• 9.374.146 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

Dank je!

oscaron

JacoBaco: lachen dat kip-ei artikel op Scientas.....

voor Sir R. Scott een leuke inspiratiebron!.....

Ik heb overigens nergens gelezen dat hij zelf nog een vervolg wil maken, maar ik laat me graag verrassen......:-)

avatar van SweetSuus

SweetSuus

De film was visueel prachtig. Het verhaal vind ik te mager, sommige gebeurtenissen onlogisch én er zit te weinig actie in. Voor mij een echte tegenvaller als Alien (en SF) fan.

avatar van Exp.

Exp.

WAARSCHUWING !!

HOOP DAT IK DE SPOILER TAGS CORRECT GEBRUIKT HEBT
Ik zie ze zelf namelijk NIET staan(dus de tekst ertussen kan ik direct lezen..)

Na enkel de eerste trailer te hebben gezien,
heb ik mezelf kunnen beperken in mijn nieuwsgierigheid omtrent de film.
Wat enkel denk ik in me voordeel heeft gewerkt.

Zonder extreme verwachtingen,liep ik heerlijk,in de middag, een rustige zaal in ,
om vervorlgens in het midden te gaan zitten.
Ten eerste heb ik een scheit hekel aan al die 3d gemodificeerde films,dus was al sceptisch toen ik zag dat ik wel een bril op moest doen (geen OV versie beschikbaar)om de film uberhaupt te zien.

Wat heb ik me ogen uitgekeken ,en werd ik er helemal ingetrokken....mede dankzij het 3D gebruik !

Geweldig hoe de hologrammen,de in de film 3d projectie's ,en de focus ,wanneer nodig daadwerkelijk op de voorgrond werd gelegd.Een groot plus punt.

Na de film volledig te hebben mogen zien,verliet ik de zaal ,alsof ik een extreem geslaagd feestje heb gehad,waarvan ik op dat moment zelf al wist dat ik er volgende ''last'' van zal krijgen.

Sommige rollen worden zo abrupt beindigd,of voegen maar vrij weinig toe(Charlize theron,"partner van Shaw'') dat het je amper kan schelen wat er uberhaupt met ze gebeurt

De Algehele ambiance van de film is dan wel weer perfect,en een heerlijk genot om nog eens op het grote scherm te gaan bekijken.
Het verhaal voor het merendeel vond ik eigenlijk wel intresant,JUIST omdat er veel ruimte was voor eigen interpretatie.(of het de bedoeling was is een 2e)

De opzet die je ziet aan het eind(de daadwerkelijke alien),lijkt mij meer een verklaring te geven ,hoe het kwam dat op de planeet(Aliens(film)) er een Moeder Alien aanwezig was.
je ziet namelijk hoe uit het hoofd(exoskelet) er een hoofd naar voren komt,net als bij de Moeder Alien in deel 2.

Ik ben in de veronderstelling dat de zwarte materie opzich zelf iets bevat,waardoor een levend wezen,veranderd,evolueerd etc. wanneer in aanraking er mee geweest te zijn.)

Hoe de eerste face hugger ontstaan is volgens mijn observatie vermogen op de volgende manier:

De eerste keer dat ze de Tombe betreden zie je dat de atmosfeer in de ruimte is aangetast,en de ''vazen'' hierdoor worden beinvloed.
Tijdens deze scene zie je ook een shot van ''aarde wormen''rondom de vazen
waarna je aan het eind van de tombe scene,of ietsjes later iig( voordat je de water facehugger ontmoet}de zwarte materie lekken.

ik was in de veronderstelling dus van :worm>zwarte materie>pre-facehugger.
en bij de man zijn zaad dus een mutatie teweeg brengt,die we verwijdert zien worden in de O.K

Hoe dat schip dan op de planeet komt in Aliens,denk simpelweg dat de alien heeft mee gelift,of dat de intentie was van (ff de naam kwijt tijdens het typen) om het als wapen te kunnen gebruiken op een andere planeet,wat de eiren mischien verklaard ?? Al bij al is hun plan dus mislukt.

Al bij al,Prometheus is geen Prequel,enkel hint het heel lichtelijk nar de alien-reeks,maar voornamelijk is Promotheus een op zich zelf staand verhaal

lang verhaal kort,een intrigerende film ,met zijn vraagtekens hier en daar,maar waar van ik wel geweldig heb genoten

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Ik vrees dat ik mijn score misschien toch ga verlagen. De opeenstapeling van plotholes blijven in mijn hoofd malen. Deze film verdiende toch echt een veel beter script.

Karl van H.

Oei. Een behoorlijke teleurstelling, dit... Heb niet eens veel zin om op gestructureerde wijze uiteen te zetten wat er allemaal mis is met deze film. Vooral het plot is bizar slecht, maar ook de aliens overtuigen voor geen meter. Ontzettend jammer. Maar als blockbuster op zich is het lang geen waardeloze film, vandaar dat ik er nog een 2,5* uit weet te persen. Maar als Alienprequel daalt de score van deze film met de minuut voor mij; zit inmiddels eerder aan een 1,5* te denken...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Oei Karl! 1,5 is wel erg laag...

Snap je grieven wel, de storytelling is ook enorm rommelig (en hoe meer je hier leest hoe absurder het verhaal klinkt), maar gelukkig ben ik wel een enorme sucker voor dit soort visuele hoogstandjes. Dat en de acteerprestaties redden de film wat mij betreft.

avatar van Reinbo

Ik snap al die afknap reacties niet zo. Alien is toch altijd een vrij simpel filmpje geweest. Mooi vormgegeven, maar niet meer dan een monstermovie is space, waar het tweede deel een vrouwelijke Rambo in de ruimte was. Deel 3 en vier gaan ook niet veel dieper...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Het is een vrij simpel verhaaltje ja, maar toch zit er meer achter. Je hebt de aliencyclus met de facehugger, de eieren, de queen en natuurlijk alle vragen die Alien zelf oproept. De Space Jockey bijvoorbeeld, en de vraag waar de alien nu juist vandaan komt. Met name de eerste film roept deze vragen op (de volgende films gaan hier niet verder op in). Dan komt Prometheus niet echt met antwoorden (okee, een paar dan), maar roept eerder nog meer vragen op. Op zich geen ramp, maar een eventuele sequel heeft verhaaltechnisch best nog wat werk voor de boeg om de boel naadloos op elkaar te laten aansluiten.

Karl van H.

Alien heeft een simpel plot, dat is zeker waar, maar die film pretendeert ook niet meer te zijn dan een goed vormgegeven horrorfilm in de ruimte. Prometheus gaat over de vraag waar de mens vandaan komt - kun je je iets groters voorstellen? En dan kom je hiermee aanzetten, tja... Maar dat is niet eens per se het grootste probleem. Het verhaal is gewoon ontzettend rommelig en onlogisch en komt van geen kant over. (Alien heeft een simpel maar doeltreffend verhaal dat gewoon doet wat het moet doen.) Daarnaast vind ik de aliens in deze film gewoon ontzettend lelijk: die blauwe bodybuilders, lelijke tentakeldingetjes, een of andere zombie... Het slaat gewoon helemaal nergens op allemaal.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Gezien in 3D, knap staaltje techniek en vakmanschap. Prometheus had veel minder een "videogame"-effect dan Avatar, om toch een vergelijking te maken. De wide-landscape shots met de watervallen+ zandstorm in de vallei zijn fantastisch. De apotheose van de film met het neerstortend ruimteschip is grandioos en deed mijn hart sneller slaan . Daarvoor hoop ik alleen maar dat er een vervolg en trequal komt. Nogmaals: om je vingers van af te likken.

Ook de acteerprestaties (Fassbender is bijzonder akelig, Rapace als sterke vrouw, en Theron als koele bitch) en de drammende (ik noem het) Inception-muziek dragen bij tot een sterk stukje film. Toch mistte ik een sfeertje die er bij de Alien-films wél aanwezig was, toch jammer dat dit is verloren gegaan.

Helaas heb ik het tot nu toe niet gehad over het verhaal. Na minuut één ( toen die beresterke vent in het water plonsde en oploste tot kleine celletjes ), had ik al snel een wrang gevoel. Ridley Scott, waar wil je naartoe gaan man? Ik moet me aansluiten bij argumentatie van de meeste users. Het scenario gaat de groteske weg op. Iets van: het moet groter en dieper gaan zodat iedereen met de mond vol tanden staat bij Prometheus 3. Helaas hoéft dit niet altijd zo te zijn. Er moet wel worden gezegd dat Scott nog "tijd en ruimte" genoeg heeft om dit op een zo cool mogelijke manier op te lossen. Dus de kritiek kan nog gemakkelijk worden weggelachen, mits uitrafeling van het gehele verhaal. Maar volgens mij maakt hij het zich iets te moeilijk.

Verder zijn de typeringen van de zijpersonages zwak tot zeer zwak ingevuld. Je wist op voorhand dat de geoloog en de bioloog al snel het bijltje gingen leggen door zich op een klassieke House of Wax-manier op te splitsen van de rest van de groep. Verhaalkundig zeer naïef. De reden van aanwezigheid van die twee was quasi nihil, omdat er op beide wetenschapsvlakken in de film nix wordt verklaard.
Ik heb waarschijnlijk nog positieve en negatieve punten in mijn brein ronddartelen. Edit mogelijk.

Ongeloofwaardigheden zijn er wel ook snel te vinden: buikje opensnijden en toenieten+ lopen voor je leven en dan nog overleven?

Besluit: fantastisch kijkspektakel, maar teleurstellend plot dat meer vragen doet rijzen dan er worden opgelost. Wordt dit de film van 2012? Ferme knauw gekregen.

3.5* lijkt me terecht.

avatar van luukko

luukko

Hoge verwachtingen naar deze film gegaan..

Maar helaas bleek het flink tegen te vallen. Grafisch zag alles er super uit, maar het verhaal kreeg mij gewoon niet te pakken.

Jammer, maar helaas

avatar van smash016

smash016

Het project begon als een Alien-prequel, maar het werd uiteindelijk iets anders (Scott c.s. hebben dit tot vervelens toe gemeld). Het eindresultaat is echter iets wat er tussenin zit: het zal de Alien-fans niet tevreden stellen maar de "onwetende" kijker zal lamgeslagen worden door de obscure plot.

Ik als Alien-fan vond het een vermakelijke film; ik had mezelf gelukkig geen illusies gemaakt dat het hier om een waardig nieuw deel in de Alien-saga ging. Het is echter wel ironisch dat de film die aanvankelijk de mysteries van Alien (1979) zou ophelderen in dat opzicht juist alleen maar meer vragen oproept. Eveneens ironisch dat het enige menselijke karakter een robot betreft (gespeeld een fantastische Fassbender). De rest van de cast is te cardboard voor woorden.

En als ik het goed begrijp gaat het NIET om het ruimteschip/de space jockey uit Alien? Bizar. Dat hadden ze toch prima in de film kunnen verwerken? Mooi voer voor de Alien-fanaten en verder niet lastig voor de nieuwe kijkers.

Het geheel is een bij elkaar geraapt zooitje elementen uit de Alien-franchise die echter op zichzelf allemaal weinig tot geen "sense" lijken te maken. We hebben de slinkse corporate mensen (Theron en Pearce), de ambigue android (Fassbender), de sterke vrouw (Rapace) - duidelijk allemaal rudimentaire restjes van wat ooit een Alien-prequel had moeten worden.

avatar van alfredh

alfredh

Karl van H. schreef:

Zo denk ik er ook over. "Alien" is een pretentieloze, zeer efficiënt gemaakte en effectieve B-film terwijl Scott met "Prometheus" duidelijk meer ambitieuze doelstellingen beoogde. Aan de ene kant kun je Scott niet kwalijk nemen dat hij niet nog eens een zoveelste kat en muis variant wilde realiseren, kenmerkend voor elke andere 'Alien'-film, maar aan de andere kant hadden we het toch wel kunnen vermoeden hé: a Kubrick he ain't. Nu blijft "Prometheus" een raar, schizofreen geval. Vlees noch vis, gevallen tussen schip en wal, mooi om naar te kijken maar sfeerloos, incoherent en bijwijlen vervelend. Grote verantwoordelijke voor deze interessante mislukking: Lindelof. Dat deze talentloze schrijvelaar gruwelijk mag gefacehugd worden.

avatar van Reinbo

Karl van H. schreef:

De vraag is idd interessant, maar ik verwacht van een blockbuster daar geen erg sterk abtwoord op. Je hebt wel gelijk dat het verhaal en met name de gedragingen een rommeltje zijn. Die kritiek deel ik wel, maar dat mocht voor mij de pret niet te veel drukken. Genoeg machtig moois te zien.

DiDa

Ik begrijp het commentaar op het verhaal niet zo. Het verhaal is bewust zo weggezet door Ridley Scott. Scott laat een heleboel dingen aan de verbeelding van de kijker zelf over. Hij laat ons worstelen met het verhaal. Er zijn zoveel mogelijkheden en dat is juist de kracht van de film. Niet alles hoeft uitgelegd te worden. De crew uit de film weet ook niet wat er gaande is. Het zou in mijn ogen juist niet goed zijn wanneer Scott te uitleggerig zou worden.

Let wel mensen, ieder shot in deze film heeft wat te vertellen! Ieder shot draagt toe aan een theorie over het verhaal. Als je dat voor elkaar kunt krijgen als regisseur ben je wat mij betreft meesterlijk. Het is toch heerlijk om te zien hoe iedereen hier discussiert over hoe het verhaal in elkaar zou kunnen steken? Alleen jammer dat bepaalde mensen er van balen dat eea niet duidelijk wordt of dat ze bepaalde dingen niet snappen en dan de film in een keer een onvoldoende gaan geven. Geef je verstand en fantasie de ruimte. Mensen kijk heel goed naar deze film (desnoods een aantal keer). Je zult zien dat je steeds meer gaat ontdekken en zien. Prachtige film!!

Helemaal eens met DIDa

Deze film geeft zoveel 'food for thought' en is zo prachtig gemaakt dat ik hem nog vaak wil zien en nu al wacht op de blu ray versie. R. Scott heeft hem met veel inzet en plezier gemaakt en dat is naar mijn idee ook goed te zien, prachtige set-up, mooie soundscore, geweldige opening en super acteerwerk (niet enkel Fasbender maar zeker ook van Naomi Rapaace, die een prachtige persoon van vlees en bloed neerzet met een heel mooi karakter.

Het is gewoon fijn om er zelf nog goed over door te denken, je te verwonderen en dingen af te vragen en eventueel meningen te delen.

Wanneer je in de gelegenheid bent is het zeker leuk om Alien uit '79 nog een keer te bekijken en dan vergelijkingen te maken en conclusies te trekken.

En dan wachten op het vervolg.....

DiDa schreef:

Hij is tot op zekere hoogte anders wel verdacht uitleggerig, hoor. Een paar wetenschappers vinden wat grottekeningen en concluderen daaruit dat aliens de mensheid hebben gemaakt? Dat was op basis van die drie tekeningetjes die je in de film ziet wel wat voorbarig. Ook is het iedereen ineens duidelijk dat het schip een millitair voertuig is, terwijl dat helemaal niet blijkt uit iets wat de bemanning meemaakt. De personages hebben af en toe onlogisch veel voorkennis van zaken; het is haast alsof ze het audiocommentaar van de eerste Alien-dvd hebben beluisterd

Discussies gaan hier anders vooral over de vraag in welke zin deze film aansluit op de eerste Alien. 'Hij sluit goed aan, kijk maar naar dat schip en de Space Jockey.' 'Nee, hij sluit niet goed aan, want hij speelt zich op een andere planeet af.' Tja, een interessante discussie is anders.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Eens. Grootste probleem die je kan maken door uitleggerig te worden, en vooral in zo'n extreme mate. Een Amerikaanse remake van een Japanse ghost story is er niets bij.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Met veel plezier deze film gezien in 3D. Echt een beleving. Zat er helemaal in.

Prachtig gefilmd. Lekker zo'n ruim anderhalf uur in een totaal andere dimensie.

Knap genaakt. Visueel snoepgoed!

Karl van H. schreef:

Buiten het feit dat het scenario zich op een andere planeet afspeeld, zijn er nog veel meer zaken die aantonen dat het niet aansluit op Alien. Zoals al eerder gezegd, blijft de Engineer in Prometheus niet in zijn stoel zitten en in de film Alien zit de Engineer met opengebarste ribbenkast in de stoel. Ook dit correspondeert niet met Prometheus. Wanneer je Alien 10 jaar geleden voor het laatst gezien hebt, sta je daar denk ik niet bij stil. Verder lijkt de overleden SJ in Alien ook veel ouder dan 30 jaar. De meeste concluderen dus na het zien van Prometheus dat dit de film is wat exact laat zien wat er aan Alien vooraf ging. En ik moet zeggen, ik begrijp dat volkomen. Veel mensen verwachten dit ook van Prometheus, maar wanneer ze erachter komen dat dit niet het geval is, zijn ze teleurgesteld. Ik vind het alleen geen reden om teleurgesteld te zijn. Het is op zijn minst onnodig misleidend dat ze ons een scenario voorschotelen wat perfect lijkt aan te sluiten op Alien. In de veronderstelling zijn dat dit ook zo is, lijkt me dus geen schande verder.

Mensen mogen wat mij betreft kiezen wat Prometheus is... Half prequel, half reboot, sidequel, spin-off of weet ik veel wat nog meer.

avatar van smash016

smash016

Het probleem is ook niet de regie van Scott, maar het herziene script van Lindeloff, inderdaad.

Een film moet niet te uitleggerig zijn, en ruimte laten voor eigen interpretatie, true, true - maar de plotholes in Prometheus zijn niet een of ander vernuftig procédé daartoe maar simpelweg het resultaat van "sloppy writing" en de druk van de studio om er een blockbuster van te maken - feitelijk een pleonasme, dat laatste.

Dat de film officieel geen Alien-film is komt doordat Scott wel doorhad dat het na Lindeloffs aanpassingen geen recht meer deed aan die serie. Op zich niet erg, maar ondertussen barst het nog steeds van de verwijzingen naar Alien. Gewoon slecht jatwerk, dus.

JacoBaco schreef:

Buiten het feit dat het scenario zich op een andere planeet afspeeld, zijn er nog veel meer zaken die aantonen dat het niet aansluit op Alien. Zoals al eerder gezegd, blijft de Engineer in Prometheus niet in zijn stoel zitten en in de film Alien zit de Engineer met opengebarste ribbenkast in de stoel. Ook dit correspondeert niet met Prometheus. Wanneer je Alien 10 jaar geleden voor het laatst gezien hebt, sta je daar denk ik niet bij stil. Verder lijkt de overleden SJ in Alien ook veel ouder dan 30 jaar. De meeste concluderen dus na het zien van Prometheus dat dit de film is wat exact laat zien wat er aan Alien vooraf ging. En ik moet zeggen, ik begrijp dat volkomen. Veel mensen verwachten dit ook van Prometheus, maar wanneer ze erachter komen dat dit niet het geval is, zijn ze teleurgesteld. Ik vind het alleen geen reden om teleurgesteld te zijn. Het is op zijn minst onnodig misleidend dat ze ons een scenario voorschotelen wat perfect lijkt aan te sluiten op Alien. In de veronderstelling zijn dat dit zo is, lijkt me dus geen schande.

Mensen mogen wat mij betreft kiezen wat Prometheus is... Een half prequel, half reboot, sidequel, spin-off of weet ik veel wat nog meer.

Natuurlijk, je hebt helemaal gelijk dat er meer tekenen zijn die duidelijk maken dat deze film niet helemáál de prequel is van Alien. Ik heb Alien de afgelopen tijd nog twee keer gezien (een keer de normale versie en een keer de special edition) en alle zaken die jij opnoemt vielen me ook al op. Maar dat is niet relevant voor mijn punt. Mijn punt was dat de discussie of dit nou wel of niet een perfecte prequel is, gewoon niet intressant is mijns inziens.

Verdere discussies over het hoe en waarom van die Engineers vind ik ook niet bijster interessant. Sowieso vond ik het niet echt een boeiend alienras en kon het me niet veel schelen waarom ze de mens geschapen hadden en (schijnbaar) weer wilden vernietigen. Ik denk dat het komt doordat er totaal geen mystiek of mysterie spreekt uit de manier waarop ze in deze film zijn neergezet. Dat was in de eerste Alienfilm wel anders: daar zie je zo'n Space Jockey en denk je: what the fuck is dit nou weer!?

smash016 schreef:

Ik ben het met je eens dat het script de grote boosdoener is wat betreft mijn teleurstelling in deze film. (Al vind ik de aliens hier, zoals ik al eerder heb gezegd, ook totaal niet interessant qua design of qua achtergrondverhaal. Het mist de klasse en seksuele ondertoon van het originele werk van Giger.)

Dat gezegd hebbende zit er wel één interessant elementje in het verhaal en dat is android David. Het is behoorlijk slim om in een film die gaat over de vraag waar de mens vandaan komt, een robot te stoppen die door de mens gemaakt is. Daarbij wordt kort de vraag opgeroepen of David gevoel heeft of niet en die wordt - let op: door de menselijke bemanning! - negatief beantwoord. Toch maakt de film wat mij betreft meer dan duidelijk dat dit zeker wel het geval is, zoals wel blijkt uit de neerbuigende opmerkingen die David maakt jegens het menselijk ras en Holloway in het bijzonder. Dat het ook helemaal niet duidelijk is waarom hij de laatste vergiftigd, zou er ook op kunnen wijzen dat hij helemaal niet zo'n rationele computer is als dat wordt gesuggereerd. Dit was veruit het interessantste aspect van het script, maar wordt nogal onderbelicht omdat Scott het belangrijker vond er een lelijke pseudofacehugger en een zombie op los te laten.

JacoBaco

Nee, mij boeit het ook weinig of het nu wel of niet de perfecte prequel is. Ik denk alleen dat Scott een klein beetje zijn eigen ruiten ingooid door mensen op het verkeerde been te zetten, want ik heb al genoeg verhalen gelezen waarin mensen zwaar teleurgesteld zijn wanneer dit niet de perfect prequel blijkt te zijn. En daar hoopte veel mensen toch wel op. Misschien had het verstandig geweest van Scott daar iets meer rekenening mee te houden en minder de schijn had moeten aanbrengen dat Prometheus keurig lijkt aan te sluiten op Alien?

DiDa

Scott zei toch juist dat dit GEEN prequel is op Alien...? Dat heeft hij in verschillende interviews aangegeven. Het rare is dat verschillende officiele recencies meldden dat het wel een prequel is. Zoals al gezegd, iedereen kan de film op zijn eigen manier interpeteren.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Als Scott zegt dat dit eigenlijk een comedy is geloof je 'm ook?

DiDa schreef:

Ja, heel attent van Scott dat hij dit aangeeft. Maar er zijn ook duizenden mensen die gewoon naar de film gaan en geen idee hebben wat Scott allemaal in interviews zegt en niet iedereen leest filmbladen of toevallig die ene krant waar dat instaat.

Naomi Watts schreef:

Als Scott zegt dat dit eigenlijk een comedy is geloof je 'm ook?

Kom op.....Het is zijn eigen film. Hij weet toch wel wat hij gemaakt heeft zeker....

JacoBaco schreef:

Dan weten de mensen toch ook niet of het een prequel is...