The Haunting (1999)
Geregisseerd door: Jan de Bont
Met onder meer: Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones en Owen Wilson
Releasedatum: 14 oktober 1999
Plot The Haunting
"Some houses are born bad."
Sinds jaren staat het donkere en verboden huis verlaten en alleen op de heuvel - zo lijkt het. Geïntrigeerd door het duistere verleden van het huis lokt Dr. Marrow drie proefkonijnen, Theo Nell en Luke, naar het huis om samen met hem een schijnbaar onschadelijk experiment uit te voeren. Bij haar aankomst voelt Nell zich op een geheimzinnige wijze tot het huis aangetrokken en deze interesse blijkt wederzijds te zijn. 's Nachts beginnen de problemen pas echt en het experiment gaat op gruwelijke wijze de verkeerde kant uit. De drie ontdekken de vreselijke geheimen die het huis op de heuvel met zich meedraagt.
Dr. David Marrow
Mary Lambetta
Todd Hackett
Jane
Dr. Malcolm Keogh
lekkere griezel film en ik vond het wel goed
mooi gefilmd en prachtig huis en verhaal is vermakelijk
dekrd
Film op zich is niet bijzonder goed maar het geluid is fantastisch.
er zit extreem veel laag in deze film wat ik en mijn subwoofer er leuk vinden.
Daarin tegen vinden de buren dit een minder mooi aspect.
Voor deze film moet je wel een goede home entertainment set hebben en niet zo'n doorsnee ding wat e bij de media markt kunt kopen
Boeikens
Voor een horrorfilm zeker niet griezelig genoeg maar met een goede sfeer, redelijke spanning en goede acteurs wist de film nog redelijk te bekoren.
Saai en tegenvallend. Verre van griezelig...alle cliche's werden helaas weer uit de kast getrokken. Ieeee, een piepende deur en ooooeeee een spiegel die eng is...
Wel is het door Jan de Bont goed gefilmd.
PeterW
Het positieve van deze film zit 'm in de mooie plaatjes. Fraaie decors en prachtige opnames van Harlaxton Manor, maar qua verhaal en uitwerking slaat De Bont de plank helemaal mis. Een mislukte mengeling van Stephen King en Pinkeltje, waarbij de connectie met Shirley Jackson zo laag mogelijk is gehouden. Als ze de film zou zien, zou ze zich in haar graf omdraaien.
thunderball
Deze film destijds gaan zien.
Ik vond hem toch wel mee vallen. Ik vind hem beter dan wat de algemene mening over deze film is. Nergens misschien echt geweldig, maar heeft iig een aantal goede acteurs in de hoofdrol (voor mij de eerste keer dat Owen Wilson me op viel) en een behoorlijk creepy sfeer.
Helaas is de climax behoorlijk teleurstellend en vrij dom, wat de film in zijn geheel niet ten goede komt.
cambal
Hele mooie special effects , hou erg van dit genre met Jan de Bont , picture perfect .
megaman
Ik heb nooit begrepen waarom deze magische spookhuis-film zo word afgekraakt en dan vooral op IMDB (alsof het één van de slechtste films ooit is). Ik keek The Haunting en House in Haunted Hill in dezelfde periode en hoewel House veel meer leguber en gory is en creepy effecten gebruikt vind ik Haunting nog steeds stukken beter. Het huis (zowel interieur als exterieur) komt magisch en sinister over. Dit in combinatie met de mysterieuze muziek, het plot met Hugh Crain en de kinderen uit de fabriek maakt deze film een bijzondere beleving. Andere films waar de sfeer zo sterk was in het huis (of hotel) zijn Kubrick's The Shining en de koreaanse film A Tale of Two Sisters. The Haunting vind ik nog steeds een mysterieuze en sprookjesachtige spookhuis-film en de beste in zijn genre. Zelfs de originele film uit de jaren 60 vond ik niet zo goed als deze versie. Elke keer als het enorme huis in beeld komt met al z'n torens en andere bouwsels (het had Hogwarts kunnen zijn uit de Harry Potter films), en dan nog in combinatie met de mysterieuze muziek, krijg ik weer zo'n apart gevoel. Mooie film en ondanks alle kritieken blijft mijn mening het zelfde.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Echt veel horor is hier niet aan. Misschien is dat over de top gedoe naar het einde van de film toe wel wat horor te noemen.
Toch nog 2 punten voor de onthoofdingscene en de snaar van de piano die in het gezicht vloog
aerts007
100 minuten prima vermaak, laatste 12 minuten zwaar uit den bocht.
Het bed was oke en soms creepy sfeertje!
Doch mag Jan De Bont blijven,vind hem oke.
Musicer
Het einde van de film is waarschijnlijk het slechtste wat ik ooit heb gezien, soms houdt het verhaal geen steek en Theo is zowat het irritantste personage dat ooit in een film is voorgekomen ("Did you feel it, Nell? Did you feel the cold? Did you feel it, Nell, did you feel it?")
Het ergste is dan nog dat in deze film - die toch zou moeten doorgaan voor een horror-thriller - maar één dode valt, wiens manier van sterven even origineel is als Jones' kapsel. En Nell die doodvalt, kun je niet echt een horrormoord noemen.
Af en toe wat spanning, maar te cliché.
Nog één ding: het logo in het hek valt op Nell's auto wanneer Luke het hek probeert te rammen, maar in de eindscène is duidelijk te zien hoe het logo weer in het hek zit. Aangezien de ramen die Crain gebroken heeft gebroken bleven, zou dit logo toch ook niet zomaar terug op 'n plaats kunnen kruipen? Nja, onbelangrijk eigenlijk.
1,5* voor de locatie en de redelijke specials.
Resh
wat een afgang zeg
khad een spannende film verwacht maar tevergeefs :S
geen 1 enkele spannende stuk en geen enkele schrikmomenten met zulke slechte effects en acteerwerk
een van de slechtste films die ik ooit heb gezien
Max en Joep
best een leuek film.
hoe slecht hij volgens de meeste ook is, ik heb toch altijd een klein zwakje voor deze film gehad.
Poncio
Opzich wel leuke film
verhaal is goed gedaan maar sommige dingen zijn niet zo goed uitgwerkt bijvoorbeeld dat er een zeer grote hand uit de deur komt:S
gewoon niet eng en dat soort dinge verpeste de film een beetje
*2,5
Donkerwoud
Ik zal mijn vorige reactie wat braver formuleren:
Het is leuk om de aantrekkelijke Catherina Zeta-Jones in haar jonge jaren te zien, maar verder dan dat reikt de film ook niet. Als horror is het teveel volgestouwd met de cliches.
maerk
Niet geweldig, maar ook weer geen misbaksel waar het voor aangezien wordt.
The Haunting is simpelweg niet eng. Nergens in de hele film zit een geslaagd schrikeffect. Iets wat je toch op zijn minst verwacht bij een horrorfilm. Het acteerwerk is nog erger. Vreselijk slecht! Liam Neeson is de beste van het stel en die was ook niet geweldig. Maar Catherine Zeta-Jones, Lili Taylor en Owen Wilson in deze film:
Maar toch viel de film, op deze dingen na, enorm mee. De regie van de Bont is simpel maar het camerawerk is zo mooi
. Daarnaast vond ik het verhaaltje erg onlogisch, maar wel vermakelijk. Het kon er mee door. De CGI was ook goed. Nergens van hoogstaand niveau maar ook nergens echt slecht.
Ergens heb ik een zwak voor deze film. Het acteerwerk enzo irriteerde me enorm maar toch heb ik de film gemakkelijk uit kunnen kijken. Ik zit te twijfelen tussen 2,5* en 3*. Ik maak er 3* van dankzij het mooie camerawerk.
notorious_kim
Resh
verklaar je mening is
gauke
Zo slecht vind ik de film nu ook weer niet. Ik vind dat er behoorlijk wat spanning en schrikeffecten in zitten. Op een regenachtige zaterdagavond is hij het bekijken wel waard.
cambal
notorious_kim
Belachelijk commentaar..
volledig mee akkoord, belachelijke commentaar
Wonderbra
Jezus?! Een 5? Hoe kom je daaraan? Belachelijke puntengeving zul je bedoelen.. Ok sry dat moest even, maar dit is toch echt een van de slechtste films die ik ooit gezien heb.
psycholamp
- 1960 berichten
schitterende film, zonder twijfel een van mijn lievelingsfilms!
Wat maakt deze film dan zo goed? Ik kan echt niets ontdekken, wat mij aanspreekt.
riefenstahl
Belichting, effecten en camerawerk uitstekend, de rest 'sucks'.
Bubblez
- 2060 berichten
Evenals anderen heb ik ook een zwak voor deze film. Ik zag hem destijds in de bioscoop en later vele malen op dvd en hij heeft me niet verveeld. Ik zie wel de zwakheid: het acteren, de gaten in de plot (denk bijvoorbeeld aan de assistent die met een andere 'proefkonijn' naar het ziekenhuis moet, maar je nooit meer terugziet, terwijl er drie dagen verstrijken) en hier en daar de special effects. Grotendeels vind ik de laatstgenoemde overigens wél de moeite van het kijken waard. Ik denk dat de grootste fout gemaakt is binnen de keuze van het genre. Een horrorfilm is het zeker niet. Als rond het einde van de film de eerste dode valt (het personage van Owen Wilson wordt onthoofd), voel je je haast bedrogen, doordat het voorgaande in de film een haast prettig gevoel van mysterie geeft en deze gebeurtenis totaal misplaatst is. In deze film hoeven geen doden te vallen. Het mysterie en de indrukwekkende beelden van het kasteel zijn genoeg de film staande te houden. Zoals eerder gezegd zijn de laatste tien minuten jammer. Het had allemaal niet zo bombastisch hoeven te zijn.
Het mag dan wel geen topper zijn, maar de film heeft een goede sfeer, daarom is 'ie wat mij betreft very likable .
Enge film? Nee.
Kan je die verwachting lang aanhouden? Ook niet lijkt me. Er werd hier al meerdere keren gezegd dat het huis meer weg heeft van een sprookjeshuis dan een echt horrorhuis. Zeer terechte opmerking.
Maar waarom dan blijven eisen dat de film eng is? The Haunting heeft veel meer weg van een gotisch sprookje, met een echt geweldige setting, kleurrijke decors en hoewel technisch verre van perfect, mooie cg.
Maar blijkbaar staat er horror boven deze film, en hoeft de film zich daarnaar te schikken. Ik vind het jammer.
Acteerwerk is verder absoluut niet super, de enige goeie acteur in de film is dan ook het decor. Verhaaltje is aardig genoeg. Niet echt bijster boeiend maar dat verwacht ik al lang niet meer van haunted mansion films.
Heb mij best vermaakt met de mooie kamers, mooi camerawerk en het kleurrijke gebeuren. Meer dan genoeg om er een best positief cijfer aan toe te kennen.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Stir of Echoes

What Lies Beneath
Horror / Mystery, 2000

Gin Gwai
Drama / Horror, 2002
gebaseerd op boektraumakasteelspookhuisinsomniaboneposter schilderenspookachtigchild laboraudio recordingspiral staircase kwaadaardiglonerresearcherinsomniac paranormal activitylogbookstrange noisespookcherub suspenseful