• 9.372.862 stemmen

Behind the Candelabra (2013)

Drama / Biografie | 118 minuten

Genre: Drama / Biografie

Geregisseerd door: Steven Soderbergh

Met onder meer: Matt Damon, Michael Douglas en Rob Lowe

Releasedatum: 8 augustus 2013

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Behind the Candelabra

"Too much of a good thing is wonderful."

Het is 1982. Liberace is een overdreven en markant entertainer en pianist. Als de dan 22-jarige Thorson wordt ontslagen door Liberace, die zijn baas en tevens minnaar is, besluit hij een schadeclaim in te dienen van maar liefst 113 miljoen dollar.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Zinema

Extraverte entertainer.

Misschien wel Soderbergh's allerlaatste wapenfeit dat de bioscoop bereikt (een van origine zijnde TV-film), handelt over de homoseksuele glitterpianist Liberace. De extraverte entertainer beleeft een van zijn vele relaties met een jonge knaap die, na aan de kant te zijn gezet, een schadevergoeding eist. Douglas en Damon zijn sterk, maar het verhaal van Liberace had wellicht mee te bieden dan enkel deze uitvergrote liefdesaffaire.

Goed.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Boeiende film. Michael Douglas is dé ster in deze film. Wat een goede acteur! Rob Lowe is hilarisch als plastisch chirurg. Wat kan een mens met veel te veel geld toch raar doen!

mjk87 schreef:

Verder is de fotografie soms best mooi in een gouden gloed geschoten en met fijne camerabewegingen en soms lekkere muziek en montage.

Ik heb nooit helemaal begrepen waarom we bij films spreken van fotografie. In mijn optiek zijn dat stilstaande beelden.

avatar van NYSe

NYSe

Fotografie is het middels licht vastleggen van beelden. Cinematografie valt daar ook onder

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

En in het Engels heet de cameraman (althans diegene die verantwoordelijk is voor het beeld, hij/zij is niet of zelden diegene die de ook daadwerkelijk camera bedient) Director of photography - Wikipedia - nl.wikipedia.org Dus het is ook een vernederlandsing van die term.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Captain Pervert schreef:

Tja, film bestaat uit heel veel stille beeldjes. Ik gebruik het vooral als term voor de beelden, cinematografie gebruik ik breder, dus ook hoe de camera beweegt et cetera. Of het helemaal correct is weet ik niet.

Captain Pervert

Wat een malle plot symopsis weer. Waar komen deze toch soms vandaan...

Het is 1982. Liberace is een overdreven en markant entertainer en pianist. Als de dan 22 jarige Thorson wordt ontslagen door Liberace, die zijn baas en tevens minnaar is, besluit hij een schadeclaim in te dienen van maar liefst 113 miljoen dollar.

Dat komt pas helemaal aan het eind. De film gaat juist over hoe ze elkaar leren kennen en hoe een doodgewone harrie verzeild raakt in de glitter en glamour.

Captain Pervert

Gisteren eindelijk gezien en hij stelt niet teleur.

Tijdens de eerste 20 minuten zit je nog een beetje te giechelen om Douglas en Damon die respectievelijk een oude kasthomo en een battyboy spelen. Maar even later kijk je niet meer naar acteurs, maar naar Liberace en Scott Thorson. Het is echt geweldig hoe die twee opgaan in hun rol en ze bewijzen allebei klasse acteurs te zijn met een enorme veelzijdigheid.

De personages en homofobe tijdsgeest worden goed neergezet. Het verhaal kent niet zoveel verrassingen omdat het op waarheid gebaseerd is, maar desondanks vond ik het middenstuk af en toe wat vlak en voortkabbelend. Er had daar iets meer mogen gebeuren.

Desondanks is het een dappere film met twee acteurs die buiten hun comfortzone treden. Verder is de film goed gebalanceerd: hij is lovend over het talent van Liberace en hij toont zijn voor het publiek verstopte kant, zonder oversentimenteel te worden want ook zijn minder goede kanten worden belicht. Leuke bijrollen van Rob Lowe met een kapotgefacelifte kop en een bijna onherkenbare Akroyd die ik pas aan het eind herkende.

Ik kende Liberace niet, maar heb wat foto's en video's van de man opgeduikeld voor ik deze film ging zien. En wat ik daar zag wordt perfect in de film gekopieerd. Het is echt ongelooflijk dat mensen in die tijd niet door hadden - of niet wilden zien - dat Liberace van het roze water had gedronken.

Net zoals de vele meisjes die als een blok vielen voor George Michael. Man, kijk een eens de Last Christmas clip... Wat een rare tijd was dat. Stel je eens voor dat Geer & Goor zou worden uitgezonden, eind jaren 70

3,5 sterren

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Best onderhoudend filmpje. Douglas' is fantastisch Wat een griezel was die Liberace. Verder allemaal behoorlijk maf. Zo zal het wel geweest zijn.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1948 berichten

Ik had niet verwacht dat ik dit een leuke film zou vinden. Omdat ik niet zo van dat nichterige gedoe hou. Maar ik vond het in deze film totaal niet storend, omdat Michael Douglas echt geniaal acteerde. Ook Matt Damon trouwens. De film vloog voorbij en vond het geen moment saai of langdradig. We hebben er echt van genoten. Soms ook best grappig, vooral de drama. Zeer de moeite waard.

avatar van markel66

markel66

cantforgetyou schreef:

beter had ik het niet kunnen verwoorden.

avatar van mr_erp

mr_erp

Lang saai verhaal wat niet kon boeien. Viel erg tegen.

John Milton

Wat een performances van Michael Douglas en Matt Damon, beide weten het tot karikatuur verworden te voorkomen, wat gezien de excentrieke personages een enorme prestatie is. Ook Soderbergh's regie en het script helpen hier natuurlijk aan mee, door niet alleen op de excessieve en flamboyante aspecten van Liberace's en Thorsons relatie/levenstijl te focussen, maar ook ruimte voor de kleine, intieme momenten te vinden. Met name Douglas, toch bepaald geen feminiene wattenbol, maakt van Liberace echt een complex en geloofwaardig mens zonder daarbij in 'maniertjes' te vervallen. En dat is toch een risico wat op de loer ligt bij een rol als deze. Maar ook Damon maakt indruk en laat zien dat bij behoorlijke ballen heeft (no worries, we krijgen diè niet te zien) door het aannemen van een rol als deze.

Het verhaal is in feite een biopic over een bizarre, soms tumultueuze relatie, en daarmee niet geheel mijn ding. Toch zijn de bijzondere acteerprestaties (jammer dat Douglas niet in aanmerking komt voor een Oscar), de extravagante aankleding en het bizarre kijkje in de wereld van Liberace genoeg voor mij om de 7,5 naar boven af te ronden, al is het een moeilijke film om te raten na één keer kijken.

avatar van xekjiram

xekjiram

Hoe is het mogelijk om een film over Liberace te maken zonder er een karikatuur van te maken, omdat die man bij leven al een karikatuur was? En toch is het gelukt zonder er een nog groter gedrocht van te maken dan hij al was. Eén van de knapste stukjes biografie die ooit op het witte doek zijn neergezet.

Want zo was Liberace, zoals Douglas hem neerzette. Ongelooflijk onzeker, bang dat zijn "geheim" openbaar werd (geloof me, bij leven wisten we al beter!). Soms een ongelooflijke klootzak, maar dan kwam er weer een scene waardoor je toch een soort van sympathie voor hem kon opbrengen.

Respect voor de manier waarop Liberace is neergezet en voor de bijrollen!

Minpuntje: de "nasleep" werd IMHO nogal snelsnel afgehandeld in de film.

****

avatar van Baasje

Baasje

Wat een verschrikkelijk saaie film

avatar van Redlop

Redlop

John Milton schreef:

Prima verwoord, precies wat de film zo goed maakt. Geen top 10 2013 materiaal, maar ik heb me kostelijk geamuseerd.

avatar van Bxian32

Bxian32

Ik blijf me toch altijd verbazen over het acteertalent van Matt Damon. Die zet zowel een actierol als een rol als deze toch erg goed neer. Vond het een mooie film. En natuurlijk een fantastische rol van Douglas.

avatar van starbright boy

Spambericht en reactie verwijderd.

starbright boy schreef:

Spambericht en reactie verwijderd.

Wordt mijn reactie dan verwijderd omdat de context weg is, of was er aan mijn reactie ook iets ongepast? Lijkt me niet toch?

avatar van starbright boy

Puur de context en het quoten van het bericht met spam. Niets mis met je reactie.

OK, gelukkig!

avatar van stefan dias

stefan dias

Leuke film met best wat humor toch. Vooreerst Liberace die maar al te bewust was van zijn over the top imago 'Can you see me now?' En dan natuurlijk die scènes met het de schoonheidsoperaties, man, man. Even dat neusbeen wat bijhameren, 'TIk, tik, tik''. Hilarisch.

En verder inderdaad geen cairicatuur, noch van Liberace, noch van Thorson zelf die natuurlijk wel doodgewoon een golddigger blijft. Niet onbelangrijk om te weten dat de film geen echte biografie is, maar het verhaal zoals het door Thorson neergeschreven is.

De kostuums zijn uiteraard ge-wel-dig. Mooie film.

avatar van ockhausen

ockhausen

Krijg dat beeld van michael douglas niet meer uit me kop:

Goodmorning sunshine! ooh looks who's up early (met die ouwe kop van hem) hahaha

avatar van Zeriel

Zeriel

Wat een weerzinwekkende figuur! Het hele wereldje trouwens, een soort van kitscherig vagevuur. Die plastisch chirurg... horror gewoon! Brrrrr..........

Mooi vormgegeven en sterk acteerwerk. In zo'n surrealistisch parallel nichtenuniversum ligt het gevaar van overacteren levensgroot op de loer, maar in die valkuil trapt men niet. Hoe krankzinnig het wereldje ook, het dramatisch tragisch menselijke heeft de overhand.

avatar van Tarkus

Tarkus

Het acteerwerk in deze prent is ronduit schitterend, Michael Douglas en Mat Damon als twee nichten, wat een casting ! Maar ze doen het dus voortreffelijk.

Het verhaal is dus waar gebeurd, maar je zou denken dat het allemaal is verzonnen.

Alles draait hem dus om de relaties van Liberace, met mannen uiteraard.

Voor wie een fan is van zijn muziek, komt met deze film bedrogen uit, zijn muzikale talenten zijn amper te horen.

Maar ik heb me, ondanks de tragiek die ook in het verhaal zit, toch kostelijk geamuseerd met deze prent.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het een prima film. 'k wist zelf niet veel over deze persoon en het werd wel boeiend gebracht en dit mede door de prima acteerprestaties van beide heren. Ook de make-up was prima gedaan.

Verder zag de film er ook goed uit en ondanks dat de film bijna 2 uur duurde, zaten er niet meteen saaie stukken in.

De moeite om eens gezien te hebben.

avatar van Geno

Geno

Zonder meer een film om eens te bekijken. Al was het maar om de pracht en praal. Maar toch ook om eens een kijkje te nemen achter die facade van glitter en glamour, en om te zien dat daarachter veel leed en ellende schuil kan gaan. Het is immers een verfilming van een autobiografisch boek.

Zeker ook een film dat beklijft, omdat je keihard wordt geconfronteerd met manipulatie, dwingelandij, decadentie en verval van de menselijke waardigheid als een mens zich materieel álles kan en meent te kunnen veroorloven...; alles is koopbaar en omkoopbaar. Wat er van je overblijft is een karikatuur; een verwrongen zelfbeeld en een verwrongen beeld van de realiteit, wanhopig op zoek naar liefde en trouw en... oprechtheid.

Ik heb bewondering voor de grimeurs in deze film; die hebben een onwaarschijnlijke prestatie moeten leveren.

Vreemdgenoeg vind ik de acteerprestatie van Matt Damon (die de rol vertolkte van Scott Thorson; Liberace's toyboy) geweldig. Onderkoeld en overtuigend. Daarentegen heb ik, naast de enorme bewondering, meer moeite met de rol van Michael Douglas (als Liberace). Het getuigt van erg veel lef om een dergelijke rol op je te nemen, vooral omdat wat explicitere scenes is voorkwamen, maar zijn nichterigheid was te gespeeld, en neigde naar de hetero die speelt dat ie een hetero is die een homo nadoet, ipv dat ie homo ís... alsof M.D. niet het 'verwijt' wilde krijgen (uit het puriteinse Amerika) , dat hij de gebaartjes wel érg goed nadeed. Ik wil niet voortdurend twijfelen als kijker.

Maar hoe dan ook... alle lof.

Een dikke 3.5

avatar van wendyvortex

wendyvortex

De meester van schmalz en kitsch: Michael Douglas als een overtuigende Liberace in zijn nadagen vanaf 1977. Een door HBO geproduceerde oorspronkelijke TV-film die echter net zo veel kwaliteit heeft als hun series...terecht in de bios dus.

Geweldige decors en ook met een geweldige Matt Damon als Liberace's nieuwste assistent, secretaris en lover.

Het rolletje van Rob Lowe is vrij klein, maar plastisch chirurg Dr. Startz maakt ook wel een lekkere foute indruk.

Enige minpuntje is dat mijn favoriete Liberace-quote er niet in zit, op de vraag van een journalist wat hij er van vond dat zijn muziek als kitscherig en klef werd beoordeeld door de serieuze pers: "I cried all the way to the bank".

wendyvortex schreef:

Dat veroorzaakte een bulderende lach dwars over de werkvloer. Bedankt daarvoor!

avatar van ambrosini

ambrosini

Film: Goed

Cast: Goed

Vond dat Micheal wel zeer goed zijn best heeft gedaan om liberace te spelen.. voor mij was dit een onbekend verhaal. Film geeft aan hoe een wereld van een beroemd persoon kan leiden tot momenten die je helemaal niet verwacht.