Genre: Thriller / Horror
Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai
Geregisseerd door: Steven Spielberg
Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw
Releasedatum: 18 december 1975
Bekijk via Videoland
Plot Jaws
"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."
Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.
- Trailer (YouTube)
Chrissie
Cassidy
Estuary Victim
mrkos
Wat een lijdensweg was dat voor mij om deze zogenaamde topper volledig te bekijken...
Voor mij waren er niet genoeg spannende momenten om deze film geslaagd te maken in zijn genre.
Dan heb je totaal geen verstand van films of is dit totaal niet je genre! Stem dan ook niet!
garlic senior
Ook als liefhebber van horror en thriller kun je dit een slechte film vinden. Als je deze film een lage waardering geeft hoeft dit nog niet aan het genre te liggen.
En waarom zou je geen verstand van films hebben als je slechts een andere mening blijkt te hebben. Volgens mij heeft dat niets met je filmkennis te maken.
pumpking
Als kind keek ik hier elke week na, telkens opnieuw met mijn handen voor mijn ogen.
Daarmee wordt Jaws zeker vooruitgetrokken door mij, tot de 5e plaats in mijn top 10
Ik vind het tot nu toe nog altijd de grootste parel van Steven Spielberg, mooier dan Jurassic Park of ET.
De muziek doet wonderen, als ik denk aan Jaws denk ik meteen aan het muziekje, de haai, en Brody.
Jaws is een icoon. Voor mij.
pumpking
Een film beoordeel je niet op 'spannende momenten',
je kan deze film best niet leuk vinden, maar kom dan met deftige argumenten af.
movie acteurs
Die verdient het in elk geval wel om in de top 250 te zitten. Ik begrijp dit laag cijfer niet echt, vooral als je weet dat hij wel een ereplaatsje krijgt op Imdb.
Over het ereplaatsje op IMDB had ik het al eerder gehad. Maar ik blijf het raar vinden dat deze niet in de top 250 zit. American History X, La Vita É Bella etc zijn echt van die films die mij totaal niet aanspreken. Jaws verdiend het gewoon om in de top 250 te zitten. De film is 35 jaar oud en is nog steeds beroemd en zie je bijna in alle winkels. Dat op zich is al geweldig van deze film.
Filmkriebel
Jaws wordt teveel afgerekend op zijn leeftijd. Intussen zitten we met de Saw/Hostel generatie, heel wat anders. Jaws heeft het vooral van zijn spanningsopbouw. Ik betreur het weer eens dat Jaws hier een horrorfilm genoemd wordt. Wie dit hier heeft gezet joost mag het weten... maar onzin is het zeker.
- 19752 berichten
Ach ja, het monster was in dit geval een haai. Je ziet aardig wat afgerukte ledematen en bloed. Veel geschreeuw en veel spanningsopbouw.
Actiefilm wil ik het dan dus ook niet noemen. Misschien was Thriller genoeg geweest inderdaad.
Filmkriebel
Ik ken een kameraad die zo onder de indruk was van Jaws dat hij zelfs tijdens de zwemles bang was voor haaien in het zwembad.
orbit
- 12092 berichten
Het is dan helemaal geen horror.. thriller.. mmja.. avontuur? Zeker!
Roel Bogers
Monsterfilm is het ultieme 'genre' waar we deze film in kunnen plaatsen.
domkey
Nog nooit van sfeer gehoord?
Maar inderdaad, als je het niets vindt..., weinig of niets aan te doen!
garlic senior
Op Moviemeter staat toch echt dat dit een horror/thriller is. Ik bekeek de film dan ook met de gedachte dat ik een spannende film zou gaan kijken, wat achteraf tegen bleek te vallen. De reden waarom ik van Jaws een thriller verwachtte is vooral vanwege de soundtrack en poster die mij toch de indruk gaven dat Jaws een spannende film moest voorstellen.
Maar inderdaad, als je het niets vindt..., weinig of niets aan te doen!
Ik had het enkel over het genre van de film en daar hoort sfeer niet bij. Natuurlijk kan de sfeer en het genre van de film wel met elkaar te maken hebben. Zo zal een thriller eerder een spannende sfeer proberen neer te zetten. Naar mijn mening is dit bij Jaws niet helemaal gelukt.
- 19752 berichten
Ik zat toch echt wel een paar keer op het puntje van mijn stoel welke zwemmer of boarder als eerste in die bakkus van Jaws terecht zou komen hoor.
movie acteurs
In Jaws zit toch echt een hele sterke sfeer hoor. Die muziek alleen
al.
scorefreak
Je moet niet vergeten dat deze film uit de jaren 70 komt en in die tijd was zo'n grote en spannende film erg populair. De mechanica en special effects van tegenwoordig overschrijden de ene na de ander. Jaws was ook de eerste blockbuster film, die meer dan 100 miljoen dollar op heeft gebracht destijds.
Als Jaws nu gereleased was dan gaf ik je daarin gelijk, en dat hij misschien wat traag overkomt. Maar als je echt in de film zit en goed de dialogen gevolgd hebt samen met de muziek dan is het echt een thriller.
Blarown
schande schande schande
ik heb deze film nog nooit gezien, veel van gehoort
maar gezien je hoop positieve reacties en het genre denk ik dat ik hem wel ga kopen,.
morgen naar Free Record Shop
Dan heb je vast een andere haaien film gezien.
Deze is spannend zodra het begint en duurt de spanning voort tot de ontknoping.
Erg goed gemaakt en prachtige close ups van de haai.
Goed acteerwerk.
Topper in zijn klasse en dat voor zo'n oude film.
movie acteurs
Gelukkig ben je positief over deze welverdiende top 250 film.
Gelukkig ben je positief over deze welverdiende top 250 film.

Ondanks dat de film uit 75 stampt leek het er niet op zag er allemaal zeer gelikt uit.
Filmkriebel

Tof dat een jonger publiek dit nog leuk kan vinden !
Tof dat een jonger publiek dit nog leuk kan vinden !
ik wel zelfs films uit jaren 30 vind ik prachtig.
kirk douglas
tja een echte klassieker helaas voor vele fans staat het nu vast dat er echt een 3-D remake van komt.
- 19752 berichten
3-D is toch juist gaaf bij deze film?
Weet nog wel dat ik de 3-d-films in het dolfinarium vroeger schitterend vond. Zeeslangen die me aanvielen en zo.
Jaws 3-D ga ik dan zeker kijken.
juhnzun
juhnzun
Dacht dat men die destijds ook met brilletje in de bios keek al
kirk douglas
ja toen was hij ook met brilletje te kijken.
de 3-D effecten zijn er intussen natuurlijk erg op vooruit gegaan.
op cinemablend.com en filmstarts.de staan enkele stukjes erover.
paul83
Mooi feitje (zag het gisteren) dat het boek Jaws gebasseerd is op aanvallen van een grondhaai in Amerika. Slokte een kerel en een jonk op in een rivier. Dus niet een beest van 6 meter, maar een slecht gehumeurde bull-shark van 2.5 meter
Update: lees ook dat ze het niet helemaal zeker weten. Kon dus ook de aanval van een witte haai in jaren 60 zijn.
lekker belangrijk allemaal eigenlijk.

Jaws: The Revenge
1987

Jaws 3-D
1983

Jaws 2
1978

Steven Spielberg-klassiekers 'Jaws' en 'E.T.' zijn sinds deze week te zien op Netflix

Netflix verwijdert deze maand heel wat goed beoordeelde titels

In de ban van 'Tiger King': vier films over wilde roofdieren

The Silence of the Lambs

Taxi Driver
Film noir / Thriller, 1976

Good Will Hunting
Drama, 1997
gebaseerd op boekstrandvissenatlantic oceanbathingschipbreukshark attackpolice chiefferry boat sterven en dooddierlijke aanvallong island, new yorkdead childschepselskinny dippinghaaigreat white shark dead dogkiller sharkchild killed by animal fourth of julysevered leg fishing boatanimal horrorshark cage loose adaptationsuspensefulexcitedoptimistic