menu

Behind the Candelabra (2013)

mijn stem
3,31 (499)
499 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Biografie
118 minuten

geregisseerd door Steven Soderbergh
met Matt Damon, Michael Douglas en Rob Lowe

Het is 1982. Liberace is een overdreven en markant entertainer en pianist. Als de dan 22-jarige Thorson wordt ontslagen door Liberace, die zijn baas en tevens minnaar is, besluit hij een schadeclaim in te dienen van maar liefst 113 miljoen dollar.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=-y2GOCtuco0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Montorsi
3,5
Allereerst, is de synopsis niet een beetje een spoiler? Dat aspect maakt hooguit een kwartiertje van de film uit, helemaal aan het eind.

Verder een verrassend vermakelijke film eigenlijk. Vooral omdat de rollen geweldig worden ingevuld door Douglas en Damon. De ontwikkeling van Scott is bijzonder goed. Het is op het eerste oog een beetje een lege film misschien, maar de decadentie, het materialisme en de theatrale aanpak en de sfeer van Soderbergh (waar ik normaal gesproken heel weinig mee heb) tillen de film naar een hoger plan. Ook bijzonder aardig op visueel gebied en qua dialogen bijzonder goed uitgewerkt.

Humoristische, weelderige, overdreven film over een paar rare figuren in apenpakjes. Niet verwacht dat dit zo sterk zou zijn.

3.5*

avatar van Norma
4,0
Damon en Douglas zijn grandioos. Het is wel even wennen om Damon in glitterstring voorbij te zien komen, de acteurs moeten ongetwijfeld erg gelachen hebben in de kleedkamer. Het ziet er allemaal niet uit. Alleen daarom al is de film de moeite waard, om de acteurs eens een totaal andere rol dan anders te zien spelen.

Ook als drama en relaas van een periode uit het leven van de extravagante showman vind ik de film zeer geslaagd.
Heel onderhoudend, al is ook moeilijk voor te stellen dat een film over deze koning van de kitsch stoffig en saai zou uitpakken.
Er had misschien net iets meer muziek in mogen zitten, de scènes waarin de man optreedt zijn wat schaars, al vond ik de speelduur wel net mooi genoeg zo.

avatar van Jaarme
4,0
Prima film.
Herkende het gedrag van mijn ex terug in Douglas..
Nee, mooie film

avatar van Kind.of.human
Hele sterke Michael Douglas. Middelmatige Matt Damon (what's new...). Idd leuke bijrol van Rob Lowe. En Dan Aykroyd (Seymour)! Had hem bijna niet herkend, hij valt in de film dan ook niet echt op.
Film die m.i. zeer de moeite waard is om eens goed voor te gaan zitten.
Niet per se een must-see.

4,0

avatar van spirit2011
4,0
Eigenlijk dacht ik dat deze film niet echt iets voor mij zou zijn. Ik heb me vergist. Dit is een geweldige film met een meer dan uitstekende Michael Douglas in hoofdrol. Zoals hij de decadente, narcistische, praalzieke Liberace neerzet is precies raak. Ik heb vroeger shows en interviews van deze man op TV gezien. Al met al is deze film zeer de moeite van het kijken waard.

avatar van Sergio Leone
2,5
Mwah.

Als Behind The Candelabra het moet hebben van de relatie tussen Scott en Liberace, vind ik het geen te beste film. Als vaag tijdsbeeld is het al iets beter, maar echt interessant vind ik het allemaal niet.
Liberace zelf wordt afgebeeld als narcistische engerd. Ik hoop dat de beste man in't echt wat beter meeviel.

Van de hoofdrollen vind ik Michael Douglas beter meevallen dan Matt Damon - die trouwens véél te oud is om een prille twintiger te vertolken. Douglas verbaast wel, omdat die een rol neerzet die (ook qua acteren) ver verwijderd is van hetgeen ik hem eerder heb zien doen.
Maar stiekem vind ik Rob Lowe als plastisch chirurg de show stelen - zelden zoiets over-the-top gezien.

Steven Soderbergh zet alles in op kitsch en hoewel ik het niet bijster plezant vind daar naar te kijken, is die overdaad wel nodig. Zoals gezegd vind ik Liberace eng, maar door al die kitsch lijkt hij bij momenten larger-than-life en dan zijn die enkele scènes waarin hij wat breekbaarder is alsnog de moeite.

2,5

avatar van Flat Eric
3,5
Verassend leuke film. Ik ben totaal niet bekend met Liberace en kan me die gekte ook totaal niet voorstellen.Wat een enge vent was die Liberace zeg. Wat een treurig leven ondanks die bizarre rijkdom.
Maar prima geacteerd door Douglas en Damon en wat zag Rob Lowe er heerlijk eng uit als dokter.

5,0
Matt Damon ?

Zo over de top, zo kitscherig, zo'n glamour, zo'n, pracht en praal, maar zo'n heerlijke film.
Een wel heel exentriek persoon die Liberace, die Michael Douglas overigens op een geweldige manier neerzet.
Ook Matt Damon doet het geweldig en bewijst eens en temeer dat hij van alle markten thuis is.
Rob Lowe is hilarisch als plastisch chirurg en kan zo in een horrorfilm.
Een top film.

3,5
Van glitter and glamour gesproken...
Zeker niet te aanzien als compleet biografisch want een heel stuk van de succescarrière van Liberace ligt ver voor 1977. (In 1954 verwerkten The Chordettes in hun hit "Mr.Sandman" de tekst "...and lots of wavy hair as Liberace...").
Op de allereerste plaats een bravo voor Michael Douglas en Matt Damon voor hun schitterende acts en ook voor het team dat in stond voor de make-up, maquillage,...
Vlot verhaald, verbluffende sfeer-en mentaliteit-van-de-ster-schepping, keurig dialoogwerk, iets te weinig muzikale optredens.
Verwachtte er niet veel van, maar het viel best mee.

avatar van Decec
3,5
Een goede drama film...
Prima verhaal..
Het gaat ook over homo...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Matt Damon en Michael Douglas spelen goed...
Goed kwaliteit breedbeeld (HD)...
Prima achtergrond geluid
(Dolby Digital)...

avatar van AmazingPP
4,0
Wat een verrassende goede film is dit. Nu ben ik sowieso al fan van Soderbergh, dus dat helpt. Douglas en Damon zijn weergaloos in deze film! Wat moeten die mannen gelachen hebben op de set, dat kan niet anders! Ook een groot applaus voor de visagie; het duurde een halve film voordat ik door had dat het Dan Akroyd was! Heerlijk over de top in kostuums, maar ook qua settings! Wat een enorm werk moet dat geweest zijn. En hulde aan HBO dat ze dit soort films durven te maken. Een dikke 4 *!! Gekeken vanaf Blu Ray. En Decec: "Het gaat ook over homo...."??? Je meent het! Het gaat over homoseksualiteit, dat is duidelijk.

avatar van des1
3,0
Wow! Moedig van twee steracteurs om zo'n afwijkende rol te willen spelen. Vroegah zou dat synoniem zijn voor karaktermoord. Heb nog ff het cv van Rock Hudson die ongeveer in dezelfde tijd aan Aids overleed er op nageslagen, en die pas op het laatst uit de kast is gekomen. Des te meer moedig om de lichamelijke aftakeling van de op leeftijd zijnde Douglas te aanschouwen. Moest hij de nodige ijdelheid voor opzij schuiven. Grappig om Matt Damon met Matthijs van Nieuwkerk haar te zien. Opmerkelijke bijrollen van Rob Lowe (over the top) en Dan Akroyd. Ondanks de evidente acteurprestaties toch ook wel moeilijk om de wederwaardigheden van deze twee lovers blijvend boeiend te vinden.

3,5
Het leven van Liberace leent zich uitstekend voor een vermakelijke en sappige film, maar valt of staat wel met de acteur die hem speelt. In dit geval is Douglas de juiste man; hij speelt zonder gêne een vrij gênante rol maar kan wel heerlijk zijn gang gaan. Damon maakt een goed koppel met hem maar staat bewust in de schaduw van Liberace.
Het tempo is goed, Liberace krijgt voldoende diepgang maar het blijft toch voornamelijk erg vermakelijk, grappig en over de top, net als Liberace zelf.

avatar van Onderhond
1,5
Zeer matig.

Allicht de allerlaatste Soderbergh film, al is hij nog jong genoeg om van idee te wisselen. Maar ik vind het vooral jammer dat hij er met deze matige productie tussenuit knijpt. Nochthans begon het allemaal best hoopgevend.

Het begin is vooral leuk door de larger than life personages. Damon ziet er goofy uit, Douglas kruipt vol overtuiging in de rol van glitterman. Soderbergh pusht dan nog een beetje door, met net wat meer naakt dan gewoon en net wat riskantere scenes, hoewel je uiteindelijk bitter weinig te zien krijgt.

Maar eens dat markante een beetje begint te wennen rest er eigenlijk niet zoveel. Klassieke rise & fall structuur (die ook nog eens iets te nadrukkelijk aangekondigd wordt in het begin van de film) en personages die na verloop van tijd vooral beginnen vervelen. Damon's personage is een lomp figuur en Liberace zelf vooral een aansteller en een eikel. Om dat dan over de 110 minuten te rekken was er mij wat teveel aan.

Na een half uurtje had ik deze freakshow wel gezien, verder is het allemaal redelijk saaie Soderbergh light.

1.5*

Edit: nog wel even vermelden dat Low een geweldige rol heeft in deze film. Kon hem vroeger absoluut niet uitstaan als acteur, maar heeft zich de laatste paar jaren erg goed herschoold als komisch acteur.

avatar van BlueJudaskiss
4,0
Of het vooral te maken had me de prachtige prestatie van Douglas durf ik niet te zeggen, maar ik was hier erg van onder de indruk. Ook fijn omdat ik van te voren geen verwachtingen had - ik wist dat Douglas, Damon en Lowe meespeelden en dat het over homo's zou gaan, en meer niet: ik wist niet dat het waargebeurd was en dat Soderbergh regie deed. Lekker een film op deze manier in te gaan. Uiteindelijk was het niet de klapper die ik gehoopt had omdat ik na verloop van tijd het verhaal min of meer kon voorspellen, uiteindelijk toch wel wist welke kant het opging.
Maar dan zo'n geweldige Lowe - wat is het toch jammer dat hij zo weinig te zien is. Schitterend. En Dan Akroyd had ik niet herkend.

4,0*

avatar van Lof78
2,5
Hoe klein z'n rol ook is in de film, vond Rob Low geweldig als de bruin getinte en gebotoxte arts.

avatar van Capablanca
4,0
Sterke en rijke film, met veel plezier naar gekeken.

3,5
Aardige film.

5,0
een hele aparte film....

avatar van Roger Thornhill
4,0
Boeiend portret van iemand die in Amerika een begrip is maar hier te lande zo goed als onbekend, tenzij misschien vanwege de gevleugelde uitdrukking "I cried all the way to the bank" die dikwijls aan hem wordt toegeschreven. Superbe spel van Michael Douglas die helemaal in zijn rol opgaat, Damon biedt uitstekend weerwerk, Rob Lowe is hilarisch, Dan Aykroyd sober maar zeer effectief, en de sets en de kleren zien er uitstekend uit (natuurlijk een eerste vereiste voor een film over zo'n flamboyante persoonlijkheid) zonder dat de seventies-glitz te veel en daarmee te vermoeiend wordt geparodieerd, maar wanneer eenmaal duidelijk is geworden dat dit (gelukkig) niet het clichéverhaal van een door uiterlijk vertoon gecorrumpeerde jongen is, blijkt de psychologie verder ook niet erg opzienbarend te zijn, en de film had misschien ook wel een half uur korter gekund. Desalniettemin een zeer boeiende produktie, en Douglas' laatste scène hakt er flink in.

avatar van JJ_D
3,0
Op elke pot past een deksel. En op elke pot past een andere pot – Liberace zal het geweten hebben.

Het is frappant om de echte pianovirtuoos (YouTube-gewijs) naast de imitatie te plaatsen, waarbij gezegd moet dat Michael Douglas een hyperbolische vertolking lijkt neer te zetten waar blijkbaar een groot realiteitsgehalte aan vast hangt. Boeiend om zien is verder dat Steven Soderbergh met het morele register van de toeschouwer begint te sollen. Eenmaal Damon van onschuldig jonkie in agressief drugsverslaafde verandert, krijgt Douglas’ personage namelijk meer menselijkheid.

Toch ligt de klemtoon in ‘Behind the Candelabra’ te eenzijdig op de seksualiteit, de financiële excessen en Liberace’s dubbelzinnige verhouding met zijn naasten. Wie was hij als muzikant? Hoe ernstig nam hij zijn eigen kunstenaarschap? Hoe keek homofoob Amerika naar deze man? Hoe werd hij in Europa onthaald?

Enfin, fijne film, maar er had ongetwijfeld meer in gezeten.
3*

avatar van karilem
3,5
een juweeltje Prachtig !!!!!

avatar van notsub
3,5
Behind The Candelabra staat bol van het enterainment in de vorm van prachtige decors en uitbundige kostuums. Dat trok me over de streep de film te gaan kijken en ik heb er geen spijt van. Liberace wordt prachtig neergezet door Michael Douglas en zijn lover Matt Damon doet het ook prima. Het gaat er heel erg gay aan toe in deze film en de humor wordt niet vergeten. Het extravagante gedrag van Liberace staat continu centraal en verveelt geen moment. Deze sexverslaafde geniale gek houdt je aan de buis gekluisterd. Zijn muziek deed me een stuk minder.

avatar van simonfender
5,0
Hele goeie film!!! Fantastisch....

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film over de extravagante entertainer Liberace die een relatie krijgt met een jongere man. Het verloop van deze liefdesrelatie die uitmondt in een schadeclaim wordt geloofwaardig en boeiend neergezet. Matt Damon en Michael Douglas dragen hier een flinke steen aan bij (vooral die laatste lijkt zichtbaar plezier te hebben in zijn rol. Mooi aangekleed ook.

avatar van Melksnor
4,0
Is toch wel een lekker filmpie.. heb de film nu 2 keer gezien en ook de 2e keer viel niet tegen.. Douglas acteert met veel plezier en dat is te zien.. glansrol letterlijk en figuurlijk ? in die mooie glitter pakjes..

Dikke 4 !!

avatar van eRCee
2,5
SilentF0rce schreef:
Michael Douglas en Matt Damon acteerden geweldig, maar verder snap ik niets van de uiterst positieve reacties. De film is uiterst oppervlakkig en er zijn een hoop kansen laten liggen.

Eens.

avatar van panax
3,5
deprimerend goed geacteerd door douglas en damon
wat een rollen voor deze mannen
goede film !!
en wat een typetje zet rob lowe neer
moet ongetwijfeld veel lol zijn geweest op de set!!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:51 uur

geplaatst: vandaag om 20:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.