• 9.372.056 stemmen

Topâzu (1992)

Drama | 135 minuten / 115 minuten (NL dvd)

Speelduur: 135 minuten / 115 minuten (NL dvd)

Alternatieve titels: Tokyo Decadence / トパーズ

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ryû Murakami

Met onder meer: Miho Nikaido, Sayoko Amano en Tenmei Kano

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 3 augustus 1995

Plot Topâzu

"Erotic sex or dangerous fantasy?"

De jonge callgirl Ai verdient haar geld via een exclusief SM-bureau. Stiekem koestert ze de hoop haar ware liefde te ontmoeten, die haar zal bevrijden uit de vicieuze cirkel waarin ze gevangen zit. Op advies van een waarzegster koopt ze een ring met een roze topaas, die haar geluk moet brengen. Ondertussen rolt ze van het ene bizarre seks-avontuur in het andere, al dan niet vergezeld door haar meest geharde collega Saki.

avatar van starbright boy

Dit heb ik ook nog eens ooit gezien. Arthouse porno, expliciet, maar met wat verhaal en erg mooi gefilmd. Erg donker van sfeer.

Toch wel 3.0*

Softporno, toch ?

avatar van starbright boy

Geen penetraties in beeld, maar wel flinke SM scenes. Het hangt van je definitie van soft af.

avatar van Justice4All

Justice4All

Wat dachten jullie van deel 2. Tokyo Decadence 2: a new love in Tokyo (Europese titel)

Zie: Ai no shinsekai (1994)

avatar van ToNe

ToNe

De regisseur is tevens de auteur van het boek 'Audition', later door Miike verfilmd.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Lang geleden een keer gezien. Er is me een of andere pisdrink scene bijgebleven.

avatar van starbright boy

Ik meen dat er al ooit een slechte 4:3 release was in Nederland, maar voor de liefhebber: Donut Media/filmfreak brengt een Anamorphic widescreen editie uit. Volgende maand te koop.

avatar van Nephilim

Nephilim

Zojuist de nieuwe DVD gezien. Het is nog steeds niet de 135 minuten versie maar een heel stuk beter dan die crappy overbelichte 'director's cut' van een paar jaar geleden.

Dat gezegt blijft de film erg lowbudget(vooral te zien in de acteerprestaties van sommigen) en de balans tussen drama en erotische scenes is niet super.

Maar in de 2de helft krijgt het drama gedeelte de overhand en krijg je meer binding met Ai en gaat het niveau van de film een stuk omhoog.

Ik geef hem een 7 of te wel 3.5 * omdat ik toch om de zoveel tijd de behoefte heb om deze film te kijken.

avatar van Nomak

Nomak

Het gaat dus over een escorte genaamd Ai die vooral in de sm wereld haar klanten heeft. Ze speelt zowel onderdanige als dominante rollen.
Vooral de redelijk zware sm-scene met haar collega Saki is me bijgebleven. Saki speelt een Meesteres die haar slaaf vernedert door hem schoenen te laten likken. Als hij even iets doet wat haar niet bevalt, ranselt ze hem genadeloos af met een zweep en dwingt hem om urine te drinken. Alsof dat nog niet genoeg is heeft ze op het eind van de scene nog een verrassing voor hem. Wat het is vertel ik hier niet, dat moeten jullie zelf maar zien. Dit gebeurt allemaal terwijl Ai toekijkt en je merkt ook duidelijk dat zij zich ongemakkelijk voelt door de dominantie van Saki die geen grenzen kent en zichtbaar geniet van de macht die ze heeft over de hulpeloze man. Ik was in elk geval redelijk geschokt dat dit in een normale film (het is geen pornofilm ofzo) voorkomt. Die Saki is in elk geval zeker geen dame die je tegen je wil hebben. Dus wees gewaarschuwd.

avatar van Cyberator

Cyberator

Hij was wel interresant... maar het einde maakt de film kapot.

Een einde dat compleet op niets slaat, ze hadden er iets mooi van kunnen maken.

Zeker geen film voor iedereen, maar het laat je een wereld zien dat je normaal niet ziet.

Matig.

Zo'n blauwdrukje voor de films waar Takashi Ishii later furore mee zou maken. Het is een pinku, maar dan wat stijlvoller neergezet. Ishii zou het nog een stuk beter doen, maar de basis vind je al duidelijk terug in deze film. Voor de liefhebber dus zeker wel de moeite.

Toch is het allemaal wel wat braver. Het speelt zich af in het S+M milieu, maar zo heel freaky wordt het niet. In die tijd was het misschien nog net wat spannender allemaal, anno 2018 valt dat best mee. Daarmee redt de film het dus niet, wat jammer is wat het hele eerste deel gaat daar zowat aan op.

Deze film is verder wel een stuk gestileerder dan de gemiddelde pinku, maar ook daar had het best wat meer mogen zijn. Murakami neemt geregeld de tijd om ook de stad even in beeld te nemen, maar echt veel indruk maken die scenes ook niet.

Naar het einde wordt het net allemaal wat boeiender, maar deze film was me toch iets te flauw.

avatar van BBarbie

BBarbie

Film valt in twee delen uiteen, die –afgezien van de protagoniste– naar mijn gevoel weinig met elkaar te maken hebben. Het SM-gedeelte lijkt mij vooral bedoeld om te choqueren, het laatste deel van de film heeft veel weg van de spreekwoordelijke nachtkaars. Over het geheel genomen weinig bijzonder.