• 9.371.645 stemmen

Geregisseerd door: Ken Loach

Met onder meer: Bruce Jones, Julie Brown en Ricky Tomlinson

Releasedatum: 23 december 1993

Plot Raining Stones

Ondanks zijn armoede heeft Bob er alles voor over om een mooie jurk te kopen voor de eerste communie van zijn dochtertje. Zijn doel om het bedrag bijeen te zamelen levert hem, en zijn gezin, steeds grotere problemen op.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Dit is toch die film waarin die vader samen met anderen op een gegeven moment gras gaat stelen om het door te verkopen?

Goede film over de working class in GB. Doet een beetje aan Mike Leigh denken.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Ik vond het maar een matig drama. Het verhaal stelt niet veel voor en de acteerprestaties vond ik niet echt goed. De film is wel zeer realistisch een geeft volgens mij goed de situatie van de lagere klassen weer. Hij is wel vrij voorspelbaar en er mocht gerust wat meer humor in om de film wat lichter te maken. Maar dit zou dan misschien schade berokkenen aan de realiteit. Het zal wel zijn omdat dit niet zo mijn genre is. Kortom voor mij is het een vrij voorspelbaar drama dat gedragen wordt door de realiteit. 2,5*

avatar van Purmerend

Purmerend

Loach' Raining Stones is een politieke film, geen twijfel mogelijk. Maar aangezien Loach zijn verhaal over armoede in Engeland niet heeft verpakt in clichés over goede armen en slechte rijken, is Raining Stones meer dan alleen een politieke film, het is ook goed drama. De personages in Raining Stones zijn niet alleen arm omdat ze op alle fronten worden tegengewerkt, soms werken ze ook zichzelf tegen. Kunnen niet plannen, lenen van de verkeerde mensen, nemen verkeerde beslissingen. En toch zijn ze nooit zielig, want ze zijn - net als de films van Loach - direct, oprecht en eerlijk.

avatar van Zyxx

Zyxx

Purmerend schreef:

Yep! (Spijker op z'n kop geslagen ... mooi geformuleerd)

avatar van FisherKing

FisherKing

Fantastische film, met het hart gemaakt, en vol statements en issue's. Het is zo levensecht dat het bijna een documentaire lijkt, maar met een behoorlijk drama-effect wat zelfs op horror begint te lijken. Ook een bijzondere kijk op de katholieke kerk, wat me heel herkenbaar overkwam.

4.5* En nu snel meer films van Ken Loach zien. De 29 stemmetjes hier zijn vrij mager.

avatar van FisherKing

FisherKing

Purmerend schreef:

Loach' Raining Stones is een politieke film, geen twijfel mogelijk.

Je hebt niet gestemd ?

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Ik heb Ken Loach eigenlijk pas recentelijk ontdekt. Heerlijke, recht door zee-cinema met het hart op de juiste plaats. Elke film heeft wel een politieke boodschap, zo ook deze. 'Purmerend' omschreef het al treffend. Erg geloofwaardig allemaal, zelfs wanneer de film tegen het einde toe door een dramatische wending ineens een beetje thrillerachtig gaat lijken.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Twee woorden, PRACHTIGE FILM!

avatar van Purmerend

Purmerend

Zyxx schreef:

Yep! (Spijker op z'n kop geslagen ... mooi geformuleerd)

Is niet van mij ik heb het toendertijd van cinema.nl afgehaald, alleen ben ik het er vergeten bij te melden.

avatar van xenne

xenne

zéér realistisch sociaal drama inderdaad, het leek wel "het leven zoals het is: de working class in de UK.", geloofwaardig gebracht, goeie cast, aangename kijkervaring

avatar van Baggerman

Baggerman

Ook deze Loach-film is door mij weer goed te verteren! Mooi lichtbitter drama met toch wat broodnodige humor zo af en toe. Volgens mij is dit de eerste film van Loach die ik zie met een Happy ending, al zette hij me daarmee aan het einde toch nog op het verkeerde been! Gaaf!

Die gast die Tom speelde laat wèl in elke film zijn broek zakken, zeg! In ‘This is England’ ook al! Een professionele mooner, die gast! Wel onsmakelijke beelden, overigens...

Edit: ik zie net op imdb dat de mooner in deze film niet dezelfde is als die van This is England! Maar ze lijken wel als 2 druppels water op elkaar!!!

avatar van TerryA

TerryA

xenne schreef:

klopt wat je zegt maar dan wel "het leven zoals het is: de working class in de UK." - in de eind jaren 80/begin jaren 90 (dus ongeveer 20 jaar geleden)

er is sinds Blair en New Labour eigenlijk geen echte working class meer in de UK

net zoals de BBC film/drama "Boys from the Blackstuff" dat in liverpool afspeelt en deze film dat in Oldham (vlakbij Manchester) afspeelt geven deze films een goede blik op wat toen in de noord van engeland bijna elke dag afspeelde voor de gemiddelde mens.

Boys from the Blackstuff (1982)

avatar van nightbreed

nightbreed

Wat een heerlijk filmpje.

Alles is lekker naturel en zeer geloofwaardig.

De typetjes zijn trouwens ook prachtig, zo herkenbaar.

Aan het einde wordt de film zelfs spannend.

Ik heb geweldige noten

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Raining Stones is een duidelijke Ken Loach film. In principe omschrijft de titel van de film al het verhaal. Het lijkt mij te staan voor het karakter dat centraal staat in deze film. Constant vallen figuurlijke stenen op hem, in de film wordt vervolgens duidelijk hoe hij met die problemen omgaat. De film is wat mij betreft wat te eenzijdig voor een topnotering, maar slecht is het zeker niet.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Goede film maar het einde was wat eigenaardig. Was die woekeraar nu dood in de auto, volgens mij reed hij toch niet zo hard tegen de paal ?

avatar van nightbreed

nightbreed

lucdecoster schreef:

Jij hebt duidelijk met maar een half oog gekeken want er werd duidelijk vermeld dat die woekeraar dood was.

avatar van Movsin

Movsin

Sociaal drama zoals alleen Britten het kunnen brengen.

Als dan nog Ken Loach voor zo iets tekent dan krijgt ge een film die je niet loslaat.

Knap.

De houding van de pastoor op het einde van de film is merkwaardig en typisch "Loach".

Kijk uit om "It's a free world" van hem te zien.

avatar van ILDIB

ILDIB

Day in the life of een noord engelsman. Haalt het niet bij bepaalde andere films uit dat genre, daar is het net teveel real life drama voor en te weinig film. Met momenten daarom te saai, maar gelukkig ook nergens overdreven.

avatar van area51

area51

Ben op zoek naar deze film op dvd met Ned. subs.Waar zou ik 'm kunnen krijgen ?

avatar van scorsese

Prachtig drama waarin we een werkzoekende vader uit de onderste laag van de arbeidersklasse volgen op zijn zoektocht naar werk, en waarbij hij hier en daar wat klusjes bij elkaar weet te sprokkelen. Een schrijnend verhaal zonder sentimenteel te worden, in de stijl die we van Ken Loach gewend zijn: realistisch gefilmd, echte locaties en acteurs die hun personages als 'echte mensen' neerzetten.

avatar van Robi

Robi

Heel lang geleden al eens gezien, en toen vond ik hem volgens mij beter. De film kijkt weliswaar lekker weg, maar de armoede en de werkloosheid komt op mij nu toch wel erg overdreven en aangedikt over. Evenals het doel voor al deze ellende. Een jurk voor de eerste communie. Als het nou een Spaanse film was ....

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Robi schreef:

Misschien hechten ze daar wel heel veel waarde aan, hoe kun je daar nu aan twijfelen...

avatar van BBarbie

BBarbie

Ken Loach ten voeten uit. Een film over het wrijving tussen schrijnende armoede en (vals) zelfrespect en tot welke wanhoopsdaden dat uiteindelijk kan leiden. Het sociaal-psychologische drama wordt van lieverlee steeds boeiender. Het toch wel verrassende einde zorgt voor een aangename afsluiting en dat mag ook wel na zo veel ellende.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Ken Loach met "Raining stones".

Hiermee heeft deze regisseur een prachtfilm neergezet! Het wordt in de beschrijving een drama genoemd maar er is duidelijk ook sprake van een komedie in deze film. De grappen en grollen die onze hoofdpersoon met zijn vriend meemaakt en uithaalt.

Het begint gelijk al in het begin van de film en het gaat een behoorlijk eind door in het verhaal. Ja, drama is ook aanwezig, het is een drama als je jouw kind van 7 voor de commune er pico bello bij wilt laten lopen, een kleine concurrente van een engel bij wijze van spreken. Maar dat kost geld en als je dan dat geld niet hebt, dan is het de vraag hoe kom je eraan?

Dan zie je Engeland en zijn sociale wantoestanden in het klein weergegeven!

Dat is in het kort een beschrijving van deze film waarvan wij echt hebben genoten en nu en dan echt bij konden schaterlachen.

Voor dit drama, deze komedie, een 8.

avatar van mrklm

mrklm

Ken Loach maakt opnieuw effectief gebruik van authentieke locaties en niet-professionele figuranten om het realisme van dit tragikomische relaas te versterken. Het verhaal draait om de pogingen van Bob [Bruce Jones] om geld bijeen te sprokkelen voor de eerste communie van zijn dochter. Zijn trots weerhoudt hem ervan een betaalbare tweedehands jurk te kopen, maar zijn koppigheid brengt hem in problemen wanneer tegen beter weten in geld leent van een woekeraar. Jones' vertolking is jammer genoeg onevenwichtig, maar de film zit vol scherpe observaties en sterke bijrollen en scenarist Jim Allen weet het tragische verhaal op knappe wijze te vermengen met humor waardoor het nooit zwaar op de hand wordt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

For a worker, it's raining stones seven days a week...

Typische Loach (de tiende film die ik van hem zie), met een rauw sfeertje maar ook met luchtige bijna komische momenten (zijn recrutering als buitenwipper bvb), waarbij de gevolgen van chronische werkloosheid in de UK weer maar eens in de spotlight gezet wordt. Soms ook redelijk moralistisch met de rol van de katholieke kerk als herder van zijn schaapjes, de wanhopige burgers. Ergens is de vergelijking van het schaap in het begin van de film en Bob snel getrokken, al was dit misschien niet de bedoeling van Loach; Bob doet er alles aan om het geld bij elkaar te rapen om zijn dochter een communiekleed te kunnen kopen en raakt alsmaar dieper in financiële schulden.

Geen vernieuwende noch verrassende film van Loach, maar zijn socialistische inborst zorgt er opnieuw voor dat hij vurig opkomt voor de arme mens die vast komt te zitten in de radertjes van een slecht geoliede economie. Het einde vond ik wat te gemakkelijk.

avatar van Fisico

Fisico

Een tragikomische relaas vanuit een gemarginaliseerde arbeiderswijk uit één of andere grauwe Engelse industriestad. Zie je naast de vele goodwill nauwelijks kansen of opportuniteiten om vooruit te raken in het leven. Legt men uiteraard ook verkeerde prioriteiten met het dagdenken van de communie van de dochter, goed wetende dat men het zich eigenlijk niet kan permitteren.

En toch wekt het personage Bob enige sympathie al kan je je vragen stellen over zijn handelingen. Loach presenteert wederom een rauwe prent in de marge van de samenleving. Authentiek en onverbloemd. Loach kennende erg socialistisch van aanpak.

avatar van dimi303

dimi303

Voor mij een onbekende Ken Loach film, dus de perfecte aangelegenheid om deze eens te bespreken bij de re-release in de bioscoop

Raining Stones - Fast Forward review