The Prowler (1981)
Geregisseerd door: Joseph Zito
Met onder meer: Vicky Dawson, Christopher Goutman en Lawrence Tierney
Releasedatum: 25 februari 1982
Plot The Prowler
"It will freeze your blood."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een soldaat afgewezen door zijn verloofde. Eenmaal terug van het front vermoordt hij haar en haar nieuwe geliefde. Vijfendertig jaar later keert hij terug om dood en verderf te zaaien op een 'prom night'.
Pam MacDonald
Hotel Clerk
Ben
Sally
jordandejong
Goede en eigenaardige slasher. Ben de film gaan kijken doordat ik zag dat de special make up effects gedaan werden door master Tom Savini. De gore was dan ook erg goed. De killer is erg scary. Dat soldaten uniform was goed gekozen. Helaas kent de film een aantal saaie stukken. Jamer ook dat op het einde de killer zijn hoofd laat zien Dan is er gelijk iets van de mysterie en de creepyheid af. Maar enkele seconde daar na wel een geweldige headexplosion, die we Tom Savini eerder zagen doen in Maniac.
erik1677
Wat een sfeer! het knalt al meteen van je scherm af.
tijdens het kijken kwam ik er achter dat ik hem heel vroeger in mn kinderjaren al een keer had gezien, maar hij heeft nog niks aan kracht ingeboet.
Ook de moorden door savini heel mooi in beeld gebracht zijn subliem, echt fantastisch vooral voor die tijd.
Net zo hier boven al ergens werd opgemerkt de banjonet scenes zijn superbruut, maar ook de scenes met de" hooivork" zijn ongeevenaard.
En dan kom ik uit op het acteerwerk, wat eigenlijk helemaal zo klote nog niet is.
heerlijke jaren 80 personages, en nog uit een tijd dat er niet alleen maar modellen door het beeld moesten hobbelen.
Zoals de blonde actrice die de hoofdrol heeft is een echte ' girl next door type', niks geen glamour.
The prowler is echt een topper uit de jaren 80, en eigenlijk verdiend de film meer aandacht dan wat hij nu zo krijgt.
Hehhehehehe 1 ding hoop ik wel, maak hier geen remake van, want de film is goed zo
Rianneke_Dan
Geweldige film met heel erg veel sfeer, en veel gore. Wat ik wel verwacht had maar wat ik dus niet zag aankomen was dat het gore er zo goed uitzag voor die tijd. Ik had al een aantal oude horrorfilms gezien, maar nergens zag het er zo goed uit als in deze film. Ook het acteerwerk was goed, nergens echt vervelende personages en de hoofdrolspeelster was goed gecast met haar mooie blonde koppie. De spanning was eigenlijk de hele film sterk aanwezig, en de killer zag er goed uit, eens lekker origineel in zijn soldaten outfit
Vond dit echt een van de sterkere horrors uit de jaren 80. Heb er erg van genoten en ga hem snel nog eens kijken.
Naomi Watts
Geweldige slasher. Vooral de killer is enorm cool en origineel vormgegeven, voelt ook echt icon-ish aan en zijn motief is ook erg dik in orde. Alleen de aanloop er naar toe werkt niet helemaal. Het wordt wel heerlijk dramatisch aangezet (ik kreeg een beetje een Casablanca deja vu) maar ik had liever gehad dat ik zijn wraak zeer plausibel vond maar bij de break-up vond ik Rosemary juist heel erg oprecht overkomen. Dit had wel botter gebracht mogen worden van mij.
De sfeer is formidabel, de kills zijn full frontal, bloederig en vaak ook erg origineel. Dit is wel een typische slasher maar de uitwerking is zo origineel. Dit is een horrorfilm maar ook wordt er effectief gebruik gemaakt van drama segmenten. Gore was ook erg dik in orde voor een film uit de jaren 80. Geweldige film en zonder twijfel één van de beste slashers en horrors die ik ooit zag. Dit is een favorietje van me geworden. Heerlijke sfeer, een coole killer met een motief, toffe kills en het gore gehalte is dik in orde. Wat wil je nog meer?
Dogie Hogan
Wat een verschil tussen de DVD en Blu-ray transfer: zone vrij.
Tonypulp
Absoluut één van de betere slashers. Een subgenre waar ik steeds meer van ga houden. Zeker wanneer ze zo'n über dikke sfeer voortbrengen zoals bij Prowler het geval is.
Eigenlijk is alles al vaak genoeg opgenoemd hier, maar toch herhaal ik het nog even lekker, want het is echt zó ontzettend goed dat het niets anders dan lof zou mogen ontvangen. O.a dankzij een geweldige killer, die zowel qua vormgeving als manier van killen spot on is.
De effecten zijn fantastisch, briljant in beeld gebracht en zeker de braafste niet. Ondersteund door de heerlijke soundtrack gaat het in een sneltreinvaart aan je voorbij, dit kan niet lang genoeg duren voor de liefhebbers!
Joseph Zito heeft een meesterwerkje afgeleverd, een heerlijke klassieker. Één die verbazingwekkend genoeg zeer weinig stemmen heeft mogen ontvangen op MM, terwijl het tot de beste behoort. Ook wel leuk dat hij m'n favo Friday the 13th deel achter z'n naam heeft staan
metterijks
Terecht op IMDB hoogewaardeerde, en legendarische slasher. Kort na het losbarsten van de gore hype (met aan de basis feitelijk Halloween en Black Christmas) en naarmate de jaren vorderen blijft hij goed. Destijds door de critici gekrakt (uiteraard) maar uitgegroeid tot een cultklassieker. En terecht.Met de goede make up effecten van Tom Savini (The Burning, Friday IV) en meer dan incidentel spanning (wat vaak ook ver te zoeken was bij veel slashers) geniet ik nog steeds van dit meesterlijke stukje uber gore. Dikke 4,0
nognooit
Jaren '70 en 80's slashers zijn een guilty pleasure van me.
Zelden vind ik ze echt goed, maar ik kan er altijd erg van genieten. Brute, bloederige moorden, de oppervlakkige karakters die zo grappig kunnen zijn en de sfeer die die films zo kenmerkend maken.
The Prowler leek dan ook verplichte kost voor mij te zijn als ik de reacties hier las.
Toch wist deze film mij niet te pakken.
De film komt naar mijn mening nooit echt lekker op gang, vooral tijdens het middenstuk lijkt het even stil te vallen. De gore viel mij ook erg tegen, daarnaast zijn er ook niet al te veel moorden dus in het geheel gezien is er ook gewoon weinig gore.
Het einde vond ik dan het beste moment van de film, creepy dat dode stel onder de douche en toch nog fijne gore van Savini in de vorm van het exploderende hoofd.
Misschien dat deze film mij beter bevalt bij een herziening, hoewel dit meestal niet de films zijn die een herziening nodig hebben.
Bottleneck
Lekkere slasher zeg.. Een paar snoeiharde kills, een indrukwekkende moordenaar en vooral spannend gemaakt met de achtervolgingsscenes, lichtje-aan-lichtje-uit en de nadrukkelijk aanwezige score, misschien iets té luidruchtig zelfs.
De veelgeroemde bajonet is tof, maar het bruutste vind ik de moord in de badkamer. Erg fijnzinnig hoe die gillende naakte meid wordt gespiest en je de riek over de tegeltjes achter haar omhoog hoort schrapen
Jammer dat sommige scenes te lang duren om spannend te zijn waardoor het z'n doel voorbijschiet. En het motiefverhaal hmm tja.. wel oké maar zit me niet helemaal lekker. Buiten dat is het een prima film, vooral gedragen door een paar overtuigende moorden. The Prowler wordt niet echt beschouwd als top slasher / is nogal onbekend, maar dit soort kills zouden zeker niet misstaan hebben in een Halloween om maar wat te noemen..
3,5 - 4*
Lord Flashheart
Sfeervolle slasher.
Toevallig van de week The Burning gezien, ook met Tom Savini als make-up artist. Maar hier komt zijn werk toch beter tot z'n recht. Veel 80ties slashers lijden onder een aantal vervelende kwalen zoals een matige verhaalopbouw, te voorspelbare kills, slechte cinematografie, een flauwe komische ondertoon en een moordenaar die plotseling bovenmenselijk blijkt. The Prowler heeft hier gelukkig geen last van.
Aan het begin van de film wordt even kort uit de doeken gedaan wat de beweegredenen van de moordenaar zijn, die overigens prachtig is gekostumeerd. Dan volgen al snel de eerste moorden. Goed camerawerk hier; geen lompe killer view en bonkende hartslag vooraf, maar vlugge bewegingen en een bajonet of hooivork die uit het niets verschijnt. Ook geen jengelende muziek als 'ondersteuning'. Creëert heel wat meer spanning dan de voorspelbare bloed fonteinen uit de bekendere slashers.
Uiteindelijk vallen er weinig slachtoffers, maar er zitten wél een aantal hele goede momenten tussen. Met name de donkere (buiten) scenes springen er voor mij uit. Die leken ook werkelijk donker en niet afgeplakt met een donker filter voor de camera. Het einde van de moordenaar tot slot is ook fenomenaal in beeld gebracht met zijn ontploffende hoofd.
Misschien wel de beste 80ties slasher. 3,5*
yeyo
The Prowler begint erg sterk, met een inventief flashback gebruik, een leuk bedachte killer en natuurlijk die lekkere 80's feel. Helaas is de film ondanks zijn relatief hoge production values en de schitterende gore van Tom Savini, allesbehalve een hoogvlieger binnen het genre. Na de eerste akte volgen de dode momenten elkaar om de haverklap op. De film bestaat voornamelijk uit langdradige sequenties waarin twee personages door verlaten huizen dwalen. Er is haast geen interactie of variëteit, zelfs de kills zitten aan de lage kant.
De ontknoping komt uiteindelijk veel te abrupt en voelt daarom afgerafeld aan. Daarnaast blijven er ook tal van 'loose ends' onopgelost (die jongen in de gevangenis, het vrijend koppel..) De laatste scène is dan weer zo onbegrijpelijk slecht getimed, dat je je werkelijk afvraagt wat de makers bezielden toen ze een dergelijk slot kozen.
Vascago
Mag er geen kritiek op deze film gegeven worden of zo?
Nope
yeyo
Ik ben normaal zeker te vinden voor een goeie slasher hoor, maar deze film heeft me echt teleurgesteld. De sterke gore en de coole bad guy buiten beschouwing gelaten, begrijp ik niet goed waar de goede reputatie van de film vandaan komt.
Vascago
De sfeer is perfect en dat vind ik nog belangrijker dan de goede gore en de goede killer. Als dat dan ook zo goed is als in deze film dan is het helemaal top. Kijk alleen naar die beginscene. Kippevel !!
yeyo
De beginscène is inderdaad prachtig qua sfeerscheppig, daar kan ik je gelijk in geven. Maar de film wordt al gauw zo ontzettend eentonig. De twee hoofdpersonages doorzoeken tweemaal hetzelfde huis, zonder duidelijke aanleiding. Veel interactie is er niet, omdat er naast die twee zelfs geen plaats is voor de gebruikelijke (excentrieke) personages. Ook de bodycount is verrassend laag, slechts 4 man moet eraan geloven, als ik mij niet vergis?
Van het einde begreep ik ook geen snars. Moest die kerel in de douche een soort zombie voorstellen of zo?
Vascago
Mja ik weet het niet. Ik denk dat ik inmiddels alle slashers (in ieder geval de bekende en ook een groot deel van de minder bekende) wel heb gezien en deze blijft mijn favoriet. Ondanks de lage bodycount. Maar ik vind de sfeer + het werk van Savani bij de kills gewoon perfect.
Bij deze film vond ik het trage verhaal met alleen de deputy en zijn vriendinnetje juist verrassend goed werken. Omdat ik vond dat ze voor slasherbegrippen ook nog best aardig acteerden.
Glacius
Ik vond deze film ook niet zo geweldig. Het enige waar ik deze film voor kan prijzen, is dat de moorden behoorlijk geweldadig en realistisch in beeld gebracht worden. Toch vond ik het nergens echt spannend en inderdaad er zitten een aantal scenes/karakters tussen waarmee niks gedaan wordt en eigenlijk net zo goed compleet weggelaten hadden kunnen worden. Het einde is vrij abrupt en daardoor erg onbevredigend. De sfeer vond ik ook niet bijzonder pakkend.
Ik zie hier overigens vaak de naam Savani voorbij komen. Ik ben zelf niet bekend met zijn werk op basis van zijn naam, maar het geeft me wel het idee dat de film hierdoor extra sterren ontvangt, ondanks ik moet toegeven dat hij bijzonder werk heeft geleverd. Desalniettemin, een film bestaat wat mij betreft uit meer dan alleen effecten.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Zojuist herzien. Blijft een goede film. De moorden zijn het allergrootste pluspunt. Ze zien er erg realistisch uit. De killer ziet er geweldig creepy uit en ook de muziek is griezelig.
Minpuntjes blijven hetzelfde. Sommige scènes zijn geweldig langdradig. Ook spijtig dat de killer opgehelderd wordt en dat er geen ruimte werd gelaten voor een sequel.
Nog geen remake plannen?
nightfly1982
Heel heel erg lang geleden heb ik deze film gezien ik was toen pas 11 ofzo...ten minste als het inderdaad om deze film gaat...
Dus hieronder mijn vraag...waarin wel een stukje van de film zit...
Is dit de film dat er op een gegeven moment een stelletje bezig is in zon muziek tentje en dat dan de killer komt met een hooitvork en die door de man geen steekt die boven op ligt....
Als iemand weet of dat inderdaad zo is...weet ik in ieder geval dat ik de goede film voor me heb...
Meneer Bungel
Je bent inderdaad bij de juiste film aanbeland, nightfly.
Chainsaw
De regisseur van de beste Friday the 13th uit de serie, samen met koning van de slasher, Tom Savini, die het ook nog eens zijn beste werk noemt. Als dat je als slasherfan nog niet doet watertanden, dan weet ik het ook niet meer. Mijn verwachtingen waren hoog.
En eerlijk is eerlijk, het eerste half uur van The Prowler is horror op zijn best. Er wordt meteen vanaf het begin een sterke sfeer neergezet. Maar de grote held van de film is Savini, de man die als geen ander jong volwassenen op sterke en erg amusante wijze om zeep kan helpen. Zijn werk is hier weer eens voortreffelijk, met name de scènes in de douche en het zwembad zijn om in te lijsten. En als laatste is er onze moordenaar zelf, die nog wel wat credit mag krijgen. Hij is lekker bruut en heeft met zijn hooivork een amusant wapen tot zijn beschikking, maar vooral zijn mysterieuze voorkomen maakt hem tot een ideale antagonist.
Iets minder interessant zijn de protagonisten, ik was het duo Mark en Pam dan ook al vrij snel zat. Vooral leuk dat het tweetal gezellig gaat zitten kibbelen, nadat ze net het lichaam van een goede kennis hebben gevonden.Wat moet de kijker daarmee? En dit vroeg ik me wel wat vaker af bij de film. Want wat moest de kijker met die dronken jongen in de cel, dat vrijende stelletje of dat dansfeest in het algemeen? Had best wat mee gedaan kunnen worden, mijn inziens. Zeker omdat de film grotendeels bezig is met spanning opbouwen. Maar dan op een manier waardoor scenes echt tot vervelends toe worden gerekt. De ellenlange scenes van iemand die zich (voetje voor voetje, heel voorzichtig, heel langzaam) door een donker huis beweegt, gaan echt vrij snel vervelen. En dan heb je ook nog dat lachwekkend langgerekte moment waar de protagonist onder een mopje palmfluit die Randy Quaid- achtige hillbilly met geweer lang zit aan te gapen. Zo slecht dat het bijna weer leuk werd.
Stiekem had ik gehoopt dat de film aan het einde nog even flink terug zou grijpen, een veelvoorkomend fenomeen bij de slasher. Helaas gaat dit niet op voor The Prowler. Ten eerste vraag ik me echt heel sterk af waarom Mark niet werd vermoord. En ook al was er een reden, ik had het toch graag gezien. Wat ik niet graag had gezien was de identiteit van de moordenaar, maar helaas besloot men het wel te doen (vaarwel, ijzersterk mysterie en hallo, whodunnit). Een jammerlijke beslissing. En als laatste was het einde een aardige ode aan Carrie, maar verder een nogal flauwe afsluiting. Had toch heel wat leukers uit kunnen rollen. En dat geldt voor de hele film; The Prowler vermaakt en is op bepaalde fronten een erg sterke horror. Maar het was niet die ijzersterke slasher waar ik stiekem toch op had gehoopt.
3 sterren.
Friac
Haha, dat was echt hilarisch en fout
Het werd veel te lang aangehouden, het was op niets gebouwd en het zag er naar uit dat een jaloerse Mark plots zou opduiken om met de redneck te duelleren met Pam's liefde als inzet
Ik ben blij met de kritische noten die Yeyo en Chainsaw bij deze film plaatsen. The Prowler geldt voor veel kenners en liefhebbers als één van de beste slashers uit het "gouden tijdperk", en met deze kennis op zak stelde de film mij als slasherliefhebber (en met Halloween als favoriete film) uiteindelijk jammer genoeg teleur.
Wat is er goed? Al bij al niet zoveel, als ik heel eerlijk moet zijn. De production values waren inderdaad van redelijk hoog niveau: de film ziet er beter uit dan de gemiddelde slasherfilm en ook het acteerwerk is lang niet slecht (al vond ik Christopher Goutman als Mark geen goed staaltje casting, hij overtuigde te weinig).
Beste punt - en allicht de voornaamste reden voor het succes van deze film - zijn de special effects van "meester" Tom Savini. Al vond ik de special effects in Maniac nog iets overtuigender en ranziger, toch is ook The Prowler een prachtig visitekaartje voor 's mans werk. Hoogtepunt was de fraaie zwembadscène, waarbij iets "saai" als het oversnijden van een keel verheven werd tot iets werkelijk ranzigs, dankzij de overtuigende effecten waarbij je het mes echt doorheen het vlees ziet snijden.
Bovendien is deze zwembadscène qua uitvoering tevens de beste scène uit de hele film en een pareltje op zich binnen het subgenre.
Waar zat het wat minder?
De film slaagde er niet in om echt spannend te zijn. Vooral werkte hij vaak frustrerend, door net iets te vaak het montagespelletje toe te passen waarbij constant gewisseld wordt tussen een spannende scène en een minder belangrijke scène. Filmtheoretici wijzen er vaak op dat dit soort zaken de spanning net verhoogt en deels is dat zeker en vast zo, maar in het geval van The Prowler werd het trucje iets te vaak toegepast zodat het vaak ook gewoonweg irritant begon te worden (en niet in de zin van "positieve frustratie van het kijkgenot"). De enige keer waarbij het wel werkte, was tijdens de nasleep van de zwembadmoord, waarbij gewisseld werd tussen de lerares (?) en het vrijend koppeltje (en waarbij je je als kijker dus afvroeg bij wie de moordenaar zou toeslaan).
Zonder spanning zaten er misschien ook net iets te weinig kills in, maar goed, de kills die je te zien krijgt zijn hoe dan ook erg fraai uitgevoerd en behoren zeker en vast tot het betere werk.
Het mysterie van de film was ook nagenoeg onbestaand. Zelf had ik meteen door wie de moordenaar was (zijn vermomming vond ik trouwens niet akelig genoeg; Michael Myers en de moordenaar uit My Bloody Valentine bv. zien er veel akeliger uit), en uiteindelijk was het hele einde van de film een beetje jammer uitgevoerd.
Ten slotte zitten er ook nog enkele elementen in de film waar onvoldoende mee gedaan wordt, zodat je het gevoel krijgt dat ze evengoed weggelaten hadden kunnen worden. Het dansfeest, het vrijend koppeltje (al had dit wel een functie, zoals ik hierboven al aangaf), de dronken jongen in de cel,... Sowieso stelde de film qua verhaal niet echt veel voor en liepen veel personages meer in de weg dan wat anders.
The Prowler ziet er best goed uit en Savini's special effects zijn wederom erg goed. Voorts is de film qua inhoud, uitwerking en échte suspense helaas een tikkeltje onder de maat. Verder dan een 3* komt hij niet.
perceived
Behoorlijke tegenvaller. Standaard slasher en niet echt spannend. Special effects zijn oké maar daarmee wordt de film niet gered. 5/10*
ezra1971
Naar mijn mening de beste slasher van de 80`s. Geregisseerd door Zito die vooraf vooral gespecialiseerd was in actiefilms. De combinatie sfeer, gore en de uiteindelijke ontknoping maken dit voor mij een film die net een tikkeltje beter is als de andere 80 slasher klassieker Friday the 13th. Niet te missen en een must voor de verzamelaar van goede 80`s slashers. 4,5
the prowler
Rosemary's killer (zoals op mijn dvd-hoes staat) start zoals veel slashers met een flashback. Hierin zien we al meteen de eerste bloederige kill. Na die korte flashback zit er meteen vaart in deze slasher. Geen trage opbouw hier maar meteen suspense en schitterende brutale kill scenes, die zeer goed in beeld waren gebracht. Vooral de kill-scenes in het zwembad en in de douche waren memorabel. Make-up en special effecten koning Tom Savini kon zich in deze film goed uitleven, en hij deed het schitterend. In deze slasher geen nutteloze dialogen en opvullende verhaaltjes voor de tijd vol te krijgen. En tenenkrommende acteerprestaties heb ik in de film ook niet echt opgemerkt, die waren redelijk goed vond ik. Zelden zo een spannende slasher gezien waar de brutaliteit zo van af droop. In het midden had de film misschien een klein dipje maar dat werd in een spannend slot ruimschoots goedgemaakt. Voor elke slasher-fan is dit waarschijnlijk terug te vinden in hun persoonlijke all-time slasher top 10. 4,5*
Jurado
Naar mijn mening de beste slasher van de 80`s. Niet te missen en een must voor de verzamelaar van goede 80`s slashers. 4,5
Dat klinkt als helemaal iets voor mij.
Ben hevig opzoek naar een dvd uitgave met nl subs, tot nu toe niets gevonden.
Driewerf helaas.
Filmkriebel
Deze serial killer horror zet veel in op lange "sneaking arounds" in lege huizen en dat verveelt toch wel geleidelijk. De duistere gespannen sfeer, creepy killer en expliciete moorden zijn meer dan welkom naast deze lange saaie wandelingetjes. Het einde heeft mij verrast omdat de makers de kijker met succes op het verkeerde spoor zetten... het leuke gesprek tussen de hulpsheriff en de dikke luie toezichter van de camping was het soort humor dat ik wel kan smaken in zo'n film. . De laatste scène voelde erg knullig en misplaatst aan alsof de makers zich plots herinnerden dat het koppel nog niet was gevonden .

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime