Nymphomaniac (2013)
Genre: Drama / Erotiek
Speelduur: 241 minuten / 325 minuten (uncut)
Alternatieve titels: Nymphomaniac (I) / Nymphomaniac (II) / Nymphomaniac: Vol. I / Nymphomaniac: Vol. II / Nymph()maniac
Denemarken / Duitsland / Frankrijk / België / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård en Stacy Martin
Releasedatum: 9 januari 2014
Bekijk via CineMember
Plot Nymphomaniac
"Forget About Love"
Joe (Charlotte Gainsbourg) is een zelfverklaarde nymfomane. Op een dag wordt ze in elkaar geslagen in een steegje. Ze wordt door Seligman (Stellan Skarsgård), een oude, charmante vrijgezel meegenomen naar zijn huis, die haar verzorgt. Joe vertelt hem het verhaal van haar erotische leven, van geboorte tot haar vijftigste levensjaar.
- Kijk op Cinemember
Mrs. H
Joe's Mother
Joe - 10 Years
Macmanus
Mogen we die zien? Volgens de regelementen van Youtube niet. Je hoeft ook geen genie te zijn om op het internet vrij snel de meeste expliciete porno te kunnen zien.
Maar dat er wat rare regelementen zijn ontstaan omtrent naakt en geweld deel ik wel. In NL vind ik dat meevallen. Echt grof geweld zie je zo snel niet op tv voor een bepaalde tijd, maar een tietje hier of een naakt persoon daar zie al vrij vroeg.
Maar ik denk dat dit eerder komt omdat geweld wat lastiger te bepalen is. Is Power Rangers geweld, eigenlijk wel maar het is ook weer zo kinderachtig dat het wel weer moet kunnen. Een blote piemel of vagina is makkelijk te omschrijven en daardoor ook makkelijker te verbieden denk ik. Maar een zekere hypocrisie zit er zeker in.
Maar als we de discussie naar de echte wereld halen. Dan geloof ik niet zo in Stephan zijn mening. Ik ken in mijn omgeving geen mensen die lastig tegen naaktheid kunnen en wel volop genieten geweld. Of beter gezegd vinden dat geweld moet kunnen maar naaktheid totaal niet.
Stephan
Uit eigen ervaring: Bij Caged spreekt men nooit in verontwaardiging over de doorgesneden keel, de verkrachting of het fysiek geweld. Enkel over het feit dat de hoofdrolspeelster veel bloot te zien is. Het is dan wellicht niet altijd 'genieten' van geweld, maar in ieder geval wel de 'acceptatie' daarvan.
Macmanus
Maar is dat niet meer omdat men het leuker/grappiger/spannender vindt om over de tieten en naaktheid te praten dan over de serieuze/harde/zware onderwerpen in de film?
Weet niet of je het zo moet interpeteren. Denk dat men geweld wel sneller ziet als fictie en naaktheid is opzich zelfs in film (meestal) echt naakt (seks meestal wel nep, hier dus kennelijk niet). Dus dat betrekt je dan weer naar jezelf en ligt over het algemeen dichter bij huis. Maar niet om super lullig te doen over je film, maar Caged wordt nooit echt realistisch en blijft het allemaal erg fictie. De naaktheid is het enige dat "echt" is en waar we ons dan op gaan concentreren. De rest is te ver gezocht. In films als Elephant en Enter the Void kwam het geweld echt op me over en voelde ik het echt. Dan loop ik niet fijn de zaal uit hoor. En dan doet het veel meer met mij.
wimnoot
Nederland is misschien toch meer puriteins dan we denken. Alhoewel ik denk dat het in de UK nog erger is. Daar wordt geen geweld, gevloek of naakt vertoond voor negen uur en de lelijke woorden worden uit liedjes geknipt of vervangen door een woord wat er op lijkt. Wat nog meer de nadruk legt op het woord, maar dat terzijde.
@ Stephan: Zijn Swingers en Caged ook verkrijgbaar in de UK?
DwarreI
Ik gok dat dit de meest controversiële film sinds Salò gaat worden.
Peake
Ik gok dat dit de meest controversiële film sinds Salò gaat worden.
Dat lijkt mij niet aangezien de (politieke) strekking van Salò totaal anders is. Om de impact van die film te benaderen is toch wat meer nodig dan explicite sex- en geweldsscènes.
eRCee
- 1978 stemmen
Dwarrel zegt ook niet dat Nymphomaniac de impact van 'Salo' gaat benaderen. Alleen dat het de meest controversiële film sinds ... gaat worden. En dat zou best eens kunnen.
Peake
Wat ik bedoelde is dat de inhoud minstens zo belangrijk is als de (expliciete) vorm om tegenwoordig controverse te veroorzaken. Dat zal dan ook voornamelijk afhangen van het levensverhaal van de hoofdpersoon dat hier uit de doeken gedaan zal worden.
DwarreI
Ook al zijn de gebeurtenissen in Salò geplaatst binnen een destijds wellicht politiek gevoelige context, toch was ook die film vooral controversieel vanwege de vorm. Tegenwoordig wordt ook nog wel degelijk controverse bereikt worden door enkel de expliciete aard van beelden hoor, denk bijvoorbeeld aan Srpski Film (is overigens ook een beetje politiek geladen, maar dat heeft verder niets met de controverse van doen).
Wat Nymphomaniac betreft, het bestaan van porno an sich mag dan geen taboe meer zijn, porno in de filmtheaters is dat toch nog steeds wel. En daar zal deze film ongetwijfeld en naar alle waarschijnlijkheid vertoond (moeten) gaan worden. Juist vanwege het feit dat hier een groot regisseur als Von Trier achter zit zal er aan bijdragen dat Nymphomaniac niet zomaar genegeerd kan worden en ontzettend veel stof op zal doen waaien, gok ik.
The One Ring
Lijkt me niet, want dan moet die controversiëler zijn dan Life of Brian of Passion of the Christ, twee films waar nogal wat om te doen is. Ik denk dat Nymphomaniac misschien wat mensen tegen de borst zal stoten, maar het materiaal is uiteindelijk te bekend om nog echt een massahysterie te veroorzaken. In tegenstelling tot Dwarrel denk ik dat de naam Lars von Trier juist niet tot extra controverse zal leiden, juist omdat hij al zo vaak omstreden was. Omdat er van hem zoiets verwacht wordt is het juist minder schokkend denk ik. Dat hij met een Nymphomaniac komt verbaasd eigenlijk nog nauwelijks. Als een Steven Spielberg het zou doen wordt het een ander verhaal.
DwarreI
De twee films die je noemt zijn eigenlijk enkel controversieel geweest binnen (conservatief) christelijke kringen. Nymphomaniac gaat op het gebied van seksueel geweld binnen de (arthouse) cinema ongetwijfeld over alle huidige grenzen heen met beelden van kindermisbruik en verkrachting waar ook daadwerkelijke penetratie als onderdeel van het acteren aan te pas komt. Geloof me, dit zal ook tot controverse lijden in progressieve kringen.
Jawaddedadde
Bedankt, poster ingevoerd.
Vol hoop op de link geklikt, krijg je dit
't Is nog maar een teaser, komt wel goed
Bottleneck
weer met Charlotte Gainsbourg, absoluut geen straf om naar te kijken
mjk87 (moderator films)
Oké, een vulva of verwijzing naar Sigur Ros. Vind het wel wat hebben trouwens, zo lekker kaal en strak. Less is heel vaak more.
mjk87 (moderator films)
Soms is de pun wel degelijk intended
Neemt niet weg dat ik binnen architectuur, kamerinrichting, boekomslagen et cetera daar van houd.
Naomi Watts
Die gekke von Trier ook:
Lars Von Trier’s ‘Nymphomaniac’ Will Combine Computer Trickery And Stunt Genitals
Ik vind haar alles behalve aantrekkelijk..
Zeg maar gerust een monster

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Breaking the Waves
Drama / Romantiek, 1996

Riget II
Horror / Mystery, 1997
sexual obsessionseksfly fishing maagduniformsex addictionsinnymphomaniacbeatingcontroversialpromiscuitysexual promiscuitypromiscuous woman addictexperience misbruiksex