• 9.372.934 stemmen

Met onder meer: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas en Vithaya Pansringarm

Releasedatum: 13 juni 2013

Plot Only God Forgives

"Time to Meet The Devil"

Julian, een Amerikaan die in Bangkok woont, is een gerespecteerde figuur in de onderwereld. Samen met zijn broer Billy baat hij een Thai boxing club uit die in feite een dekmantel is voor drugssmokkel naar Amerika. Wanneer Billy vermoord wordt, komt hun moeder Crystal uit Amerika over om het lichaam te repatriëren. Crystal zelf is het hoofd van een machtige criminele organisatie en is gewend te krijgen wat ze wil. In dit geval: de dood van haar zoon wreken. In een bloedige spiraal van woede, verraad en wraak, dwingt ze haar zoon Julian de verantwoordelijke voor Billy's dood te vinden en te vermoorden.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Fortune schreef:

Hoezo M1chel? Niemand rept een woord over het tempo, de flow van de film of het dromerige, surrealistische aspect. Nou lijkt het alsof je zegt dat mensen een trailer kijken en een vlotte simpele actiefilm verwachten terwijl de laagstemmers juist duidelijk hele andere dingen zeggen, zoals: pretentieus, overschat, Gosling is een amoebe, functieloos geweld en gewoonweg intrigeert het niet. Het ligt echt niet aan de trailer of de sfeer. Niemand noemt het saai maar gewoon slecht en goed onderbouwd imo.

Dan moet je even een x-aantal pagina's terugbladeren, daar zijn zat mensen die de film afdoen als saai, traag etc. Maar goed, ik ben de laatste die zal zeggen dat je dat niet mag vinden. Ik heb de film compleet anders ervaren. Er waren hordes mensen die de zaal uit liepen omdat ze simpelweg een compleet andere film verwacht hadden, omdat de trailer ze een verkeerd beeld gaf.

avatar van Fortune

Fortune

Ja, bij mij liepen er ook best wel veel mensen de zaal uit. Nog nooit meegemaakt eigenlijk. Van sommige giechelende mensen vond ik dat wel fijn, haalde me wel uit de film elke keer. Dus sowieso nog een keer herzien.

avatar van mar007

mar007

Olaf K. schreef:

Dat zou inderdaad kunnen, al is dat niet gegarandeerd natuurlijk. De aankondiging van geweld in een recensie zegt nog niet zoveel. Want ik ben wel tegen geweld (net zoals iedereen hier hoop ik) maar niet tegen geweld in films. Geweld is onderdeel van het leven dus het zou raar zijn als het niet in films voorbij zou komen. Maar het is van mij wel van belang hoe dat geweld er dan inzit. Gaat het de kant op van exploitatie, ben ik weg.

Het is me nu duidelijk, ik had in eerste instantie de indruk dat je zo en zo

tegen geweld in films bent en daarom begreep ik niet jouw keuze om deze

film te gaan zien.

Ik heb jouw berichten van de laatste 2 pagina's nog eens doorgelezen en ik begrijp

nu wat je bedoeld.

avatar van mar007

mar007

m1chel schreef:

@mar007 Ik denk dat het niet zo zeer om het geweld bij de meeste mensen gaat, als het gaat om de film waarderen. Ik denk werkelijk dat het langzame cinemawerk en het dromerige vage en vooral surrealistische aspect mensen de das omdoen. Er circuleren 1 of 2 trailers die mensen gewoon een verkeerde indruk geven van de film en bovendien verwacht het gros een soort van 2e Drive, ja, en dan kom je bedrogen uit.

Ik denk gewoon dat het een love it or hate it film is, zonder een echte tussenweg.

Na het lezen van recensies en meningen over de film denk ik dat het een

combinatie van beide is.

Mijn indruk is ( op basis van wat ik gelezen heb) dat het een trage en vage film is met

uitspattingen van extreem geweld.

Ik denk nu aardig te kunnen inschatten dat ik deze film beter kan overslaan.

Het is niet zo dat ik altijd op basis van recensies een keuze maak om een film te gaan zien

maar bij deze film had ik al twijfels en dan is het toch handig om even verder te kijken

dan alleen de trailer.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Fortune schreef:

Ja dat is erg irritant ja. Ik had de tweede keer een rits van die Gosling chicks die de hele tijd zaten te lachen voor me. Wat een verademing toen dat ritsje na 40 minuten de zaal verliet zeg. Misschien dat dat je film heeft beïnvloed. En misschien blijf je het niks vinden. Dat kan natuurlijk ook.

avatar van Wouter

Macmanus schreef:

Volgens mij moet je lomp eens opzoeken in het woordenboek. Die scene van Drive in de lift is het schoolvoorbeeld van lomp.

Sorry, maar die scene was helemaal niet lomp!

Macmanus

Niet? Zo vol in beeld iemand maar de hersens blijven in schoppen. Vond het vrij onbehouwen.

avatar van wibro

wibro

Geen gemakkelijk te beoordelen film. Op visueel vlak in ieder geval schitterend. Laat ik daar eens mee beginnen. Zie bij voorbeeld de scènes in het hoerenhuis; Gosling die tergend langzaam door een gang in een in rood neonlicht badende gang van een hoerenhuis loopt. Prachtig! Het geweld daarentegen is extreem, te vergelijken met het geweld in "A Serbian Film" die ook in visueel opzicht voor deze film niet onderdoet. Ook die film blonk uit door de schitterende fotografie. Met het verhaal kon ik niet zo veel en dat zal ook wel niet de bedoeling geweest zijn van de regisseur. Refn wilde volgens mij gewoon een visuele trip maken waar het geweld gewoon deel van uitmaakte zonder dat het verdere betekenis heeft. Neem de martelscène; een schitterend verlichte kamer met mooie Thaise vrouwen waarbij je alleen het geschreeuw van het slachtoffer hoorde. In een Hollywoodfilm zouden de dames gillend weggerend hebben, maar hier bleven ze gewoon als etalagepoppen ongeroerd zitten. Ook de laatste surrealistische scène vond ik weer typisch van deze regisseur die wel eens een hele grote kan gaan worden. Nou ja, dat is hij eigenlijk al. Niet voor het grote publiek denk ik. Ik had het idee dat de mensen in de zaal zich een beetje ongemakkelijk voelden. Hadden waarschijnlijk een doorsnee misdaadfilm verwacht, maar ja dan ben je bij Refn natuurlijk aan het verkeerde adres. Als je zijn vorige films hebt gezien behoor je dat o.a. toch wel te weten.

Waardering; 3,5* met kans op verhoging

avatar van Wouter

Macmanus schreef:

Wat iemand in beeld doet kan onbehouwen zijn, maar dat maakt de scène nog niet lomp. De scène moet ook in zijn geheel beoordeeld worden, dus mét de aanloop.

avatar van mister blonde

mister blonde

Lekker discussiëren met je online woordenboekje, zonder zelf na te denken. Wanneer er iets lomps in een film zit, maakt het de scene, film of filmmaker nog niet lomp.

Macmanus

Nou, nou waar is dat nou weer voor nodig. Ik kan wel weer het woord lomp gebruiken maar ik neem gewoon de moeite om het uit te leggen mister blonde. Hoeft niet zo vreemd te doen.

Verder boeit het me niet zo heel veel. Ik zie niet zo een negatieve klank aan het woord lomp. Hoe hij dat hoofd in trapt vind ik vrij lomp gedrag. Ik had het idee dat men hier met twee mate meet door het geweld hier lomp te bestempelen en in drive totaal niet. Of beide niet of beide wel. Daar ging het me om.

avatar van dsp9000

dsp9000

Goede en aparte film. Eindelijk weer eens iets anders dan de meeste verschrikkelijke mainstream-rommel wat uit de VS komt tegenwoordig.

Ook bij mij liepen er mensen de bioscoop zaal uit op de helft van de film. Onbegrijpelijk.

De meeste mensen hebben gewoon niet meer het geduld om zich te laten verrassen. Willen alleen maar simpele pief-paf-poef films zien met lekker voorspelbaar verhaal en liefst zo weining mogelijk stiltes.

Leuk detail...1 van de eerste films waarin de hoofdrolspeler niet als winnaar uit een gevecht komt. Wordt volledig kansloos in elkaar getikt door een Aziaat in een rauw gevecht. Geen overdreven showtrappen en belachelijke sprongen. gewoon een zeer realistisch gevecht op een prachtige manier verfilmd.

@dsp9000

Voor iemand die zo eerbiedig is tegenover de mensen die dit een goede film vinden, kun je ook wel een beetje meegaand zijn met de mensen die deze film matig of zelfs slecht vinden. Wat je nu doet is de situatie in het andere uiterste plaatsen en dat is niet reëel. Ik sta open voor een film als deze en voor mij heeft Refn met Valhalla Rising een goede film afgeleverd. En dat is tevens verre van mainstream-rommel. Jammer dus dat je zo generaliserend bezig bent. En ik ben overigens niet de enige waarbij Valhalla Rising goed beviel en deze niet. Ik geef VR 3,5* zoals jij OGF ook 3,5* geeft. OGF is voor mij een mislukte mix van Valhalla Rising en Drive.

avatar van McSavah

McSavah

dsp9000 heeft het wel over mensen die weglopen tijdens de film, niet over mensen die Only God Forgives niet konden waarderen (maar wel bleven zitten). Je hoeft je daarom toch niet aangesproken te voelen? Waar maak je verder uit op dat hij zo eerbiedig is tegenover mensen die dit een goede film vinden?

JacoBaco

Waar ik dat uit opmaak? Omdat hij daar geen commentaar op heeft. Ik heb wel begrip voor mensen die de zaal uitlopen. Ik had die neiging zelf ook, want ik ergerde mij eigenlijk al na zo'n 10 min. Maar tot nu toe, kijk ik alle films af hoe slecht ze ook zijn. Verder doel ik ook op het volgende:

dsp9000 schreef:

Onbegrijpelijk. De meeste mensen hebben gewoon niet meer het geduld om zich te laten verrassen. Willen alleen maar simpele pief-paf-poef films zien met lekker voorspelbaar verhaal en liefst zo weinig mogelijk stiltes.

Ik weet zeker dat de meeste mensen ook geen simpele pief-paf-poef film voor ogen hadden. Ik denk wel dat het klopt dat de meeste mensen (over het algemeen) liever een simpele pief-paf-poef film willen zien, maar dat staat nu los van deze film. Hoewel er een misleidende trailer te zien is, is het wel zo dat je met Refn geen simpele pief-paf-poef film met lekker voorspelbaar verhaal en liefst zo weinig mogelijk stiltes kunt verwachten. Dus wat dsp9000 beweerd, vind ik te kort door de bocht. Ik was in mijn vorige bericht inderdaad wat te onduidelijk.

avatar van wibro

wibro

dsp9000 schreef:

Hmm, ik denk toch dat de meeste mensen weglopen vanwege het extreme geweld en daar heb ik wel begrip voor. Die moord scènes en vooral die martel scène waren niet mis, die hakten er behoorlijk in. Daar moet je wel tegen kunnen.

JacoBaco

Drive heeft ook dat soort momenten. Minder, maar sowieso één van gelijkwaardig niveau. Het kan een combinatie van deze factoren zijn. Te gewelddadig en de teleurstelling dat het geen goede film is. Veel mensen kennen Refn inmiddels vanwege Drive en dat was meteen de drive om naar OGF te gaan. (wat een slechte grap)

avatar van dsp9000

dsp9000

De opmerking die ik hoorde van de weglopers was 'saai en traag' en niet omdat er zoveel geweld in voorkwam. Die kritiek slaat ook volledig op deze weglopers.

avatar van Baldur

Baldur

Dat lijkt me ook. De meeste mensen zijn ondertussen wel wat extreem geweld gewend via internet of andere films. Tragere films trekken de meeste van deze generatie (jongeren) echter totaal niet en doen het al erg snel af als 'saai'. Bij Valhalla Rising, hoe mooi die ook geschoten kan zijn, had ik hetzelfde. OGF is op dit moment wel de film waar ik het meeste benieuwd naar ben geworden.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Een indrukwekkende neo-noir die het niet moet hebben van zijn plot, want dat is zo simpel als wat, en doet er eigenlijk ook minder toe.

Het gaat hier meer om de sfeerbeleving en de prachtig gestileerde beeldcomposities in het inktzwarte universum dat hier door de regisseur wordt geschetst.

En daarin ontwikkelt Refn zich steeds meer als een meester.

De onheilspellende soundtrack en de soms surrealistisch aandoende scenes doen hier en daar onwillekeurig denken aan David Lynch.

avatar van Reinbo

Macmanus schreef:

Ik vond die scene juist enorm subtiel. Hoe eerst het licht in de lift veranderde en vervolgens bij Gosling de stoppen doorgingen, overgaand in het besef dat hij het verpruts heeft. Juist op emotioneel vlak eerder een hele subtiele scene. De bruutheid van het geweld zorgt juist voor een sterk contrast. Verre van lomp, al kun je de actie an sich zo zien, maar dan ga je wel aan de rest voorbij.

Macmanus

Mee eens. Ging me ook om het geweld an sich. Had niet verwacht dat men het woord scene er zo zou uitpakken. Maar nu hebben al drie mensen me erop gewezen, ik zal erop letten als jullie me beloven werk te gaan zoeken?

avatar van Valii

Valii

Prachtig kleurgebruik, mooie sfeerscheppingen en veel contrasten.

Het publiek was nogal beweeglijk. Nog nooit heb ik zoveel mensen uit de zaal weg zien lopen. Ik ga deze film dan ook herkijken, dit keer hopelijk in een rustigere omgeving.. De potentie is er zeker!

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Verlaagd naar 4 sterren, 4.5 voelde te hoog aan. De film blijft niet in m'n hoofd zitten zoals k verwacht had, ook een tweede kijkbeurt veranderd daar niets aan. Wel vind ik het een erg goede film waarin over ieder shot is nagedacht en waar zeker meer inzit dan het oppervlakkige "verhaal" doet vermoeden.

avatar van Ricochan38

Ricochan38

Een films als deze moet je gewoon lekker thuis bekijken, dan tenminste geen last van vervelend publiek die een film als deze toch niet waarderen / snappen.

JacoBaco

Wij zaten in totaal met 4 mensen in de zaal. Heerlijk! Verder verwacht ik niet (bij deze film) dat er standaard vervelende mensen in de zaal zitten.

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik heb anders het meest vervelende bioscoopbezoek ooit gehad toen ik OGF ging kijken in Pathe Arena. Groepje doelloze figuren zat zo'n drie kwartier lang opzettelijk lawaai te maken en vertrok toen luid schreeuwend. Vanaf nu dus ook nooit weer een dergelijke film kijken in de Pathe.

JacoBaco

Het brengt risico's met zich mee natuurlijk. Wij hadden het bij de film Antichrist, alleen toen waren wij degene die vervelend waren en veel lawaai maakte.

avatar van SilverGun

SilverGun

Oh. Da's sneu.

avatar van olivier

olivier

Mogelijk slechtste film die ik in maanden zag. Bij 'Drive' had je constant het gevoel dat de film balanceerde op het koord tussen kitsch, hol en meesterlijk en perfect overhelde naar het meesterlijke. 'Only god forgives' faalt overal waar zijn voorganger slaagde. Een onbestaand verhaal, personages die niets dan ergernis en irritatie opwekken, en een regie die kleurenfilters verwart met filmstijl. Neen, 'Only god forgives' is totaal pointless. Nergens een spoor van emotie, geen enkel filmisch buikgevoel, weg zijn de prachtige "lonely-cowboy"-referenties uit 'Drive', welkom de bespottelijke dialogen (Kristin Scott Thomas heeft een reeks onvergetelijk slechte monologen!). Dit voelde als een erg lange zit en het onding duurt maar 90'. Een draak van een film.