• 9.375.238 stemmen

Met onder meer: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas en Vithaya Pansringarm

Releasedatum: 13 juni 2013

Plot Only God Forgives

"Time to Meet The Devil"

Julian, een Amerikaan die in Bangkok woont, is een gerespecteerde figuur in de onderwereld. Samen met zijn broer Billy baat hij een Thai boxing club uit die in feite een dekmantel is voor drugssmokkel naar Amerika. Wanneer Billy vermoord wordt, komt hun moeder Crystal uit Amerika over om het lichaam te repatriëren. Crystal zelf is het hoofd van een machtige criminele organisatie en is gewend te krijgen wat ze wil. In dit geval: de dood van haar zoon wreken. In een bloedige spiraal van woede, verraad en wraak, dwingt ze haar zoon Julian de verantwoordelijke voor Billy's dood te vinden en te vermoorden.

Reinbo schreef:

Moet ik nu ook al gaan reageren op elk bericht waar ik niks op aan te merken heb?

En of ik het ermee eens ben laat ik nog even in het midden. Ik begrijp in ieder geval wel waar hij op doelt.

Ja, als je toch bezig bent kun je ook wel even laten weten dat je niks aan te merken hebt en een keer geen kritiek. Wel zo attent.

avatar van vranque

vranque

cinematografisch hoogstandje. Voor de liefhebber wel te verstaan. Verwacht geen vlotte actie film hoewel er meer dan voldoende geweld en actie in zit. Alleen gaat dit op een briljante ingetogen uiterst kalme manier. Volop genoten.

avatar van jokemeistah

jokemeistah

Slechtste film van 2013 tot nu toe ( althans, dat vind ik).

Vanwege de mooie beelden, muziek, etc, geef ik alsnog 2*.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Haalt het in de verste verte niet bij Drive.

Begin toch die bijna autistische rollen van Gosling een beetje zat te worden. In The Place Beyond The Pines viel dat wel mee omdat zijn rol vrij beperkt was en hij daar nog wel iets 'cools' uit straalde. Maar in deze film oogt ie bijna hersendood en inhoudsloos.

Deze film vind ik ik op zich vrij moeilijk te beoordelen omdat de muziek en setting prima waren maar door het wat slappe verhaal en de wat stroeve conversaties kon ik er niet zo veel mee. Ook het gebrek aan vaart en sympathieke personages stoorde me.

Ik hou het maar op 2,5*. Hoop alleen dat Gosling voor wat meer variatie in zijn filmkeuze gaat kiezen.

avatar van Reinbo

Goede! Dat verklaart waarom veel mensen weinig met de film kunnen. Julian komt inderdaad hersendood over. Dat is ook zo, want hij is in zwaar depressief. Dat is ook de reden dat hij verlost wil worden. Maar het maakt hem geen 'likable' karakter of eentje waarmee je je makkelijk kunt identificeren. Hij speelt te ingetogen en komt daardoor niet zielig genoeg over zou je zeggen.

Zet daar tegenover de moeder die juist al haar emoties veel te groot maakt en overdreven onaardig is. Ik geef toe, zeg maar gerust karikaturaal. Twee uitersten. Ik geef toe een wat 'normalere' relatie met afstoten EN aantrekken had die relatie waarschijnlijk ook interessanter gemaakt. Je had je dan veel makkelijker kunnen invoelen. Nu snap ik beter waarom de film door velen 'zielloos' worden genoemd. Julian's ziel is immers totaal uitgedoofd en die van de moeder waarschijnlijk jaren geleden verkocht aan de duivel. De personages zijn daardoor te afstandelijk, waardoor de gebeurtenissen (voor sommigen) hun kracht verliezen.

Enfin, bedankt voor eindelijk een negatieve review waar ik wel wat mee kan.

$pecial

De meeste personages kan ik nu wel plaatsen, maar de 'vriendin' van Julian niet echt.. Vrijwel net zo emotieloos als hijzelf.

Ook een lost soul?

$pecial

En waarom zoveel seksuele spanning, waarbij Julian met zijn hand continue in haar gaat. Een verloren ziel zal kunnen, maar waarom dan..

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

$pecial schreef:
waarbij Julian met zijn hand continue in haar gaat.

. Dude, just say the word.

avatar van horizons

horizons

Tot nu toe 40 minuten lang gebiologeerd, gefascineerd en geintigreerd zitten kijken...

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Is het zo boeiend dat je dat tijdens de film gaat vermelden?

Juist ja...

avatar van horizons

horizons

merijn82 schreef:

Is het zo boeiend dat je dat tijdens de film gaat vermelden?

Juist ja...

Vanochtend stuk gegeken, helaas niet af kunnen kijken. (Hoewel ik dat van te voren wist). Wel een excuus om erna nog een keer in 1x helemaal te kijken.

avatar van Fortune

Fortune

$pecial schreef:

Vriendin? Was toch een erotische danseres? Heeft toch te maken met de relatie of in ieder geval wat er is voorgekomen met zijn mutti dat zijn omgang met vrouwen nogal matig is. Plus het leven van een thaise prostitue gaat niet over rozen. Je lichaam verkopen daar wordt je vanzelf emotieloos van al spreek ik niet uit ervaring ofso

wimnoot schreef:

Reinbo ontduikt duidelijk het antwoord op zijn eigen vraag hier. Ook ben ik benieuwd of Wouter het met Fortune stelling eens is. Het zou fijn zijn als hij meer dan één regel schreef, wanneer hij iets meld.

Het is iets wat iedereen altijd maar roept, maar ik zie echt niet hoe Refn met genreconventies speelt in bijv Pusher. Prima film, daar niet van.

avatar van Wouter

Vooral de eerste Pusher in 1996 was een groot succes in Denemarken omdat die een hele andere kant toont van het criminele circuit die we normaal gewend zijn in films. Als je deze met de Godfather, Goodfelles of Casino vergelijkt.

Maar waarom zou je hem daar mee vergelijken? Waarom dan niet met bijvoorbeeld French Connection? Of met Europese films met criminelen?

De open eindes zijn niet echt normaal voor een misdaadprent. De criminelen zijn niet cool en hun levens worden nergens verheerlijkt.

Zoals bij zoveel films.

De films zijn gemaakt om je te raken en niet om te entertainen wat in 1996 voor een misdaadfilm uniek is.

Ook lariekoek. Al was het maar omdat de vervolgen puur voor het geld gemaakt zijn. Refn had namelijk een enorme schuld opgebouwd met Fear X

Verder heeft dat ook niks me genreconventies te maken.

Daarnaast zijn de problemen die de hoofdpersonages hebben ook niet normaal voor een misdaadfilm. Frank met zijn vrouwenproblemen en Tonny die hem niet ophoog krijgt in Pusher 2. Een soort documentaire stijl voor extra realisme. En hoewel Lars von Trier en Vinterberg als Dogma filmmakers worden gezien was Refn gewoon de eerste die daarmee kwam en veel van dichtbij en uit de losse pols filmde voor extra realisme.

Welk een lariekoek. Ooit van Novelle Vague gehoord?

Fortune schreef:

Daarom zette ik vriendin tussen haakjes. Bij de tafel scene samen met de moeder werd zij ook opgedragen door Julian door zich voor te doen als zijn vriendin. Maar ik kan het zeker vinden in je redenering verder. Viel me op dat niemand dat meisje mee nam in hun interpretatie van de film, terwijl ze toch een behoorlijke rol heeft binnen het geheel.

Wouter schreef:

Ik ook niet. Fear X en Bleeder trouwens ook niet echt.Bronson en Only God Forgives wijken wel af van de norm. Bij welk genre Valhalla Rising hoort weet ik niet echt, staat een beetje op zichzelf die film.

avatar van Reinbo

VR is natuurijk een noormannen film. Meestal zijn dat domme actie spektakels zoals The 13th Warrior (1999) of The Vikings (1958)

wimnoot

Lol, dat hele genre staat een beetje op zichzelf, denk ik!

avatar van Reinbo

Eigenlijk is VR gewoon een soort De Vliegende Hollander (1995)

avatar van Fortune

Fortune

Wouter schreef:

Waarom? Waarom wel? The French Connection is een misdaad/thriller en dus niet een al te best voorbeeld. Overigens boeien de voorbeelden ook helemaal niet maar gaat het om genreconventies en dan is TFC een slecht voorbeeld. Ik pakte gewoon wat bekende voorbeelden

Zoals bij zoveel films.

Voor een misdaadfilm is een open einde geen normale gang van zaken. Het grote publiek smult van deze films en zijn vaak teleurgesteld bij open eindes. Ook bij Pusher.

Verder heeft dat ook niks me genreconventies te maken.

Uhm, ja wat jij hier typt heeft inderdaad helemaal niks met de discussie te maken

Al moet ik zeggen dat het woord 'uniek' wat ik heb getypt inderdaad niet klopt.

Welk een lariekoek. Ooit van Novelle Vague gehoord?

Ja, een aantal films maar kan het camerawerk niet herkennen als Dogma verder. Wat ik zeg is dat Pusher 1996 Denemarken en Festen 1998 Zweden dicht bij elkaar liggen en het zou kunnen dat daardoor Dogma is begonnen. Het kan ook door stroming van Nouvelle Vague gekomen zijn. Wil ik zeggen dat dit klopt? Neen, maar een interessante stelling is het wel.

Qua conventies komt een rise and fall structuur veel voor in misdaadfilms. In de Pusher trilogie wordt dit ook gebruikt alleen mislukt de rise elke keer weer. Overduidelijk dat hij met die conventies speelt!

Of ben ik nu echt de enige die er zo over denkt? VR is dan ook inderdaad afgeleidt van zoals Reinbo het zegt 'Noormannenfilms.'

De enige film die je kan vergelijken met Pusher is imo Mean Streets waar Refn ook door geïnspireerd is.

Fortune schreef:

Zover is het niet van Pusher hoor.

Ik weet niet of je het door had, maar Pusher was een groot commercieel succes, hoor.

Ja, een aantal films maar kan het camerawerk niet herkennen als Dogma verder.

Kijk dan deze film eens. À Bout de Souffle (1960)

Nog 1, inderdaad.

$pecial

Derde en de beste kijkbeurt van OGF

Voorlopig op de eerste plaats.. Pff overdonderend..

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mijn derde gaat vandaag komen, hopelijk geldt voor mij hetzelfde. Fijn dat ie zo erg goed bevallen is.

$pecial

De scène waar Mai in het hoekje achter de kralen zit, terwijl moeders ergens anders naar wat kerels aan het kijken is, is voor mij persoonlijk echt een van de hoogtepunten van OGF. Ondersteunend met de score. Kippenvel..
Ik wilde bij deze kijkbeurt iets te geforceerd alle elementen te snappen, maar daar raakte ik persoonlijk nog meer van in de war. Vragen als, waarom draagt Julian in één en dezelfde scene een wit shirt -en opeens zwart? Viel me pas na de derde keer op.

avatar van Ronn040

Ronn040

Ik zit nog met een paar dingen die ik niet geheel kan plaatsen:

- Wanneer moeder dood op de grond ligt en Julian naar haar toe gaat, steekt hij haar nog in haar buik om er met zijn hand in te gaan. Waarom doet hij dat?
- Zijn er achterliggende gedachtes wanneer de 'moordenaar' liedjes zingt?
- Wanneer je Julian in die stripclub op de bank zit, worden er dan beelden getoond die hij denkt, aangezien hij verschillende shirts draagt?
- Zou er een speciale reden zijn waarom Julian besluit te voorkomen dat het kindje van de 'moordenaar' vermoord wordt?

avatar van NYSe

NYSe

Ik heb de film één keer gezien, dus veel dingen zijn me ontgaan, maar deze denk ik wel te kunnen beantwoorden.

Ronn040 schreef:

Hij gaat met zijn hand in de baarmoeder, waar hij vandaan komt. Sluit aan op zijn oedipuscomplex.

Volgens mij een heel simpele: hij heeft al genoeg onschuldig bloed aan zijn handen (vandaar dat ook de zijne worden afgehakt) en weigert toe te staan hoe er meer aan komt te kleven.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ondanks dat de film niet echt lang duurt vond ik het toch best lang duren voordat de film een beetje opgang kwam. Ik moet zeggen dat ik voornamelijk de mooie opnames prachtig vond maar de film zelf vond ik niet echt mijn ding. Persoonlijk vond ik het nog al wat langdradig maar toch 2 sterren voor de prachtige beelden.

$pecial schreef:

Mooiste scene vind ik de scene waar Julian en companen wachten op de thuiskomst van de moordenaar van zijn broer. Briljant hoe daar met de breedte van het kader wordt gespeelt en zo het gevoel van omsingeling en bedreiging wordt gesuggereerd. Ook geniaal dat we het betoog van onschuld niet horen, maar dat dit in pantomine wordt gebracht. Grootse Cinema.

Reinbo schreef:

Mooiste scene vind ik de scene waar Julian en companen wachten op de thuiskomst van de mordenaar van zijnbroer. Briljant hoe daar met de breedte van het kader wordt gespeelt en zo het gevoel van omsingeling en bedreiging wordt gesuggereerd. Ook geniaal dat we het betoog van onschuld niet horen, maar dat dit in pantomine wordt gebracht. Grootse Cinema.

Inderdaad een erg sterke scene, is me nog elke kijkbeurt opgevallen. Dat er niet wordt gesproken is erg knap, waarbij Refn cinema in feite terug brengt naar het tijdperk van de stomme film. Ronduit briljant.