• 9.382.195 stemmen

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Jim Caviezel

Gesproken taal: Engels, Duits, Arabisch en Urdu

Releasedatum: 17 oktober 2013

Plot Escape Plan

"No one breaks out alone."

Ray Breslin is 's werelds meest vooraanstaande persoon als het gaat om veiligheid. Hij heeft elke gevangenis nauwkeurig geanalyseerd en is tevens getraind op een enorme hoeveelheid overlevingstechnieken, zodat hij kan werken aan de best beveiligde gevangenissen ooit, waaruit ontsnappen onmogelijk is. Maar dan belandt hij in de gevangenis die hij ooit zelf ontwierp. Ray doet er alles aan om te ontsnappen, en gaat op zoek naar de persoon die er voor zorgde dat hij zelf achter de tralies verdween.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Toffe en vlotte actiefilm, met twee van de bekendste actie-iconen in de vorm van Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. Arnold is wel vele malen beter op dreef dan Stallone, die een beetje ongeïnteresseerd overkomt soms. Maar ook hij weet over het algemeen wel een degelijke prestatie neer te zetten. Escape Plan is in feite erg consistent qua kwaliteit doorheen de twee uren, al sleept het middenstuk misschien net een beetje te lang door, en gaan de laatste vijf minuten verhaaltechnisch helemaal overboord. Het einde is echt wel vrij slecht. Maar bon, het is een actiefilm, en qua actie weet de film wel vermaak te brengen. Zeker wanneer de ontsnapping wordt ingezet mag het echt even heerlijk kletteren, en mogen Stallone en Schwarzenegger hard gaan. Visueel ziet de gevangenis er ook heel mooi uit, en de beeldkwaliteit is lekker fris. Dus echt wel leuk voor een keertje. 3.5*

Blijkbaar is hier ook een vervolg op gemaakt, dat lijkt me nu wel enorm onnodig. Misschien eens een keer meepikken ooit, maar dit lijkt me toch echt maar een one time only concept.

avatar van Film Pegasus

De lang verwachte samenkomst van Schwarzenegger en Stallone, het deed wat denken aan die van Al Pacino en Robert De Niro met Heat. Al was die film wel een pak beter. Maar de mannen zijn al wat ouder geworden en helaas blikken ze in hun films de laatste jaren constant terug naar hun verleden. Het had me niet verwonderd als Schwarzenegger hier nog eens een 'I'll be back' had laten vallen. Nochtans zorgt die wel voor de zeldzame glimlach in de film. Stallone is eerder het haantje dat de aandacht per se naar zich wil trekken. Al wordt het niet helemaal irritant.

Met 2 namen als dit hebben ze een extra testosteronmannetje nodig en dat is Vinnie Jones. Die mag naast Jim Caviezel de bad guy spelen. Het resultaat is nogal bandwerk met wat knokwerk, maar nergens echt spectaculaire gevechten. Leuk om de 2 oudjes samen te zien, maar misschien had een jongere medespeler wel niet slecht geweest. Zeker als je actie centraal wil zetten.

Maar over het algemeen is het gewoon entertainment. Wel in een film die blijven hangen is in de tijd.

avatar van Black Math

Black Math

Redelijk vermakelijk, maar verre van geweldig. Het plot is natuurlijk nogal vergezocht, wat niet erg hoeft te zijn als de film verder maar over de top gaat. En dat gebeurt niet echt. De actie aan het einde is redelijk, maar weet nergens echt te verbluffen. Verder ook weinig echt memorabele oneliners, behalve Schwarzeneggers opmerking over slaan als een vegetariër. Ook aardig om hem een keer Duits te horen praten; in het algemeen lijkt hij ook wat meer op dreef te zijn dan Stallone. Ook leuk om Vinnie Jones in deze film terug te zien, hij heeft toch echt een epische tronie. Maar ook bij hem heb ik het gevoel dat er meer in zat, wat niet aan hem ligt: men had veel meer met hem mogen doen in de eindscène met hem, die juist niet bepaald episch was.

Een film die aardig tijdverdrijf is, maar niet meer. 2*.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, blijft een geweldige goede film, er zit een goed verhaal in en erg interessant hoe Sylvester Stallone een plan voorbereid om in de zwaarst beveiligde gevangenis weet te ontsnappen met hulp van Schwarzenegger!

Vooral het laatste half uur volop actie en spanning, veel beter dat deel 2 die hierna nog uitkwam.

avatar van mrklm

mrklm

Ray Breslyn [Sylvester Stallone] heeft om persoonlijke redenen zijn bestaan als advocaat verruilt voor dat van een ontsnappingsexpert in dienst van het beveiligingsbedrijf van Lester Clark [Vincent D’Onofrio]. Met hulp van ICT-expert Hush [Curtis ’50 Cent’ Jackson] en Abigail [Amy Ryan] heeft hij zich al 14 keer laten opsluiten in een gevangenis en is hij er 14 keer in geslaagd om te ontsnappen. Wanneer een advocaat van de CIA [Amy Ryan] hem zijn dubbele gage biedt om een geheim, experimenteel detentiecentrum te ‘testen’, aarzelt hij geen moment. Maar al gauw blijkt er een addertje onder het gras en krijgt hij het aan de stok met de gevangenisdirecteur [Jim Caviezel] en diens rechterhand [Vinnie Jones]. De enige die hem kan helpen met het voorbereiden en uitvoeren van een ontsnappingsplan, is medegevangene Emil Rottmayer [Arnold Schwarzenegger]. Het is allemaal nonsens natuurlijk en gelukkig neemt niemand zichzelf al te serieus. Dat en de prima verstandhouding tussen Stallone en Schwarzenegger maken dit tot een goed uit te zitten popcornfilm.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Ik vind de waardering op Moviemeter wel hoog, maar heb kunnen genieten van de film.

Eerst maar de slechte punten dit keer: totaal, maar dan ook echt totaal ongeloofwaardig: de toevalligheden, zaken die niet kunnen (zelf een sextant maken van wat papier en een bril?). Maar ik snap dat ze hier niet helemaal omheen konden want hoe moet je anders ontsnappen uit een gevangenis waaruit je niet kunt ontsnappen? Wat niet had gehoeven is de ongeloofwaardigheid waarmee personages 'over stag gaan'. Dat had veel subtieler gekund waarmee de film veel aan geloofwaardigheid zou hebben gewonnen. Aan het einde blijft de ontknoping wat onbevredigend: na drie keer teruggespoeld te hebben snap ik het nog steeds niet 100%. Sowieso een zwaktebod als een film aan het einde met een soort voice over moet gaan uitleggen hoe het nu eigenlijk in elkaar zat. En dan ook nog op een manier die niet echt logisch is?

Maar er is ook genoeg om van te genieten. De chemie tussen de twee oudjes is prima en de makers waren bijzonder creatief bij het schrijven van het script. Er gebeurt genoeg in de film en je hoeft je niet te vervelen. Acteerwerk is van het niveau dat je van Stallone en Schwarzenegger mag verwachten: niet meer en niet minder. Ik heb niet zo veel met de stijl van beide heren, maar het stoorde me hier niet. Er zaten ook een paar mooie (voor mij onverwachte) plotwendingen in. En - ik moet het bekennen - ik heb ook wel een zwak voor 'ontsnappingsfilms'. Als ik heel eerlijk zou zijn moet ik misschien 2 of 2,5 ster geven, maar ik ga toch voor 3 sterren.

Erg jammer dat ze hier niet gewoon volwaardige vervolgen op gemaakt hebben. Niet dat ik de eerste nou zo ontzettend goed vond (had veel meer ingezeten) maar toch was een aardige film. Vind 3 net iets te hoog maar 2,5 weer te laag.

avatar van AngelicV

AngelicV

Stallone en Schwarzenegger in 1 film. Bombastische overkill aan actie met de klassieke badguy etc. Film opende goed en was met wat meer verdieping een betere productie geweest, doch dat was niet de insteek van Hafstrøm. Beste scene: Schwarzenegger in zijn Cage in vol Duits tekeer gaand.