Man of Steel (2013)
Met onder meer: Henry Cavill, Michael Shannon en Amy Adams
Releasedatum: 20 juni 2013
Vrijdag om 22:45 uur op Play6
Plot Man of Steel
"You will believe that a man can fly."
Voordat de stervende planeet Krypton ontploft stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Man of Steel (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Lara Lor-Van
Colonel Nathan Hardy
Dr. Emil Hamilton
Partyboooi
Meningen lopen uiteen lees ik wel....en terecht. Ikzelf vond het een zeer matige film, had er zo veel meer van verwacht, zeker met de ster-acteurs Costner / Crowe / Fishburn. Zod is nog aardig gespeeld, maar verder....pff. Met moeite uitgezeten zeg. Helaas draaien veel films voortaan alleen om de actie, niet om het verhaal. Want dat laatste was ver te zoeken. Ook de flashbacks hadden van mij niet gehoeven, liever chronologisch verteld....En dan 3D, kom op. Niks 3D's gezien in 2,5 uur film!
2 ** voor de moeite
Oef.
Begint tijd te worden om Snyder helemaal af te schrijven. Na twee leuke films in het begin en twee gefaalde probeersels is dit een nieuw dieptepunt voor Snyder. Daarmee is z'n credit zo'n beetje op.
Superman nooit echt boeiend gevonden en Snyder zal ook wel vastgezeten hebben aan een aantal zaken, maar de intro op Krypton begint erg slecht. Domme, lelijke scifi die voor geen meter loopt. Eén of ander superbeschaving van 100.000 jaar oud, maar ze lopen wel in stomme maillots rond op een cultuurloze planeet. Buiten wat sci-fi clichés valt er niks te beleven. Daarna een heel stuk inloop. Het duurt zowat tot halverwege de film alvorens het verhaaltje echt begint.
Het beginstuk op Aarde viel ook tegen. Cavill en Adams zijn gezichtsloze acteurs die weinig tot niks met hun rol aanvangen, sleept dan ook veel te lang aan. Middenstuk is kort en gehaast, de climax vooral lang en uitgesponnen.
Laatste uur heb ik moeten vechten tegen de slaap. Nu was het ook wel warm in de bioscoop, maar de gevechten waren ook gewoon supersaai. Beetje duwen en vliegen, ad infinitum. Camerawerk is slecht, effecten vielen tegen en van Snyder's vroegere trucjesdoos schiet niet veel meer over. Het oogt ongeïnspireerd, zoutloos en vervelend.
En zo sleept de hele film zich voort van de ene teleurstellende scene naar de volgende, zonder ook maar ergens met een positief lichtpuntje uit te pakken.
Doe mij maar Michael Bay als het op dit soort actiegeweld aankomt, kan ik veel beter pruimen, zowel qua actie als qua tone of voice.
Decec
@Onderhond is niet type voor SF...
Ik had helemaal geen slaap bij bioscoop, het blijft spannend!
Behalve dan dat m'n favoriete film aller tijden onder SF valt.
NYSe
Ook ik verveelde me het laatste half uur kapot. En ik ben zeker wel het type voor SF, mits goed uitgewerkt. En dat was Man of Steel zeker niet. Boem, boem, boem, dertig minuten lang. Na eerst twee uur pretentieus, oppervlakkig en lachwekkend gezemel over lotsbestemmingen te hebben moeten doorstaan. Ben het vaker oneens dan eens met Onderhond, maar hier slaat hij toch wel de spijker op zijn kop.
Lekker toch: boem, boem, boem dertig minuten lang. Je hebt ook blockbusters die teren op 2 grote scenes, maar eigenlijk 0,0 te bieden hebben(nieuwe Iron Man b.v.). Naast Pacific Rim eindelijk een blockbuster die gewoon omkomt van de actie en waar het budget er ook daadwerkelijk van af straalt
Lennert
@Onderhond is niet type voor SF...
Ik had helemaal geen slaap bij bioscoop, het blijft spannend!
Ik vind Superman en welke superheld dan ook anders weinig te maken hebben met echte sciencefiction.
NYSe
Ik heb de nieuwe Iron Man en Pacific Rim niet gezien, maar als ze net zo weinig variatie te bieden hebben als deze onzin dan hoeft het van mij ook niet echt.
Dying Rose
Mijn stem verlaagd naar 2.5*.
De intro alleen al voelt bijna als een film. Twintig minuten om tot het hart van Kal-El’s bestaan te komen, leek me iets te veel.
De actie vloog er tevens al meteen in en ook het visuele was mooi om zien, maar hét probleem met zo’n blockbuster is dat ze enkel rekening houden met die twee. Daardoor verdwijnt al de rest op de achtergrond en ben je na enkele gevechtscènes de hele show al moe. Lucky me, ik had nog twee uur te gaan.
Michael Shannon zette een leuke bad guy neer. Hij heeft ongeveer dezelfde uitgesproken blik als Joaquin Phoenix, dus dat is ook al positief. Van alle acteurs vond ik Shannon het best uit de verf komen. Ook Antje Traue zat goed in haar rol, maar hoogstaand kan je het uiteraard niet noemen.
Henry Cavill was wel een verfrissend acteur om in een grote film te spelen, maar ik vond hem niet veel uitdrukkingen vertonen. Ik vond hem en Amy Adams ook weinig chemistry hebben, alsof zij meer een blok aan zijn been was (wat een ironie). Diezelfde Adams had wel een goede uitstraling voor de rol van Lois Lane. Maar ze leek me meer gecast om mooi te ogen, dan om haar kunnen te laten zien. Ach ja, ze heeft nu wel haar pensioen kunnen verzekeren, dus toch iemand blij.
Russell Crowe, Kevin Costner, Laurence Fishburne... allemaal grote namen die eens leuk zijn om te combineren. Daarnaast is het ook altijd tof om wat minder bekende gezichten te ontwaren (Tahmoh Penikett, Michael Kelly, Christopher Meloni, Alessandro Juliani…).
Nee, dit maakte me niet echt dol. Overload aan actie betekent helemaal geen reden tot succes, toch niet in mijn ogen. Het eerste deel was qua gevechtscènes wel goed, maar vanaf de tweede helft wordt de actie in het belachelijke getrokken en leek het op de derde Transformers-film die ook maar nooit leek te eindigen. Als de boxen dan nog eens loeihard staan, dreigt er tinnitus om de hoek. Los daarvan hebben je oren gewoon nooit rust.
Niettemin waren de special effects, de muziek en het visuele aspect wel goed. Er had gewoon veel minder show moeten zijn en ze hadden zich meer op de inhoud moeten richten. Jammer dat geen enkel mens achter een Amerikaanse big action movie dit in zijn oren weet te knopen.
De scène die me het meest kon boeien was de 'aankomst' van General Zod… via de tv. Deze neigde meer naar het 'thriller'-gehalte en vond ik zowat de opsteker uit de film. Zegt al veel denk ik.
En dan het einde. Tja, wat valt er te zeggen? Deze bleef maar aanslepen. Het was ze altijd maar te doen om de actie en het zo veel mogelijk gebouwen ruïneren, dan er een mooi einde van te maken. SUPER...irritant.
Net als in The Dark Knight Rises was de dood van de schurk die je zo moeilijk kan uitschakelen, zo lachwekkend. Je kan hem uren door glas, beton, metaal… gooien zonder hem ook maar een schrammetje te veroorzaken, maar het is o zo makkelijk om zijn nek te breken. Fail.
Nee jong, ik heb het ondertussen wel gehad met deze films. Deze kijkt net als de anderen wel eens leuk weg, maar vernieuwend is het niet.
Het is gewoon echt zonde dat men enkel kan kijken naar het geld. Voor de rest willen ze de kijkers enkel entertainen met actie, maar de dingen die meer belangrijk zijn, laten ze achterwege. Gelukkig voor mij, er komt nog een sequel aan met Batman erbij. Hoe-ra!
DVD-T
Man of Steel is een film die ik vanaf de aankondiging op de voet heb gevolg. Vooral door de medewerking van Nolan, die van de Dark Knight trilogy ook heeft gemaakt tot iets wat we al jaren wilden zien, die van Superman ook een serieuzer iets wilde maken. En vanaf bekend werd dat Snyder aan het roer zou staan van deze nieuwe verfilming werd het helemaal interessant. Toch een van mijn favoriete regisseurs. Erg benieuwd was ik wat hij van dit epische karakter en verhaal ging maken. Met films een film als Watchmen op zijn naam wist ik zeker dat dit misschien wel iets bijzonders kon gaan worden, en een Superman zou laten zien die ik al jaren graag wilde zien.
Niets dan lof trouwens voor Donner's Superman, wat ook een erg goede film is. Ook deze film doet precies wat je er van mag verwachten en vooral Christopher Reeve brengt het geheel naar een heel ander level. Daar voelt het dan af en toe net te stripachtig aan.
Man of Steel hakt er gelijk goed in met een epische opening op Krypton. Al gelijk komt er dan ook een golf aan actie over je heen, zonder daarbij karakters uit het ook te verliezen. Je krijgt meteen een goed beeld wie nu de ouders van Kal-el waren en wie en hoe Zod in elkaar zit. Na deze grandioze opening krijgen we introductie verhaal. Is natuurlijk nodig bij een origins verhaal maar hier voelt het gewoon wat te lang uitgesponnen allemaal. De opbouw duurt net even wat te lang en vertelt niet altijd even interessante dingen. Gelukkig komen daarin nog wel wat korte momenten aan actie voorbij om het geheel weer wat op te peppen.
De aanpak is gewoon wat deze MoS anders maakt dan de rest van de Superman verfilmingen. Het is een stuk serieuzer en wat meer grounded to reality. Lastig meteen film als Supes aangezien het gaat over een Alien op aarde die erg sterk is en kan vliegen, maar de makers slagen er in om dit erg goed over te brengen op het scherm. Dit is nu juist het element waar ik op zat te wachten.
Dat was dan zo'n beetje het eerste gedeelte van de film. Ongeveer vanaf het fortress of solitude moment neemt de film een andere wending en gaat het geheel een paar versnellingen omhoog. Het voor het eerst vliegen zag er geweldig uit. Voor het eerst ook dat je ziet dat de zwaartekracht ook een effect op Superman heeft. Tof kostuum trouwens ook. Wat dan volgt is eigenlijk een aaneenschakeling van groots opgezette actie scenes waarbij alles uit de kast wordt getrokken wat er tegenwoordig mogelijk is met effecten. Ook hier is iets heel anders gedaan dan je normaal in blockbusters ziet. Ipv. drie grote actie scenes krijg je nu alles in ruim een uur om je oren geslingerd. Af en toe heb je wel het gevoel helemaal murw geslagen te worden door de hoeveelheid maar dat mag de pret niet drukken want gaaf is het allemaal wel. Ook hier wordt het grounded to reality element niet uit het oog verloren, al wordt plotontwikkeling en het oog op karakters hier wel iets naar de achtergrond gedrukt. Maar wat een top vermaak weten Snyder en zijn team hier voor te schotelen. Als blockbuster is Man of Steel meer dan geslaagd.
Cavill is toch wel een toevoeging. Hij speelt zowel de rol van Superman als Clark Kent erg overtuigend. Ook Amy Adams weet te overtuigen als Lois Lane. En dan is er nog Michael Shannon. Wat zet deze man een tour de force neer. Erg sterk gespeeld met de juiste emoties, geweldige gezichtsuitdrukkingen. Eigenlijk de beste performance van deze film. Dan de ondersteunende cast. Daar had ik toch wel wat meer van verwacht. Zeker van grote namen als Fishburne, Costner en Lane. Niet alleen de schuld van hen natuurlijk, daar ze niet veel screen time krijgen en redelijk zwak in het script zijn uitgewerkt. Antje Traue en Crowe ben ik wel over te spreken. Zetten hun rollen ondanks de weinige screen time erg goed neer.
Filmtechnisch, verbluffend. De cgi ziet er goed uit. Wel een enkele flaw waarin het niet helemaal goed uit de verf komt, maar dat is muggenziften. Camerawerk van Fong heb ik niet echt gemist. Amir Mokri levert namelijk fantastisch werk in zowel positionering als belichting. Eigenlijk nergens echt zwak en/of lelijk camerawerk. Muziek van Zimmer is toch ook het vermelden waard. Erg goede score. Sounddesign is ook verbluffend goed. Lekker opgepompt, goed gebruik van surrounds, en nergens verlies van dialoog. Perfect gebalanceerd.
Audio/visueel dus erg goed met daarin toch een minpunt. De 3D. Eigenlijk op het geheel weinig tot geen toevoeging. Had het toch liever gezien in 2D.
Eindelijk een "geloofwaardige" Superman. Eentje die ik al jaren heb willen zien. De film kent natuurlijk zijn minpunten en dan vooral het script waarin niet alles tot in de puntjes goed tot zijn recht komt. Toch weet Man of Steel tot de verbeelding te spreken en als belangrijkste, top entertainment te bieden.
Na het zien van Man of Steel is een ding zeker: "You'll believe a man can fly". Meer nog dan Donner's Superman.
finalman
Je slaat de spijker op de kop. Wat je zei over TF3 en dat er geen eind aan kwam, ik heb dit ook al meermaals gezegd tegen enkele mensen. Blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
ProteZ101
Verhaal was goed in elkaar gezet. Zeker in het begin van de film kwam je er dan ook echt goed achter waar het allemaal begonnen was. Leuke en spannende actie scénes. Ik moet wel zeggen dat ik niet zo´n superman fan ben, dus vandaar dat ik maar 3 sterren heb gegeven. Ik moet wel zeggen dat ik dit wel de beste vind van alle andere superman films.
Actarus
Oef.
De gevechten waren supersaai??? Man toch, wat een gezeik!
Als je Superman dan nooit echt boeiend gevonden hebt, bleef je beter ook de de bioscoop...
markel
goeie film.
wat lachwekkend blijft, je zet een bril op en niemand herkent je meer.
PS
je kan er een leuk verhaaltje bij tikken maar 0,5 is gewoon belachelijk laag.
dat doe je eigenlijk alleen maar om op te vallen, nou dat is in ieder geval gelukt.
jacobine_rodijk
wat lachwekkend blijft, je zet een bril op en niemand herkent je meer.
Weet niet welke Superman iteratie je gekeken hebt maar Kent draagt (nog) geen bril in MoS.
Leland Palmer
NYSe
Klopt, ik moest twee keer kijken voordat ik doorhad dat het Henry Cavill was die daar stond.
finalman
lol
Chris0478
@onderhond
Avalon? Tha fuck. Saaiste film ooit, nooit gedacht dat ik die titel ooit nog eens een keer zou horen. Omdat ik zo gek was toen ook nog eens uituitgekeken, maar wat een ellende.
Superman viel ook tegen, mooie beelden toch moet ik wel zeggen.
Boeiend verhaal!
Onterecht dat Superman hier wordt afgeschoten, ook al is de superheld niet meteen de boeiendste uit het rijtje. We krijgen immers geen cliché rising hero met de bekende onderbroek over zijn panties en de zeer bizarre vermomming door gewoon een bril te dragen. Mooie beelden waarbij Snyder af en toe een sterke leegheid kan tonen. Een leegheid van zowel machteloosheid als een verloren zoektocht naar zichzelf.
Het is misschien niet de topfilm van het jaar, maar zeker het beste wat je van een Supermanremake mag verwachten. Hiermee wordt Spiderman gemakkelijk naar huis gespeeld.
tommykonijn
Ik wilde graag nog eens naar de bioscoop, maar er was vrijwel geen enkele titel bij waarvoor ik per se wilde gaan. Het was de bedoeling dat ik, vlak na de release, met iemand naar Man of Steel zou gaan, maar dat is er niet meer van gekomen. Uiteindelijk toch nog besloten om deze op de valreep te gaan kijken.
Een paar van de oude films met Reeve heb ik járen geleden gezien, waarvan ik me uit mijn herinnering het eerste deel als leukste aanschouw. Een tijdje terug heb ik wel nog Superman Returns gezien, maar dat vond ik niet veel soeps. Superman blijft voor mij wel altijd een van de bekendere superhelden, maar absoluut niet mijn favoriet. Ik was desondanks toch benieuwd wat Zack Snyder en Christopher Nolan hier uit zouden halen.
De film kent een lange introductie. Na deze opening op Krypton was ik niet geheel overtuigd. Er wordt gebruik gemaakt van een behoorlijk staaltje visueel stuntwerk, maar het probleem is dat het niet origineel overkwam. De hele scene met Crowe op de draak heb ik al eens eerder gezien. Op zich was het wel leuk vermaak allemaal, maar een 'wow' momentje zat er niet bij. Desondanks snap ik wel dat er voor een dergelijk soort opening is gekozen, want het is natuurlijk van groot belang voor de verloop van de rest van het verhaal. Maar het had volgens mij geen kwaad gekund om dit iets in te korten.
Dan volgt het beste stuk: het middenstuk. De daadwerkelijke kennismaking met Clark en hoe hij zijn afkomst ontdekt. Henry Cavill is een vrij redelijke acteur. Niet erg bijzonder, maar wat hij moest doen deed hij goed. Michael Shannon zet een vrij standaard bad-guy neer. Ook niet erg bijzonder, maar het kan er wederom mee door. Het zijn eerder de bijrollen van Amy Adams, Kevin Costner, Laurence Fishburne en vooral Russell Crowe die me daadwerkelijk aanspraken. Wellicht omdat het allen grote namen zijn, maar ik vond hen het meest overtuigend. Zij tillen de film dan ook naar een hoger niveau. Ook visueel mag deze film er absoluut wezen. Alles ziet er vlot uit, maar gelijktijdig ook gewoon goed. Of het nou gaat om een lang gevecht of alleen om Clark die voor het eerst gaat vliegen; de film trakteert op een hoop mooie special effects. Ook de montage en de muziek van Hans Zimmer zijn opvallende pluspunten.
De laatste 30 minuten vind ik een beetje twijfelachtig. Enerzijds is het leuk om te zien als een film als deze even compleet los gaat met een hoop kabaal en ontploffingen. Anderzijds werd het op een gegeven moment wel too much. Daar ik in het begin nog mijn ogen uitkeek, had ik dat op het laatste totaal niet meer. Op een gegeven moment had ik dan ook zoiets van 'het mag nu eindigen'. Maar net toen ik dacht dat het klaar was, gaan Superman en Zod nog even een poosje op elkaar inbeuken. Ook vond ik dat dit lange gevecht een betrekkelijk zwak einde kende. Dan bedoel ik vooral dat Zod nogal op een simpele manier sterft en die lange schreeuw van Superman. Heel erg gemengde gevoelens dus over dit gehele stuk. Erg gaaf gedaan, maar wel langdradig. Ik vraag me overigens af hoe dit gaat uitzien als je de film thuis kijkt. Wat dat betreft geloof ik dat hier wel een beetje profijt werd gemaakt van het grote scherm.
Man of Steel is een leuke film geworden. Of men erin zal slagen hetzelfde met Superman te doen als Nolan met Batman heeft gedaan, betwijfel ik. Misschien wel in het creëren van een iets modernere versie van Superman, maar wellicht niet in het creëren van dezelfde soort hype. Superman is en blijft wat mij betreft toch een iets 'simpele' held in vergelijking met (de meeste) andere superhelden. Het is echter altijd maar de vraag of ze erin slagen om van deze figuren ook daadwerkelijk een goede film te maken. En voor een held als Superman, moet ik zeggen dat Man of Steel daar toch goed in geslaagd is.
BananenMan1982
Poe,
Een cast met een hoog sterrengehalte. Een (ooit) veelbelovend regisseur. Een co-schrijver die een franchise succesvol heeft teruggebracht. Wat kan er misgaan?
Een dikke laag Michael Bay eroverheen gooien. De film leek maar door te kabbelen op veel visueel geweld. Nu kan ik dat zeker wel waarderen maar in Man of Steel was het, zeker het laatste half uur, overdaad schaadt. Het verhaal was ik wel bekend mee maar mede door het absurd frequente gebruik van CGI ging de helft van de film als een blur voorbij.
BananenMan1982
Waarbij ik trouwens wil opmerken dat de casting van Crowe, Costner en Fishburne totaal geen toegevoegde waarde hebben. Zet daar een no-name acteur neer en die hadden dezelfde prestaties neergezet. Het zal ongetwijfeld marketingtechnisch interessant zijn geweest.
Balotelli
Het antwoord van DC op Marvel's kinderheldenteam is meer dan geslaagd, en nog wel in een stalen jasje. Snyder, Goyer en Nolan hebben een rauwe, realistische edoch gekleurde universum gecreerd voor de toekomstige DC blockbusters en spinoffs (Justice League, Batman, Wonder Woman, Flash, Worlds Finest, Martian Manhunter, Aquaman, Green Lantern) en Marvel met zijn speelse kinderheelal mag de borst nat maken.
Geen moppen vertellende Iron Man, geforceerd stoer kijkende Captain America in een gaypride-maillot, zichzelf met pannenkoeken volstoppende Thor, maar een donkere Man van Staal tegen een sinistere, moordzuchtige en grauwe Generaal Zod. Dit is de wereld van DC en haar zwartgeblakerde schurken en twijfelende anti-helden.
De actie was majestueus en over de top, de CGI werkte voortreffelijk en het suspense-gehalte deed je denken aan een thriller van David Fincher (als de 'ufo' van Zod op CNN verschijnt bijvoorbeeld).
Cavill mag dan wat stijfjes acteren, maar hij heeft de perfecte looks voor Superman en wordt omringd door klasse A-acteurs als Russel Crowe, Kevin Costner, Diane Lane en Laurence Fishburne. Dat moet een hele klus geweest zijn om die allemaal voor dezelfde film te strikken.
Niettemin acteren Michael Shannon en Antje Traue op de toppen van hun kunnen en komen beiden het beste uit de verf. Het talent van deze twee acteurs spat gewoon van het scherm. De actie was voortreffelijk en uitstekend in beeld gebracht. Er bleef niets heel van de stad. Ik ben benieuwd hoe Batman en Lex Luthor in deel 2 hierop gaan inspelen.
Corcicus
Heel wat hocus pocus hier. Meer fantasy dan sciencefiction, er wordt zelfs op draken gevlogen

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016

'Man of Steel' wordt morgenavond (3 maart) uitgezonden: 'Een ervaring rijker en een illusie armer'

Henry Cavill kondigt officieel aan dat hij terugkeert als Superman

The Hobbit: An Unexpected Journey
Avontuur / Fantasy, 2012

Kôkaku kidôtai: Stand Alone Complex Solid State Society
Actie / Sciencefiction, 2006
saving the worldflyingdc comicsplaces and planets hopesuperheldgebaseerd op stripalien planetsuperhumanplanetbuitenaardse invasiesuperkrachtmysterious forcerebootsave the day dc extended universe (dceu)save the planet origin storyalien spaceshipcomic basedsupermankrypton