• 9.381.214 stemmen

Western / Actie | 165 minuten

Genre: Western / Actie

Geregisseerd door: Quentin Tarantino

Met onder meer: Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio

IMDb beoordeling: 8,5 (1.861.572)

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Releasedatum: 17 januari 2013

Plot Django Unchained

"Life, liberty, and the pursuit of vengeance."

Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.

Django Freeman

Mr. Stonesipher

avatar van constructivist

constructivist

Ramon K schreef:

Een super-duper magical bleekscheet? Nee. Die bestaan niet.

Django Unchained is toch een omgekeerde western. Zwarte slaaf als held die het blanke systeem verslaat. Dus een soort van omgedraaide anti-Hollywood magical negro/buddy in blanke vorm die nu de zwarte heldenrol faciliteert klinkt mij best logisch. Dat Schultz zo uit de plot verdwijnt vind ik dus ook niet vreemd.

avatar van Thorak

Thorak

Micheltn schreef:

Jesus man, wat ben jij een ontzettende zuurpruim. De kritiek die je geeft slaat echt kant nog wal.. Slecht Script, natuurlijk joh.

" want de deal is beklonken, en zijn Django en zijn vrouw vrij, en dan schiet de slimme, doordachte en bovenal betrokken Waltz DiCaprio neer? Wat had dit te betekenen? "

Dit was puur een emotionele reactie, wat je misschien was opgevallen als je de film aan het kijken was i.p.v. te analyseren met een kladblok en pen op je schoot.

Nee hij heeft volledig gelijk! Er valt nog wel véél meer aan het brakke script op te merken ook!

avatar van Thorak

Thorak

Ajax&Litmanen1 schreef:

Dat zou inderdaad ook kunnen, zo heb ik het nog niet bekeken

Zelf ben ik een fan van zijn werk. Het kan best zijn dat je dan wat hogere eisen stelt aan wat hij uit brengt.

Ik ben ook een enorme fan van zijn voorgaande films, maar dit vehikel kan ik écht geen voldoende geven!

avatar van Straatbord

Straatbord

Ik houd behalve Pulp Fiction niet echt van Tarantino. Ik vind hem misschien zelfs de meest overschatte filmmaker, maar deze wilde ik wel graag zien (ook omdat ik vaak naar westerns kijk). De plot is opvallend rechtlijnig deze keer. Al met al vind ik het visueel en cinematografisch niet onwijs overtuigend. Ik krijg simpelweg niet de indruk dat het zich daadwerkelijk afspeelt in 1858 en dat is voor mij wel een voorwaarde. Hetzelfde heb ik soms met de muziek. Het klinkt te modern, al is die vermenging wel typisch Tarantino.

Ik heb ook moeite met het bloederige van de film. Een beetje kinderachtig vind ik het dat bij elk schot het bloed (dat er erg nep uitziet) alle kanten opknalt. Vooral bij dat shot waarin het paard van wit naar rood ging.

Vond het wel een leuke film en hij boeide me tot het einde, maar ik hecht meer waarde aan geloofwaardigheid dan aan veel woede en geweld.

avatar van ValAktaion

ValAktaion

Tarantino's zwakste film (Death Proof daargelaten).

Wat mij vooral opviel was dat de meester van de absurditeit en onvoorspelbaarheid zichzelf lijkt te gaan herhalen. Het voelt niet meer zo nieuw, en 'directed by Tarantino' lijkt niet langer garant te staan voor unieke cinema, maar vooral te betekenen dat we meer van de Tarantino-formule krijgen, meer van hetzelfde dus. Natuurlijk loopt elke artiest dat risico naarmate zijn oevre zich uitbreidt, maar alleen de besten slagen erin zichzelf op de top opnieuw uit te vinden. Dat revenge een dish is best served cold, wisten we van Kill Bill, ook al van Inglourious Basterds, en inmiddels weten we het helemaal dankzij Django, waarin QT voor de 3e maal op rij wraakmotieven aan zijn protagonist toekent.
Een ander terugkerend element is de verhaaltjesverteller, al dan niet bij het nachtelijke kampvuur: Bill-met-de-fluit in Kill Bill 2, Christopher Walken over het difteriehorloge, en Walz probeert 't met een Duits sprookje (maar de scene weet niet te fascineren en voelt daardoor ongemakkelijk). Ook de queeste naar de bad guy(s), een A-team-achtig poppenkastplannetje en de big shout-out voelt als een combinatie van Kill Bill en Inglourious Basterds. Een van de redenen dat ik die laatste hoger rate dan Django is dan ook dat dit alles in IB nog vers en nieuw was, maar in Django op het herhalen van een kunstje begint te lijken.

QT heeft de gewoonte de speelduur van zijn films op te rekken, maar tijdens de exorbitante 3 uur die Django nodig schijnt te hebben, merkte ik voor het eerst verveling. Waar alle eerdere QT's een hoge herkijkwaarde hadden door briljant gescripte en met panache geacteerde scenes, heeft Django maar weinig memorabels. De karakters zijn minder interessant, de dialogen minder scherp en de muziekkeuze is dubieus. IB had de Fassbender en Waltz scenes, Kill Bill oozde van de stijl en had voortreffelijke Caradine-monologen, True Romance blonk uit met de Sicilians, Reservoir Dogs was gewoon heerlijk brutaal en Pulp Fiction definieerde perfectie. Django, ik zou niet weten waar ik Django om ga herinneren. Dialogen als:

-Oh,you are one lucky nigger.

-You better listen to your boss, white boy.

-Oh, I'm gonna be walkin' in the moonlight with you.

-You wanna hold my hand?

waren er veel te weinig, en de humor was te vaak off: Ik snap QT's "sorry, I just couldn't resist"-neiging om de KKK als een club incompentente hillbillies neer te zetten, maar waar de oude QT dat zou hebben bereikt door een absurde situatie te schetsen, moest de huidige zijn toevlucht zoeken tot jaren '30 slapstick. Flauw en Tarantino onwaardig.

Bottom line: Django is zeker geen slechte film, maar naar Tarantino's maatstaven is het allemaal net-niet. En mensen moeten eens beseffen dat de enkele briljante momenten die Django bevat, nog geen briljante film maken, wat de online score doet vermoeden.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Ik wacht op het youtube filmpje waar iemand een compilatie heeft gemaakt van elke keer dat er 'nigger'' in de film wordt gezegd. En dan met zo'n mooie discussie/ruzie tussen de mensen in de reacties onder de video van mensen die het wel en niet vinden kunnen.

avatar van Chris-B

Chris-B

Micheltn schreef:

Helemaal mee eens! Meningen verschillen maar zo negatief zijn is

gewoon heel ongeloofwaardig. De film niet leuk vinden kan, maar zeggen dat hij slecht is?!

avatar van H1DD3

H1DD3

Quote hem nou niet... grotere spoilers kun je bijna niet geven. En @Micheltn dat was geen emotionele reactie, dat was gewoon de arrogantie van Waltz. Misschien had jij de film beter moeten kijken. En voortaan gewoon spoiler tags plaatsen, je hebt schijnbaar al de film deels verpest voor onder andere JacoBaco.

avatar van RuudC

RuudC

Waarom is iemand ongeloofwaardig wanneer diegene dit een slechte film vind? Dat moet je me dan toch eens uitleggen.

avatar van ESIS

Weirdo_W

Film wordt hier gemiddeld bijna precies goed beoordeeld. Scheelt 0,02

avatar van ESIS

ESIS

lol. Ja goed, ik voel me dan ook wel een beetje een schreeuwende in de woestijn.

constructivist schreef:

Ik snap wel waar het vandaan komt (kwam 't al in andere reviews tegen) maar het is wat mij betreft complete onzin omdat de context van het begrip 'magical negro' totaal genegeerd wordt.

The magical negro (in cinema) is toch echt ontstaan als reactie op de jarenlange vervolging, onderdrukking en discriminatie van Afro-Amerikanen. Plus jarenlange stereotypering van de Afro-Amerikaan als domme, ongeletterde dienaar van de blanken in cinema.

Wij hebben dat toch niet meegemaakt? Dus magical bleekscheten kunnen toch niet bestaan?

avatar van rep_robert

Thorak schreef:

Script? Amper op gelet tot het eind Daarvoor zijn te veel scenes te sterk.

avatar van rep_robert

Straatbord schreef:

Dan ben je inderdaad aan het verkeerde adres bij Tarantino. Die gaat wel vaker over de top en dan niet alleen met geweld. Ook in de dialogen.

Montorsi schreef:
Dat het de bedoeling was ze bij elkaar te brengen, dat zou Schultz er dan natuurlijk niet bij hebben verteld. Voor een Duits sprekende slaaf veel over hebben (2000 was maar een willekeurig bedrag), lijkt me in het geschapen verhaal helemaal niet zo onwaarschijnlijk. Niet veel onwaarschijnlijker dan zeggen dat je een vecht-neger wilt kopen "omdat je je verveelt" als je het mij vraagt. En bovendien, uiteindelijk is Candie ook niet meer zo principieel als hij 12.000 dollar krijgt voor Broomhilda, terwijl hij weet waarom Schultz en Django haar willen kopen.

Het script is zelfs zo gammel, dat je je een plausibeler scenario kan voorstellen waarin Schultz Django zelfs niet meeneemt! 'Django, wacht maar even hier want als neger kun je op die plantage misschien problemen krijgen , ben een paar dagen weg, neem 3000 dollar mee om Broomhilda te kopen (10x de waarde voor een slavenmeisje), zal jullie over een paar dagen kunnen herenigen. Mazzel!'

The End

avatar van mr. Prizzi

mr. Prizzi

ValAktaion schreef:
Tarantino's zwakste film (Death Proof daargelaten).

-Oh,you are one lucky nigger.

-You better listen to your boss, white boy.

-Oh, I'm gonna be walkin' in the moonlight with you.

-You wanna hold my hand?

helemaal mee eens, prima verwoord...

avatar van Minken

Minken

Ramon K schreef:

The End

Beetje flauw dit. Zo kan je bijna bij elke film wel iets op het script aanmerken, en dan later zeggen dat hadden ze beter zo kunnnen doen dan was het allemaal een stuk makkelijker geweest

avatar van ricone

ricone

wat een knaller, zelfs voor niet western liefhebbers

heerlijke overacting van sam jackson en dicaprio

ben geen tarantino superfan maar dit is gewoon een sterke actiefilm

avatar van christof15

christof15

Drie sterren: Waltz, Foxx en DiCaprio - een ster voor elk - tillen het niveau nog enigszins op. Verder een doorkijkfilmpje van 13 in een dozijn.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Straks bij DWDD zal Martin Koolhoven deze film bespreken. Via zijn review met drs. Daja ken ik z'n mening wel, maar misschien is het interessant voor anderen.

Minken schreef:

Helemaal niet flauw. Toont juist aan waar Tarantino de fout in gaat met de plot! Plan van Django en Schultz gaat gewoon echt nergens over. Ze hoeven zich absoluut niet voor te doen als Mandingo-kopers. Schultz had in zijn eentje naar Candie kunnen gaan om een duits sprekend slavenmeisje te kopen en dan waren er geen problemen geweest. En verderop in 't script: als Schultz Candie niet doodt (wat helemaal tegen zijn karakter ingaat), dan lopen ze ook gewoon met het meisje de deur uit..

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Vanavond eens kijken of dit wat is.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mwa.

Wellicht ligt het aan het feit dat ik meer western had verwacht of dat dit geen ode is aan de spaghettiwestern maar aan andere cinema die ik niet ken, maar ik ben zelfs met gedempte verwachtingen lichtjes ontgoocheld.

Django Unchained neemt te veel tijd om een halfslachtig script te vertellen. Ik kan enorm genieten van de lang opgebouwde climaxen in de oude westerns, maar die hebben iets dat Django Unchained volledig mist: binding met de personages. Django is de saaiheid zelve en de film lijkt het te moeten hebben van enkele aparte scènes en Calvin Candie.
Het script mist tevens een lijn: de ontwikkelingen nemen onhandige bochten om te komen bij een eindpunt dat via een kaarsrechte weg bereikt had kunnen worden.
Een half uur korter had de film ook goed gedaan. De shoot-out in Candyland wordt goed opgebouwd en de uitwerking kan er nog mee door, maar daar had het moeten ophouden. Django en Broomhilda hadden van mij terug naar af gemogen, maar dat zal wel niet bij de ode horen, zeker?

Jamie Foxx is een behoorlijke miscast en komt stilletjes aan terecht in de hogere regionen van mijn 'Te mijden acteurs'-lijst. Hij acteert zoutloos (poging tot cool zijn, zeker?) en wordt moeiteloos overvleugeld door Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio. Vooral die laatste is fantastisch. Ik heb er lang op gehoopt en uiteindelijk is het dan toch gebeurd: hem als slechterik. Dat doet hij ongemeen goed. Zijn nichterige voorkomen gecombineerd met de venijnige en denigrerende manier waarop hij telkens 'nigger' zegt is goud waard. Rollen als deze mag hij nog neerzetten, absoluut.
Verder passeren er nog een hoop bekende gezichten de revue: Samuel L. Jackson is nergens speciaal en Kerry Washington verveelt enorm met dat treurige smoeltje dat ze continu opzet.

Een westerngevoel ontbreekt ook. Af en toe passeert er wel eens een scène die de juiste richting uitgaat, maar Quentin Tarantino doet dan altijd wel iets dat mij een onbevredigend gevoel geeft. Of hij gooit er een onnozel stuk dialoog tussen, of hij laat rapmuziek(??) afspelen of weer iets anders. De komische insteek zal wellicht ook wel iets te maken hebben met één of andere referentie, maar slaat de bal meestal mis. De KKK-scène is ongetwijfeld het dieptepunt.
Positieve noten zijn er niettemin ook. Zo is de muziek (als het geen gezongen liederen of raprotzooi betreft) dik in orde - dankuwel, Ennio Morricone. Ook kostumering en dergelijke is genietbaar: het zorgt ervoor dat de westernsfeer uit Kill Bill nummertje 1 en Inglourious Basterds niet al te hoog boven de sfeer hier uittorent.

Bij vlagen goed, bij vlagen slecht.

De film was wel onderhoudend maar moet het een beetje hebben van de stijl van QT.

Als je voor het eerst een QT film kijkt is dat super, maar dit is al mijn derde of vierde en nu heb ik het eigenlijk wel een beetje gezien.

In alle QT films is het een beetje schieten en slachten op een stoer/dramatisch muziekje. Met 'slimme' trucjes om de vijand te verslaan. De sfeer tref je ook aan in het Wii spel 'House of the dead overkill'.

Deze film meer dan twee uur. Ik merkte dat ik hem een beetje aan het 'uitzitten' was.

avatar van wilkinss

wilkinss

Leuk film , genoeg humor ,actie en dialogen

Die Christoph Waltz, wat 'n acteur zeg , helemaal geweldig.

avatar van Barry83

Barry83

Thorak schreef:

Als je dit zo'n slechte film vindt, waarom blijf je dan continu terug komen op dit forum met je gezeur en geklaag? Beetje raar dat je zo actief bent op een forum van een film die je slecht vindt

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

@Ramon K.

Klopt helemaal

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

Ik ben geen Tarantino fan, maar wat was deze film goed zeg! De muziek, de beelden en zeer sterke dialogen.

Waltz is toch wel 1 van de beste acteurs op dit moment, en ook de acteerprestaties van dicaprio en Foxx waren meesterlijk (wat ik vooraf van Foxx niet had verwacht).

Dikke 4.5*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Barry83 schreef:

Zo gek is dat niet, aangezien het een discussioneel zeer vruchtbaar topic is voor 'm. Lijkt me ook niet zo dat je alleen wil discussiëren over een film die je goed vindt, dat zou pas raar zijn.