Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
timbo_
Hoge verwachtingen met toch een lichte portie twijfel. Op die manier ging ik Prometheus in. Van die twijfel was na vijf minuten echter al niets meer over. Vooral visueel imponeert Prometheus vanaf de allereerste seconde. Ridley Scott laat zien dat goede 3D wel degelijk een meerwaarde heeft. De weide landschappen, de prachtige sets, een donkere futuristische wereld en enkele gruwelijke scenes, alles ziet er even goed uit.
Ook qua verhaal weet Prometheus te overtuigen. De ontdekkingsreis naar de oorsprong van de mens, is meer dan boeiend waardoor vooral het eerste uur zenuwslopend en fascinerend tegelijk is. Dat Scott richting einde kiest voor meer actie en geweld en minder voor de intelligente aanpak, is jammer maar niet zo vervelend dat het de film veel tekort doet. Bovendien zorgt Scott er daardoor wel vakkundig voor dat de overgang naar Alien vlekkeloos verloopt.
Ook veel lof voor het acteerwerk dat over de gehele linie gewoon ontzettend goed is en in Michael Fassbender een absolute uitblinker kent. Blijft enkel nog één kritiekpuntje over. De manier waarop Scott toewerkt na een Prometheus vervolg. Onnodig en vooral veel te geforceerd. Dat neemt echter niet weg dat Prometheus mij vooral zal bijblijven als een visueel spektakel dat zijn weerga niet. En dat is stiekem meer dan ik vooraf had durven hopen.
DiDa
Ik vond het echt een fantastische film! Kan iemand mij misschien vertellen waarom David dat DNA van die Maker in het drinken van Charlie deed, zodat hij het DNA in zijn lichaam kreeg?
SnakeDoc
Volgens mij was het geen DNA van een maker, maar van een Alien toch?
DiDa
Uhh...volgens mij heb je gelijk. Ik ben dat gewoon al vergeten. Er zit zoveel in deze film ha ha...Maar goed dan blijft de vraag waarom David dat deed.
Rafke Pafke
Niet mee eens, Prometheus gaat in ieder geval niet vlekkeloos over in Alien, verre van zelfs.
Alleen een sequel met een degelijke plot kan de plotholes van Lindelof nog enigzins rechttrekken.
Een sequel is nodig om enige logica in het hele Alien universum te brengen.
RuudC
Dat zal wel te maken hebben met het 'try harder' van mister Weyland. Ik zou het verder ook niet kunnen verklaren.
Naomi Watts
Het probleem blijft dat de hel Alien/Prometheus tijdlijn niet voor het maken van de eerste ALien op papier stond, waar het nu gewoon kloppend gemaakt is. Erg jammerlijk.
JacoBaco
Ik las dit op een forum. Het is alleen in het Engels.
They have a machine that performs surgery within minutes, are capable of interstellar travel and, more relevantly, able to examine DNA within seconds; indeed Prometheus in itself is a science vessel. So what would this black liquid do to a human? Rather than David simply taking it to a lab and looking under a microscope, he murders a crewman? Sounds like a scene was mistakenly cut in the editing room because Charlie's murder makes zero sense. And there's nothing to suggest Weyland was involved with that. If anything, he championed Charlie's enthusiasm and shared his cause. If he for some reason wanted this liquid exposed to a human, Charlie wouldn't have been his first choice.
It looked sinister to me, indeed we got that from David from his facial expressions in reaction to the reminders of his inhumanity. Question is, why did David want/need to kill someone so early on in the movie?
SnakeDoc
Het lijkt mij dus inderdaad het DNA van een Alien. Vind het niet geheel onlogisch dat David het bij Charlie wil binnen brengen. Hij is immers erg verliefd op Shaw, en kan het op deze manier overgeven door middel van (wat blijkt) geslachtsgemeenschap.
Blijft de vraag waarom David dit wil? Orders van de oude man ja, maar nog steeds, waarom?
JacoBaco
Peter Weyland heeft David vermoedelijk opdracht gegeven dit te regelen. Maar inderdaad, waarom? Uiteindelijk hebben ze seks en in Shaw ontwikkeld zich een soort Facehugger die ze echter net op tijd weet te verwijderen. Maar deze loopt vervolgens vrij rond. In Aliens laat Carter Burke de Facehuggers vrij om Ripley en Newt te bevruchten en deze vervolgens mee te nemen naar aarde voor verder onderzoek. Misschien zijn de beweegredenen in Prometheus een beetje gelijk aan wat er in Aliens gebeurd. Ach, het kan van alles zijn...
SnakeDoc
Zou een logische verklaring zijn. Kom maar op met dat vervolg. Ik wil antwoorden
timbo_
Een sequel is nodig om enige logica in het hele Alien universum te brengen.
Bedoelde meer dat de beginsituatie van Alien verklaard wordt. Alles wordt precies zo achtergelaten als dat we het in begin van Alien aantreffen
JacoBaco
Ik durf het bijna niet meer te zeggen
, maar Prometheus speelt zich niet af op LV-426 waarop een gedeelte van Alien zich afspeeld. Prometheus is op LV-233. Dus daar gaat je verklaring. We weten nog niets inzake de gebeurtenissen wat aan Alien vooraf ging.
timbo_
Hoe dat ruimteschip uiteindelijk terecht komt nadat het wordt vernietigd. Dat is toch het beginpunt waar het ruimteschip bij Alien op stuit begint of ben ik nu gek? Anders is het wel erg raar om dat schip in een soortgelijke positie te laten vallen als dat de Alien crew het in Alien op blijkbaar dus een andere planeet aantreft.
GrobbekuikenXL
Waarom doet David dat spul in het glas? Is het niet gewoon om te kijken wat er dan gebeurt ? In het begin van Alien zie je inderdaad ook zo'n ventje(space jockey)maar dat is net als in Prometheus op een ruimteschip en aangezien er meerdere ventjes en ruimteschepen zijn is het toch normaal dat zij niet alleen op die planeet uit Alien zijn,ze mogen toch ook wel ergens anders naar toe ?
Klopt, ze zullen uiteindelijk dus met dezelfde soort schepen geëxperimenteerd hebben met dezelfde biologische wapens als in Prometheus. Maar dan op een andere planeet.
Hoe dat ruimteschip uiteindelijk terecht komt nadat het wordt vernietigd. Dat is toch het beginpunt waar het ruimteschipt bij Alien op stuit begint of ben ik nu gek? Anders is het wel erg raar om dat schip in een soortgelijke positie te laten vallen als dat de Alien crew het in Alien op blijkbaar dus een andere planeet aantreft.
Dat zou je denken inderdaad als je de film kijkt en het lijkt ook zo simpel en logisch. Maar het is niet zo. Simpelweg omdat de engineer het schip nog verlaat om achter Shaw aan te gaan, vermoord wordt en uiteindelijk door de facehugger "gekust" wordt om vervolgens een chestburst te ondergaan. ALien speelt zich af op een andere planeet, maar de gebeurtenissen op deze planeet kunnen net zo goed een weergave geven van wat er met de spacejockey uit Alien is gebeurd
Rafke Pafke
Het lijkt niet tot je door te dringen maar het schip dat op het einde van Prometheus crasht is niet hetzelfde als hetgene we zien in Alien. Het bevindt zich namelijk op een andere planeet!

Het zou het de schrijvers naar mijn gevoel trouwens wel een stuk makkelijker gemaakt hebben als het wel dezelfde planeet en hetzelfde schip zouden zijn.
Rafke Pafke
Volgens Ridley Scott zelf zou het schip uit Alien zo'n 2000 jaar geleden wel vertrokken zijn vanaf de planeet van Prometheus, dus omstreeks dat de slachting onder de Space Jockeys plaats vond.
Inderdaad, ze zeiden ook in Alien dat de Space Jockey al een paar duizend jaar dood was('It's look like it's dead for a couple of thousand years'...of iets in die trend
). Volgens mij zou dat sowieso al niet rijmen met de gebeurtenissen uit Prometheus.
JacoBaco
Yep, want tussen Prometheus en Alien zit sowieso maar ongeveer 30 a 35 jaar. Alien speelt zich af in het jaar 2122. In de film wordt tevens verklapt dat Ripley geboren is in 2092 in Olympia, Luna. Dus Ripley wordt geboren omstreeks Prometheus.
timbo_
Lijkt me nergens voor nodig om onvriendelijk te gaan worden. Ik trek dat schip verhaal ook niet in twijfel (al heb ik het in eerste instantie wel anders geinterpreteerd). Ik merk enkel op dat ik het dan heel vreemd vind dat het schip uiteindelijk dan bijna exact in eenzelfde positie neerkomt als dat de Alien crew een (blijkbaar ander) schip aantreft in Alien.
Rafke Pafke
Als ik al onvriendelijk overkwam was dat allezins niet de bedoeling.
DiDa
Wanneer de crew in Alien het schip binnengaat ontdekken ze een Space Jockey die in de bestuurdersstoel zit met een opengebarsten borst. In het schip van Prometheus is er geen Spacejockey achtergelaten in die stoel.
Denk gewoon dat je dat uiteindelijk als hint kan nemen voor wat er in Alien is gebeurd. Volgens mij lag dat schip overigens wel wat meer tussen de rotsen.
oscaron
JacoBaco: Dank voor je compliment,!
Een aantal functies hier moet ik nog onder de knie krijgen, spoilers toevoegen bijvoorbeeld, ik dacht dat ik dat goed deed in mijn eerste lange bericht, maar de passages die ik ''verborgen'' wilde houden bleken toch zichtbaar...
een leuk medium dit waar ik nog veel op hoop te schrijven / lezen.
oscaron
Een van de fascinerende vragen blijft ook hoe de engineers zich verhouden tot de aliens (en vice versa, terwijl het beiden uiteindelijk aliens zijn
maar deze vraag boeit mij vooral de laatste dagen, denkend aan de situatie die de Nostromo crew aantreft op LV 426, na het ontvangen van het noodsignaal in Alien 1. Ze vinden daar een spacejockey -in zijn stoel- met een chestburst (die daar al enige honderden jaren ligt volgens de veronderstelling~) de creatie keert zich hier dus tegen de maker.... Interessante vraag is dan ook hoe de facehugger (blijft een bizarre term`) vanuit zijn ei op de spacejockey is gekomen.....anderzijds is de facehugger die Ripley en Newt bedreigd in het laboratorium in Aliens ook reeds uit zijn ei....
In prometheus wordt verondersteld dat de engineers de eieren en daaruit daarvoor zijn voortkomende Aliens inzetten als mass-destructionwappons op andere planeten,de motieven daarvoor zijn nog onbekend.
Bekend is dat de aliens, via een ei-stadium, doormiddel van een facehugger een ander levend organisme -vaak een mens- als vrucht-drager gebruiken (parasitair gedrag) via een chestburst komt dan het snelgroeiende organisme (alien) naar buiten.
Wat is er dus gebeurd op LV 426?
We kunnen er denk ik wel vanuit gaan dat het gecrashte schip daar komt van LV223 waar er meerder schepen waren om gelanceerd te worden of al gelanceerd zijn.
ook blijft een interessante vraag hoe de werkelijke planeet -thuishaven- van de engineers eruit ziet , waar Shaw op het laatst koers naar zet in Prometheus. Hopelijk zien we dat nog ooit in een sequel op deze film..... en blijft ook de vraag staan: hoe zijn de engineers ontstaan - het kip en ei verhaal- Shaw houdt vooralsnog vast aan haar religie, getuige haar laatste woorden...
JacoBaco
JacoBaco: Dank voor je compliment,!
een leuk medium dit waar ik nog veel op hoop te schrijven / lezen.
Je hebt ook nog geen officiële stem uitgebracht zie ik.

En ja, de hamvraag... Hoe zijn de engineers dan ontstaan. De kip of het ei... Nou, volgens mij (ik meen Britse wetenschappers) zijn ze daar in 2010 achter gekomen! De kip was er het eerst! - Scientias.nl Maar waar komt die kip dan vandaan? Misschien vertellen ze het ons in Prometheus 2!
oscaron
hahaha, spoilers ben ik nu achter en heb net mijn filmlijst -top 10- aangemaakt, maar ik heb zoveel favorieten, dat die nog wel eens zal wijzigen...
maar gek genoeg moet ik nog uitvogelen hoe ik mijn stem erbij zet...

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated