Bloody Birthday (1981)
Geregisseerd door: Ed Hunt
Met onder meer: Lori Lethin, Melinda Cordell en Julie Brown
Releasedatum: 25 november 1982
Plot Bloody Birthday
"The Nightmare Begins With The Kids Next Door"
Debbie, Steven en Curtis worden alle drie tijdens een totale zonsverduistering geboren. Hierdoor zijn ze anders dan andere kinderen en beginnen op tienjarige leeftijd met het vermoorden van onschuldige mensen. In hun woonplaats is het grote paniek en iedereen vraagt zich af wie de moordenaar kan zijn. Maar niemand verdenkt die kleine lieve kindertjes.
Joyce Russel
Debbie Brody
Curtis Taylor
Timmy Russel
Chainsaw
Verrassend leuke horror met een heerlijk begin jaren '80 sfeertje en een paar interessante scènes. Weinig tot geen gore en spannend is het ook niet, maar het moordende drietal steelt de show. Vooral dat ventje met die bril is een sadistisch klootzakje.
Hemdale
Inderdaad heel leuk, niet echt een slasher zoals we gewend zijn en dat is natuurlijk positief!
mikey
Het buurjongetje slacht geile pubers af en het antwoord op de vraag waarom kinderen niet met vuurwapens mogen spelen .. etc.. lekker gek. 1.5
horrorjp
Is dit die film waarbij aan het begin 2 mensen op een (kerkhof) aan het zoenen zijn en vermoord worden?
Chainsaw
Klopt, dat is deze film.
Slechte horror die nog nét geen prul is. Niet proberen.
rody289
kwam deze toevalig tegen toen ik op de markt liep
best vermakelijk de kinderen kwamen ook heel goed
over
Die Hard,Willis
Erg vermakelijke slasher met een heerlijk jaren 80 sfeertje. Weinig gore, maar het drietal speelt het allemaal erg leuk.
dutchtuga
Bloody Birthday is nou een van die voorbeelden van een film waarvan ik nou eens wél een remake zou willen zien. Uitstekend uitgangspunt, deels om zeep geholpen door de erg goedkope produktie. De film wil qua look en personages duidelijk inhaken op het succes van Halloween, alleen lukt dit natuurlijk nergens. De score is vreselijk en het acteerwerk is nog slechter dan in menig slasherfilm. Toch heeft Bloody Birthday een grote troef, namelijk de kids. Wat een creepy stel
. Vooral dat meisje heeft een kop om niet snel te vergeten. Geweldige casting en effectief sadisme tilt Bloody Birthday boven de middelmaat uit. Sommige scènes hadden iets meer gore kunnen gebruiken, maar verder deert het niet, want de houding en het gebrek aan emotie bij deze kids maken een hoop goed. Laat de studio's met hun poten van gevestigde en niet te verbeteren klassiekers blijven en zich meer richten op dit soort titels. Met een beetje goede marketing valt ook hier geld aan te verdienen, dus ik zie het probleem niet zo.
Chainsaw
Vooral dat meisje heeft een kop om niet snel te vergeten.
Eens, hoewel ik dat wijsneusje met die bril het leukst vond.
dutchtuga
Inderdaad, vooral tijdens de scène met de taart. Wat een valse blik heeft die gast toch in zijn ogen. En hoe die erbij loopt ook met dat jackie van hem.
PEN15
Ik ga deze film nog eens opzoeken om opnieuw te bekijken. Ik zag hem als puber ooit lang geleden op televisie en nog langer geleden zag ik hem als jochie in de videotheken. Ik zou toch gezworen hebben dat het een andere cover had, want ik was er zo door gefascineerd! Je zag de taart zoals op de algemene cover, maar er was ook een meisje bij dat de kaarsjes (vingers) probeerde uit te blazen. Ik kan dat nergens meer terug vinden, dat frustreert me! De Italiaanse versie " Compleanno in casa farrow" heeft weer een gedetailleerdere cover, google op deze tekst om je even te laten verrassen. De film zelf vond ik destijds toch wel gruwelijk hoor, het verhaalt was dusdanig eng om flink bang van te worden. Ik herinner me nog die taart die uiteindelijk niet vergiftigd zou zijn en kinderen van het partijtje al begonnen te huilen ik was wel opgelucht dat er toen niks gebeurde. En het einde van deze film was ook zo lekker gemeen! Maar ja, jaren 80 en het horror niveau van toen dat waren hele andere tijden. Eens zien hoe ik hem nu nog kan waarderen.
PEN15
Vandaag de dag is deze film moeilijk uit te zitten, ik betwijfel het of iemand zijn volle aandacht bij deze film kan houden...maar dat einde maakt alles goed. Ik vind het nu nog schokkender dan vroeger, wat een opdoffer. Een van de mooist gefilmde naschokkende afsluiters in een griezelfilm ooit met een zeer passend luguber opbouwend muziekje waarvan ik rillingen krijg .Oeh!
namingway24
God, wat haat ik kinderen...
En deze film versterkt dat gevoel 100%. Wat een kleine etterbakjes zijn dat, goed gespeeld door die kinderen. Vooral dat jochie met de bril zou je graag pijn zien lijden, en gelukkig krijgt hij gedurende de film wel wat klappen, maar blijft een echt bevredigend einde waar de kinderen krijgen wat ze echt toekomt uit, want de optie van een sequel was toen zeker aanwezig.
Het verhaaltje is wat dun, maar de uitleg is op zich leuk bedacht, en de spanning zit er af en toe zeker wel in. De moorden waren helaas niet erg expliciet, wat het plaatje helemaal af had gemaakt, maar daarvoor in de plaats krijgen we wel wat mooie naakte vrouwen te zien, iets wat in een slasher toch eigenlijk niet mag ontbreken.
De film dreigt op bepaalde punten wat langdradig te worden, en het tempo ligt inderdaad niet zo vreselijk hoog, maar de 80's sfeer, het leuke concept en de creepy kinderen houden de film uiteindelijk op de rails.
Halcyon
Heerlijk filmpje met een stel onnoemelijk irritante kindertjes in de hoofdrol. Films als deze zijn bij mij pas geslaagd als ik tijdens het kijken van de film de vurige wens krijg om een van de kleine smeerlapjes een zo pijnlijk mogelijke dood te zien sterven. Dat was hier ontegensprekelijk het geval. Helaas was het in de jaren ’80 nog taboe om kinderen on screen af te slachten en zien we zulke taferelen dus niet terug in Bloody Birthday. Sommige andere films gingen destijds al een stapje verder, maar algemeen beschouwd is deze tendens relatief nieuw, zoals bv. in films als The Children en Eden Lake. Sowieso zou het enkele interessante discussies opleveren om de oorzaak te onderzoeken waarom het vermoorden van kleine kindjes op het scherm vandaag wel (of meer maatschappelijk) aanvaardbaar is dan pakweg vijfentwintig jaar geleden.
Hoe dan ook blijft Bloody Birthday een beklijvend stukje cinema dat zoveel jaar later nog niets aan kracht heeft ingeboet. De kindacteurs acteren de pannen van het dak en de makers oogsten daarmee het gewenste effect bij hun publiek: ergernis en wraakgevoelens jegens de kinderen. Dat de plot hier en daar rammelt of dat de oorzaak voor hun gedrag (te wijten aan de stand der planeten tijdens hun geboorte) redelijk van de pot gerukt is, doet hier uiteindelijk weinig afbreuk aan. Zondermeer een van de betere in zijn soort.
Ik zou al deze oude horrors wel weer eens willen zien, er zijn er al een hoop die prachtig opdrogen.
Lui (crew films)
Enorm gave horrorfilm in de stijl van Peopletoys met erg leuke moorden. De kinderen doen het erg goed en vooral dat meisje heeft echt een kop die ik niet snel meer zal vergeten. Daar komt bij dat de film erg vermakelijk is en mij niet wist te vervelen.
Aanradertje voor de die-hard horrorfans!
wendyvortex
Mag ik een kaartje voor De Nachtmerrie Begint bij de Buurkinderen?
Heerlijk die Nederlandse titels.
O ja de film zelf is een soort kruising tussen The Goonies en Friday the 13th/Halloween.
Jammer dat de echte spanning een beetje ontbreekt en het af en toe voor de doelgroep onder de 12 lijkt te zijn gemaakt. Nee!!! Niet doen!!! de kleintjes onder jullie zitten vast niet te wachten op doorboorde ogen en begluren van uitkledende meisjes.
Maar onze 10-jarige killer-kids zijn echt gruwelijk overtuigend.
Mag ik een kaartje voor De Nachtmerrie Begint bij de Buurkinderen?
Heerlijk die Nederlandse titels.
Het blijkt een tagline te zijn, de Nederlandse vertaling van:
The Nightmare Begins With The Kids Next Door
Quentin
Goh, al die 'Nederlandse titels' van Fisherking en zijn filmjaarboek waren toch gewoon taglines.
ezra1971
een aantal kinderen worden tijdens een totale MAANSverduistering geboren, en jaren later plegen ze een serie gruwelijke moorden. Een duidelijke Halloween rip off, maar wel een van de betere. De acteurs doen het prima, de film heeft voldoende sfeer en de moorden zijn inventief. 3,0
Slechte horror die nog nét geen prul is. Niet proberen.
Herziene horror.
Herzien kan soms geen kwaad, want waar ik in de jaren ’80 dit horrorwerkje op de magnetische band al snel verfoeide, blijk ik er heden ten dage een behoorlijk andere mening op na te houden. Dat dit griezelwerkje omtrent het altijd dankbare onderwerp van moordende kinderen is gerijpt valt niet te ontkennen. Het stel maniakale mini-mensjes dat de naaste familie en omgeving het leven zuur maakt, acteert aardig en weet soms zelfs het bloed onder de nagels weg te trekken. Twee behoorlijk gemakkelijke en vooral ridicule wendingen tegen het einde drukken de pret een beetje, maar zelfs zonder gore weet deze film de horrorliefhebbers te boeien en kent de film een aantal spannende scènes.
Redelijk.
perceived
Leuk.
Vermakelijk 80's spul. Goedkoop gemaakt en de acteerprestaties zijn daar ook naar. Sfeertje en verhaal zijn dan weer prima! 6/10*

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Never Sleep Again: The Elm Street Legacy
Documentaire, 2010