menu

The Prowler (1981)

Alternatieve titels: Rosemary's Killer | The Graduation

mijn stem
3,20 (131)
131 stemmen

Verenigde Staten
Horror
87 minuten

geregisseerd door Joseph Zito
met Vicky Dawson, Christopher Goutman en Lawrence Tierney

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een soldaat afgewezen door zijn verloofde. Eenmaal terug van het front vermoordt hij haar en haar nieuwe geliefde. Vijfendertig jaar later keert hij terug om dood en verderf te zaaien op een 'prom night'.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=RihvAgpC01w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Richard_Voorhees
4,0
Wat blijft dit een fantastische slasher! De gore effecten horen bij Savini's beste, het acteerwerk is goed te doen, wat nudity, redelijk realistische personages. The Prowler hoort zeker bij het beste van de jaren '80 slashers.

avatar van jordandejong
3,5
Ook na een herziening blijft dit op 3,5* staan.

Het leek alsof ik nergens echt lekker in de film kwam. De spanning kwam bij mij niet aan en de characters zijn enorm duf. Ik miste de humor die gedeeltes moest opvullen wanneer de killer niet bezig was want op één scene met de camping toezichter na was er qua humor weinig te beleven. Ook de al zo geroemde sfeer vond ik toch wat tegenvallen. Zeker als je het vergelijkt met de geweldige sfeer in m'n favoriete slasher 'The Burning'.

Pluspunten zijn wel Tom Savini die weer een knap staaltje gore aflevert. Ook de killer is enorm awesome. Z'n militaire kostuum was enorm creepy en het was best aardig om te zien hoe hij zich 'opmaakte' voor het bal. Gelukkig waren de laatste 20 minuten wat spannender dan de rest van de film want dan ben ik bang dat het slechts 3* was geworden.

Overigens ook een behoorlijk vreemd einde met die gozer in de badkamer. Sinds wanneer leef je nog wanneer je een dolk verticaal door je hoofd hebt gekregen??

avatar van Lexcoaster
2,5
Redelijk slasher filmpje. Qua sfeer zit het wel goed, met uitstekend in beeld gebrachte gore en een werkelijk eng ogende killer. Ook het acteerwerk was nog best te pruimen voor een slasher. Helaas faalt de film erin echt spanning op te bouwen doordat een aantal scènes domweg te langdradig zijn en tevens haalt de film er allemaal bijzaken en personen bij die verder totaal geen functie in het verhaal hebben wat de vaart er ook een beetje uithaalt.

Niet een heel enge, wel een lekker gore film. Leuk om een keertje gezien te hebben. 2,5*

avatar van GrobbekuikenXL
3,0
De dvd van Rosemary's killer is echt veel scherper en helderder dan die van Prowler die ik al jaren had. Vooral bij de bajonetmoord en zwembadscène een groot verschil. Was vroeger regelmatig op tv laat op de avond. Op de VHS zag je soms helemaal niks,zo donker was dat. Dus ode aan de dvd. En aan Savini.

avatar van mikey
3,0
Met de gore en de slashercliches zit 't wel snor. Jammer genoeg is de regie van Zitho (net als in F13th#4) vaak saai, stroef, herhalend en langdradig.

Dat einde a la Carrie

avatar van jipt
3,0
Keek lekker weg maar kon hier verder niet veel mee. Heb ook niks met slashers. Effecten waren wel top. 3*

avatar van PEN15
2,0
**//Ironie// Hier het kijkadvies om 1,5x vertraagd af te spelen, want het tempo ligt moordend hoog. Na de eerste 15 minuten moet het zelfs verlaagd worden naar 2x..//Ironie//**

Enige reden om te kijken is de SE van Tom Savini.

avatar van jmadejoode2008
4,0
Echt een heerlijke slasher!
It's Only a Movie/ The Prowler

avatar van HALVE TAMME.
Damn right it's my fishing trip. And if you bother me about anything, Bill, I'll kick your
ass across the state line, okay?


Het script is aardig bedacht en sprak mij daarom ook enorm aan, maar helaas wordt
het op een zeer matige manier uitgevoerd. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de
hoofdpersonages, het acteerwerk en de getoonde kills totaal niet interessant voor
mij waren om gedurende 87 minuten te volgen.

The Prowler (1981): Leuk om een keer gezien te hebben, niets meer en niets minder.

2 sterren van mijn kant.

avatar van Insignificance
2,5
Soldaat met een hooivork. Oké. Mooie opening en als 1980 van start gaat, heeft het meteen zo'n typisch sfeertje te bieden. Dat en de eerste twee moorden, beiden in en rond water, is smullen geblazen, maar daar omheen heeft Zito het minder voor elkaar. Beetje sluipen en trippelen in het donker en daar komt ie dan, de kil.. Nee, weer een bekende of zoiets. Andere scènes slepen wat te lang aan, terwijl een feest vol slachtoffers min of meer onbenut wordt gelaten. Zo verliest het wat te vaak z'n grip voor mijn gevoel. De finale heeft het dan ook niet meer, alhoewel de afsluiter nog wel een opvallende is.

avatar van Theunissen
2,0
Qua verhaal en uitvoering, deed deze Horror film me erg denken aan de eveneens vroegere Horror reeksen "Halloween" en "Friday the 13th" (die beiden wel beter en leuker zijn) en de laatste eveneens, omdat in deze film ook wat bloot te bewonderen is en dat tijdens de douche scene van de de rondborstige Sherry (gespeeld door Lisa Dunsheath), welke fraai en gedetailleerd in beeld werd gebracht (o.a. van bovenaf) en dan inclusief de brute moord op haar.

In dit eenvoudige, clichématige en voorspelbare verhaal, draait het om een een sluiper (oftewel de film titel "The Prowler") die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt afgewezen door zijn verloofde Rosemary middels een brief en bij terugkomst in Amerika haar en haar nieuwe verliefde vermoord op een feestelijke bijeenkomst met een hooivork (dit allemaal in de eerste 10 minuten van het verhaal) en vijfendertig jaar later weer terugkeert op de dezelfde locatie waar nu een "promnight" wordt gehouden en dan weer dodelijk toeslaat onder de vrouwen met zijn hooivork en bajonet.

Omdat de film inmiddels al behoorlijk gedateerd is en daarmee ook oubollig oogt, kon deze film me op de mooi (dankzij make-up artiest Tom Savini) en hard in beeld gebrachte moorden (o.a. tijdens de douche en in het zwembad) niet echt boeien en vermaken en spannend werd het eigenlijk nergens. Het verhaal en verloop ervan is ook vrij standaard en wie er achter de sluiper zit (zijn gezicht, welke iets later explodeert vanwege een geweer, wordt pas op het einde getoond), was ook niet bepaald verrassend omdat het natuurlijk ging om een op leeftijd zijnde persoon en daarvan spelen er niet zoveel van mee in dit verhaal. De film duurt met circa 85 minuten gelukkig niet lang, maar desondanks heb ik regelmatig wat vooruit zitten te spoelen. De onbekende cast kon me eigenlijk ook niet echt bekoren en zeker niet de sullige hoofdrolspelers Christopher Goutman (in de rol van politieagent Mark London) en Vicky Dawson (in de rol van Pam MacDonald die de vriendin is van Mark London en welke aanwezig is op de "promnight"). De laatste was ook niet echt een fraaie verschijning (een beetje een hork) om naar te kijken.

Had ik deze Horror film begin jaren 80 voor het eerst gezien (dan was ik ook nog een tiener), dan had hij me waarschijnlijk beter bevallen. Maar nu kon deze film me niet meer bekoren en is hij inderdaad ook niet meer dan leuk om eens gezien te hebben.

avatar van Bas15
2,5
Redelijke Slasherfilm. De moordscenes zijn erg goed en bloederig. Het acteerwerk is ook wel goed. Helaas zijn sommige scenes wel langdradig waardoor ik soms me best moest doen om me aandacht erbij te houden.

Maar dankzij de sfeer, het acteerwerk en moordscenes is deze slasher verder wel te pruimen.

avatar van joolstein
3,5
The Prowler is voor een groot gedeelte niet heel veel nieuws onder de zon. Alle clichés zijn aanwezig. De film heeft verder geen bijzonder goed plot, het acteerwerk is niet overdreven goed en heel eng is het ook allemaal niet. Toch zijn er drie of nee...vier dingen waardoor deze film meer dan goed te kijken is. Ten eerste: het begin. Wat iets anders is dan doorgaans. Het start met een liefdes-afscheidsbrief aan een soldaat in de tweede wereldoorlog. Bij terugkeer vermoord hij zijn ex-geliefde en haar vriendje. Direct heerlijk bloederig in beeld gebracht. En wekt ook enige sympathie op voor de killer. Ten tweede is daar Vicky Dawson zij is de final girl en komt heel geloofwaardig over. Zij bezit voor die tijd toch al wat girlpower. Ten derde is de killer erg gaaf om te zien. Zijn kostuum is meesterlijk bedacht. En als vierde is er dan nog iemand die eigenlijk niet in beeld is maar wel de grootste bijdrage aan de film levert! Tom Savini! Zijn special effects maken deze film. Hij begrijp als geen ander dat je een slasher kijk voor maar één ding en dat is bloed. En die krijg je dan ook ruimschoots in beeld te zien. Slasher-films kende in de jaren'80 zijn hoogtijdagen en deze hoorde zeker bij de betere uit zijn tijd!

avatar van baspls
3,0
The Prowler verteld het verhaal van een een militair uit de tweede wereldoorlog. Als hij terug komt van het front in 1945 komt hij erachter dat zijn lief hem heeft verlaten voor een ander en hij slaat aan het moorden. Jaren later is een er weer een moordenaar in de buurt.

The Prowler past helemaal in het rijtje Halloween en Friday the 13th. De film onderscheid zich door de sterke backstory. Jammer (en vreemd) eigenlijk dat de film na het sterke intro in de jaren '40 zich ineens weer in de jaren '80 afspeelt.

De film is degelijk opgenomen (helemaal in de stijl van Friday the 13th) en de kills zijn goed verzorgd door de grote Tom Savini. De onderwaterkill was bijzonder indrukwekkend. De muziek van Richard Einhorn was effectief voor de spanning.

Al met al vond ik het een vermakelijke slasher, vooral omdat het acteerwerk zeker niet onaardig was en het wel een fijn sfeertje had. Toch vond ik het einde maar wat afgeraffeld en werd de film nergens echt heel sterk.

avatar van Woland
3,5
De slasher zal nooit m'n favoriete subgenre worden, maar The Prowler was dan wel weer een meevallertje. Uiteraard is er weer een verklede mafkees die om geesteszieke redenen op het moordpad gaat, maar bij The Prowler gebeurt het wel op een wijze waardoor het nog wel te pruimen is. Zo is er zowaar een sterk begin en laat de moordenaar hier geen belachelijk lange tijd op zich wachten, en is het kostuum en moordwapen niet al te vervelend gimmicky; en ook is het slachtvee niet zo bloedje-irritant als in menig andere slasher. Verder vrij aardige kills en een sfeertje wat meer neigt naar grimmigheid dan naar knipogen en slechte grappen. Er is me nog wel het een en ander onduidelijk, maar toch: in z'n genre vond ik dit toch alleraardigst.

avatar van Grindhouse62
3,0
baspls schreef:
The Prowler verteld het verhaal van een een militair uit de tweede wereldoorlog. Als hij terug komt van het front in 1945 komt hij erachter dat zijn lief hem heeft verlaten voor een ander en hij slaat aan het moorden. Jaren later is een er weer een moordenaar in de buurt.

The Prowler past helemaal in het rijtje Halloween en Friday the 13th. De film onderscheid zich door de sterke backstory. Jammer (en vreemd) eigenlijk dat de film na het sterke intro in de jaren '40 zich ineens weer in de jaren '80 afspeelt.

De film is degelijk opgenomen (helemaal in de stijl van Friday the 13th) en de kills zijn goed verzorgd door de grote Tom Savini. De onderwaterkill was bijzonder indrukwekkend. De muziek van Richard Einhorn was effectief voor de spanning.

Al met al vond ik het een vermakelijke slasher, vooral omdat het acteerwerk zeker niet onaardig was en het wel een fijn sfeertje had. Toch vond ik het einde maar wat afgeraffeld en werd de film nergens echt heel sterk.
ik heb deze film ooit een keer gezien. Maar kan mij er niets meer van herinneren. Met o.a. deze recensie van Baspis begint mij iets weer te dagen. Ik heb deze film in mijn collectie zal hem opnieuw moeten kijken ( net als nog heel veel andere films). Maar volgens mij is 3.0 de film wel waard.

avatar van Collins
3,0
Een aardige slasher. Traag en ook wel wat fantasieloos, maar met een goeie killer en met goeie kills. Als geheel niet bovenmatig spannend met af en toe zelfs echt saaie momenten. Killer, kills en apotheose maken de film aardig.
Veel scènes zijn saai en mislukt enerverend. We zien veel langdurige scènes in met schaduwen bevolkte panden, waarin elke hand op een deurknop een aanzwelling van de muziek betekent. Schrik? Eén keer. Na de tweede en zoveelste keer niet meer.
We zien veel jump scares. De meeste voorspelbaar en aangekondigd. Een enkele is verrassend. De meeste echter niet. De meeste zijn te flauw voor woorden.
We zien veel kills. Zonder uitzondering spannend uitgevoerd. Goeie sfx. Verrukkelijk en bloederig hak- en snijwerk valt ons ten deel. De verantwoordelijke killer is een vakman en maakt een prima indruk. In nevelen gehuld en in een horrorwaardige outfit struint hij over de campus van de universiteit en zaait er angst en verderf. Echt een prima killer.
De slotacte is uitstekend. De regisseur doet er een tandje tempo bij. Zeker in vergelijking met het bedaagde tempo van de rest van de film. De spanning stijgt. De laatste 20 minuten vliegen voorbij.
Zonder behoorlijke apotheose had de film minder indruk achtergelaten. Ondanks de aangename killer en kills. Met deze apotheose is het nog een aardige film geworden.

avatar van wendyvortex
2,0
Hier had ik toch iets meer van verwacht, tuurlijk prima Savini-fx, maar de bodycount ligt wel erg laag voor een slasher. En het tempo is echt veel te laag, als het dan nog nagelbijtend spannend was, nee we moeten het wat dat betreft doen met veel jump-scares. Gemiddelde 80's slasher en met die prom night had ook veel meer gedaan moeten worden.

avatar van alexspyforever
3,0
Ok de body count mag dan wel laag liggen, de klassieker Halloween had er dacht ik ook maar een stuk of 3. De kills getuigen wel van wat meer creativiteit dan de doorsnee slasher en zijn ook voor het grootste deel in beeld. Bloed en naakt wordt niet geschuwd, aardige background story, dreigende killer en met Vicky Dawson hebben we een leuke protagoniste om te volgen. De film sleept bij sommige scènes dan wel iets te lang.

3,5
geplaatst:
Verrassend aangenaam filmpje met een paar goede kills. Ook de muziek paste goed bij de sfeer. Het trage tempo vond ik reuze meevallen.

avatar van Noodless
3,0
Degelijk horrorfilmpje met een paar toffe kills. De killer is leuk en heeft ook een interessante voorgeschiedenis die het geheel toch wel wat inhoud geeft. De toegevoegde slotscène verwacht de kijker eigenlijk niet meer, maar is wel leuk. De cast zelf is eerder matig. 6/10

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.