• 9.175.782 stemmen

Finding Vivian Maier (2013)

Biografie / Documentaire | 83 minuten

Genre: Biografie / Documentaire

Alternatieve titel: Op zoek naar Vivian Maier

Geregisseerd door: John Maloof en Charlie Siskel

Met onder meer: John Maloof

Plot Finding Vivian Maier

Soms zijn ze er nog: ontdekkingen op rommelmarkten of veilingen die de wereld versteld doen staan. John Maloof uit Chicago kocht een doos vol negatieven op een veiling in 2007. Het spul werd verkocht wegens onbetaalde rekeningen. Hij stond versteld van de inhoud en ging op zoek naar meer van dezelfde bron. Inmiddels heeft hij dozen vol met zo’n honderdduizend foto’s. De maker: wijlen Vivian Maier, een anonieme oppas. Ze werd geboren in 1926 en woonde in bij haar werkgevers. Op haar vrije dagen liep ze eindeloos met haar camera door de straten. Toen Maloof in 2009 contact met haar zocht bleek ze net te zijn overleden.

Zichzelf (archiefmateriaal)

Zichzelf - Narrator

Zichzelf - Talk Show Host

avatar van blurp194

blurp194

Een ietwat voyeuristische kijk in het leven van Vivian Maier. De bij toeval gevonden negatieven roepen veel vragen op die lang niet allemaal beantwoord worden, en dat is grotendeels denk ik ook de kracht van het verhaal - dat, en het aandoenlijke van wat we van de enigmatische fotografe te weten komen. Bijzonder door de enorme volharding waarmee ze foto's maakte, maar ook bijzonder in dat dat een schijnbaar doelloze obsessie lijkt te zijn geweest.

Erg interessant. Maar ook wat vreemd. En wat navrant dat John Maloof daar nu de vruchten van plukt, in plaats van Maier zelf.

avatar van John Milton

John Milton

Erg interessant. Gelijk boek besteld op bookdepository, wat een fenomenale foto's. Razend benieuwd naar de andere street photographers die genoemd worden in deze docu.

avatar van Biosguru

Biosguru

Nog niet gezien, kwam wel deze vernietigende recensie tegen. Die Maloof noemt de vele foto's die hij in bezit heeft van Vivian de "Maloof Collection": Recensie

avatar van blurp194

blurp194

Hmm, da's wel de spijker op z'n kop geloof ik.

avatar van Moviegirl200

Moviegirl200

Interessante documentaire over het leven en het fotografiewerk van Vivian Maier.

Postuum wordt zij toch nog een ster maar ik vind toch dat haar drang naar privacy ietsje meer gewaardeerd mag worden.

avatar van Thomas83

Thomas83

Vond het onderwerp zeer interessant klinken, maar toch wat teleurgesteld. Vivian Maier was duidelijk een interessant en enorm getalenteerd persoon, maar de documentaire weet het niet helemaal boeiend te maken en vertellen. De muziek is wat vervelend bijvoorbeeld. Dat het er allemaal erg gewoontjes uitziet vind ik eigenlijk nog wel gepast, maar minder gepast voelt dat hele inkijkje in het leven van Maier, een vrouw die dat duidelijk niet wilde. Het is ook vooral dat persoonlijke leven van Maier dat centraal staat en het wordt wel erg persoonlijk allemaal. Ze blijft vooral een mysterie maar je komt ook wel dingen te weten die je over je eigen buren nog niet zou weten, die wel erg privé zijn. Toch wat ongemakkelijk om dan zo'n documentaire te bekijken.

Verder vind ik die Maloof en de meeste van die voormalige werkgevers en oppaskinderen ook niet echt sympathiek over het algemeen. Van die lui die andere mensen inhuren om de hele dag voor hun kinderen te laten zorgen. Een paar vind ik ook weinig respectvol praten over hun "hulpje", zonder dat ook door te hebben. Een paar keer leek een reactie ook wat onnatuurlijk, alsof een scène meerdere keren was overgedaan. En Aloof zelf komt me aan het begin van de documentaire ook wat te vaak in beeld. Vooral vreemd als er op een gegeven moment een oude foto van hem wordt getoond zonder dat het enige relevantie heeft.

De titel van de documentaire is ook best opvallend te noemen en suggereert al een beetje dat in de documentaire de zoektocht niet echt minder belangrijk is dan Vivian Maier zelf. Vind het zelfs wel een beetje een beeld schetsen van een soort spannende en onthullende zoektocht a la Searching for Sugar Man. Misschien wel om mee te liften op dat succes. Jammer dat dit met deze nominatie redelijk gelukt lijkt, want zo'n bijzondere documentaire vond ik het niet. De oprechtheid spat er ook niet vanaf. Wel respect voor het uit zo'n enorme berg van materiaal selecteren van toepasselijke foto's en filmpjes. 2.5*.

avatar van otherfool

otherfool

Het moge duidelijk zijn dat het werk van Vivian Maier (mensenkinderen, wát een plaatjes zitten er tussen!) beter is dan deze documentaire van en toch vooral ook over Maloof die zelf een veel te grote rol voor zich opeist. Ook ik vond het daarbij eigenlijk een beetje een kwal, die veel te veel het privéleven van Maier in wil duiken op een soort rare sensatiebeluste manier. Dat hij er ook nog financieel garen bij spint maakt het inderdaad nog net wat schrijnender, maar helemaal mislukt is deze docu toch niet vanwege de schitterende foto's die voorbij komen. Hilarisch was natuurlijk wel de professor in de linguïstiek die zeker wist te melden dat het Franse accent van Maier maar aangeleerd was...

Ja helaas is Maloof waarschijnlijk niet de allergeschikste kandidaat. Anderzijds heeft hij wel de motivatie en organisatieve vaardigheden die dit werk vereist. Een makkelijke taak zal het zeker niet zijn. En hij heeft geloof ik wel degelijk een oprechte bewondering voor haar persoon, al begrijpt hij haar en haar werk niet echt.

Vrij deprimerende, en toch wel teleurstellende documentaire.

Haha. grappig om de reacties te lezen hier. Ik dacht namelijk exact hetzelfde over die Maloof.

Wat een irritante snuiter.

Verder erg aardig, zowel Vivians kunst als hoe de zoektocht naar haar karakter wordt neergezet.

Leuk ook dat het niet simpelweg zo'n hosanna verhaal is maar zij ook duidelijk een donkere kant had.