• 9.373.233 stemmen

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: U Spreekt met Uw Moordenaar

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ray Milland, Grace Kelly en Robert Cummings

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Tiel)

Plot Dial M for Murder

"If a woman answers... hang on for dear life!"

Een misdaadfilm die zich voornamelijk afspeelt op één plaats, namelijk het appartement van een getrouwd stel. Het koppel is echter niet meer zo verliefd op elkaar als in de begindagen van hun huwelijk. De vrouw (Grace Kelly) weet niet dat haar echtgenoot (Ray Milland) een man bij hen thuis heeft uitgenodigd waarmee hij zijn verhaal wil delen.

Tony Wendice

Detective Williams

First Detective

Police Sergeant O'Brien

@ Glacius en chiel: verklaar u nader?

(idd, de titel vergeet je niet maar heeft bar weinig met de film te maken, toch?)

@ xav: sleutelscène? figuurlijke betekenis?

avatar van Wembleyfever

Wembleyfever

Ik heb deze film gisteren van begin tot eind gekeken (hij was laatst op de Belgische zender EEN) en ik bleef geen moment ongeboeid. Inderdaad geweldige acteerprestaties, erg sfeervol en erg Hitchcock. De latere prinses Grace Kelly vond ik iets minder sterk, maar wel een hele mooie verschijning. Het gegeven met het gras onder de schoenen werd later ook gebruikt in een aflevering van Columbo (Lady in Waiting), net als zoveel elementen uit deze film te zien waren in vele series en films. Er verschenen ook een aantal remakes, waarvan ik de tv-versie uit 1981 met Angie Dickinson en Christopher Plummer nog het sterkst vond.

avatar van Gollem

Gollem

Dit was mijn eerste ervaring met een Alfred Hitchcock-film, al had ik wel de remake van Psycho (van Gus van Sant) en de remake van deze film

(A Perfect Murder) al gezien. En ik moet zeggen dat het absoluut naar meer smaakt! Wat een geweldige filmervaring was dit! Een dikverdiende 5.0 wat mij betreft.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

josseheijmen schreef:
@ Glacius en chiel: verklaar u nader?

De titel was overigens al de titel van het toneelstuk waar de film op is gebaseerd, uit 1952.

avatar van Movsin

Movsin

Mijn geliefkoosde Hitchcock-film.

Naast de goede story en de knappe opbouw van deze film, een dikke pluim ook voor de acteurs en ik zou zeggen Ray Milland op de eerste plaats.

Maandag 29/12 zendt BBC 2 nog 2 oudere Hitchcockers uit : "Suspicion" en "Notorious". Voor de liefhebbers.

avatar van ®Tc

®Tc

Hitchcock op zen best !

Dat de film zich op 1 locatie afspeelt vind ik meteen ook de sterkte. De suspence wordt zo stukken groter mede gepaard door de soundtrack. De plotwendingen zijn altijd zeer te smaken en de finale ontknoping is er één om U tegen te zeggen. Goed geacteerd overigens.

Voor alle Hitchcock fans een dikke aanrader.

****

®Tc schreef:

Hitchcock op zen best !

Voor alle Hitchcock fans een dikke aanrader.

****

Soms denk ik wel eens Hitchcock's allerbeste Nu nog een mooie Special Edition met de originele 3D print erbij!

Sutherland

Iemand enig idee waar ik deze film kan kopen? Heb al menig winkel gehad, maar helaas nog zonder succes.

Sutherland schreef:

Jazeker. Deze moet je echt hebben

Zinema schreef:

Jazeker. Deze moet je echt hebben

Helaas niet leverbaar...Toch bedankt!

Metalfist

Die box is ook gewoon in de Fnac te vinden en zelfs in de Mediamarkt en in de Saturn.

avatar van Zinema

Kopen dus! En snel een beetje

Sutherland

Als ik hem kan vinden, ga ik um zeker kopen! Bedankt!

avatar van gauke

gauke

Ik ben het met de reacties eens: een geweldige, zelfs geniale Hitchcock: script, regie en spel. Ik was al een tijd op zoek naar de dvd en heb 'n nieuw exemplaar op eBay in de UK gekocht en tot mijn verrassing met Nederlandse ondertiteling.

avatar van Horrorizer

Horrorizer

Geniaal uitgewerkte film, met van begin tot eind volop suspense en je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Knap gedaan!

josseheijmen schreef:
chiel schreef:
d.d.08122008 Nou, lijkt me duidelijk: hij draait de M (6) op de telefoon en dat is het signaal voor de moordenaar om toe te slaan , dus: Dial M For Murder!

Okee, zoals jij het uitlegt zit er heel wat in ( ).

Metalfist schreef:

Fnac? Hebben we er eentje in NL?! (Geweldige winkel!)

Metalfist

Geen idee of er een Fnac in Nederland is, lijkt me raar als die er niet is maar in België zijn ze zeker te vinden.

FNAC kennen ze echt niet in NL.

avatar van Lars

Lars

gauke schreef:

Dat zelfde kan ik bevestigen en heb ik ook mee gemaakt. UK versie via Ebay gekocht.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Weer zo'n knaller van Hitchcock hoor met zijn typische stijlkenmerken, waaronder het filmen in één ruimte. Dial M for Murder heeft een intelligent leuk complot, waar je als kijker mee betrokken raakt. Niet te simpel, niet te overgecompliceerd, gewoon goed . Enige minpunt is dat er wel heel veel dialoog is in het script. Het houdt de film in die gevallen onnodig op.

avatar van Rosicky

Rosicky

Met stip de slechtste Hitchock die ik tot nu toe gezien heb. Hopelijk zijn de volgende op mijn lijstje wel weer van het niveau Psycho.

avatar van IcU

IcU

Mooie film met helaas te lange scenes en dialogen. De sfeer is zoals hij hoort te zijn. Ik heb me er mee vermaakt.

avatar van H1DD3

H1DD3

Is ''A perfect murder'' een remake hiervan?

H1DD3 schreef:

Is ''A perfect murder'' een remake hiervan?

Yep.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Heerlijke Hitchcock, ook de tweede kijkbeurt.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Grace Kelly

Wat een prachtige vrouw toch ook. Elke keer spat ze weer van het scherm, zo ook in deze Dial M for Murder. Dankzij mede-user Zinema deze film kunnen bewonderen. Was al een tijdje benieuwd, vooral na het zien van remake A Perfect Murder. Beide zijn erg goed, maar deze vind ik toch net wat beter. Wederom een uitstekende film van Hitchcock dus.

Grace Kelly - in rode jurk - is de mooiste (sowieso één van de mooiste actrices ooit wat mij betreft), maar ''de mannen'' stelen de show wat het acteren betreft. Kelly doet het aardig goed (was beter in Rear Window), maar haar rol is ietwat onderdanig aan die van Ray Milland en Robert Cummings. Vond vooral Milland fantastisch, maar ook de slimme detective was erg goed. Ja, eigenlijk waren de acteurs perfect. Net als de vele dialogen, die erg scherp en boeiend waren. En dan... die cameo van Hitchcock zelf, erg leuk en grappig De eerste helft van de film vond ik het sterkste, in de tweede helft zwakte het een beetje af.

Ik vond de film toch ook aardig onvoorspelbaar. Ik zag bijv. niet aankomen dat Ray Milland gepakt zou worden, omdat hij zich met zijn scherpe praatjes steeds weer overal goed wist uit te praten. Alles leek mogelijk dus. De commisaris leek daarom ietwat té slim. Hij zuigt op een gegeven moment zo de hele zaak uit zijn duim, waardoor Milland toch gepakt wordt. Het laatste gedeelte oogde daarom wat te gewoon en een beetje makkelijk. Maar... het plot is bijzonder ingenieus, is van het begin tot het eind erg boeiend en toch ook redelijk spannend. Dikke voldoende dus ook.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Dankzij Zinema kunnen bewonderen?

@ HarmJanStegenga

Toch maar 3.5*? Aan je recensie te lezen had ik een 4* verwacht

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ja, ik ben nogal streng geloof ik