Gravity (2013)
Met onder meer: Sandra Bullock, George Clooney en Ed Harris
Releasedatum: 3 oktober 2013
Plot Gravity
"Don't let go."
Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalski (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalski alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben ... en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Gravity (MusicMeter)
Ryan Stone
Matt Kowalski
Mission Control (stemrol)
Aningaaq (stemrol)
Shariff (stemrol)
Explorer Captain (stemrol)
Russian Space Station Captain (stemrol)
Andreeke
Ben deze net gaan zien in de cinema. Steengoede film zonder meer. Het optimistische personage, gespeeld door Clooney, is een extra pluspunt.
Wat mij betreft een echte aanrader, maar je moet hem wel in 3D gaan bekijken.
LOTR-lover
Wat een tegenvaller, na alle goede recensies en enthousiaste reacties. Natuurlijk, de beelden zijn fenomenaal en een genot om naar je te kijken. Maar dat is dan ook de enige reden waarom ik Gravity 3* geef (een 6'je dus). Voor het flinterdunne verhaal kan ik echt geen cijfer geven, wat een drama. Het werd op bepaalde momenten zo ongeloofwaardig (vooral dat einde!) dat ik er alleen maar om moest lachen. Als een serieuze film voor mijn gevoel een komedie word omdat het simpelweg nergens op slaat, dan sla je de plank behoorlijk mis. Gelukkig hebben we de beelden nog...
6/10 (IMDB)
Julie
Straffe film.
Plotgewijs moet je niet heel erg veel verwachten. Er bestaan wel meerdere films die de wet van Murphy hanteren. Maar Gravity blinkt uit in twee dingen: Visual Effects en 3Dgevoel.
Nog nooit vond ik 3D zo'n meerwaarde als bij Gravity. Dat uit zich vooral in de POV's en het camerawerk dat zo meesterlijk nauw aansluit bij de sfeer van de film. Het universum is groot, maar houd je vast voor een van de meest claustrofobische momenten in de laatste tien jaar (met Burried voor mij persoonlijk nog altijd een n°1)
Om terug te komen op het 3D: voor mij persoonlijk vergeet je het effect ervan altijd na een tiental minuten. Hier ook maar op een geheel andere manier: de identificatie met Sandra Bullock is bij momenten zo groot dat ik mezelf naar adem voelde snakken en op sommige momenten de airco in de zaal verwarde met in het ruimtepak/uit het ruimtepak
Een dikke 4,5 *.. Het half puntje gaat eraf omdat, en het moet gezegd, de films heel af en toe in Amerikaanse cliché's valt. Maar ach, ik vergeef het hen
Mat_
Het eerste uur is verbluffend, overdonderend. Precies de reden waarom je naar de cinema zou gaan. Laatste kwartier valt in dat opzicht wat tegen, het einde is vrij onnodig. Komt daar dan nog eens bij dat Sandra Bullock echt niet kan acteren. Vanaf het moment dat zij een scène alleen moet dragen mis je toch meteen Clooney. Het einde is dus een klein beetje misplaatst, al is dat misschien wel een te groot woord. Wel positief dat Cuaron z'n film gewoon onder het anderhalf uur durft houden in plaats van dat einde onnodig lang te rekken om toch aan de 100 minuten te raken.
Black Math
Indrukwekkend. Het eerste kwartier à twintig minuten is een heel lang groot shot zonder te knippen, de camera gaat alle kanten op (net als Clooney) en soms zijn er effecten die verder me alleen opgevallen zijn in Irréversible: namelijk dat de camera zonder dat je het door hebt als je je aandacht er niet bij hebt door het glas van een ruimtehelm gaat. Mooi dat dan het perspectief ook naadloos overgaat in dat vanuit de ogen van Bullock. Aardige soundtrack, weinig over te klagen, behalve misschien dat ik uit de recensies van de mensen wier mening ik hier hoog aansla nog iets sterkers had verwacht.
Het plot is zo simpel als een actieplot ook maar kan zijn, maar het doet er weinig toe, want het is een mooie kapstok voor het visuele geweld. Ik zie hier veel vergelijkingen met 2001: A Space Odyssey. Ik moest eerder aan een animatieserie denken: Planetes, waar het draait om het opruimen van ruimteafval. Dit omdat dat afval een grote rol speelt in deze film. Over het acteerwerk: ik ken Bullock vooral uit romantische komedies, dus het was een verademing om haar een keer in zo'n film te zien. Echt opzienbarend is ze niet, maar irriteren doet ze ook niet. Clooney is een ander verhaal, het is de vraag of ik hem helemaal op z'n plek vond met hoe luchtig hij is, maar het is aan de andere kant ook wel vermakelijk. De luchtigheid waarmee hij zijn einde accepteert, zit op het randje van tussen dramatisch en over the top.Het was leuk dat hij nog even terug kwam, maar gelukkig was het slechts een hallucinatie, want anders was het echt bijzonder goedkoop geweest.
Het voornaamste pijnpuntje zit hem ook bij mij dat men in het laatste gedeelte zich vooral op het plot concentreert. Afgezien van de tweede keer dat de brokstukken voorbijkomen, wat in 3D er echt gaaf uitzag zoals dat op de kijker afkwam, leek het toch vooral om het narratief te draaien.
Het woord is gevallen: 3D. Na Avatar pas mijn tweede 3D film, ik vond het erg de moeite waard dit keer. Het nadeel blijft toch wel dat er een beetje een zwartwaas door het brilletje aanwezig is. Ik ben erg benieuwd wat er bij herziening in 2D nog van over blijft. Ik verwacht eigenlijk nog dat de film ook dan nog steeds visueel behoorlijk sterk is. Niettemin ben ik blij dat ik de film in 3D heb gezien. 4,5*.
MKattenberg
Ben vandaag geweest, moest zeggen het eerste half uur is wel goed, maar daarna valt de film best wel tegen.
Wel mooi gefilmt in 3d, super mooie beelden,
Maar het hele verhaal valt een beetje tegen, ik had er wel meer van verwacht.
Meningen zijn verschillend natuurlijk maar ik had op een gegeven moment het idee dat ik de zaal uit wilde lopen omdat het een beetje langdradig werd.
Madecineman (moderator films)
Het leuke van films die je op vakantie kijkt is dat er altijd een leuke bijkomende herinnering aan vast blijft plakken. Fijn dus dat ik, voor mij persoonlijk, de beste film van 2013 (tot nu toch althans) in de bios van Hurricane, Utah heb gezien. 3D brilletje op, popcorn (zout), een Dr Pepper, vriendinnetje naast me en 90 minuten ongestoord genieten van de meest indrukwekkende ruimte beelden die ik denk ik op film gezien heb.
Toegegeven mijn idee bij Gravity was dat het kon vriezen of dooien, nu heb ik wel vertrouwen in regisseur Cuaron maar toch... 90 minuten, slechts 2 personen en 1 setting..? Gelukkig pakt de film je vanaf seconde 1 bij de strot en laat niet meer los, het is een visueel spektakel van de bovenste plank en met werkelijk filmische waarde toevoegenden 3D beelden die tot de beste behoren die ik gezien heb. Misschien laat Gravity zich op visueel gebied nog wel meer vergelijken met een doldwaze achtbaanrit dan met een traditionele speelfilm, alles zweeft en vloeit in afwezigheid van de zwaartekracht. Cuaron bewijst definitief de koning, nee keizer, te zijn van de lange trackingshots. Fenomenaal!
Maar het is niet alleen audiovisueel spektakel het verhaal van Gravity weet zeker ook te pakken. Verwacht geen filosofisch hoogstandje a la 2001, deze film is veel menselijker en de dieperliggende lagen spelen in op de worstelingen van een individuele vrouw ipv die van de gehele mensheid. Credits hiervoor aan Sandra Bullock die geloofwaardig een kwetsbare vrouw weet neer te zetten in een situatie waarin kwetsbaarheid wel het laatste is waar je aan zou denken. George Clooney als haar tegenspeler is perfect, een totaal ander karakter die in haar iets weet te ontwaken waarvan ze dacht het allang kwijt te zijn.
In die zin denk ik dat al dat de levensstrijd 400km boven het aardoppervlak waarschijnlijk ook een metafoor is voor het leven van Dr Stone. Haar problemen met communicatie, haar diepgewortelde angst om verlaten te worden, haar faalangst. In het onvergeeflijke vacuüm van de ruimte wordt ze letterlijk geconfronteerd met haar eigen tekortkomingen. Teruggeworpen op haarzelf is er geen andere keuze dan deze te overwinnen de enige ander overgebleven reële optie is opgeven. Het einde is in die zin ook briljant en gaf me toch wel kippenvel, een prachtige wedergeboorte aan de rand van een soort ongerept oerlandschap.
Prachtig spektakel met een menselijke touch, knap werk en een klassieker in de dop.
4* maar een verhoging sluit ik zeker niet uit.
johnhendrikos
Heel mooi gemaakt film, absoluut. Het 3d effect heeft absoluut een meerwaarde en je waant je in zeker zin in de ruimte, die erg realistisch is vormgegeven. Dit zijn de pluspunten. Het minpunt is simpel, namelijk het verhaal. Deze is volstrekt ongeloofwaardig en blijkbaar is het geen probleem als je ruimteschip/raket het begeeft, want net als op de taxi standplaats bij het station zijn er in de ruimte genoeg andere "taxi"s te vinden die jou misschien wel een ritje willen geven.. Het is wat moeilijker om er te komen, maar ze zijn er wel, dus doe je best.
Buiten dit is het einde niet bevredigend te noemen.
Mooi gemaakt film, slecht verhaal. Toch krijgt hij 4 sterren omdat h ij toch wel echt heeeeel mooi gemaakt is.
horizons
Alweer dat commentaar over het verhaal. Ik blijf dat niet snappen. Het uitgangspunt is simpel dus dan is het verloop ook eenvoudig te voorspellen.
Daarnaast:
1. de regisseur wou geen realistische film maken.
2. er blijkt meer mogelijk (realistisch te zijn) dan je in eerste instantie zou denken
'Gravity': Science vs. Fiction : Discovery News - news.discovery.com
goldberg68
Wel een aardige film maar geen topper vond sommige stukjes wel spannend maar de film bestaat voor de helft uit 1 persoon een beetje saai soms.
mijn cijfer 2.5
Corran
Ik vraag me bij dit soort films af wat de houdbaarheidsdatum is. De eerste keer blaast hij je visueel omver, maar wanneer dit soort technieken de standaard worden en je het allemaal gewend bent, dan vraag ik me af of deze wel overeind blijft. Avatar had door ook al zware problemen mee. Het is verhalend gewoon té zwak.
Minder wanneer een techniek echt bijdraagt aan de beleving lijkt mij. Sommige technische vooruitgang is gewoon om de vooruitgang, andere zaken dienen echt een doel.
Awake78
Hele gave (3D-)film die je ondanks de geringe hoeveelheid aan variatie toch geboeid houdt. Laatste gedeelte met Bullock misschien wat langdradig maar goed, daar kan ik mee leven.
Quentin
Het eerste uur van Gravity is het beste wat ik de afgelopen tien jaar in de bioscoop gezien heb. Daarna ontaard het helaas in een te clichématige vertelling, waarbij het scenario net iets te gewiekst in elkaar zit om echt te emotioneren.
Eens met gotti, eerste helft (totdat er brand uitbreekt in het ISS) dacht ik naar 5*-materiaal te kijken. Audiovisueel redelijk briljant. Helaas kiest Cuarón er daarna voor om over te schakelen op een melodrama dat aan elkaar hangt van de onwaarschijnlijkheden. Erg jammer.
Quentin
Lijkt me niet dat dat de keuze van Cuaron is.
Naomi Watts
Aangezien er rond Gravity enorm veel oponthoud is geweest inzake creatieve meningsverschillen tussen Cuaron en studio lijkt me dat ie water bij de wijn heeft moeten doen.
schrans
Met hoge verwachtingen deze film gaan kijken en deze zijn half ingelost.
Eerst een vooral zeggen dat de graphics en beelden die er geschoten zijn voor deze film van uitmuntende kwaliteit zijn!
De plot was echter vrij voorspelbaar (daarom niet per se slecht, maar een goede twist had toch gemogen). En jammer dat nu net 2 acteurs de hoofdrollen vertolken die bij mij niet in de bovenste schuif liggen en dan voor mevrouw Bullock, die wat mij betreft zich toch aan overacting waagt in deze film.
Zonder meer een degelijke film, maar ook niet hetgeen wat ik ervan van verwachtte door de lyrische recensies.
horizons
, maar een goede twist had toch gemogen).
schrans
Dat zie ik eens helemaal niet ziiten. Geef eens wat voorbeelden.
Voorbeelden laat ik over aan scenaristen, maar alleszins iets wat niet voorspelbaar is zoals het einde dat nu wel is.
Lord Flashheart
Dat zie ik eens helemaal niet ziiten. Geef eens wat voorbeelden.
Bullock die het niet overleeft en liefst in het niets wegdrijft. Niet de meest spannende twist, maar naar mijn gevoel het enige gepaste einde (en toch niet courant voor Hollywood-projecten).
horizons
Naja, ligt eraan het einde dat ze zou overleven is vaker gebruikt, maar het andere einde is ook al vaak toegepast, dus dat zou geen echte twist zijn maar gewoon een andere mogelijke uitkomst. Maar ik kan daar een gekleurde visie hebben omdat ik echt een zwak heb voor goede eindes.
Haha, aliens, dat is een twist. Een twist is iets wat compleet onverwachts komt en je niet eerder zou hebben zien kunnen aankomen.
Gish
Vooraf had ik weinig hoop op een leuke filmmiddag gezien de matige trailers. Maar de kritieken blijven aanhoudend positief. Zelfs de kritische Onderhond blijkt van zijn geloof gevallen en begint Hollywood te omarmen. De cinefiel in mij krijgt dan echt jeuk.
Helaas werden mijn vooroordelen bevestigd. Dat visuele meesterwerk blijkt een gemiddeld ruimteavontuur. Weliswaar redelijk spannend en knap gefilmd met soms prachtige effecten, maar vooral in de tweede helft van de film volgt een aaneenschakeling van onwaarschijnlijkheden en soms complete waanzin. Zelden zoveel, serieus bedoelde, onzin gezien.
Volgens mij komen onze meningen redelijk met elkaar overeen, alleen geef ik er een heel andere waardering aan
Zie trouwens niet waar ik "Hollywood begin te omarmen". Elk jaar is er wel een blockbuster/Hollywood film die ik 4* geef, deze schiet er dan een beetje bovenuit.
Madecineman (moderator films)
Daar ben ik het toch niet mee eens, de wedergeboorte (letterlijk en figuurlijk) is eigenlijk het perfecte einde hier, de hele film leidt daar naartoe en het was ook volgens mij de originele insteek van Cuaron.
Het is inderdaad de originele insteek van Cuarón, ik vind het alleen een foute keuze. Verder krijgt de film pas rond het middenstuk richting, op basis van het eerste uur is er denk ik weinig dat richting het huidige einde wijst.
Madecineman (moderator films)
Dat klopt inderdaad, het is vooral de tweede helft van de film waarbij er meer focus komt te liggen op het personage van dr Stone die leidt tot het huidige einde. Toch heb ik me best lang zitten afvragen hoe het nu zou eindigen tijdens het kijken van de film, zoals het nu is voelt voor mij wel het meest bevredigend iig.
Jawaddedadde
Visueel knap!
Wat zag het er allemaal ongelooflijk mooi uit! Echt gemaakt om op het grote scherm te gaan kijken. Zeker het eerste uur was ongemeen sterk. Hoe de luchtigheid ook met een klap plaats maakt voor spanning, erg sterk.
Helaas gaat het met het verhaal nadien toch wat bergaf. Het wordt allemaal net een tikkeltje te ongeloofwaardig. Van spaceshuttle naar ISS, van ISS in de Soyoez, van de Soyoez naar het Chinese ruimtestation om daar dan in de Chineze Soyoez richting Aarde te gaan, met dan nog de ontsnapping aan de verdrinkingsdood...meh. Dat is me net iets te veel van het goede. Al kan ik me wel vinden in dit script. Wil je echt een realistisch verhaal dan is de film na 10 minuten gedaan.
Ik onthoud vooral de prachtige beelden in de ruimte (alsof je er echt bij bent). Prima rollen overigens van Clooney en Bullock.

Een greep uit de lijst van beste ruimtefilms op MovieMeter

Ruimtefilm 'Gravity' met George Clooney en Sandra Bullock morgenavond (29 oktober) op televisie

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Deze vijf goed beoordeelde films verdwijnen zeer binnenkort uit het aanbod van Netflix

Gladiator

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Efter Brylluppet
Drama, 2006
space missionsurvivorverliesruimteastronautspace stationtrapped in spacereflective3d film hopeful