Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
Naomi Watts
Ik weet toch wat ik gezien heb. Die "Alien" zegt toch voldoende. Wat Scott ook mag beweren.
JacoBaco
Dan weten de mensen toch ook niet of het een prequel is...
Maar Prometheus geeft wel opvallend die indruk... Daar hebben we het steeds over. Het is net alsof dit de film is wat precies laat zien wat er aan Alien vooraf ging.
Dus veel mensen zien dit dan (automatisch) als prequel wat aansluit op Alien. Mensen die Alien dus ook hebben gezien, maar niet (meer) alle details weten.
smash016
Ik ben het met je eens dat het script de grote boosdoener is wat betreft mijn teleurstelling in deze film. (Al vind ik de aliens hier, zoals ik al eerder heb gezegd, ook totaal niet interessant qua design of qua achtergrondverhaal. Het mist de klasse en seksuele ondertoon van het originele werk van Giger.)
Dat gezegd hebbende zit er wel één interessant elementje in het verhaal en dat is android David. Het is behoorlijk slim om in een film die gaat over de vraag waar de mens vandaan komt, een robot te stoppen die door de mens gemaakt is. Daarbij wordt kort de vraag opgeroepen of David gevoel heeft of niet en die wordt - let op: door de menselijke bemanning! - negatief beantwoord. Toch maakt de film wat mij betreft meer dan duidelijk dat dit zeker wel het geval is, zoals wel blijkt uit de neerbuigende opmerkingen die David maakt jegens het menselijk ras en Holloway in het bijzonder. Dat het ook helemaal niet duidelijk is waarom hij de laatste vergiftigd, zou er ook op kunnen wijzen dat hij helemaal niet zo'n rationele computer is als dat wordt gesuggereerd. Dit was veruit het interessantste aspect van het script, maar wordt nogal onderbelicht omdat Scott het belangrijker vond er een lelijke pseudofacehugger en een zombie op los te laten.
We weten niet precies wat uit Scotts en wat uit Lindeloffs koker is gekomen. Of wat het resultaat is geweest van (commerciële) editing. Dat van die zombie was inderdaad wel onthutsend ongeïnspireerd, hoe dan ook.
Overigens zag ik de android continu als een soort Ash d'n tweede, als een "corporate pawn" voor wie alles geoorloofd was om voor Weyland het een en ander uit te zoeken. Ook kwam bij mij regelmatig het idee bovendrijven dat David als machine zich superieur gedroeg t.o.v. de menselijke karakters, daarmee wellicht de Engineers een reden verschaffend om ons te willen uitroeien. Maar dat terzijde...
En betreffende het nieuwe alien-ras: hun design is meer 2012 dan het originele werk van Giger, ja, maar daar doe je niks aan, ruim 30 jaar later. Ik vind het wel tof dat ze duidelijk humanoïde zijn, een soort van Übermenschen, verder geëvolueerd dan wij. Qua achtergrond kom je echter niks te weten over ze, dat klopt. Maar da's weer simpelweg een ingang voor Prometheus 2...
wizkristof
ik zit ook nog met een vraag: waarom is de facehugger op het einde van de film zo groot geworden voordat hij de SJ bevrucht? En nee niet omdat hij daar een tijdje in de kamer zat en zo gegroeid is want in de eerdere films werden facehuggers toch ook niet groter als ze een tijdje alleen zaten :/ Of heeft het met evolutie te maken?
Het viel mij trouwens ook op dat de xeno op het einde van de film geen staart heeft? (als ik mij goed herinner...) Dus er moet ook nog een evolutie van de xeno plaatsvinden.
Karl van H.
Over Ash in de eerste Alien (let op: spoilers voor die film): ook die heeft zeker gevoelens, als je het mij vraagt. Als Ash doordraait en Ripley half bewusteloos slaat, rolt hij een tijdschrift op en probeert dat in haar mond te steken. Dat roept duidelijke associaties met seksualiteit, waaruit ik afleid dat Ash er een soort van verknipte seksuele gevoelens op nahoudt. Natuurlijk, dit gebeurt wel pas nadat er duidelijk iets misgaat in zijn programmering, maar ik vind het niet onwaarschijnlijk dat zulke gevoelens op rudimentair niveau al aanwezig waren voordat dit gebeurde. Hij is dus niet alleen maar een corporate pawn, zoals wel uit deze scène blijkt. Het sluit perfect aan op de (intersoortelijke) verkrachtingsthematiek die door de hele film speelt.
Over David: volgens mij voelt hij zich inderdaad superieur aan de mensen. Hij speelt een spelletje waarbij hij de indruk wekt dat hij geen gevoelens heeft ("Willen? Dat is een concept dat me niet bekend is."), maar ondertussen is dit wel degelijk het geval ("Wil niet iedereen zijn ouders [= Weyland en/of de mensheid?] doodhebben?"). Maar dat is absoluut geen reden voor de Engineers om de mensheid uit te willen roeien, want die plannen hadden ze tweeduizend jaar eerder al.
SilverGun
Overduidelijk verschil is dat Alien een eenvoudig maar sterk geschreven script heeft met interessante, ronde personages die consistent handelen en Prometheus daarin precies het tegenovergestelde is. Wanneer je slechts mooie beelden wil zien dan zit je wel goed, ja (bij mij schiet dan meteen het beeld te binnen van het kind dat alleen de boeken met de mooie kaft en de leuke plaatjes interessant vindt, maar goed).
predator 2
Ik heb Alien gisteren nog gezien, maar wat jij zij over dat tijdschrift kwam bij mij niet echt over als iets wat met seksualiteit te maken had maar meer dat hij haar op de een of andere manier gewoon pijn wou doen. Dit is tenminste hoe ik het beleefd heb.
Rafke Pafke
Inderdaad, het is één zaak om te werken met een open einde of een aantal vragen onbeantwoord te laten. Dat werkt soms net erg positief. Maar hier worden gewoon een hoop ideeën bij elkaar gegooid zonder ook maar enige rekening te houden met nut, logica en verhaallijn.
Ik vond de Engineers wel zeer interessant en mooi ontworpen. Het idee van een buitenaards ras dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de mens vond ik een erg leuk uitgangspunt. Jammer genoeg wordt het verhaal daarrond zo klungelig in elkaar gezet dat het kant noch wal raakt.
smash016
De verkrachtingsthematiek uit de Alien-serie is vooral een resultaat van Gigers visuele werk, maar niet noodzakelijkerwijs een inhoudelijk onderdeel van de verhaallijn. Destijds was ook Scott nogal "preoccupied" met de seksuele connotaties van Gigers werk, maar ik vraag me af of we echt een verklaring moeten zoeken voor bijv. Ashs opmerkelijke gebruik van tijdschriften. Ik denk dat het puur esthetisch gezocht moet worden.
Het viel mij op dat de Engineers vooral bezig zijn met biologische techniek, bijv. de suggestie dat ze de xenomorphs hebben ontworpen. Ook hun ruimteschepen bevatten veel organische vormen, bijv. het bedieningspaneel van de space jockey. Het is zeker denkbaar dat het een resultaat is van de omstandigheden en grondstoffen op hun planeet, terwijl wij mensen als gevolg van aardse omstandigheden een andere kant op gingen qua technologie, nl. de mechanische/elektronische kant. Qua chronologie blijft het puur giswerk, het kan zijn dat de Engineers pas relatief laat tot de ontdekking kwamen dat onze technologie een bedreiging vormde, of dat het lang duurde voordat ze een tegenaanval op poten konden zetten.
Los daarvan is het sowieso dubieus om over zulke details te spreken als de films zelf ook niet bepaald exact of (onderling) consistent zijn.
3bdelilah
De beginscène was prachtig en ik wilde meteen nog meer van de Engineers zien en/of weten. Helaas gebeurde dat niet echt helemaal, de nadruk leek beetje bij het ontstaan van Alien te liggen. Maar alsnog een meer dan prima film, al hoop ik dat de Engineers nog vaker aan bod komen in deeltje twee.
DiDa
Ja, maar het is geen daadwerkelijke prequel. Het verhaal speelt zich af in hetzelfde universum. Prometheus dient NIET om een directe koppeling te maken met Alien. Er zijn aspecten die ook in de Alien film voorkomen, dat wel, maar de film dient niet als uitleg voor de Alien film. Anders zouden we deze hele discussies niet hebben. Daarom noemt Scott het ook geen prequel...Begrijp je wat ik wil zeggen?
Rafke Pafke
Die beginscene was mooi en indrukwekkend. Maar wat betekent het in hemelsnaam? Zijn de Engineers verantwoordelijk voor het leven op aarde? Dan betekent het dat die scene zich enkele miljarden jaren geleden heeft afgespeeld. Ik krijg het niet in mijn kop dat een ras dat miljarden jaren geleden al bestond nu nog steeds bezig zou zijn met iets dat zij (of hun voorouders) die ongeloofelijk lange tijd geleden gedaan hebben.
Het lijkt me duidelijk dat de film wil zeggen dat de mens op één of andere manier door de Engineers gemaakt is. Als de Engineers pas veel later zouden hebben ingegrepen, door bv. het DNA van primaten te wijzigen en hieruit de mens te laten onstaan, opnieuw, waar slaat die openingsscene dan op?
Ik kan me niet van het idee ontdoen dat er in het script een hoop dingen geschreven zijn, gewoon omdat men het coole vondsten vond, zonder er werkelijk over na te denken wat de implicaties daarvan zouden zijn.
smash016
Exact. Niks aan toe te voegen. Bovendien kenmerkend voor Damon Lindelof (zie ook Lost).
En de mensen die deze film financieel mogelijk hebben gemaakt interesseren zich natuurlijk totaal niet voor "implicaties" en dat soort moeilijke dingen. Die wilden gewoon een coole film voor een groot publiek. Gelukkig kreeg Scott het nog voor elkaar om de film geen onderdeel te maken van de Alien-franchise.
Rafke Pafke
Inderdaad, ik heb genoten van de eerste 2 seizoenen van Lost. En hoewel het steeds meer bergaf ging ben ik blijven kijken, deels om niet te moeten toegeven dat ik mijn tijd verspild had en deels hopend op toch nog een degelijke finale. Maar als liefhebber van een goed verhaal geraak je gewoon gefrustreerd bij deze man zijn schrijfsels.
predator 2
Ik begrijp het iedergeval wel. Het moet nu tog onderhand wel duidelijk zijn denk ik dat het gewoon in hetzelfde universum als Alien afspeelt. Er moet helemaal niet gedacht worden aan een prequel, het speelt zich gewoon in het zelfde unifersum af en ja, dan kan het dat je dezelfde soort aliens ziet in Prometheus.
dutchtuga
Erg genoten van deze terugkeer van Scott naar het genre dat hem groot heeft gemaakt. Qua sfeer en design naar verwachting, het is alleen jammer dat het script een beetje een rommeltje is. Desalniettemin beter dan een groot deel van de science-fictions van de afgelopen jaren.
Cult Movies Reviewed: Prometheus (2012, Ridley Scott) - recensie - cultmoviesreviewed.com
dimi303
pffff wordt gewoon enkel in 3D vertoond in Kinepolis Oostende en Brugge. Dan maar geen Prometheus in Bioscoop.
voskat
Mis je een oog of ben je weer zo'n puriteinse aansteller?
- 1948 berichten
Mis je een oog of ben je weer zo'n puriteinse aansteller?
timbo_
Bij een film die in 3D is geschoten vind ik het nog te begrijpen. Bij films als The Avengers is het een regelrechte schande.
mnrk
Prometheus has landed.....
Ik vond dit weer een geweldige film van Ridley Scott....
De gehele film heeft een geweldige sfeer en de locaties zijn ook super gekozen en zorgen voor geweldige shots...ook de special effects zijn dik in orde. Het verhaal wordt ook op een manier gebracht zodat je natuurlijk wel moet denken aan de "Alien" films..
De keuze voor Noomi Rapace was ook goed (ze speelde zeer overtuigend) en ook Michael Fassbender en Charlize Theron (wat zag ze er aangenaam uit in haar pak
) waren zeker te weten een meerwaarde voor deze film.
Dit allemaal voorzien van een mooie soundtrack van Marc Streitenfeld....
dimi303
Ik had er eigenlijk helemaal geen idee van dat dit een film is die enkel in 3D werd uigebracht. Mijn fout. Wat 3D betreft ligt het misschien aan mij wat teleurstellend 3D avontuur bij Avatar dat ik er wat weigerachtig tegenover sta.
timbo_
Dat is inderdaad balen want Avatar was zo ongeveer de enige 3D film waarbij 3D daadwerkelijk wat toevoegt. En nu Prometheus dus
- 1948 berichten
Ik ben ook geen fan van 3D, maar dit is echt een van de weinige films waar de 3D echt een meerwaarde heeft vond ik. Normaal vind ik 3D overbodig en in sommige gevallen zelfs irritant.
ibendb
Ik hou van horror, mijn familie niet echt. Maar vandaag zei papa dat ik eens mocht kiezen welke film we zouden zien. Ik zei direct dat ik Prometheus zou willen zien, maar in mijn achterhoofd wist ik niet zeker of dit wel een goed idee was.
Prometheus is een prequel op Alien en aangezien ik die nooit heb gezien, kon ik ook niet zeggen of er links zijn of niet. De film heeft een lange opbouw en het duurt zeker een half uur voor er echt wat gebeurt. Maar wanneer de film echt begint, is het de moeite waard. Het verhaal gaat sneller en sneller en er gebeuren steeds meer interessante dingen. Je vraagt je ook steeds af wat ze zijn en wat ze willen.
De personages zijn één voor één erg interessant en leuk. Ze krijgen een erg mooie tijd om zich te ontwikkelen. De karakters werden ook zeer goed vertolkt. De volle credits van mij gaan naar Charlize Theron. Zij speelt hier erg overtuigend. De rest van de cast was ook volop op dreef.
De special effects zijn echt verbluffend. Alles is erg overtuigend en de andere planeet ziet er erg mooi en realistisch uit. Deze film is echt voor 3D gemaakt. Niet enkel geeft het veel diepte weer, bij sommige scènes zit je bijna echt in de film. Verder doen de wezens me denken aan The Blob.
Ik hou normaal niet echt van sci-fi-films, maar deze film is een uitzondering. Visueel verbluffend, muzikaal erg sfeervol en qua verhaallijn is het ook erg goed.
Ik geef deze film een volle 4* omdat ik me erg vermaakt heb in de bioscoop vandaag en omdat ik soms echt op het puntje van m'n stoel zat.
Ceeda7
Ik heb nog niet veel 3D films gezien. Ik ben dus geen kenner, maar bij SF films lijkt het logischerwijs het beste uit te draaien. Vond ik althans enkel bij deze en Avatar een meerwaarde hebben.
- 1948 berichten
Ja ik vond het bij de laatste Transformers film ook een meerwaarde hebben. Dat zijn dan ook de enige drie films bij mij hoor.
Renevanvliet1988
Een cast zegt blijkbaar niet zo veel. leuke beelden leuke ideeën maar verder klungelig en afgehandeld. denk dat de regisseur het zelf ook niet wist

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated