Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
ATL Twin
ATL Twin
timbo_
Dank u
. Je zat ook in de zaal, goh als ik dat had geweten.
Inderdaad jammer. Had ik je beetje in de gaten kunnen houden tijdens film
disneystore
Reacties op trailer (Youtube, duh) zijn echt de moeite om eens door te lezen. Langs de ene kant heel vermakend en langs de andere kant heb ik een drang mijn computerscherm kapot te slagen. Snap wel dat het voor de heer Korine ontzettend lachwekkend zal zijn.
Shinobi
Leuke review Naomi Watts, ik had ook niks anders van je verwacht. Ik ben blij dat al je verwachtingen zijn ingelost.
Inland Rabbit
NW: Ja maar hoe betrouwbaar is die 5* en review nou hè. Na maandenlang stuiteren kun je moeilijk met een negatief verhaal en een 1* aankomen, want dat doet je geloofwaardigheid ook geen goed.
Haha nee hoor, leuk verhaal. Wel geschreven door een dronken jongetje dat net enthousiast is door zijn eerste biertje ooit. maar begrijpelijk.
Gaan we vanavond nog aansluitend bieren?
@ IR: True
. Al heb je zelf ook kunnen zien dat op het resultaat weinig af te dingen valt.
@ Shinobi: dank, ben er zelf ook verheugd mee.
Blijk helemaal last minute vandaag wel te kunnen maar geen kaartjes meer
disneystore
Zijn die voorstellingen alleen in Nederland of ook in België? Heb proberen te googelen maar kom echt op niets uit. Komt SB überhaupt ooit in de zalen hier?
Naomi Watts
Is hier in Nederland ook geen reguliere release, die volgt pas over enkele maanden.
Baldur
Heel siked nu.
Maar Naomi, het enige wat ik uit je posts niet helemaal begrijp is dat je Korine als één van je favoriete regisseurs ziet, terwijl je beoordelingen van zijn vorige films eerder laag dan hoog te noemen zijn. Misschien zie je er potentie en durf in, maar een favoriete regisseur moet ook wel een beetje films afleveren die je zelf zeer goed kan waarderen of niet?
disneystore
Hoezo? Nog nooit geen reguliere release gezien, dus 0 ervaring. Maar is er kans dat je deze in België nu al kan aanschouwen? Eens proberen te googelen, niet te vinden.
Naomi Watts
Hij draait nu op het filmfestival van Rotterdam en dat is ook de enige manier om 'm voor de reguliere release te zien. Heb voor morgen een kaartje over, dus als je naar Rotterdam komt
Heel siked nu.
Terechte opmerking. Even het een en ander verduidelijken, om een favo regisseur te zijn moet je inderdaad wel met goede films op de proppen komen.
Korine is een groot visionair, wiens visie ik erg hoog heb zitten en had tot gister nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Al heb ik altijd geweten dat het een kwestie van tijd was.
Heel siked nu.
Ik vind Harmony Korine zijn films klote. Hangt ervan af hoe je het bekijkt, Gummo kan je toch niet goed noemen? Het is gewoon een paar verzamelde sketches met lompe personages ondergedompeld in een misselijkmakende setting, fantastisch gewoon. Een hele film kijken en de hele tijd geneigd zijn om hem stop te zetten maar zo geintrigeerd zijn door de manier waarop dat is verfilmd is toch gewoon uniek?
disneystore
Dat is wat ver, jammer genoeg.
Chr.s
goongumpa
Ik kijk er ook naar uit, maar dit moet wel de meest vermoeiende pagina van deze site zijn, zeg . Hoewel het ook hilarisch is om NW's inhoudsloze, in onbegrip verdrinkende berichtjes bij Korines andere films te lezen. Hoe hij de berichten bij een film die hij één of twee sterren geeft, toch een positieve bijklank probeert te geven, om in de positie te zijn om Spring Breakers toch maar te mogen adoreren.
En dan afkomen met "ik heb altijd geweten dat het een kwestie van tijd was."
En vorig jaar net hetzelfde bij Drive....
Sorry Naomi. Ik moest het even kwijt. Je mag genieten wel nog genieten van deze film hoor. Je hebt er ten slotte hard voor gewerkt!
Naomi Watts
Apart. Vind Korine's werk echt in een zwaar neerwaardse spiraal zitten. Het spannende en pure uit zijn eerdere werk (de briljante videoclips voor Bonnie 'Prince' billy en Sonic Youth meegeteld) lijkt er wel van af. Wat hij nu produceert lijken tenenkrommende immitaties van zijn oude werk, alsof hij zoekende naar zijn stijl is. Spring Breakers heb ik nog niet gezien, maar dit lijkt niet veel beter. Te braaf en gelikt. Wellicht moet hij zijn vrouw dumpen en het heftige drugsgebruik weer eens oppakken.
Hoorde ik van meerdere Korine liefhebbers, en slepen er ook wat shorts bij. Ben zelf niet zo'n shortfilm fanaat dus kan er niet over oordelen. Blijf zijn oudere werk (op het feit na dat zijn inventieve gestileerde non-conventionele manier van storytelling en het treffend weergeven van een zeitgeist op veel waardering rekent) toch net iets te pover. Vooral erg moeite zijn werk als full feature te benaderen, door de sketch constructie.
Miste altijd wat filmische allure, die hij nu uiteraard met Benoit Debie wel had. Erg gelikt is het inderdaad, en de Korine fans die ik ken zijn dan al niet zo blij met deze stijlbreuk.
Chr.s
Tsja, Gummo is inderdaad een aaneenschakeling van sketches met als zeer dunne rode draad de 2 kat jagende vrienden. Neemt niet weg dat het als geheel een enorm intense kijk ervaring was, rijk aan geweldige vondsten.
Maar goed. Het ligt niet zozeer aan zijn keuze voor een geliktere stijl. Zijn latere werk waar hij rauwer/experimenteler te werk gaat zijn ook gedrochten (Thrash Humpers).
Maar nogmaals, ik heb deze nog niet gezien en laat me graag verrassen.
Naomi Watts
Naast dat Korine nog geen films heeft gemaakt die mij overtuigt hebben kan je altijd nog kenmerken waarderen. Opmerkingen in de trand van "ik vind die film niks dan is het een waardeloze regisseur" is het medium toch wel zwaar te kort doen. Ik snap ook niet zo waar deze reactie vandaan komt, of je had je alleen moeten baseren op wat ik onlangs bij Trash Humpers geschreven heb.
Ik maak er ook geen geheim van dat ik zijn visie waardeer maar dat ik de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven valt. Ik snap niet waar de schoen voor jou wringt. Ook je waardeoordeel wat betreft mijn stukjes respecteer ik maar begrijp ik niet, vooral omdat je zelf nou ook niet een uitbundig recensent bent (waar overigens niks mis mee is).
Je afsluiting is dan een lukrake aanname. Die ik begrijp maar wel wat uit de lucht vind vallen overigens.
. Talent voor filmmaking is niet zo moeilijk te bespeuren hoor, en vroeg of laat wordt het dan een keer tijd voor een voltreffer. Niets geks aan lijkt mij.
Klopt, en daar is al heel snel een rectificatie opgekomen. Zoals gezegd moet de tijd uitwijzen of hier niet hetzelfde gebeurd maar acht die kans zelf vrij klein.
Je goed recht, en dat kan altijd. Al verrast het mij nu vooral, terwijl ik na het schrijven bij de desbetreffende films nooit wat van gehoord heb. Dat vind ik wel jammer, net als dat het voor jou om één of andere reden een vermoeiende pagina is geworden. Snap dat overigens niet maar soit.
Mocht je hier inderdaad verder op door willen gaan vind ik PM of een gepast topic een prima alternatief. Aangezien de festivalgangers van vanavond hier straks hun bevindingen kwijt willen lijkt me dit niet de geschikte plek.
Meneer Bungel
*Wordt wakker*
...de briljante videoclips voor Bonnie 'Prince' billy...
Inland Rabbit
Ook nog dit foute, on the nose sarcastische pareltje van een kortfilm - Die Antwoord clip (directed... , waar ik toch al een beetje de humor in terug zie die in Spring Breakers te vinden is en ook qua soundtrack eigenlijk wel.
Moet hier nog een nachtje over slapen.
Want laten we wel wezen. Als Oliver Stone deze film gemaakt had, had menigeen 'm finaal de grond in geboord. Want hoewel visueel hip zijn de personages nog platter dan in menig pornofilm. En dat is meteen het grootste makkum van de film. De dames die de hoofdrol spelen zeggen me ook na anderhalf uur helemaal niks en hoe leuk, hip en treffend hun avonturen ook zijn. I don't care....
Daar staat tegen over dat dat ook net de point van de hele film, de leegte van de Spring Break experience is. Veel bier, billen en borsten en meer aandacht dan de meeste ooit zullen krijgen, Enorm een fijne draai. Maar voelbaar wordt die leegte helaas nooit. En daarin faalt de film zoals ook Oliver Stone soms kan falen. Is het idee goed? Ja! Is de uitvoering goed? Visueel wel, inhoudelijk niet.
Wat me daarbovenop tegenviel was de soundmix. In Pathe 1 was het een vrij vlakke stereo mix. Werd thuis bij Project X harder weg geblazen. Weet echter niet of dat aan de filmmakers te wijten valt of dat de bios het verkloot heeft.
Nachtje slapen. Wordt ergens tussen de 3,5 en de 4. Want vermakelijk was het zeker.
DwarreI
De tering wat een volle bak in die grote Pathé-zaal zeg, dat verwachte ik niet echt voor een film van Korine. Drie uitverkochte grote zalen voor Spring Breakers, vraag me toch wel af waar de grote belangstelling voor deze film vandaan gekomen is, waarschijnlijk wilde iedereen gewoon even ontsnappen aan de winter..
Spring Breakers is met grote dank aan Debie een heerlijke visuele trip, ook al kreeg ik er op de eerste rij voor het gigantische scherm aan het begin ook wel een beetje hoofdpijn van, maar dit terzijde.
Ik ben helaas niet zo enthousiast als Naomi Watts, wat Reinbo al aankaarte is het totale gemis van enige connectie met de hoofdpersonages voor mij toch ook wel een gebrek aan de film. Op gebied van het narratief heeft Spring Breakers letterlijk en figuurlijk vooral erg weinig om het lijf, een serieuze poging om de diepte in te duiken heb ik ook niet kunnen ontdekken naast een algeheel gevoel van leegte door heel de film. Ik miste denk ik toch wel het rauw realistische randje wat ik gewend ben van Korine. Maar ondanks dat Spring Breakers aan de oppervlakte blijft hangen was het wel degelijk een erg leuke kijkervaring
Naomi Watts
Personages hebben geen enkele diepgang, enig personage met enige diepgang is dan misschien wel Alien en dat zegt veel
. De Korine thematieken zijn terug te vinden maar zien hier meer dumbed down. Al werkte dat voor mij persoonlijk wel beter.
Maar met de stijl had je verder geen problemen? Toch iets wat ik van veel Korine liefhebbers hoor, dat ze die rauwe lelijkheid missen.
DwarreI
Missen is natuurlijk een groot woord met zoveel vrouwelijk schoon op het beeldscherm, maar ergens is dit (voor mij persoonlijk) natuurlijk een veel te fijne en verslavende kijkervaring voor een film van Korine. Waar die typische Korine-lelijkheid dan toch doorsijpelde was in de prille onbevlekte maagdelijkheid van de meisjes in fel contrast met de mannen die hun lichaam met gouden tanden en afzichtelijke tatoeages verziekt hadden.
Inland Rabbit
Ik lees hier over gebrek aan diepgang, deels waar, maar de sarcastische en satirische toon zorgt toch voor de diepgang die narratief mist? Zo heb ik het in ieder geval wel heel erg ervaren. De showoff "Look at all my Shiiiiiiiiit!" scene van Alien bijvoorbeeld, die krijgt toch een licht maatschappij kritische onderlaag door de hele toon ervan? Kan het in ieder geval moeilijk leeg noemen.
Over de rauwheid, tsjah ik vond Mister Lonely een erg goeie film en daar was niets rauw aan. Lekker maffe komedie.
De leegheid is ook juist een thema lijkt me. Maar de leegte waar ik over klaag, is die van het totale gebrek aan binding dat ik met de personages had.

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981