Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Harmony Korine
Met onder meer: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
Releasedatum: 11 april 2013
Plot Spring Breakers
"A little sun can bring out your dark side."
Brit, Candy, Cotty en Faith zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen samen in een saai studentenhuis en zijn op zoek naar avontuur. Het enige wat ze moeten doen om echt plezier te beleven is genoeg geld bij elkaar sparen voor de voorjaarsvakantie. Wanneer ze de crimineel 'Alien' ontmoeten belooft deze hen te voorzien van alle spanning en opwinding die ze maar wensen. Onder aanmoediging van hun nieuwe vriend is het al snel duidelijk hoe ver meisjes willen gaan voor hun ultieme voorjaarsvakantie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spring Breakers (MusicMeter)
Brit
Forest
ATL Twin
ATL Twin
mikey
@reibo mag ik je nog 1 persoonlijke vraag stellen? Stel vier meisjes gaan postzegels verzamelen bij wijzw van escapisme.. zou je zoiets ook interessant vinden?
Als ze er een toffe vorm aan meegeven zeker. Vind het wel een project voor Gilliam, dat ze binnen elke postzegel een surealistisch verhaal beleven of zo. (Al vind ik postzegels verzamelen nu niet direct de meest voor de hand liggende vorm van escapisme) Maar elk verhaal kun je goed en slecht vertellen, daarom is het juist de vorm die doorslaggevend is..
disneystore
Spring Breakers is pop-art. Het is hetzelfde wat Warhol deed in de 60's/70's. Korine brengt een jonge generatie in beeld, uitvergroot en kunstzinnig beoogd. Hij gebruikt muziek van pop/electro iconen die nu zowat elk jeugdig, losgeslagen feestje, overal ter wereld, een soundtrack aanbiedt. Het escapisme zie ik meer als een soort onschuldige naïviteit van de jonge dames, en tegelijkertijd iets waar iedereen zich ooit schuldig heeft aan bevonden. Wie wilt er niet even ontsnappen van het saaie leven waar die zich nu bevind en even naar een plaats trekken waar, zoals Korine zelf zegt, tijd even niet bestaat. Daarom dat de film bestaat uit micro-scènes, die helemaal de kluts kwijt zijn en achteraf allemaal in elkaar gepuzzeld worden. Dit wordt versterkt door een soort audiovisuele droomsfeer, met zoete ambient op de achtergrond en snoepjes kleuren, neon en flashy/kinderlijke voorwerpen. Het verhaal is dat de meisjes zich in deze "droomplaats" soort van verliezen, en dat alles op zijn eigen manier wat uit de hand loopt. De euforische gevoelens van een drug-trip worden afgewisseld met een soort "coming-down" effect (o.a Cotty die beschoten werd, Faith die halverwege de vakantie vertrok), noem maar op. Dit alles wordt gebracht met wat humor (vooral ironie en een vleugje satire) en een hele grote uitvergroting van levensechte personages zoals die van James Franco.
Auke Briek
Sterk verwoord, disneystore.
Edit@Reinbo: vond je jouw berichtje over die postzegels zo belangrijk dat je hem als persoonlijke recensie hebt gemarkeerd?
mikey
Ik zit nu in het stukje dat gomez bang wordt van donkere mensen in een poolhall. Mikey maakt de herzienig af
disneystore
Nog een half puntje eraf over 30 minuten? Blijf op Moviemeter voor de update, de spanning is te snijden.
mikey
Ik ben er overheen. In the end een matig gangster epicie en veel black lights.
disneystore
Ik ben er overheen. In the end een matig gangster epicie en veel black lights.
Spring Breakers wint de match.
mikey
Spring Breakers is pop-art. Het is hetzelfde wat Warhol deed in de 60's/70's. Korine brengt een jonge generatie in beeld.
disneystore
En heel veel andere dingen, mikey, en heel veel andere dingen...
Duurt niet lang meer voordat deze film onder de 3,00 gaat gekomen. Het duurt ook niet lang meer voordat er meer dan 1.000.000 berichten zijn gepost over deze film. Tjonge jonge en dat bij een film als deze (over een jaar raakt deze al in de vergetelheid)
Sommigen draaien een beetje door met deze film (kan ik me nog enigszins voorstellen bij het zien van veel schaars geklede tieners) en zijn de realiteit een beetje verloren.
Film is uniek genoeg om niet vergeten te worden. Daarnaast zijn er genoeg hardcore fanboys. Wordt gewoon een cult klassieker.
Bikini's & blacklights.
Audiovisueel wordt een ietwat simpel misdaadverhaaltje naar een hoger plan gelift. Het verhaal over vier ontsporende jongedames, die het liefst continu in bikini's rondlopen, doet denken aan de strandfeesten van MTV die in de jaren negentig het TV-beeld van die zender deels bepaalden. Nu is de jeugd heden ten dage misschien niets wilder dan weleer, door de coole montage en het fraaie camerawerk doet de film hallucinogene gevoelens oproepen en ontstaat er een onheilspellend sfeertje. Vooral als 'wigger' James Franco een verschrikkelijk Britney Spears-liedje ten gehore brengt. Dat foute gevoel zit overal in deze aparte flick verwerkt, zelfs ondersteunt door blacklights, maar het werkt wel.
Zeer goed.
disneystore
Even serieus, ik denk dat mensen die deze film een 5 geven voor "schaarsgeklede tieners" er niet zijn. Het zijn vaak degene die een 1 geven die zeggen dat ze een half punt voor de tieten geven. Ik ben gay trouwens, Selena Gomez in bikini, een kreunende Rachel Korine en Hudgens die dingen als "all that money makes my pussy wet" zegt doen me niets. Beetje gemakkelijk om zo'n dingen te zeggen, niet Theunissen?
disneystore
Klopt. Staat zelfs of de DVD/Blu-Ray (hohooho)
Naomi Watts
Dat je het zelf niet zo veel vindt prima en om dan voor degene die dat wel doen er wat kortzichtige lukrake conclusies aan te verbinden. Als je dan vooral een stemgemiddelde als autoriteit verbindt om de kwaliteit van cinema weer te geven snap je er vrij weinig van. Grote kunst zorgt voor verdeeldheid. Easy as that.
disneystore
De hetero kijkers die al een 5 geven trouwens (lookin' at Naomi Watts & Reinbo) moeten het vast nog beter vinden dan mij, met al die schaars geklede tieners en tieten. 5,5 dus?
Naomi Watts
Jij staat er nog veel intersubjectiever in in dit geval
mikey
En heel veel andere dingen, mikey, en heel veel andere dingen...
Er zit anders weinig unieks in. Het aantal hardcore fanboys vind ik eerlijk gezegd ook wel meevallen. Ik tel er hier circa 4-5 (zorgen tevens voor 3/4 van de berichten)
Een cult klassieker zal het best wel eens kunnen worden. Ik zag gisternacht trouwens nog op MGM een cult ("kloten" is een beter woord) klassieker namelijk "Troll 2". Na een een paar minuten en al 100 keren het achterlijke geroep "grandpa" en "Joshua" (vreselijk kind) te hebben aangehoord ben ik maar naar bed gegaan.
Hele vormgeving is anders redelijk uniek. Je moet wel een blind paard zijn, om dat niet te zien.
Tel overigens 25 keer 5* (en ruim het dubbele aantal
4,5), waaronder veel bekende users....
Troll 2 is top!
Naomi Watts
Hardcore fanboys zijn naar mijn inziens personen die heel veel berichten plaatsen bij een film die ze helemaal te gek vinden. Kijk je naar die 25 stemmers die nu deze film een 5,0 hebben gegeven dan valt de helft daar makkelijk van af (zijn dus personen die nauwelijks een bericht hebben geplaatst). Maar ondanks dat is 25 stemmers van de 643 (oftewel 4%) nog altijd weinig.
Persoonlijk denk ik dat een aantal Harcore fanboys zijn stem nog wel gaat bijstellen naar verloop van tijd. Ik kan me nog herinneren dat "Naomi Watts" helemaal lyrisch was over de film "Sucker Punch (2011)" maar inmiddels zijn stem heeft verlaagd naar een 4,0. Die film stond toen ook in zijn persoonlijk top 10 (nu niet meer).
Naomi Watts
Zoiets heet herzieningswaarde, that ship has sailed voor Spring Breakers. Bovendien evolueert filmsmaak ook (herwaarderingen lijken me dan ook niet zo vreemd), en zit ik nu op het niveau dat ik precies weet wat ik van cinema wil. Anyway, denk niet dat veel "die hards" (wie dat ook zouden mogen zijn) change of heart zouden krijgen. Denk dat Spring Breakers meer opgewaardeerd dan naar benedengewaardeerd zullen gaan worden.
Het gaat niet om het percentage, maar het absolute aantal. Een enkel user za zijn stem wellicht verlagen, maar er komen natuurlijk ook nog 5* stemmers bij.
Anyway. Spreek je over een jaar of zo.
Er zullen ongetwijfeld nog een aantal 5 stemmers bijkomen maar nog meer stemmers die deze film laag zullen waarderen.
De Hardcore fanboys voor deze film zijn tot nu toe:
Naomi Watts : ca. 600 berichten;
disneystore : ca. 250 berichten;
Auke Briek : ca. 150 berichten;
Reinbo : ca. 75 berichten (maar zal in rap tempo oplopen
Naomi Watts
Uiteraard, SB was dan al gedoemd voor verdeeldheid, met wat meer criticasters dan liefhebbers. Is ook niet erg. Meer filmkijkers hebben wat met inhoud dan met vorm.
600 berichten, ben ik al zo diep gezonken
Nee, want laagwaarderders hebben geen effect op het in stand houden van de cult. Of het er nu 1 of 1 mjn zijn.
Denk dat er naast de genoemde 4 ook nog heel veel fanboys zijn die niet hier posten. Mm is slechts een kleine afspiegeling van filmliefhebbers over de gehele wereld.
600 berichten, ben ik al zo diep gezonken
En ik had het al iets naar beneden afgerond
Ik vind het overigens wel knap zoveel berichten

'GTA 6'-trailer maakt de tongen los: kijk deze films in aanloop naar de uitgestelde release

Passione d'Amore
Drama / Romantiek, 1981