• 9.375.568 stemmen

300: Rise of an Empire (2014)

Actie / Drama | 102 minuten

Genre: Actie / Drama

Geregisseerd door: Noam Murro

Met onder meer: Lena Headey, Eva Green en Sullivan Stapleton

Releasedatum: 6 maart 2014

Plot 300: Rise of an Empire

"Seize your glory!"

Na de overwinning op Leonidas' 300, trekt het Perzische leger onder leiding van Xerxes verder in zuidelijke richting naar de grote Griekse steden. Het democratische Athene is de eerste stad die ze tegenkomen op hun pad. De stad heeft een sterke vloot en staat onder leiding van admiraal Themistocles. Themistocles is gedwongen een alliantie aan te gaan met de aartsrivaal van Athene.

Re73

hahaha misschien nog een keer kijken?

Zelf had ik twee dagen ervoor 300 nog een keer gekeken, dit hielp zeker om het verhaal nog even beter te volgen. De Spartanen kwamen pas de in de allerlaatste slag om de hoek kijken....

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Nu je het zegt ja. Die vrouwelijke leider, bekend van die voorgaande fragmenten waar de Spartanen met elkaar aan het vechten (trainen) zijn.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ik snap de kritieken op het verhaal niet echt. Het is juist geweldig bedacht om de verhalen van beide films zo te laten overlopen en er wordt met een stukje voorgeschiedenis zelfs uitgelegd waarom de oorlog zo geescaleerd is. Verder worden sommige personages goed uitgediept zoals Artemisia en Xerxes, in deel 1 was daar totaal geen sprake. Wat is volgens jullie dan een goed verhaal?

avatar van rep_robert

Al DeNiro schreef:

Persoonlijk irriteert het mij altijd zo als verhalen op deze manier met elkaar verweven worden en zich tegelijkertijd afspelen. Je weet dat bepaalde acteurs niet meedoen en wanneer onze Griekse held dan het Spartaanse kamp bezoekt is Gerard Butler toevallig afwezig. Ook typisch iets voor (brakke) series.

Het verhaal zelf zit natuurlijk wel degelijk in elkaar, maar de Grieken zelf zijn gewoon een stuk minder stoer dan de 300 Spartanen en het einde van de film is wat dat betreft ook wel veelzeggend.

Maar o, wat is de actie vet en zet Green ook een heerlijke bitchy en sexy rol neer. Wanneer je niet met een overdaad aan verfilmingen van graphic novels bestookt wordt is een film als dit af en toe een verademing om te zien, ondanks dat de film wel op alle fronten inferieur is aan het eerste deel.

avatar van Sasja

Sasja

Beetje web tegenvaller vergeleken met 300, het verhaal hebben ze apart gedaan naast het 300 verhaallijn, wat niet erg was, maar uk mistte de sfeer, en de stijl van de eerste 300

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Wat geinig dat Callan Mulvey een vrij prominente rol in deze film heeft! De laatste keer dat ik hem op tv zag, was een aantal jaren terug toen Heartbreak High nog op tv kwam!

avatar van patrickman

patrickman

zeer slecht vergeleken met het vorige deel 0 gevoel 0 verhaal de hele film word er wat op zee gevochten en dan is ie af en GA HEM ZEKER NIET in 3d kijken want je word gek van rondvliegende vonkjes

avatar van Thorongil

Thorongil

Vind het zo vervelend dat ze deze film enkel in 3D uitgeven in Vlaanderen. Ik ben feitelijk tegen al die 3D, maar deze wil ik echt wel zien in de cinema. Zal niets anders opzitten dan 20-30 km ver te gaan, want in de plaatselijke cinema geven ze hem niet.

avatar van De_Hollander

De_Hollander

Ik ben ook tegen al die 3D. Helaas zijn de betere films ook allemaal in 3D in de bioscoop. Vandaar dat ik bijna nooit naar bioscoop ga. En vaak is het zo dat er in de bioscoop aantal scenes weggelaten zijn of gecensueerd. Ook een reden om weg te blijven van de bioscoop.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

De_Hollander schreef:

. Je hebt gelijk, maar het is leuker om een film te zien als het 'in the picture' is en de hele wereld erover heeft. Anders loop je toch een beetje achter.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Thorongil schreef:

Valt reuze mee in deze film, gewoon gaan kijken.

avatar van RipCurl

RipCurl

De_Hollander schreef:

Misschien een rare vraag, maar waarom ben je tegen 3D? Ik vind het juist een meerwaarde voor een film. Zeker zo'n film als deze waarbij de 3D prima uitgewerkt is. Verder is het een top film en heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hier wil ik er wel meer van zien.

avatar van Dick Starbuck

Dick Starbuck

Heerlijk bios voer! Lekker over de top actie en bloederig. Ook 't 3D effect vond ik goed in deze film. Persoonlijk beter dan deel 1. Kom maar op met 't volgende deel.

avatar van minxz

minxz

Heerlijke film! veel actie in hoog tempo. 3D is zeker van toegevoegde waarde bij deze film. Het maakt de beleving intenser in combinatie met het super goede geluid bij Pathe de Kuip. MORE PLEASE!

avatar van KingJ

KingJ

heerlijk bombastisch en regelmatig 'over the top': ik hou er wel van op z'n tijd

deel 1 hadden naar mijn idee meer sfeer en stijl maar toch kon dit deel mij zeker ook bekoren

De bijhorende (beukende) soundtrack van Junkie XI vond ik ook top!

avatar van El ralpho

El ralpho

gemis van weleer

Vervolg wat parallel loopt met het origineel uit 2006, en eigenlijk op alle fronten minder is dan zijn voorganger. De hoofdrolspeler is compleet vergeetbaar en doet sterk terugverlangen naar Butler, de stijl en sfeer uit het eerste deel zijn compleet weggevaagd, en de gevechten voelen veel inspiratielozer aan wat eerst totaal niet het geval was. De beelden zijn nog steeds prachtig om te aanschouwen maar toch merk je dat dit vervolg in al zijn facetten heel wat tandjes minder is. Toch een flinke domper, zeker als je er dan bijna 15 euro voor betaald vanwege de 3D en I-max presentatie.

Echter krijgt de film nog wel een ruime 3 sterren van mij, omdat het (hoewel een heel stuk minder) nog steeds op bepaalde punten en momenten smullen geblazen is. Zo vond ik Eva Green hier grandioos, en speelde ook Lena Headey haar rol hier weer erg goed. Rodrigo Santoro was in de eerste helft wel imposant, maar ik vond hem naarmate het verhaal volgde, toch wat minder angst inboezemen. Ook zag je hem veeeeeel te weinig op het slagveld aan het werk. Over het slagveld gesproken; de eerste veldslag startte enorm goed, maar het was vervolgens jammer dat deze zich al snel hoofdzakelijk alleen naar de zeespiegel verplaatste..wel nog een erg gave scené was dan wel weer de sex/vecht scené tussen Stapleton en Green, die ik erg goed vond gedaan.

Zoals je al gemerkt hebt zijn mijn gevoelens over deze langverwachte opvolger gemengd, en ik denk dan ook dat ik het origineel maar weer eens snel nog een kijkbeurt moet gaan geven..Rise of an Empire heeft zo zijn momenten en is beslist geen slechte film, maar toch voelt het op alle fronten een stuk minder sterk aan.

avatar van wwelover

wwelover

Het viel te verwachten, maar het is een compleet overbodige film geworden en verpest een beetje de 'glorie' van 300. Qua verhaal stelt dit deel niks voor omdat er amper wat gebeurd, het zijn vooral gevechten die er op zich wel aardig uit zien maar na een tijdje gaan vervelen. Het ziet er visueel soms goed uit, zoals de slowmotion beelden, maar een deel is te matig geanimeerd en dat ziet er een best slordig uit. Het acteerwerk viel me nog mee, al snap ik niet dat Eva Green aan deze film meewerkt. Maar dat verzacht voor mij als kijker wel de pijn. De muziek van Junkie XL vond ik overigens wel best tof.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dit vervolg op 300 komt relatief laat. Waarom weet ik niet, maar het zal niet zo zijn omdat er flink nagedacht moest worden in hoe het vervolg zich zou kunnen onderscheiden van het eerste deel. Noam Murro neemt volledig de stijl over van Zack Snyder. Aangezien het origineel vooral herinnerd wordt door de stijl lijkt dat geen slechte keuze, maar Murro komt op mij over als iemand die geen idee heeft wat hij er mee moet aanvangen. Ja, het is een goede kopie, maar Murro weet niet hoe hij er mee moet variëren. Daardoor vervalt 300: Rise of an Empire binnen tien minuten al in herhaling.

Ik kan me zo geen film herinneren waarin zo vaak hetzelfde gebeurt. Het is steeds die slow-motion - versnelling - bloed op het scherm - weer opnieuw. Aanvankelijk is het leuk dat de eerste actiescènes zich vooral op boten afspelen. Dat is wel echt iets anders dan de eerste 300. Maar vervolgens wordt daar zo stoïcijns aan vastgehouden dat ook dat element al binnen no-time repetitief wordt. Ook de omgevingen ogen continu hetzelfde en totaal niet overtuigend (ook een euvel van het origineel overigens), waardoor dit deel voor mij al snel een soort nachtmerrie van verveling werd. Nog nooit zag ik een film met zoveel bloedspetters en brute moorden die zo oersaai was. Murro en zijn team hadden idee voor misschien net een film van een half uur. Als opvulling voor de rest van de speelduur herhalen ze Snyders meest effectieve actiescène tot in het schijnbaar oneindige.

Om het geheel nog erger te maken is het ook een totaal humorloze aangelegenheid geworden. Murro en consorten nemen dit materiaal extreem serieus en brengen het nogal pompeus. Het eerste deel was voor een groot deel vermakelijk door de glorieus over-the-top macho-uitspraken van Leonidas, die een oorlog tegen een massale overmacht behandelt alsof hij op kroegentocht gaat. Voor mij was 300 deels komedie, deels actie, ondanks dat Snyder en stripschrijver Frank Miller leken te denken dat ze serieuze geschiedenis schrijven. Hoe dan ook, het plezier van een Leonidas wordt hier zwaar gemist. Themistocles is zo'n suffe hoofdfiguur dat Superman ernaast nog charismatisch lijkt. Iedere keer als iemand zijn mond open doet wordt de film nog saaier dan hij in zijn eindeloze actiescènes al is. Elke dialoog bestaat uit cliché-opmerkingen uit epossen. Er zit geen greintje plezier of humor in.

Althans, buiten Eva Green om. Zij is de enige reden dat de film nog net bekijkbaar is, in ieder geval zo lang ze in beeld is. Ze geeft zich totaal over aan de camp, zoals Gerard Butler dat in deel 1 deed, en lijkt zich er van bewust te zijn dat ze in glorieuze nonsens speelt. Het is een van de beste performances in een rotslechte film ooit. Het is ook één van de zeldzame keren dat ik echt hoopte dat de schurk zou winnen. De helden zijn hier gewoon complete non-entiteiten, dus de waardering gaat al snel uit naar iets dat lijkt op een levend wezen.

Overigens, net als bij het eerste deel zal ik maar niet in gaan over de boodschap die de film lijkt uit te dragen. Elke keer als ik eraan denk wordt ik een beetje bang. Laat ik hierover alleen maar zeggen dat het gebruik van War Pigs van Black Sabbath tijdens de aftiteling waarschijnlijk het meest ironische gebruik van een liedje is sinds Always Look on the Bright Side of Life klonk in Life of Brian, al zou het me niet verbazen als het team achter deze film dat compleet ontgaan is.

Enorm slechte blockbuster dit. Ik heb me voornamelijk kapot verveeld. Toch een prestatie met dit materiaal.

avatar van roger94

roger94

goed acteerwerk en misschien nog wel beter filmwerk. 3d had ik weggelaten irriteert eerder dan dat het wat toevoegd.

artimesia: alleen al om haar moet je die film zien, wat een geil wijf!

avatar van Ninto

Ninto

Het eerste deel is vele malen beter, maar het is nog steeds lekkere bloodporn. Overigens zit de beste seks-scene in lange tijd in deze film. Wat een scene!

avatar van New Flame

New Flame

Ik was genoodzaakt deze film in 3D te zien. Hoewel het me niet stoorde, bood het me geen meerwaarde. Dit is zo'n film die ik een score geef binnen de categorie 'hersenloos spectaculair amusement'. Hoewel ik het ontstaan van Xerxes, de vertellende rol van Gorgo en het sferische kleurenpallet kon smaken, wordt deze film mijns inziens volledig gedragen door Eva Green. Net zoals in Camelot en Dark Shadows zet ze weer een heerlijk duistere en sterke vertolking neer, waardoor ik tijdens de film meer voor haar supporterde dan voor de niet zo memorabele Themistocles en co.

3,5/5

avatar van The Oceanic Six

Ik heb dit vervolg op 300 ook maar eens in de bios gekeken. De zaal zat goed vol, maar dat had ik bij de reguliere avondvoorstelling ook wel verwacht aangezien deze film best wel gepromoot is. 300 RoaE is wat minder stoer dan de voorganger, omdat we hier vooral gigantische veldslagen zien, terwijl deel 1 zich richtte op het stoere verhaal van de 300 Spartanen. Toch is dit best een vermakelijk filmpje geworden, met een hoop actie, veldslagen, een prettige soundtrack en een erg lekkere Eva Green die ook nog eens topless gaat. Het kan allemaal slechter Maar het onoriginele verhaaltje, de wat eentonige actie, het te aanwezige digitale bloed en de niet al te interessante cast maken zeker geen hoogvlieger van dit vervolgdeel. Kleine voldoende dus.

avatar van ghostman

ghostman

Hmm , toch wel benieuwd naar deze film . Mijn broer heeft deze film in de bios gezien en volgens hem is deze film veel beter dan het eerste deel ...

ghostman schreef:

Dan is de mening van je broer een uitzondering op de regel.

avatar van Vorker

Vorker

Afgelopen week 300 nog eens gekeken in de aanloop naar dit nieuwe deel en dat blijft toch wel een heerlijke film. Stilistisch gezien vakwerk in mijn ogen, met enkele beklijvende oneliners en een Butler die een prima rol neerzet.

Deze 300: Rise of an Empire mist helaas die oneliners en momentjes die aanduiden dat het zichzelf niet al te serieus neemt (zoals in het eerste deel een Leonidas die een appeltje eet op een veld vol lijken) en de grote verrassing op het visuele vlak is er natuurlijk af.

Toch neemt dat allemaal niet weg dat dit een erg vermakelijke film is. Het stijltje blijft me aanspreken, de score vult de actierijke momenten goed aan en Eva Green doet het meer dan goed als getergde commandant van de Perzische zeevloot.

Van mij mag er in elk geval nog wel een derde deeltje komen om de hele verhaallijn af te sluiten!

avatar van ghostman

ghostman

Re73 schreef:

Dan is de mening van je broer een uitzondering op de regel.

Geen idee , maar ik deel i.i.g. wel zijn mening dat het eerste deel een verschrikkelijke film is . Het lijkt mij haast onmogelijk dat dit deel nog slechter is .

Ben vooral benieuwd naar Eva Green en haar ...

avatar van Prudh

Prudh

The One Ring schreef:

1,5*, waarschijnlijk 0,5* zonder Eva Green.

Ik ben het extreem eens met je sterke review; je verwoordt zin voor zin mijn kijkervaring. Mooie vergelijking met de kroegentocht van Butler ook!

avatar van schumacher

schumacher

De 1ste film is stukken beter en weg met die rotte 3D zeg, door die 3D zag je niet tot nauwelijks de schepen (in de verte) manman. De film was ook te ééntonig, heel de tijd op het water elkaar een beetje aanvallen, dan nog eens, dan nog eens en dan is de film gedaan. Er zaten uiteraard een aantal zeer leuke harde scenes in maar dat was niet voldoende.

Ik vind het 12 euro geldverspilling ze.

ghostman schreef:

Ben vooral benieuwd naar Eva Green en haar ...

tip: vind je deel 1 niks ga dan zeker deel twee niet kijken.

avatar van MartMovie

MartMovie

The One Ring schreef:

1,5*, waarschijnlijk 0,5* zonder Eva Green.

Volledig eens met deze prima recensie.