Spijt! (2013)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 20 juni 2013
Bekijk via NLZIET
Plot Spijt!
Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. De klassenleraar, die gymnastiek geeft, grijpt ook niet in. Hij heeft een hekel aan dikke Jochem. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Als de klas weer eens dubbel ligt, lacht hij zelf mee. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen.
hkoster16
Ik heb ook bijna moeten huilen. Voornamelijk door het acteerwerk. Ik lees bij Nederlandse films altijd bij reacties dat mensen bang waren voor een zeker 'GTST-gehalte'. Deze film doet qua acteerniveau zwaar onder aan die serie.
Het script is overduidelijk te makkelijk geschreven want de personages hebben totaal geen diepgang(Voornamelijk David en Vera, maar ook Jochem is een ongelofelijk 'leeg' personage). Voor mij had dat als gevolg dat ik totaal geen hoogte kreeg van vrijwel alle personages, wat een doodsteek is voor een film met een verhaal als deze. De dialogen zijn zó tenenkrommend slecht dat ik me er aan ging ergeren. Dit, in combinatie met het slechte acteerwerk zorgde ervoor dat ik geen gevoel kreeg bij deze film en haar personages.
Het verhaal zit rommelig in elkaar. 95 minuten leken te kort voor de plannen van de regisseur. Dat kan, maar maak een keuze. Of je haalt er overbodige scene's uit, of je zorgt ervoor dat die scene's niet meer overbodig overkomen door ze meer diepgang te geven. De gehandicapte vader van Sanne bijvoorbeeld, die wordt er zo even tussendoor gepropt, waarom? Ja, het verhaal zelf is heftig. Maar zoals gezegd, het gevoel ontbreekt. Het moment dat bekend wordt dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd deed me he-le-maal niks. Niet dat ik een ongevoelig persoon ben. Ik dacht alleen maar; 'Tja, triest.' Alsof iemand een grapje maakt waar je net niet om kan lachen, dat je denkt: 'Hm, ja. Dat is wel grappig'. Maar hardop lachen doe je niet.
Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp als geen ander dat dit een film is voor kinderen/jongeren. Ik behoor niet tot deze doelgroep maar van een film met 400.000+ bezoekers had ik véél meer verwacht. Het is goed dat er aandacht wordt geschonken aan dit onderwerp en natuurlijk is het vreselijk, maar Dave Schram scoort hier heel goedkoop platina-status met een zeer matige film over de rug van een prima kinderboek.
VOLLEDIG MEE EENS.
gauke
Al weer een uitstekende Nederlandse jongerenfilm: deze keer over de vermorzelende gevolgen van pesten (dat ontaardt in regelrechte mishandelingen). Een realistische, confronterende, ontroerende, beladen en zo nu en dan ijzig donkere film, waarbij de moralistische toon van de niet mis te verstane boodschap mij geen moment hinderde. Een dicht op m'n bed show over meelopers en zwijgers, inclusief de leiding en onderwijzend personeel van de school. Zonder al te veel woorden wordt duidelijk gemaakt hoe de veroorzaker tot haar gruwelijke daden komt. Pesten is een actueel thema; "als door deze film een enkel kind minder gepest wordt, is dat al pure winst", las ik ergens.
robbie-x
Belangrijk dat er aandacht voor dit onderwerp is. Helaas, is deze film alleen niet zo goed, een gemiste kans.
Dit is denk ik één van de weinige Carry Slee verfilmingen waar ik me niet erger aan de acteurs. Ze doen het in mijn ogen allemaal naar behoren en hebben niet een hoge irritatiefactor.
Waar de film wel de mist in gaat is het brakke script. An sich is er weinig mis met het verhaal en is het in de basis ook aangrijpend, maar er zitten teveel gaten in het verhaal en is het een komen en gaan van personages die verder eigenlijk ook totaal geen uitdieping krijgen. Nienke?? En de pestkop die blijkbaar geen leuke thuissituatie heeft met haar vader in een rolstoel. Ook de relatie tussen Vera en David blijft oppervlakkig. Allemaal dingen die vragen om iets meer uitleg, maar uiteindelijk ervoor zorgen dat de film op de oppervlakte blijft borrelen en er niet in slaagt om de desgewenste gevoelens op te wekken.
Ste*
- 2072 berichten
Typisch Carry Slee-vehikel. Heb destijds het boek ook gelezen, en voor zover ik me kan herinneren was het allemaal wel redelijk getrouw aan dat verhaal.
Het werkt uiteindelijk ook beter als boek, want echt veel gebeurt er niet in de film. Wat cliché pesterijen, wat rommelig uitgewerkte tienertaferelen, en een hele hoop ongeloofwaardige teksten die uitgesproken worden. Acteerprestaties zijn redelijk (vooral Robin Boissevain springt er wel uit), soms ook vrij slecht (meisje dat Sanne speelde).
Verder een film om vrij snel weer te vergeten. Ondanks het heftige thema allemaal niet erg memorabel, en ook redelijk vaak onbedoeld lachwekkend (die foto's op de begrafenis konden echt niet
), maar voor de doelgroep waarschijnlijk best geslaagd. Vandaar dat ik mild blijf in mijn beoordeling. Zelf ben ik er wel wat te oud voor geworden.
jolof12345
Goede film.
Geeft een prima beeld van de gevolgen van pesten.
Mensen worden levenslang beschadigd, de film heeft een goed verhaal.
Het is herkenbaar ook.
Dat je bv. bij een sportactiviteit als laatst gekozen wordt, is een afgang met als resultaat dat je een bloedhekel krijgt aan sport.
Placide
Pesten is helaas iets van alle tijden en zelfs anno 2013 gaat het onverminderd door, met alle gevolgen van dien.
De film geeft wel een prima beeld van de gevolgen van pesten.
Er worden zeker goede nederlandse films gemaakt, maar vaak zijn de acteerprestaties belabberd en dat is helaas in deze film toch ook wel enigszins en dat is jammer, want dat komt de film zeker niet ten goede.
Er had veel en veel meer in kunnen zitten.
Thomas83
Heb 1 boek van Carry Slee gelezen uit nieuwsgierigheid ooit, en vond het nogal slecht, kinderachtig en braaf. Hetzelfde geldt voor een van de boekverfilmingen een paar jaar geleden. Vanwege de goede beoordelingen wilde ik Spijt! toch maar een kans geven, maar de film bleek helaas gewoon helemaal wat ik er van tevoren van verwachtte. Het verhaal is nogal standaard, en alleen het verrassend duistere slotstuk wist me nog enigszins te bekoren.
Maar eigenlijk ook dat niet, want de laatste scènes lijken alleen bedoeld om je als kijker een soort genoegdoening van opgebouwde wraakgevoelens te geven. En verder voelt de film sowieso al een beetje als een grote reclamecampagne van de overheid, inclusief de tuttigheid die daar vaak bijhoort.
De acteurs wekken gewoon ergernis met hun bizar houterig uitgesproken teksten. Wat een overdreven articulatie. Verder hebben er natuurlijk ook veel weer een Gooische R. De rest wordt dan nog een beetje aangevuld met de verplicht wat jongeren van andere culturele afkomst, waarvan eentje ook mag rappen. Ik las dat hij ook een rapper is in het echt. Tsja. De onnozele gymleraar is trouwens ook een afschuwelijk personage.
Verder is de muziek was de muziek vaak een aanslag op mijn oren en steekt het script (en misschien ook gewoon het boek) nogal zwak in elkaar:
-David die Eva wel gelooft als ze zegt dat hij Jochem niet hoeft te bellen dat ze de eerste twee uur vrij zijn en een Jochem die gewoon twee uur op school blijft wachten.
-David die Nienke op het toilet hoort zingen, daar gewoon naar binnen loopt en een foto van Nienke en hem samen maakt net als Vera haar blijkbaar geluidsdichte hokje verlaat en voor de zoveelste keer met gekwetste blik wegloopt.
-David op bezoek bij Jochems moeder, die wel bizar afstandelijk over haar zoon praat. "Ja je gunt het hem ook zo".
Op het einde voel je ook nog een of ander tragisch liedje aankomen, en dat komt er natuurlijk ook in de vorm van die voorstelling van Jochem. Wel beter dan ik had verwacht. Dacht dat het een of ander vrolijk nummer van die vreselijke band zou worden, waar Jochem dan ook deel van uit zou maken. Dat dit einde een stuk donkerder was is dan nog wel een plusje waard. Desondanks gewoon een draak van een film. 1.5*.
Spijt! heeft een actueel onderwerp, dat hoogstwaarschijnlijk wel van alle tijden is, namelijk pesten. Dat onderwerp wordt aardig uitgewerkt hier. De hoofdpersoon is een buitentbeentje, verlegen en duidelijk iemand die niet van zich af durft te bijten, waardoor hij een vrij gemakkelijk slachtoffer is voor de pesters.
Het acteerwerk is redelijk. Ik vond hoofdrolspeler Robin Boissevain het wel aardig doen, al bleven de dialogen soms wel wat achter. Anderen, zoals bijvoorbeeld de hoofdpestster, waren wel een stuk minder qua niveau. Hoewel men een aardige poging doet, blijven de meeste relaties nogal oppervlakkig. De zelfmoord van Jochem deed mij ook niet veel. Wel vond ik het nog wel goed uitgewerkt, hoe David uiteindelijklaat zien wie de hoofdschuldige is van Jochems zelfmoord.
Andere zaken, zoals de meesters die helemaal niets in de gaten leken te hebben, vond ik dan wel weer enigszins ongeloofwaardig, evenals de manieren waarop men soms in de klas te werk ging. Los daarvan had de achtergrond van Sanne ook duidelijk meer aandacht moeten krijgen. Dat had het hele gebeuren ook duidelijk een inkijk gegeven aan de andere kant, maar dat bleef nu erg oppervlakkig.
Los daarvan vond ik het zeker niet slecht. Een interessant, actueel onderwerp, dat redelijk goed, maar soms net wat te oppervlakkig wordt uitgewerkt.
opa-ben
goeie en actuele film, het acteerwerk is niet geweldig en komt soms nogal gemaakt over. Het beladen onderwerp komt toch goed over, iemand wordt buitengesloten en ook fysiek gemolesteerd, de achtergrond van de pestkoppen wordt niet belicht, het is duidelijk een pestkop met wat meelopers, zoals zo vaak. wat ik mis, als je de film vergelijkt met de huidige middelbare scholen, is openlijk gebruik van joints en drank en tegenwoordig is ook de seks niet meer uit de schoolbanken weg te denken, maar de film is misschien ook meer bestemd voor (school)kinderen dan voor volwassenen (ouders).
ondanks mijn kritiek is het zeker de moeite van het kijken waard al was het maar om het onderwerp te belichten. en jullie weten het mensen: Spijt komt na de zonde, als het al te laat is dus.
m1701
Goeie film!
Verhaal was erg goed en zeer pakkend!
Vooral het einde vond ik erg sterk
ps. die gymleraar kan echt niet acteren pffff
Zeriel
Wel aardige film, al is hij weinig verrassend. Het voelt een beetje als een voorlichtingsfilm, vooral de tweede helft alles wordt ook helemaal uitgelegd, waardoor je er nog maar weing overblijft om zelf over na te denken.
Zeriel
Wel aardige film, al is hij weinig verrassend. Het voelt een beetje als een voorlichtingsfilm, vooral de tweede helft alles wordt ook helemaal uitgelegd, waardoor je er nog maar weinig overblijft om zelf over na te denken.
Zelfde onderwerp, maar dan echt goed Despues de Lucia
TomPSV
Ik had er eigenlijk iets meer van verwacht door het hoge gemiddelde hier. Het acteerwerk was overall gezien nog wel redelijk te noemen, al moet ik zeggen dat die mentor van de klas wel erg slecht en ongelofwaardig speelde. Verder greep het verhaal me ook niet echt aan, want de pesterijen vond ik erg cliché en daardoor had de film niet echt een verrassend effect. Natuurlijk is het wel heftig om te zien dat hij zo gepest wordt, maar ik denk dat er wel meer uit te halen was. Het bleef nu een beetje oppervlakkig.
Ondanks dat had de film wel een fijne speelduur en is het zeker geen film waar je je gaat vervelen. 2,5*
Piratje
Tragisch aangrijpende film met als thema het pesten op en naast de school.
Erg meeslepend verhaal dat spijtig genoeg vooral diepgang mist bij het acteren.
Dit had nog gevoeliger kunnen overkomen bij correct acteren en de juiste verhaallijn te volgen.
Maar al bij al een Nederlandse film met inhoud aan de top.
Naast de leerlingen wordt ook de onoplettendheid van de leerkracht terecht bekritiseerd.
Het verwachtte plot zat mooi in mekaar en ontroerde.
Zeker aan te bevelen.
4,0* plus
tattoobob
Best een sterke jeugdfilm.....daar kunnen de kids nog wel wat van leren denk ik.
Kijkt goed weg....en pakte mij op het einde helemaal.
DragQueen
Een film met een heftig thema, maar helaas geen vlekkeloze uitwerking. Het verhaal volgt een vrij cliche verloop, en het acteerwerk kan bij tijde ook niet altijd overtuigen. Er had meer uitgehaald kunnen worden. 2,5 Ster.
Masterkeeltie
Vond hem verbazingwekkend goed naar de keel grijpen, vond de rollen nog best sterk neergezet en indrukwekkend was ie zeker.
Robertdeniro
Acteren niet top, zelfs matig. De leraar acteert slecht, het verhaal echter staat en daar gaat het in deze film om. M.i. een must om te laten zien op alle middelbare scholen waar gepest wordt of verondersteld dat er gepest wordt.
otherfool
De firma Slee heeft weer eens wat dik hout naar de firma Schram gegooid die er een paar stevige planken van heeft gezaagd: de karakters en verwikkelingen zijn in Spijt! weer compleet over the top maar de boodschap blijft krachtig genoeg. Ik zou de film dan ook eerder nuttig noemen (om te laten zien op middelbare scholen) dan echt goed. Lover of Loser blijft mijn favoriet, maar als geheel is deze film zeker aan te bevelen, en al helemaal voor de doelgroep.
3*.
Barry83
Aangrijpende film over een helaas tegenwoordig steeds actueler thema. Dus prima dat hier aandacht aan geschonken wordt in de vorm van een film.
Echter de film zelf vind ik niet hoogstaand. Acteerprestaties vallen tegen en de personages hebben weinig tot geen diepgang. Je krijgt nooit echt sympathie voor een bepaald iemand.
Verder is het geen stereotype klas. Zijn allemaal te perfecte leerlingen en vooral ook te mooi allemaal waar Jochem dan echt enkel en alleen het zwarte schaap is. Hetzelfde geldt voor de ouders net zoals de kakkerige oma in vergelijking tot de dikke vader van Jochem. Waarschijnlijk val ik niet in de juiste categorie kijkers en ben ik wellicht te kritisch. Toch 2,5 *
ricone
ZEER ACTUEEL ONDERWERP, maar sommige acteurs en actrices halen het nivo niet,er gebeuren dingen op die school en dus in de film, die schier onmogelijk zijn volgens mijn dochter van 15, das dus jammer, want het onderwerp pestten is actueel en geschikt
maar bijna alles acteurs SPELEN en worden nooit geloofwaardig, en das een gemiste kans, want ze kunnen t wel: achtste groeprs huilen niet was fantastische film!!
KiwiKiller97
Dit vond ik een zeer goede film. Ik heb inderdaad beter acteerwerk gezien maar ik kan met de film goed terugkomen op het boek en het heeft bij mij voor eental huilmomentjes gezorgd.
Dit omdat ik vroeger ook erg gepest ben en zelf op het punt heb gestaan om voor de trein te springen. wij hebben toen van onze school in groep 8 allemaal verplicht het boek van "spijt' moeten lezen en dit trof mij al.
Nu een aantal jaren later nu ik stuk meer zelfvertrouwen heb zorgt deze film er toch voor dat ik moest huilen vooral toen de rector kwam vertellen dat jochem dood was en hoe alle leerlingen daarop reageerden
KiwiKiller97
Alleen jammer dat dat geen begrafenis was maar denk toch meer een herdenking op de school
Tilburg013
Film bevat een belangrijk onderwerp wat helaas te weinig onder de loep genomen wordt...
Dit is jammergenoeg dagelijkse kost voor klootzakjes zoals in de film en het gebeurt aan de lopende band...
Zou verplichte kost moeten zijn op basisschool gr 7/8 en middelbare school klas 1/2 waar de meeste grondlegging mbt pesten gelegd wordt om deze film te bekijken...
Pakkende film...

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus