namelijk...
....Tjahjanto en Evans, want die maken met hun short 'Safe Haven' V/H/S 2 tot een must. Shockingly good
Een bloedstollend stukje cinema zoals je alleen van hen had kunnen verwachten. De dynamische uitvoering lijkt vooral van de hand van Evans te komen, terwijl het choquerende een fijn staaltje iconisch werk is van Tjahjanto. Al meteen zéér herkenbaar in zijn manier van werken na het ziekelijk briljante en onheilspellende Macabre (2009) . Hij herhaalt ongeveer hetzelfde trucje, maar doet er wat mij betreft de juiste schepjes bovenop. Ongelooflijk sterk!
Last but not least is Eisener aan de beurt. Vond ik op voorhand al een sterke en terechte toevoeging aan het team en dat blijkt terecht. Meer sci-fi invloeden dan horror, maar juist daardoor blijft het wel bij. Nogal platvloers en typerend begin voor zijn doen, maar daarna barst de bom en gaat hij los met geweldige belichting waardoor de stereotype aliens doeltreffend werken.
Zal velen nog doen verbazen en de fans van het eerste deel zullen alleen nog maar enthousiaster worden.
Linn
Deze is veel beter als de eerste V/H/S! En dan vooral al omdat Ti West ontbreekt. Dit tweede deel bevat erg leuke kortfilmpjes met die van Tjahjanto als grote favoriet!
De filmpjes van Sanchez en Eisener zijn ook lollig, alleen dan Wingard...Een erg overschat regisseur met een segment dat niks toevoegd. Gewoon een (erg) slechte rip off van The Eye en acteren kan hij ook absoluut niet.
Jammer van Wingard maar verder erg vermakelijk, en in het vervolg meer van Tjahjanto please!!
3,5
Shinobi
Stukken beter dan het eerste deel.
Waar het eerste deel er vooral amateuristisch uitzag, zonder echt een bepaalde richting op te gaan; vind ik dit deel toch wel iets professioneler ogen. Het zit beter in elkaar en er zit toch wel wat kwaliteit tussen. Bovendien is het een wederom een leuke verscheidenheid aan allerlei bekende horror verschijnselen als: geesten, zombies, demonen en aliens.
Dit keer moet je helaas wel genoegen nemen met vier shorts i.p.v. vijf. Deze zijn in de volgende volgorde:
Clinical Trials, redelijk filmpje over een man die een kunstmatige oog krijgt aangemeten waarmee hij meer ziet dan de bedoeling is, namelijk geesten. Er zitten wat leuke scares tussen en het P.O.V. concept is wel lachen, maar die Adam Wingard had het acteerwerk beter aan iemand anders kunnen overlaten.
A Ride in the Park, geinige short waarbij slim gebruik wordt gemaakt van een Go-Pro camera gemonteerd op een helm. Dit keer gaan we aan de slag met zombies. Gelukkig speelt het zich niet alleen in het bos af, maar wordt er ook nog eens bruut een kinderfeestje verstoord.
Safe Haven, mijn persoonlijke favoriet en ik denk wel van iedereen na afloop van de film. Ik had dit namelijk nooit achter Gareth Evans gezocht, ik zag hem meer als een martial arts regisseur met de films die hij tot nu toe heeft gemaakt. Maar de samenwerking met Timo Tjahjanto heeft dit zeer bloederig en zieke short opgeleverd. Het enige wat je hierover moet weten is dat sektes altijd slecht nieuws zijn...
Alien Abduction Slumber Party, het laatste filmpje met aliens in de hoofdrol. Deze vond ik toch wat minder, het kwam te puberaal over met die kindertjes en de aliens zagen er niet al te best uit.
En dan is er nog de 'wrap around' om de videobanden heen over de twee detectives. Deze vond ik niet al te boeiend eerlijk gezegd en is echt puur bedoeld om de boel bij elkaar te houden, net zoals de inbrekers in het eerste deel. Gelukkig eindigt het nog wel aardig luguber.
Al met al toch wel weer een vermakelijk geheel aan korte horror shorts, een must see voor de horror fans, al is het alleen maar om Safe Haven te zien.
Dikke 3,5 sterren.
mjk87 (moderator films)
Wel heel aardig dit idee (VHS heb ik overigens nog niet gezien). Het nadeel van dit soort werken is dat vaak de filmpjes nogal in niveau verschillen, het voordeel is dan ook dat elk slecht filmpje nooit te lang duurt. Ik heb weinig zin me er volledig in te verdiepen, maar zo op het oog sloeg dit alles eigenlijk nergens op (en dan bedoel ik hoe dit alles aan elkaar geplakt is middels twee personen die een paar tapes bekijken).
Dat neemt niet weg dat de filmpjes zelf best goed te doen zijn. Die eerste was vaag en behoorlijk eng (met steeds iets te harde schikmomenten in geluid) maar wel leuk, het tweede filmpje met zombies was vooral erg grappig, de derde met de sekte was vol gore maar die vond ik wel veruit de saaiste van de vier, en het vierde filmpje met de aliens begon heel sterk met die harde knallen maar verzandde nogal in middelmatigheid. De lage kwaliteit van de beelden en sterke belichting hielpen wel mee met de sfeer en alle filmpjes hadden zo ook een eigen stijl. Wederom vond ik film drie hier de minste in, ietwat saai en ook figuurlijk kleurloos.
Al met al wel 3,0* samen, maar ik kijk toch liever een Cloverfield dan, met slechts één verhaal.
Vrij behoorlijke film, ook leuker dan de voorganger. Wat zit er trouwens weinig tijd tussen VHS 1 en 2 zeg. Ik ga niet de moeite nemen om alle video's te benoemen, maar het meeste was goed te doen en onderhoudend. Daarbij krijg je net als bij VHS 1 vrij veel gore en spanning. Maar net als bij VHS 1 vind ik het weer wat lastig om dit als een film te zien, met al die losse video's. Toch heb ik me anderhalf uur goed vermaakt in deze periode dat er weinig nieuwe horror van niveau beschikbaar komt.
Fortune
V/H/S/2 heeft precies dezelfde structuur als de eerste film, wat niet perse storend hoeft te zijn maar ze hadden het wat mij betreft ook op een andere manier mogen doen. Een verhaal waarbij er mensen naar verschillende videobanden kijken waar allerlei geschifte taferelen op te zien zijn.
Het wrap-around verhaal vind ik ontzettend ongeloofwaardig in deze film waarbij het in de eerste film meer gestoord en minder serieus moest voorstellen.
Jammer genoeg heeft dit deel geen samenhang in de filmpjes waar het in de eerste film vaak over macht en voyeurisme gaat. De eerste film laat ook de verdorvenheid en losbandigheid van de jeugd zien wat ik wel kan waarderen. Dit deel moet het hebben van zombies, sektes en aliens. Gelukkig houd ik daar wel van en zit er nog wel originaliteit in de filmpjes. Visueel is het allemaal aan de betere kant maar voor mij zit er minder spanning in deze filmpjes. Je kan het allemaal visueel mooier maken maar ik mis de gortigheid en lompheid van het eerste deel.
Wat mij betreft mogen ze het ook hierbij houden. Een derde deel zal zeker nog meer willen uitpakken qua visueel spektakel en zal nog minder eng worden.
Tof.
Had er na de eerste niet veel van verwacht. Jammer genoeg start Wingard het viertal met het minste van de hoop. Wingard zelf kan écht (maar dan ook écht) niet acteren. Daarbij is z'n short ook niet bepaald spannend, terwijl het hi-tech The Eye idee niet eens zo slecht is.
Sanchez is meteen een pak leuker. Vlotte zombie horror/comedy, vooral het tweede deel van de kortfilm is grappig. Derde filmpje is duidelijk het hoogtepunt. Evans en de regisseur van Macabre gaat lekker los. Eerste deel is creepy hoewel er niet veel gebeurt, tweede deel is aardig gestoord en weet een lekker twisted sfeertje neer te zetten.
Laatste short is ook opvallend leuk. Geen fan van Eisener maar hier weet hij toch iets leuks af te leveren. Lekker direct en lawaaierig filmpje dat door z'n korte speelduur ook erg effectief blijft.
Fijne collectie shorts dus, veel beter dan het brakke "vriendjes die een horrortje maken" eerste deel, meer kwaliteit, alleen jammer van Wingard (en dat terwijl hij écht wel goeie films kan maken).
Elineloves
Ik kon me het eerste deel niet meer goed herinneren, mijn vriend had hem helemaal niet gezien, maar toch was ik benieuwd geworden naar deze V/H/S/2. En gelukkig, niet teleurgesteld. Ik werd vermaakt, maar ook zat ik telkens met een 'Waar heb ik nou in godsnaam naar gekeken' gevoel.
De ene 'tape' werkte beter dan de andere, maar allemaal wel vrij bovengemiddeld. Ik vond de man met het 'robotoog (Clinial trials)', de zombies (A ride in the park) en de commune (Safe haven) de uitschieters. De andere waren wel oké, maar konden de eerstgenoemden niet overtreffen. Voor mij was het alien gebeuren (slumber party alien abduction) het minste van allemaal, terwijl die door anderen blijkbaar erg goed ontvangen wordt.
Erg vermakelijk.
Net als het eerste deel nogal 'hit and miss', al is het meer 'miss' ditmaal. Het filmpje 'Safe Haven', geregisseerd door Gareth 'The Raid' Evans torent met kop en schouders boven de rest uit. Daarin wordt precies de juiste toon getroffen en qua smerige bloederige special effects kom je flink aan je trekken. De rest van de filmpjes is sporadisch effectief, maar er zijn te weinig enge momenten en alles is eigenlijk veel te flauw en vergezocht. Het lijkt erop dat de slim gevonden gimmick al weer is uitgewerkt.
JacoBaco
Niet per se slechter of beter dan de eerste. 4 maanden geleden deel 1 gekeken, dus deze ligt nog fris in het geheugen. Ook bij deel 1 zat er een tape tussen die ik niet zo goed vind. Die met het koppel. Bij deze vond ik het verhaal met het oog de minste, maar weer wel beter dan met het koppel. Het zombieverhaal vind ik eigenlijk best origineel. Een zombie met een camera die vervolgens zelfmoord pleegt. Misschien hebben ze zich laten inspireren door Warm Bodies, dus zombies met emoties en het besef dat ze zombie zijn. Het is een heel kort, maar goede tape. Het verhaal met de sekte duurt het langst en is ook mijn favoriet. Wel jammer dat de soort Minotaurus die geboren wordt, er niet zo goed uitziet. Verder kreeg ik de indruk dat ze bij deze tapes minder goede acteurs hebben waardoor het wat minder aannemelijk wordt.
El ralpho
Meer van hetzelfde
Het vervolg van VHS is precies wat je er van kunt verwachten; meer van hetzelfde. Dit houdt in dat er weer een serie tapes met diverse afgrijselijke en lugubere opnames gevonden wordt, die weer door een aantal verschillende regisseurs geregisseerd zijn. Tijdens het bekijken van de video's van de slachtoffers door speelt zich eveneens nog een sub-plot af wat eveneens het concept was van de eerste film. Het eerste deel was van sterk wisselende kwaliteit, en ook in dit vervolg is dit niet anders. Dit heeft ook sterk met smaak te maken, omdat ik zelden de meningen zo sterk uiteen heb zien lopen als bij deze titel. Wat de een dus een geweldige short kan vinden is voor de ander pure rommel en visa versa. Wat mij direct opviel was dat net als bij het eerste deel ik steeds minder enthousiast werd over het concept. De eerste short vond ik erg sterk, tot ik bij de laatste short belandde die ik ronduit bagger vond. Hieronder loop ik ze allemaal even langs.
Clinical trials:
Veruit de beste van de vier, en meteen een short die over het algemeen juist als een van de mindere gezien wordt. Ik vond deze juist sterk, met veel schrikmomenten en een goede spanningsopbouw. Het verhaal mag dan overduidelijk van The Eye gejat zijn, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. Dit filmpje leunt ook niet zozeer op de gore, maar echt op de onderhuidse spanning zonder dat er weinig bloedvergieten nodig is. Een hele prestatie vandaag de dag. Klein min-punt was dat je op enkele momenten wel iets te goed zag dat de geesten in de make-up hadden gezeten. Verder niks op aan te merken! 4,0*
A ride in the park: Een slagje minder maar nog steeds behoorlijk goed is deze tweede short die het zombie genre op een leuke komische manier onder de loep weet te nemen. Een uitgebreide close-up over iemand zijn darmen die uit zijn maag gerukt worden had van mij niet gehoeven (nietszeggende gore noem ik dat) maar voor de rest was ik hier zeker over te spreken. Een short met veel creatieve vondsten die niet zo zeer eng is, maar wel erg vermakelijk. 3,5*
Safe heaven: De kwaliteit gaat flink omlaag in deze derde short die over het algemeen zeer goed ontvangen word, maar mij absoluut niet wist te bekoren. Dit is jammer, want Safe heaven duurt veruit het langste van alle vier de video's. Dit komt onder meer omdat de aanloop van dit filmpje eigenlijk veel te lang is waarbij er ook een te lange tijd veel te weinig gebeurd. Als de hel dan uiteindelijk losbarst barst deze zo hard los dat de term overdaad schaadt ook al vrij snel in mij opkwam. Toen ik hoorde dat Gareth Evans de regie op zich had genomen verbaasde mij dit niks. Bij zijn film The Raid vond ik het namelijk op een gegeven moment ook te lang duren en te overdreven worden wat hier ook het geval was. Daarbij zagen sommige effecten er hier niet al te best en werd er maar zoveel mogelijk sensatie in het filmpje gestopt om het allemaal interessant te houden. Aan mij niet besteed. Pluspunt was het lugubere wezen wat uit de buik van de vrouw kwam deze zag er indrukwekkend en twisted uit. Voor de rest vond ik het maar zeer matig. 2,5*
Slumber party alien abduction: Dieptepunt was het laatste filmpje, waarbij ik eigenlijk niet spoil als ik zeg dat het hier over aliens gaat gezien de titel van deze laatste short. Deze laatste video viel met name tegen omdat hij ongelofelijk chaotisch was en je veel te weinig zag. Ongetwijfeld om de goedkope aliens te verhullen want die waren overduidelijk gewoon wat mannen in een pak. verder een hoop geboem en geknal, en de makers dachten verder dat ze er wel waren. Nou bij mij niet dus. 1,5*
Het verhaal wat als rode draad door alle video's heenliep was wel nog een kleine slag spannender dan het eerste deel, maar blijft overduidelijk als kapstok dienen om de shorts aan elkaar te lijmen. In het geheel geef ik dit vervolg dezelfde beoordeling als zijn voorganger. Een redelijke titel dus, die in mijn ogen veel verder had kunnen komen als ze de kwaliteit van de eerste twee shorts vast hadden weten te houden.
Keane1983
Een horror van TOP formaat.
Daar waar ik over deel 1 vrij negatief was, ben ik bij deze film uiterst positief.
Ten eerste was " de rode draad" van de film een stuk interessanter om naar te kijken en ten tweede waren de 4 filmpjes wat vlotter van aard dan in zijn voorganger.
De 4 korte filmpjes kende een kleine inleiding (op de 3de na dan) en barste dan in volle hevigheid los.
De gore was volop aanwezig en lekker in beeld gebracht.
Een kleine impressie die ik had van de 4 filmpjes.
1: Goede schrik effecten, lekker beklemmend alleen de make-up was iets minder
2: Lekker veel gore (ow my god i love my zombies)
3: Inleiding duurde net iets te lang maar het wachten wordt beloond met een hoop gore en zombies
4: De minste van de 4. Het was erg rommelig en slecht in beeld gebracht Aliens zijn gewoon niet zo mijn ding. Idee was wel leuk en de camera opzet doormiddel van de hond was leuk gevonden
Het rode draad verhaal vond ik ook persoonlijk een stuk prettiger kijken dan zijn voorganger met ook iets meer gore en spanning.
Kortom, voor mij een erg geslaagde film die zeer zeker van zijn fouten heeft geleerd.
Van mij een 4,5*
Bottleneck
Wow dat derde filmpje over de sekte... Goede opbouw, perfecte setting van een oud gebouw, al die ruimtes met vreemd gedoe erin, een ongemakkelijk sfeertje en langzaamaan ontaardt het in totale gekte. Die sirene er ook bij, of de bliepjes in de medische ruimte. Waanzinnig filmpje, al hadden de 'zombies' en de duivel er niet eens bij gehoeven, dan was het akelig realistisch gebleven maar het paste er goed bij. (ruim 4*)
De andere drie delen verbleken hierbij; de eerste vond ik zwak (2*), veel spookjes en schrikmomentjes, Wingards derde matige bijdrage aan een omnibus, ik snap de lyrische stemming rondom hem niet. Het tweede filmpje is vermakelijk met een leuke point-of-view en veel gore (3*) maar het laatste filmpje is te chaotisch, zowel plot als camerawerk. 1,5* voor de sound en het idee.
De tussenstukjes als verbindend element zijn wel prima; spannender en rustiger dan in het eerste deel. Ik blijf het ook een leuk concept vinden, in een obscure ruimte telkens een nieuwe videoband voorgeschoteld krijgen. En hangt bij die gozer nou z'n hele tong op halfzeven onder z'n bovenkaak
Als geheel 3,5* vooral dankzij Safe Haven, die had ik wel als losse film gemaakt willen zien.
Prima opvolger van het aardige eerste deel. Het leuke concept is hetzelfde gebleven maar de kwaliteit is erop vooruit gegaan (waarschijnlijk had men bij het maken van deze film een hoger budget).
Deze film bestaat uit 4 losse filmpjes en een verbindingsfilm. Van de 4 losse filmpjes springen er met name het 2e (zombies) en vooral het 3e (sekte) filmpje er in positieve zin uit. Die filmpjes zijn lekker hard/grof en bevatten ook de nodige goor. Het 3e filmpje is zelfs boeiend en spannend. Het 1e filmpje (wel wat bloot in) en het 4e filmpje stellen niet veel voor. Met name het 4e filmpje is te belachelijk voor woorden. Het verbindingsfilmpje is dit keer ook best aardig en wordt zelfs op het einde wat creepy.
Ik heb me in ieder geval prima vermaakt met dit 2e deel en de filmpjes kijken zich lekker weg.
filmkul
Deel 2 is niks anders dan deel 1. Weer een aantal filmpjes die gevonden worden en afgespeeld. Er zit totaal geen verhaal in. De 4 op zich staande filmpjes zijn matig tot slecht. Het derde filmpje is nog het minst beroerd. De vierde is echt een uitschieter in negatieve zin. Er is wel veel gore, waar een horror liefhebber misschien nog een beetje plezier aan beleefd.
Goedkope rommel. 1.0
sinterklaas
Ook de 2de deel van V/H/S was weer erg aangenaam. Ik weet me altijd wel erg goed te vinden in dit soort omnibussen aan campy, weirde verhaaltjes. Deel 1 was voor mij ook al een grote verrassing, met deel 2 is het weer nieuwe ronden, nieuwe kansen, nieuwe regisseurs, here we go....
Tape 49 is het hoofdverhaal, die dit keer niet door Wingard is geregisseerd. Ook weer lekker eng opgevoerd met dat feit dat 2 agenten in een donker huis komen waar een kamer bezaaid ligt met videotapes en een tv dat op de ruisstand staat. Nou, laten we maar eens een kijkje nemen:
Clinical Trails, die Wingard op zijn naam heeft staan, is een nog vrij huiveringwekkende opener dat leentjebuur lijkt te hebben gedaan bij The Eye. We volgen hier een jongeman die net een oogoperatie is ondergaan, en zijn beschadigde oog heeft vervangen door een kunstoog met cam erin (mooie toepassing voor zo'n verhaal) En zoals je al kan vermoeden lijkt er iets niet te kloppen met dat oog en krijgen we allemaal enge geesten te zien, die ook nog wel eens plotseling willen opduiken.Wingard was hier zeker wel geinspireerd geweest door Aziatische horrorfilms. De weirdness uit de eerste film is hier ook nog lang niet weg, en aan het einde word deze lekker goor.
A Ride in the Park van Blair Witch regisseur Sanches, haalde weer het standaard thema uit de kast, namelijk de zombies. Dit was toch echt wel een heerlijk fout filmpje wat echt als een tang op een varken sloeg. Tsja, man fietst door het bos en belt met volle liefde met zijn vriendin, komt inene een vreemde gewonde vrouw tegen, hij wil haar helpen, hij word gebeten, hij word ook een zombie en op een gegeven moment is iedereen die die dag het bos heeft betreden een zombie, bezoeken ze een kinderfeestje wat ook best naar afloopt, brokken vlees, bloed, ingewanden, gillende mensen, en... een beetje emotie wanneer de inmiddels-tot-zombie geworden man weer gebeld word door zijn vriendin, zombie word verdrietig omdat zijn vriendin hem zo niet terug kan zien, en schiet zijn eigen kop eraf met een shotgun van een van de feestgenootjes. Einde! Zoo simpel, droog en heerlijk fout.
Safe Heaven van The Raid regisseur Gareth Evans en Macabre regisseur Tjahjanto, vond ik de beste van allemaal. We volgen een groepje backpackers die op doorreis zijn in Indonesie, en een of andere godsdienaar (father) tegenkomen met allemaal occulte verhalen. Ze zouden het interessant vinden om ook eens een kijkje te nemen in zijn klooster, wat ook uiteindelijk gebeurd. Het sfeertje is al snel erg raar aangezien ze niet overal mogen filmen, en de "father" nogal licht ontvlambaar is. Langzaamerhand komen ze erachter dat ze in de val zijn gelokt in zijn samenzwering, waarbij dit hoofdstuk ook echt alle kanten opgaat. De snelle montage uit The Raid word hierin mooi hergebruikt met die rituele massazelfmoord-scene en de verdere actiescene's, naderhand komen er ook nog zombies in bod en zelfs een hele demon met hoorns, dat dus het vervloekte kind moest voorstellen van de overspel die Lena gepleegd heeft (om over de bevalling maar te zwijgen). Lekker gestoord filmpje, met lekker veel bloed en smakelijke geluidjes bij de kills. Het einde was ook lekker weird. Prachtig, overtreffend filmpje met een ruime Indonesische inbreng.
Slumber Party Alien Abduction is van Jason Eisner, die 2 jaar geleden erop stond om een fake Grindhouse trailer Hobo With A Shotgun te verfilmen, waar ik ook erg van genoten heeft. Nu laat hij weer eens wat van zich horen met een totaal andere thema. (Je zou haast denken dat hij zijn Trash-montage ook hier gebruikte) Hier volgen we een groepje pre-pubers die lekker aan het spelen zijn en hun geweldige acties allemaal laten filmen door hun hond, waarbij de camera op zijn rug geplakt is. Dit segment begint als een soort coming-on-age verhaal, met een hoop kattekwaad, maar dat gaat al gauw overboord wanneer er wel heel vreemd licht in te verte verschijnt. En ja hoor, het is een ufo met buitenaardse wezens, die het op de familie gemund heeft. We krijgen hier, zoals te verwachten, een kat en muis (en die hond met die camera op zijn rug) spel voorgeschoteld tussen een stam agressieve Aliens (die er ook erg standaard uitzagen) en de kinderen. Het einde daarentegen was wel erg tragisch. Geen mislukt filmpje. Eigenlijk nog wel goed te doen. Beetje een pre-Dark Skies?
En ook de afloop van Tape 49 is huiveringwekkend en verassend.
Gewoon weer een prima omnibus. De eerste deel was dan wel ietsje beter en origineler. Hier worden echter wel een beetje bekende thema's boven water gehaald. Maar dat wil nog niet zeggen dat ook hier de weirdness ervan afstraald en alles ook weer lekker vlot geschoten is. Vooral de ruizen en storingen die ook hier weer worden gebruikt waren weer erg toepasselijk aanwezig en maakte alles ook nog realistischer. Gewoon weer pure cult als je het mij vraagt. ben benieuwd of er een deel 3 uitkomt.
DeCol
Minder dan het eerste deel. Met name de sfeer gaat achteruit. In het eerste deel had elke tape wel sfeer, dat is hier wel anders.
'Tape 49', de hoofdlijn, is goed, spannend en sfeervol. De beste tape is 'Safe Haven'. Heerlijke spanningsopbouw en geweldige gebeurtenissen. 'Phase I Clinical Trials' is aardig. Sfeer is goed. Het eindigt wel wat plotseling en te makkelijk. Had hier wat anders willen zien. Met 'A Ride in the Park' wordt het al wat minder. Natuurlijk is dit komisch bedoelt, dat kan niet anders. Vrij amateurisch, maar ik kon er om lachen. Tenslotte het vreselijke 'Slumber Party Alien Abduction' met lachwekkende aliens. En chaotisch is niet erg, maar dit was té.
Al met al wel weer een leuke kijkervaring.
Halcyon
Beduidend beter dan het eerste deel. Ik ben nog even gaan teruglezen wat ik bij VHS geschreven had en blijkt dat de pijnpunten in dit vervolg net de troeven zijn geworden: originaliteit, geloofwaardige personages en een veel sterkere storytelling. Wellicht dat de totaal andere samenstelling van het regie-team daar mee te maken heeft (enkel Wingard keert terug, als ik me niet vergis). Het lijkt alsof het bedenken van sterke, overtuigende verhalen deze keer primeert op de drang tot experimenteren.
Waarschijnlijk is 'Slumber Party Alien Abduction' mijn favoriet, omwille van mijn persoonlijke voorkeur voor het thema, maar zeker ook omdat het cliché van snoezige aliens hier een angstaanjagende invulling krijgt. Erg sterk gefilmd en beklijvende sound edititing. En daarnaast zijn die vervelende ettertjes gewoonweg ontzettend grappig.
'Safe Haven' komt op een tweede plaats. Kijk, dit is iets wat ik nog niet eerder heb gezien, of alleszins toch niet in deze vorm. Het hele sekte-gebeuren is sowieso al erg naargeestig, maar de setting en de afstandelijke manier van filmen versterken dit gevoel alleen maar. Het spijtige aan de zaak is dat het suggestieve karakter - wat de kijker veel ruimte tot eigen interpretatie geeft - nogal abrupt een halt wordt toegeroepen in de knotsgekke doch ongepaste finale.
Ook 'Phase I Clinical Trials' kent een tamelijk origineel uitgangspunt met een meer dan degelijke uitwerking. De beelden zijn chaotisch waar nodig, maar laten net genoeg zien om de suspense erin te houden en in die zin belichamen ze perfect het concept waar VHS voor staat. Dat er met tastbare personages gewerkt wordt, maakt identificatie (en dus beleving) een heel stuk makkelijker.
Het minste filmpje vind ik 'Ride in the Park', maar dan enkel omdat dit het minst verfrissende deel is uit de reeks. Vermakelijk daarentegen is het wel, al verwacht ik van Sanchez toch iets meer.
wibro
Veel minder dan VHS I.
Overdaad schaadt en dan heb ik het over de gore. Dat was voor mij hier te extreem. Ik kon er de lol er in ieder geval niet van inzien. Bovendien houd ik absoluut niet van zombiefilms een enkele uitzondering daargelaten. Safe Haven had enkele goede scènes, zoals de collectieve zelfmoord, waarbij een tiental heren zich tegelijkertijd door het hoofd schoten , maar ook hier ging het naar het eind toe te veel over de top. Tja, je moet er van houden. Het laatste filmpje had de film nog kunnen redden maar dat party/aliën gebeuren vond ik helemaal niks. Dus, maar snel vergeten dit VHS II, waarvan het eerste filmpje Clinical Trails achteraf gezien toch het beste was.
dutchtuga
Erg goede tweede deel waarin vooral het segment van Gareth Evans en Timo Tjahjanto eruit schiet. Brrr, wat kent dat filmpje een naargeestig sfeertje, heerlijk. Tot het wat misplaatste einde dan. Verder is ook het verhaal van Eisener erg goed, vooral op geluidtechnisch gebied. Bij het eerste filmpje moest ik teveel aan het oog-segment uit Body Bags denken en de tweede film van Sanchez vond ik te generiek om echt op te vallen. Over het algemeen is VHS 2 iets minder dan zijn voorganger, maar als ze deze kwaliteit erin kunnen houden mogen ze van mij nog wel even doorgaan hiermee.
Insignificance
Duidelijke upgrade. Gevarieerder gebruik van camera's, iets meer gepolijst en de horror komt meteen een stuk effectiever over. Barrett heeft de ondankbare taak om de raamvertelling voor z'n rekening te nemen. Dat brengt beperkingen met zich mee, maar met een sterk slot, de tong, afdoende.
Wingard heeft met het oogje een troef in handen, doet een paar aardige kiekeboe's, maar zonder ferme uithaal blijft er niet veel van over. Het suffe zombiefilmpje dat in het park lijkt te ontstaan, wordt naast vies ineens ook grappig (dat vorkje!) door het perspectief dat het kiest. Leuk afgesloten ook.
Wanneer Tjahjanto en Evans zich melden, trapt de lekkerste short af. Macabre schiet al snel te binnen, naast opzien baart het nog iets en het bloed is niet aan te slepen. De bijdrage van Eisener is vanwege een lichtshow met een geweldige bak herrie ruim voldoende. In alles beter dan de eerste.
Aardige film die hetzelfde concept volgt als zijn voorganger en dus opnieuw bestaat uit een aantal losse horror- verhaaltjes. Omdat de segmenten allemaal vrij kort zijn, kijkt het geheel we makkelijk weg. Het overkoepelende segment voegt opnieuw weinig toe. Wel is de film een stuk korter dan het eerste deel, wat hier in het voordeel werkt.
LOTR-lover
Heb opnieuw weer genoten van het concept van V/H/S, nu met deel 2. Nadat ik in deel 1 al vrij enthousiast werd van de manier waarop ze verschillende korte films hadden verwerkt in het verhaal volgt V/H/S 2 dezelfde lijn. Het werkt prima, want op deze manier kunnen volledig losstaande segmenten toch weer bijeen gevoegd worden. Het is allemaal duister en creepy en de sfeer is prima neergezet. Waar het vaak aan ontbreekt zijn goeie acteurs. Het acteerwerk is soms echt abominabel slecht. Als V/H/S 2 naast de prima gore en schrikeffecten ook nog een goeie cast zou hebben was het wat mij betreft een zeker 4* of zelfs hoger.
Persoonlijk vond ik Safe Haven van Gareth Evans en Timo Tjahjanto met stip de beste film. De hele sfeer en setting is ontzettend creepy. Ondanks het feit dat het wezen op het einde veel afbreuk hieraan doet , neemt het niet weg dat deze film veruit het engst is in mijn beleving.
7/10 (IMDB)
housemoviewatch
Waar ik bij V/H/S 1 nog uitermate verast was en orgineel vond, is dit slap en uitgekauwd. Jammer. Laatste deel vond ik daar in tegen wel weer vermakelijk.
mrklm
Een duidelijkere raamvertelling en meer consistentie in de inhoudelijke kwaliteit maken dit tweede deel uit deze horrortrilogie, bestaande uit korte horrorverhalen die met een camcorder op een VHS-tape zijn vastgelegd, beter dan het origineel. Net als in deel 1 is het laatste segment het zwakst, vooral vanwege de weinig overtuigende 'aliens'. De andere segmenten zijn echter uitstekend, maar het grotendeels Indonesisch gesproken 'Safe Haven' is de juweel in de kroon van deze must voor liefhebbers van horror. Found footage-horror op zijn best.
Shadowed
Vooruitgang.
Het eerste deel vond ik maar flauwtjes. Talentloze regisseurs die bij elkaar wat leuks proberen te maken, maar weinig pogingen waren echter succesvol. Ik ging dan ook met weinig hoop dit tweede deel in, maar het viel me opvallend genoeg erg mee. Zeker een van de leukere anthologieën om eerlijk te zijn.
Het filmpje dat door de film heen loopt voegt niet al te veel toe en ziet er ook grijzig uit. Dit soort dingetjes heb ik altijd gewoon vervelend gevonden, ondanks dat het voor het concept wel nodig is. In ieder geval duren de stukjes niet lang en dat is prettig want de filmpjes of de tapes zelf zijn een stuk vlotter te noemen. 2,0*
De eerste, geregisseerd door Wingard zelf, is helaas de minste en nog wel geregisseerd door de regisseur waarvan ik het meest had verwacht. Boordevol schrikmomenten en een leuk gevonden concept met dat oog, maar verder ook redelijk taai en iets te makkelijk en saai in beeld gebracht. Ik merk toch iets te weinig uitdaging tijdens dit (wel vermakelijke) filmpje. 3,0*.
De tweede is al een stukje beter. Het is ook meteen het kortste filmpje, maar het is dan ook enkel een vlotte horrorkomedie. Veel verhaal zit er niet in, maar wel lekker veel tempo. Die lenzen van de zombies kunnen alleen echt niet, verder is dit oprecht een hele lollige film met wat gave ideeën erin vermengd. Meteen een goed tweede filmpje dus. 3,5*.
De derde is veruit de beste van de gehele film. Het is geregisseerd door twee regisseurs waarvan ik ook veel verwacht en de gekheid mag dan ook snel doorbreken na een redelijk rustige opbouw. Eenmaal de boel losgaat is de film geweldig te noemen. Heerlijk gestoord met hopen bloed die tegen de camera aanvliegen en wat lollige typetjes. Van de hele reeks tot nu toe de beste. 4,0*.
De laatste, geregisseerd door Jason Eisener, is ook nog wel leuk te noemen. Lekker cheesy en met leuke ideeën, al valt het snel te merken dat die aliens wel heel simpel worden ingericht. Verder erg vermakelijk, zelfs geslaagd kunnen lachen met dit filmpje, en zo vormt het een goed en leuk afsluitend filmpje voor de anthologie. 3,5*.
V/H/S 2 was een leuk vervolg op een matig eerste deel. Ik ben blij dat ik de reeks niet te vroeg heb opgegeven, anders was het toch wel jammer geweest dat ik deze filmpjes had gemist. Ik geef deze anthologie een van de hoogste cijfers die ik ooit aan een anthologie heb gegeven. Fijn als er gewoon competente regisseurs bij worden gehaald, scheelt een hoop.
jordandejong
Aardige anthology. Mijn eerste in de inmiddels vrij uitgebreide V/H/S franchise. Alles in dit deel is in POV geschoten. Geen idee of dat een terugkerend thema is in de andere delen, maar hier dus in ieder geval wel.
We beginnen met veruit het slechtste verhaaltje van de 4. Een man met een chip in zijn nep oog krijgt te maken met 'visioenen' van dode mensen in zijn huis. Oninteressant verhaaltje met goedkope jump scares die niet werken.
2e verhaaltje waarin we een POV zien van een verse Zombie is dan gelijk een stuk leuker. Alles zien vanuit het uitgangspunt van een Zombie is leuk en vernieuwend. Paar leuke gore stukjes. Geinig vermaak.
Het derde verhaaltje over een grote sekte is veruit het beste. Ongelofelijk wat een inbreng, en wat is het eigenlijk zonde dat dit ergens verstopt zit in een Anthology film en hier geen feature film van is gemaakt. Luguber sfeertje, goed geacteerd, gory, spannend en met een geweldige creature design. Echt uitstekend.
We sluiten af met een Alien filmpje. Begint leuk met een groep jongens die bijna Jackass achtige taferelen uithalen, en de eerste kennismaking met de aliens is creepy. Maar daarna wordt alles belicht met een knipperend hoofdlampje. Bijna tot je tot een epeleptische aanval gedwongen wordt. Foute keuze en doet veel afbreuk aan wat aanvankelijk leuk begon.
Gemiddeld genomen geen hoogvlieger, maar het derde verhaaltje maakt ERG veel goed.
Kondoro
"Hey, babe!"
"Don't "hey babe" me, Mike Sullivan. We're supposed to be having breakfast."
"Yeah, but it's a beautiful day; I just want to take the bike out for a spin."
"I wanted you to take *me* for a spin. You know, you ride that bike more than you ride me."
Gewoon wederom erg leuk hoor, maar ik snap echt wel waarom de film niet weet te ontplooien hier. Toch heb ik er van genoten, en misschien wel een tikkeltje meer dan wat ik deed met het eerste deel, die ik misschien zelfs een stukje minder vind. De found-footage idee is natuurlijk wederom aanwezig, daar moet je van houden; ik doe dat wel, maar ik snap best wel dat mensen daar dan ook net niks mee kunnen.
Wederom een prima groepje regisseurs, die eigenlijk ook allemaal wederom stuk voor stuk succesvol zijn op hun eigen manier, en dan kom je ook wel achter het manier van film van de shorts die we zien. Net zoals met deel één vind ik het leuk dat ze allemaal met hun eigen perspectief komen, allen een ander soort verhaal en in mijn ogen ook wel echt met vlagen een stuk bloederiger, en daar hou ik dan juist wel weer meer van.
Voor mij was toch wel de slechtste uit de reeks de "Slumber Party Alien Abduction" van Jason Eisener. Ik vond de zombievariant van Eduardo Sánchez en Gregg hale heel tof. En ze moesten behoorlijk strijden om de beste van de vier te worden, heel gaaf gedaan ook op gore niveau. De POV van de zombie vond ik ik hierin misschien wel het beste! Heerlijk gore, en heerlijk geschoten ook.
Maar de strijd tegen Safe Haven was echt enorm moeilijk. Want ik ben het wel eens met het feit dat, dat misschien wel de beste van de vier is. Wat een gave inbreng, echt enorm van genoten. Helemaal geschift, bomvol met bloed en gore momenten en echt een rollercoaster van emoties. Heerlijk, zoals je het graag wilt zien in deze films!
Ook deze film kent dus een paar minpunten, maar vond ik bij vlagen wel echt beter dan het eerste deel. Ook dus leuk om bekende namen te zien als regisseurs, waar alleen Simon Barrett niet echt uitgebroken is, Tape 49 was dan verder ook niet heel boeiend te noemen!
80&90’s Nostalgia
Tweede en derde segment knallen eruit, volop WTF momenten, Love it!
Jammer van het wat teleurstellende einde.

V/H/S/Beyond

[Rec]²
Horror / Thriller, 2009

Macabre
Horror, 2009
bloemlezingbloedvergietenvhszombiealien abductiongevonden beeldenvideotapeanalogvhs tapes horror anthologypseudo-documentary