Friday the 13th (1980)

geregisseerd door
Sean S. Cunninghammet
Betsy Palmer,
Adrienne King en
Kevin BaconCamp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten, ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden, die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen, en huurt zeven jonge mensen om hem met de voorbereiding te helpen. Een plaatselijke religieuze fanaticus jaagt ze allemaal de stuipen op het lijf, wanneer ze hem verscholen in de provisie-kamer aantreffen. Hij waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust en vlucht dan weg. Ongezien waart een sinistere zwerver rond... op zoek naar bloed.
1,5
[permalink] geplaatst op 2 december 2011, 20:15 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenFriday the 13 th schreef:leatherhead schreef:
Tja, jij vindt dat clichés omdat je te veel slechte rip-offs hiervan hebt gezien. Deze was één van de eerste, dus in de jaren 80 was dit geen cliché omdat de mensen de slasher nog niet echt kende.
Ik heb dat dan ook niet echt meegeteld in mijn beoordeling

4,0
[permalink] geplaatst op 4 december 2011, 0:11 uurOld school horror..
Heerlijke slasher die nooit verveeld
puckb96
4,0
[permalink] geplaatst op 24 december 2011, 15:01 uurFriday the 13th is gewoon een must-see slasher die verplichte kost is voor de horrorfan.
De film is een beetje gedateerd, wat ik de laatste wel vaker merk bij andere films, maar over het algemeen is het een klassieker in dit prachtige genre.
Geweldig eigenlijk hoe simpel de situatie is: jongeren worden gedood door een mysterieuze persoon op een kamp.
De film bevat, voor deze tijd, niet zoveel gore maar af en toe zitten er gewoon een paar prachtige scènes in, met als hoogtepunt de scène waarin Kevin Bacon wordt vermoord op bed.
Geniaal gewoon hoe die scène op het scherm is gezet.
Helaas is deze reeks echter al helemaal uitgemolken want de laatste paar vervolgdelen zijn erg bagger.
En Jason komt eigenlijk nog niet eens echt voor in deze film, wat mensen soms eigenlijk helemaal niet in de gaten hebben hoewel hij het icoon is van de serie.
neysen1985
4,0
[permalink] geplaatst op 24 december 2011, 22:06 uurDe nieuwe generatie moet niet zo zeuren...................
want een prachtige klassieker is deze; FRIDAY THE 13TH.
Een klassieke horror met effectieve en opbouwende spanning.
Ondanks dat dit een film uit de begin jaren 80' is, is de gore ook nog flink aanwezig en deze is prachtig op het beeld gezet door tom savini.
En dan ook nog het sfeertje: de film begint rustig maar eenmaal als de lichten zijn gedooft op het kamp ontstaat er een duister en mysterieus sfeertje.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 januari 2012, 0:22 uurIk heb hem zojuist weer eens bekeken en 5* is misschien een beetje overdreven, maar dit blijft gewoon een eersteklas klassieker. Niet alleen heeft het de succesvolle hoeveelheid ingrediënten van het door mij zo geliefde subgenre slasher, maar het blijft ook gewoon een erg geslaagde griezelfilm, waarbij vooral de timing gewoonweg geweldig is. Op de juiste momenten gebeurd er iets schokkends, zwelt de muziek aan of wordt het juist verschrikkelijk stil. Het blijft gewoon een genot om naar te kijken!
3,0
[permalink] geplaatst op 30 januari 2012, 0:36 uurBegin van toch wel dé beruchtste en bekendste horrorreeks. Ik vond de vervolgfilms wel leuker met Jason als de gestoorde killer. De film biedt echter wel veel spannende en gore momenten en de moordenaar heeft een krachtig, maar kort optreden optreden. Kevin Bacon enige acteur die later nog zou doorbreken? Schrok me de eerste keer een ongeluk bij de bootscene naar het einde van de film toe.
Samhain
5,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 21:06 uurFriday The 13th is een horrorfilm die veel voor mij heeft betekent. Het is namelijk de horrorfilm die ervoor zorgde dat ik een passie ontwikkelde voor het horror genre. Eerst was ik altijd bang van dit soort films, deze film vond ik dus ook bij een eerste kijkbeurt echt super eng. Nu vind ik het echter gewoon een topper in zijn genre. De film straalt een mooi tienerlijk sfeertje uit en de spanning bouwt zich ook echt op naarmate de film vordert. Ik zag deze film toen ik 12 jaar oud was, pffff wat was dit toch toen een ervaring zeg!
Dus tja: deze film heeft dus wel een speciaal plekje in mijn hart.

Maar dit is gewoon een geweldige horrorfilm en een klassieker in het genre.
1,5
[permalink] geplaatst op 26 februari 2012, 11:44 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGaap.
Of de tijd is snel gegaan sinds 1980 of Friday The 13th had alleen maar simpele zielen en gillende moeders naar de bioscopen getrokken. Dit is in de verste verte toch niet eng? Van spanning is geen enkele sprake, want iedere moord wordt zowat doodleuk aangekondigd. De enige verrassing is dat meneertje Voorhees blijkbaar in geen velden of wegen te bekennen is. Moeder Voorhees is een lachertje. Het sfeertje is nog redelijk en de enige toffe kill is die waarin Kevin Bacon om het leven komt. Deze versie is in een opzicht beter dan de remake en dat is dat de hoofdrolspelers tenminste nog een beetje normaal zijn. Voor de rest is de gore slecht en de spanning nul komma nul. Friday The 13th zal wel een van de eerste in het slashergenre zijn geweest. Meer kan ik niet bedenken om de onterechte klassiekerstatus te rechtvaardigen.
4,5
[permalink] geplaatst op 5 maart 2012, 19:12 uurFriday the 13th van Sean S. Cunningham draait op dinsdag 10 april in Cinema OT 301 in de
'80s Summer Camp Slasher-avond samen met
The Burning van Tony Maylam.
Inloop: 19:30
Entree: 4,00
Meer informatie op
Cinema OT 301 en
facebook
3,0
[permalink] geplaatst op 27 maart 2012, 23:56 uurSlasher met status.
Deze simpele slasher was misschien niet de eerste of de beste, hij was wel gelijk een van de beroemdste. Met een veel te lang doordravende serie 'officiële' aftreksels als gevolg, waarbij een tiende deel niet kon voorkomen dat Jason zelfs het eerder geplande gevecht met Freddy Krueger alsnog zou aangaan in een spin-off, die fans en ander griezelgespuis zomaar als een elfde deel zouden kunnen opvatten. Freddy vs. Jason liet in elk geval zien dat de koek nog lang niet op is.
De koek moet nog zelfs nog gegeten worden bij aanvang van deze slasher met klassiekerstatus. En ondanks het simpele script, de dubieuze acteerprestaties en nog wat meer gebrek aan inhoud, bewijst de eerste 'Vrijdag de 13e' gelijk dat dit ook als sterke punten kan worden gezien. Lekkere jaren ’80 pulp dus, die dankzij het enorme succes zou worden uitgemolken totdat de uier schraal werd en er alleen nog maar papachtige brij uitkwam. Nog meer pulp dus.
Goed.
2,5
[permalink] geplaatst op 2 april 2012, 21:07 uurop zich goede film maar sommige dingen hadden echt anders gemoeten vind ik
[permalink] geplaatst op 14 april 2012, 0:41 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen goede slasherfilm.
Friday the 13th is een aangename horror met een aantal goede kills. Sommige dingen vond ik best goed gemaakt voor de jaren '80. Het feit dat Jason hier niet aanwezig is en de schizofrene moeder al de moorden doet wist ik al, maar toch werd het spannend omdat je de killer niet ziet. Een goede horrorklassieker. 3*
2,0
[permalink] geplaatst op 4 mei 2012, 14:32 uurVrij saaie slasher met wel aardig moorden.
Verder is het vrij simpelefilm ongeloofelijk dat deze film zoon groot succes was geworden.
Misschien was dit destijds eng maar nu is het een vrij matige film met een aantal leuke momentjes.
3,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2012, 8:51 uurFriday The 13th mag dan misschien een zwaar overschatte film zijn, het is echter een erg spannende en sfeervolle thriller. Het campy 80s sfeertje straalt er helemaal vanaf en wordt ook prachtig weergeven. Ook zien de kills er ook best wel goed uit voor een simpel 80s filmpje. Dat hebben horrormeester Tom Savini en regisseur Sean S. Cunningham prima gedaan. Een klein toppertje is dit.