• 9.379.403 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Ewan McGregor, Albert Finney en Billy Crudup

Releasedatum: 26 februari 2004

Plot Big Fish

"An adventure as big as life itself."

Will Bloom is de ongeloofwaardige verhalen over de avonturen van zijn vader Ed grondig beu. Een ruzie over Eds legendarische levensloop op de avond van zijn huwelijk zorgt er zelfs voor dat Will drie jaar lang niet meer met zijn vader praat. Wanneer hij echter ontdekt dat zijn vader terminaal ziek is en niet lang meer te leven heeft, keert Will terug naar huis. Hij is vastberaden de échte Ed Bloom te leren kennen. Door al diens fantasierijke verhalen onder de loep te nemen, probeert Will het leven van zijn vader in kaart te brengen en de feiten van de mythes te onderscheiden.

Ed Bloom (young)

Don Price (age 18-22)

avatar van Maphesta

Maphesta

Dikke 5 sterren!!

Ik was tijdens het kijken met het hele gezin, en aan het einde moest ik echt niet normaal erg janken. Daar ging m'n mannelijkheid volledig naar de knoppen!!

Deze film is geweldig. Ronduit geweldig.

Dn!S

Gewoon een prachtige film. Ook ik ben tot tranen geroerd door de magie van Burton. Het verhaal is uitstekend, het neemt de tijd, maar gaat toch niet te sloom. Verder mogen natuurlijk de tot mijn verbeelding sprekende personages niet vergeten worden. Edward Bloom, de reus, Devito als weerwolf, de siamese tweeling en natuurlijk het mooiste meisje dat Edward ooit mocht aanschouwen.

Ik wil nog een scene nemen die naar mijn idee cruciaal was in het leven van Edward Bloom:
- De avond dat alle kinderen in het glazen oog kijken van de heks en de tijdstip en plaats van dood te zien krijgen. Hierdoor krijgt Edward een boost van zelfvertrouwen die hem de rest van zijn leven zal helpen. En die andere knul (naam even vergeten) een hopeloos gevoel omdat hij oud noch eervol zou sterven. Dit is behoorlijk bepalend voor met name de eerste helft van de film. Dus tot het moment dat hij het hart van het meisje veroverd.

Als laatste nog een compliment voor de geweldig mooie slotscenes. Het stuk dat zijn zoon de dood van zijn vader bedenkt was voor mij een echte tranentrekker.

Er zijn in mijn leven maar zeer weinig films geweest die mij een traan lieten wegpinken. Naast deze slechts The Pianist en Lost in Translation. Het is ook mede daarom dat dit mijn top 3 is geworden. Pure respect voor dit meesterwerk van Burton.

avatar van Bla

Bla

Tim Burton's beste film van de films die ik van hem gezien heb en dat zijn er al redelijk wat.

avatar van SanderSander88

SanderSander88

Ik wist helemaal niet wat ik van deze film moest verwachten en hij heeft me echt verrast. Hele goede film, de verhalen van Edward Bloom waren super mooi vormgegeven en maakte van de film een perfecte mix van drama en fantasie.

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een waanzinnig mooie film. Hij krijgt geen 5 omdat er hier en daar kleine stukken inzitten die er niet in thuishoren/vervelen. Maar wat een prachtig verhaal, en schitterende beelden, en wat een sfeerbeeld..

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

ILDIB schreef:

Welke stukken heb je het dan over?

avatar van ILDIB

ILDIB

Pastichio Rocker schreef:

Welke stukken heb je het dan over?

Poe, zo in het midden heb je een tweetal stukken die ik gewoon niet erbij vind horen, halen het tempo uit de film. Maar kleine stukjes hoor. Maar ik merkte wel dat ik de aandacht verloor, dus geen 5, maar een 4.5.

ILDIB schreef:

Maar welke dan?

Captain_Kuro schreef:

Waarom de film zo goed is? het komt door een sfeer denk ik waar je in moet geraken. Deze film die raakt je, mist je rakelings, of vliegt volledige mis.

dat laatste is mijn gevoel

jammer

benieuwd wat jeunet hier van zou maken

avatar van deTuinman

deTuinman

Joyy schreef:

benieuwd wat jeunet hier van zou maken

Of Spielberg of Kubrick...

Loze opmerking

Joyy schreef:

ik heb geen enkel moment in het verhaal gezeten, ik vond het ronduit knip en plakwerk en te gekunsteld overkomen en het verhaal kon me niet boeien.

Stel je eens voor dat je al precies weet wanneer en hoe je zult sterven. Dat je iedere situatie heldhaftig durft te zijn en actie onderneemt omdat ''Dit niet is zoals je gaat''. Met een dergelijke bril op kijk ik de film keer op keer en weet hij mij steeds weer te ontroeren.

avatar van waltermuis

waltermuis

Zeer goede film, inderdaad wel net iets te lang.

Goede en mooie gevechten.

Goed geacteerd, kortom een goede film.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik dacht dat dit typisch zo'n film zou zijn van of je haat hem of je houd van hem.

Ik haat hem niet, maar ik hou er ook niet van. Mijn voorgevoel had het dus mis.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Wat is er slecht/goed aan deze film dan volgens jou?

deTuinman schreef:

Of Spielberg of Kubrick...

Loze opmerking

nope, ik ben gewoon benieuwd wat jeunet hier gemaakt van zou hebben, aangezien het een onderwerp is waarvan ik denk dat het jeunet zou liggen

en niet spielberg of kubrick

Dn!S schreef:

ik begrijp de boodschap wel, alleen vond ik het te gekunselt en te gemaakt

maar , het kan zomaar zijn dat ik een 2de kijkbeurt het ineens wel allemaal op zijn plaats vind vallen, who knows

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Pastichio Rocker schreef:
Wat is er slecht/goed aan deze film dan volgens jou?

Om te beginnen ben ik niet vies van surrealistische werelden. In deze film wordt het dan ook nog is prachtig vormgegeven. De acteurs doen het prima. De muziek is in orde. Het verhaal is interessant.

Maar voor mij voelt dit aan als een feelgood komedie/drama en daar hou ik gewoon niet van. Net als dat er mensen radicaal tegen science fiction zijn en iedere SF eigenlijk standaard een 0,5 geven. Nou zo erg ben ik dan niet. Ik kijk wel naar de inhoud van een film en deze heeft wel degelijk inhoud. Bijvoorbeeld de grote vis die symbool staat voor de gedachtewereld van Ed Bloom. Om maar een voorbveeld te geven. Maar daar moet je inderdaad wel je best voor doen, om dat gegeven te missen.

Hoe moet ik het zeggen. Het is ook een soort ode aan mensen die in hun kindertijd een bepaalde droom of fantasie hadden.

Tja, het kan ook zijn dat mij iets is ontgaan hoor met deze film of dat het onbewust niet tot mij doordrong. Maar voor zover ik het weet, is het duidelijk waar het over gaat. Alleen ik word er persoonlijk niet door geraakt. Het is een bijzondere film, dat moet ik wel toegeven.

Het hele punt is: Een film moet mij raken, wil ik het een hoge score geven.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Toen ik deze film zag vond ik het visiueel allemaal goed gemaakt.alleen de film zelf kwam een beetje langdradig over.

avatar van oruiz

oruiz

Maphesta schreef:

Dikke 5 sterren!!

Deze film is geweldig. Ronduit geweldig.

haha, mooi. Alhoewel ik vind dat echte mannen juist huilen

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Daar ben ik het volledig mee eens. Ik huil tegenwoordig al tijdens het eten van eitje. Of tijdens het uitvouwen van een paraplu. Ik kán het wel tegenhouden, maar ik wil het niet.

avatar van serpico

serpico

Ongelofelijk dat onze Timmie deze film heeft geregisseerd. Ik ben geen fan van hem, en zal dat ook wel nooit worden, omdat hij zelden écht iets leuks van al zijn wilde ideeën weet te breiden, maar ik geef stralend toe dat hij vab Big Fish een prachtig werk heeft gemaakt!

Footnote 1 is dat de film heus wel volgens de regeltjes gaat. Maar who cares, het feit dat we dag in dat uit nog van onze vreselijk saaie levens kunnen genieten bewijst dat een degelijke formule met de juiste middelen ook een supertölle film kan opleveren.

Zeker voor wie houdt van korte verhaaltjes met kop en staart, van simpele anekdotes met een bedoeling, van stom geneuzel met emotie. Big Fish is dat zo ongeveer allemaal samen, met de nodige sentimentaliteit en tonnen aan fantasie en vrolijkheid.
De echte wereld wordt wel heel pro afgezet tegen de niks minder dan fantastische fantasiewereld die we allemaal wel kennen. Burton weet het soortvan levensverhaal en het idee van gelukzaligheid prachtig samen te laten komen. De humor en de visuele kracht zijn de perfecte ondersteuning, en geleid door prachtmensen als Ewan McCregor en zijn oudere zelf Albert Finney en Steve Buscemi zit de film meer dan 'gebakken'.

Het verhaal ontwikkelt zich op een vreselijk lieve en komische manier, vol met grootse verhalen en spannende daden. Het is romantiek en alles wat daarbij komt kijken. Romantiek van de Middeleeuwen eigenlijk, niet slechts gericht op liefde maar op het ganse leven. En daar moet ieder helder mens van kunnen genieten, toch? Verhalen over Gigantische vissen, heksen, auto's in bomen; verhalen met moralen, humor, met fantasie; verhalen die je meezuigen en je gelukzalig laten glimlachen. Hoe mooi zijn verhalen wel niet?
Onwaarschijnlijk knap hoe die spetterende boodschap in het verhaal zit. Het is ontroerend en opbeurend tegelijk. Als ons eigen leven erin tekortschiet, waarom zouden we het dan niet met wat meer fantasie navertellen? Albert Finney weet het waarachtig met zijn gehele doen en laten uit te stralen. Ik neem aan dat met deze prestatie oscars gemoeid waren? Anders mag hij er per direct nog een ontvangen.

Het einde is nog wel het mooiste. Na jaren van avontuur en spanning, lol en andere schitterende levensinvullingen, ziet z'n zoon het dan EINDELIJK in. Dat hele idee dat Edward in een vis zou veranderen en dat geen van alle mensen treurig zou kijken, dat is toch wel zóooo mooi, daarop voel je echt weer eventjes de magie van verhalen.

Ja, het was mooi. Ik zou om een herziening best te verleiden zijn, merk ik.

Voor de degelijkheid, fantasie en emotie:

3,5* (en, zoals altijd bij magische films: de kans op verhoging blijft open)

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Wat een fantastisch Burton-sprookje!

avatar van luuk1988

luuk1988

jezus, na het zien van deze film voel ik me schuldig dat ik de kostbare tijd in mijn leven heb verknoeid aan van die klote komedies uit Amerika met van die goedkope achterhaalde B grappen en acteurs, Lees Adam sandler

4 * hoogstaand zeker de annekdote over de melkboer!

avatar van notorious_kim

notorious_kim

Deze week eindelijk deze film aan een mooie prijs gevonden. Ondanks dat deze film hoog aangeschreven staat, heb ik in België zeer lang naar de dvd moeten zoeken. Als ik hem dan eens vond, was het aan een hoge prijs. Deze week bij een uitverkoop van een winkel voor 5 euro op de kop kunnen tikken.

Eigenlijk heb ik nooit geweten wat de inhoud van deze film is. Maar de regisseur is Tim Burton en alleen daarvoor wou ik al kijken. Het verhaal heeft aanvankelijk even tijd nodig om in te komen, maar na het eerste kwartier was ik volledig met mijn gedachten weg. Zeer goede opbouw, leuke afwisseling tussen toen en nu. En dan natuurlijk een plot waarvan je eerst zegt hoe voorspelbaar, maar dan toch weer iets doet dat je niet verwacht. Schitterend gewoon.

Prachtige cast. Ik heb geen enkele acteur waarvan ik iets negatiefs kan zeggen. Zelfs niet over Danny DeVito, die ik normaal gezien altijd heel irritant vind in zijn rollen. Iedereen zette zijn rol zeer geloofwaardig neer!

Wat me in Tim Burton's films steeds aantrekt is zijn inbeeldzetting. En ook hier kan deze me weer bekoren. Prachtige beelden, soms echt kippevelmomenten. Hij werkt vaak met digitale technieken, maar weet deze steeds zo te maken dat het niet stoort. Leuke shots, eens niet de alledaagse shots die je altijd te zien krijgt.

De film had een zeer grote impact om me, ik leefde mee doorheen heel het verhaal. Hoewel het allemaal zeer luchtig wordt gebracht, ontroerd en raakt het je echt. Ik heb dit bij bijna alle Tim Burton films, misschien is dit wel het TB-effect. Nieuw woordje voor in het woordenboek :-p.

Ik ben zeer blij dat ik deze film aangeschaft heb, en zou ik geweten hebben hoe goed hij was, zou ik hem eerder en aan een duurdere prijs ook wel aangeschaft hebben. Dit is eentje dat jaarlijks zal gedraaid worden.

avatar van markie1978

markie1978

Tim burton, is altijd goed voor rare en afwijkende films, soms goed soms mindergoed (Mars Attacks). Maar big Fish is toch wel zijn meesterwerk, fantasierijk verhaal wat erg mooi is vormgegeven. Het is een kleinsprookje die relistisch is weergeven in een top film.

avatar van AC/DC

AC/DC

Big Fish

Wat een geweldige film. Echt een parel! Een meesterwerk van Tim Burton. Ziet er prachtig uit. Een sprookje boordevol fantasie van de hoogste plank. In genre lijstje 'Fantasy' is dit toch wel een van de mooiste films die ik ooit heb gezien. Ewan McGregor speelde geweldig. Altijd mooi om die man te zien spelen.

Nooit verwacht nog zo'n mooie film van Tim Burton te zien. Film neemt je direct mee en laat je niet meer los. Alles is perfect in beeldgebracht. Door het prachtige verhaal, met een schitterend einde heeft de film heeft veel indruk op me gemaakt.

Zeker een plekje in m'n top 10 waard

Zeker een plekje in m'n top 10 waard

heeft er niet al te lang ingestaan blijkbaar

avatar van MarkFish

MarkFish

Sfeervolle, mooi vormgegeven film met een hartverwarmende boodschap. Aan de andere kant deed het me toch ook nadenken over wat je meekrijgt van je vader (of ouders) en hoeveel je daar later van overhoudt. Met andere woorden: blijf je de woorden van (in mijn geval) vader herhalen, of vorm je zelf een (andere) mening?

Op een gegeven moment ga je je toch beseffen dat je vader niet altijd gelijk had, dat ie ook wel eens loog om bestwil en dat niet alles wat hij zegt om de juiste redenen is gezegd.

avatar van MarkFish

MarkFish

Die Jessica Lange ziet er trouwens niet meer uit met haar strakgetrokken gezicht.

(Remember 'The Postman always rings twice')

avatar van AC/DC

AC/DC

apolicum schreef:

heeft er niet al te lang ingestaan blijkbaar

Moet ik toch wel toegeven