• 9.371.052 stemmen

Geregisseerd door: Krzysztof Zanussi

Met onder meer: Piotr Garlicki, Zbigniew Zapasiewicz en Christine Paul

Gesproken taal: Italiaans, Pools, Engels en Duits

Plot Barwy Ochronne

Tijdens een wetenschappelijk zomerkamp van de universiteit raken de gemoederen aardig verhit. Een eerlijke jonge docent raakt in conflict met een oudere collega over het dilemma: politieke correctheid of vrij wetenschappelijk onderzoek. De studenten doen al snel mee en steunen hartstochtelijk hun favoriete standpunt. De passie rijst naar een hoogtepunt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

Op basis van twee films van Zanussi die ik nu zag is de setting (de wetenschappelijke wereld) en een deel van de thema's (hoe blijf je bij je eigen principes?) herkenbaar in beide. De vorige film is iets meer een gevoelsfilm en pakte me net wat meer. Maar dit is een film die veel gedurfder was in de Poolse dictatuur van die tijd omdat de academische wereld ook duidelijk de hele Poolse samenleving kan zijn. Ook deed de film me in een bizarre gedachtekronkel van mij denken aan Kinatay van Mendoza, omdat de jonge docent uit deze film ook in een situatie gemanipuleerd wordt waar hij hoe dan ook besmet uitkomt. Wat er ook gebeurd, zijn principes zijn op een effectieve manier gedood en nog heel vroeg in zijn carriere ook.