• 9.381.760 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van maerk

maerk

Een echte klassieker! Een topper van meneer Spielberg. Na 32 jaar nog steeds heel spannend.

4,5 ster.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Geweldig zeg, wat een spanning weet deze film uit 1975 nog vast te houden. Ik heb deze film net voor het eerst in mijn leven gezien en ik voel mij zo stom dat ik hem nooit eerder heb gezien. Deze film is tijdloos zeg. Geweldig. 4 sterren.

avatar van jordidj1

jordidj1

Eeen echte Spielberg film! 5,0

avatar van Ricker

Ricker

Wat een waardeloze film. Zwaar overschat. Totaal niet boeiend en inmiddels zeer verouderd.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ricker schreef:

Dit is een van de grootste klassiekers ooit man...!

avatar van Max en Joep

Max en Joep

inderdaad, een ware terechte klassieker.

Ik heb hem voor eht eerst gezien in de klas. geweldige film

4,5 sterren

avatar van FredKrueger

FredKrueger

Geweldige Film Spielberg is Geniaal

avatar van Carcamel

Carcamel

Zo zit je wat te surfen op movie meter en dan kom je deze film tegen.......................tja wat moet je er over zeggen.

Dit is echt de enigste film die me ooit echt bang heeft gemaakt, het kan aan mijn leeftijd indertijd liggen (12 jaar).

Vlak voordat ik toen op vakantie naar spanje ging heb ik deze film toen in de bios gezien, en heb eigenlijk sindsdien nooit meer echt op me gemak in de zee gezwommen, vooral als het donker blauw onder me word ga ik als een speer gelijk weer richting strand.

Dit is een klassieker en als een film er de reden van is dat ik na 30 jaar me nog steeds niet op me gemak voel in de zee dan moet het wel een goeje zijn.

En die muziek..............pfffffff..............als iemand dat deuntje in et zwembad na doet krijg ik et al benauwd

Ondanks alle cliches en andere kritieken die je op de film kunt los laten.

Usual Suspect

Spielberg weet de spanning weer goed op te bouwen in deze Klassieker die na 32 jaar nog niets aan kracht heeft verloren.

Het acteerwerk van Schneider en Dreyfuss is puik, en de climax is bloedstollend gemaakt.

4****

ps: Toch eigelijk schandalig dat deze klassieker hier nog niet eens in de top 250 staat en bij IMDB op nr. 88.

avatar van jumpstylemovie

spielberg op zijn best , zeker weten 5****

hoe komt het eigenlijk dat deze nog niet in top 250 staat

jumpstylemovie schreef:

hoe komt het eigenlijk dat deze nog niet in top 250 staat

Omdat het gemiddelde te laag is....

Even serieus: Deze fiilm is inderdaad ietwat onderschat. Typisch een film voor in de top-250 aller tijden.

PaulieWalnuts schreef:

Omdat het gemiddelde te laag is....

Dat staat ie in wat serieuzere filmlijsten dan ook wel..

Wouter schreef:

Jaws is mede zo goed omdat je juist heel weinig ziet.

En omdat ie net echt is.

Met Deep Blue Sea heb je weer zo'n gek geleerdenteam met gekke proeven en een gek labo op het water. Een van die gekke test loopt fout en het word een gek gekkewerk om er uit te geraken.

Simpel: 1,0* (omdat er in haai in voor komt)

Bij Jaws heb je het gevoel dat alles echt is. Vooral als je het voor de eerste maal ziet. Alles kan gewoon zo kloppen en alles benaderd de realiteit dat het verbazingwekkend is dat deze film gewoon zo goed en spannend is.

Geen speciale supersonische labo's, gewoon "an old man and his boat" die even gaan vissen gaan.

En dat je de haai niet veel ziet, daar maal ik niet om, dat maakt het enkel leuker. De haai heeft al een hoop dooien gemaakt en je bent over het midden van de film en eigenlijk weet je nog steeds niet hoe ie er uit ziet.

Ook grijsgedraait vroeger.

PaulieWalnuts

Ja, raar dat ze vroeger nog mooiere "special effects" hebben dan al die computerzooi van nu.

Bij Jaws is dat inderdaad erg goed gedaan (vind ik).

avatar van Wouter

AGE-411 schreef:

En omdat ie net echt is.

Grappig. Al toen de film uit kwam werd er geklaagd hoe nep de haai was door sommigen tot op het punt dat Marty in het eerste Back to the Future (in de toekomst) een Jaws-vervolg ziet en zegt: "The Shark still looks fake."

En nu vinden we het net echt.

Inderdaad
Maar ik denk eigenlijk dat de haai vooral overtuigd door de meesterlijke spanning en de momenten dat het je nét wel/niet ziet.. het moment waarop hij frontaal in beeld is dat hij Quint van zijn boot afhapt is dan ook het minst overtuigende gedeelte van de film. Verder is het eigenlijk heel erg mooi opgelost, en zijn die glimpen genoeg om de suggestie heel overtuigend te maken. Verder is de diepzee en het potentiele gevaar wat eronder schuilgaat nog een veel belangrijker angst waar Spielberg op inspeelt. Dat is later ook meermaals in interviews teruggekomen.

orbit schreef:
Inderdaad

Op bepaalde momenten lijkt het levensecht. Zou je zelf zeggen dat het echt is. Zoals wanneer ie zich op de kooi ligt. Hoe kunnen ze zo'n kartonnen beest zo bewegen?
En die mond en de kop lijken ook echt.
Het enige moment dat ie vals lijkt is wanneer je hem van opzij op de boot ziet springen.

Kooigedoe: dit

en als je dat eens vergelijkt met een jaws film van jaren later (en het valt nog mee in vergelijking met het alternatieve einde, die haai lijkt gemaakt te zijn door de platselijke kleuterklas)
Jaws: The revenge
nog iets stoms: eenmaal gepakt zou moeten = dood zijn.
Sinds wanneer maken haaien lawaai?

En nog erger: Deep Blue Sea

Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

Doom

Jaws heeft niet veel sterke punten, echter ik ben het wel eens met AGE-411 dat de haai er erg goed uitziet. Zeker als je het gaat vergelijken met de haai uit Deep Blue Sea. Toch blijf ik Deep Blue Sea alleen wel de betere film vinden.

Doom schreef:

Jaws heeft niet veel sterke punten... ??

Ik zou toch eens wat beter op de acteerprestaties letten en de aangehaalde sfeer in deze film, mijn beste jongen.

AGE-411 schreef:

En die mond en de kop lijken ook echt.

Kooigedoe: dit

Jaws: The revenge
nog iets stoms: eenmaal gepakt zou moeten = dood zijn.
Sinds wanneer maken haaien lawaai?

En nog erger: Deep Blue Sea

Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

Tuurlijk begrijp ik heel goed wat je bedoelt, ik heb Jaws niet voor niets in mijn top10 staan Een van de weinige échte filmklassiekers die er zijn, ik kan die film wel iedere dag bekijken, heerlijk!!

orbit schreef:

Jaws heeft niet veel sterke punten... ??

Ik heb maar weinig gemerkt van de sterke acteerprestaties, laat staan van de goede sfeer. Langdradige scènes met belachelijke dialogen en afschuwelijke muziek. Dat is een betere samenvatting in mijn ogen. Sorry.

Doom schreef:

Dat zijn juist een van de sterkere punten.

Dus dat moet een grapje zijn?

Doom

Nee, niet echt. Ik kan het nou niet echt sterke punten noemen. Ronduit zwakke punten zelfs.

Doom schreef:

Dit zijn toch wel de sterkere punten van deze klassieker:

- Sterk acteerwerk.

- Een geweldige sfeer.

- Een goed opbouwende spanning (waar Spielberg natuurlijk de meester in is).

- Zeker een goede muziek die juist erg passend is.

- En de haai die er juist erg realistisch uitziet.

Ik vind het toch zelfs ook wel schandalig dat hier zoveel films zijn die hoger krijgen, zoals: Lucky Number Slevin en Running Scared, dat is ronduit belachelijk.

Maar dat krijg je met de meeste stemmers hier.

Jaws:

Doom schreef:

Gast, volgens mij zit je in het verkeerde topic bezig

PaulieWalnuts

Geen sfeer? Ik krijg nog steeds kippenvel als er op Roy Scheider wordt ingezoomd wanneer je net dat jongetje hebt zien worden opgegeten in de verte En dat gebeurt me zelden. Meesterlijk gefilmd.

PaulieWalnuts schreef:

Idd, het lijkt alsof ie word voortgeduwt ipv dat de camera inzoomt.